Nove tablice zbog radara

4

Nove tablice zbog radara

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 759

RJ ::Pazi sad, žuti doneli loš zakon pre sedam godina,ok slažem se, loš je, nije za to kriva aktuelna vlast nasledili su to.
Ali ako je to tako,što onda ne ukinuše taj zakon kad su oni došli na vlast nego su narednih pet godina vladavine isti sprovodili da bi se sad tobož setili da on ne valja ali su uprkos svemu produžili njegovo važenje na još dve godine. I onda kažu da sve ovo rade na dobrobit građana.
Ajd još neki vic nam ispričajte,grohotom se smijem.

Generalo ovo sa zamenom tablica do sad nikog nije pogadjalo, jer niko još nije došao do sedme godine tablica.
Objašnjenje aktuelnog minister je izuzetno glupo. Ako produžiš rok tablicama još dve godine, a onda doneseš novi pravilnik da se tablice menjaju samo kod oštećenja, koji djavo onda produžuješ rok? Donesi odmah pravilnik.

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2011
 • Poruke: 66

A čemu onda služi ona nalepnica na šoferci ?

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 759

To je registraciona nalepnica i potvrdjuje registraciju vozila. Izdaje se prilikom registracije vozila i prilikom svakog produženja registracije.

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2011
 • Poruke: 66

Zar ne može i ona da se očitava

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 26902
 • Gde živiš: ovalni kabinet

@037....

Hvala na iscrpnim objašnjenjima, volim kad se neko razume u materiju.
Inače, to što pominješ hrvatske tablice i BG na njima, mi ovde ne patimo od tih stvari pa viđam redovno tablice sa zadnjim slovima ZG, HR, RH, HV...Zamisli njih i tablice sa SR, RS, VJ, BG ili ne daj bože YU...
Ali imamo mi apsurda poput VO, UD, MU, WC ...
Beše nekoć davno tekst u nekim novinama kako bi građani prilikom preuzimanja novih tablica ukoliko bi dobili takva slova na kraju imali pravo da te tablice ne preuzmu jer ih vređa i omalovažava imaju pravo žalbe.
Sećam se da su naveli i primer kako je neki profesor imao kola sa slovima WC i učenici su mu redovno ostavljali toalet papir na kolima kad god bi ih parkirao ispred škole - smešno al i žalosno.


sekretar ::To je registraciona nalepnica i potvrdjuje registraciju vozila. Izdaje se prilikom registracije vozila i prilikom svakog produženja registracije.

danilopu ::Zar ne može i ona da se očitava

Mislim da može - video sam jednom dva pandura kod Bogoslovije u BG kako na kružnom toku kontrolišu vozila sa nekim čudnim uređajem koji je jedan od njih držao u ruci. Ličilo mi je na neki tip dvogleda-kamkordera a posle mi je prijatelj rekao da je to čitač koji uvećava sliku i on iz daljine vidi datum do kad je vozilo registrovano.
Ako je neko "profulao" datum, bilo je ono u stilu "dodži, dodži" Wink

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2013
 • Poruke: 351

037 ::

Filip Marinković ::Да имамо ишта националне свести и поноси, увели би ћириличне таблице. ...Potpisnici smo Ženevske i Bečke konvencije i time smo se obavezali na latinicu. U svetu samo Mongolija ima ćirilične registarske, a BiH, Rusija i Bugarska imaju latinične koje se mogu (nategnuto) posmatrati i kao ćirilične (izvorno grčka ideja).

Pošto smo relativno mala zemlja, uz uvođenje recirkulacije bi mogli da imamo čisto brojčane registarske i tako izbacimo latinicu.

Ko ne poštuje Bečku i Ženevsku mora da privremeno registruje vozilo na inostrane tablice kada putuje van ili da ima dva kompleta tablica - za matičnu zemlju i za inostranstvo (ovo su radili Bugari do 1993.).


Hvala na odgovoru. Pošto se očito razumeš u tematiku, možeš li da mi pojasniš molim te kako nas to Bečka i Ženevska konvencija obavezuje na upotrebu latinice i kako onda recimo automobili sa arapskim reg. oznakama putuju po Evropi? Recimo moj pokojni ćale je sa Iračkim tablicama prešao pola Evrope uzduž i popreko....

A evo i zanimljivog teksta na pomenutu temu Srpske registarske oznake

offline
 • 037  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 852
 • Gde živiš: Kruševac

Sada kada je sve umreženo, zar nije lakše i jeftinije uređajem očitati tablicu pa da je on uporedi sa bazom i odmah alarmira ukoliko je nekom vozilu istekla registracija? Nalepnica može biti delimično zaklonjena brisačem ili prljavštinom...RJ ::Mislim da može - video sam jednom dva pandura kod Bogoslovije u BG kako na kružnom toku kontrolišu vozila sa nekim čudnim uređajem koji je jedan od njih držao u ruci. Ličilo mi je na neki tip dvogleda-kamkordera a posle mi je prijatelj rekao da je to čitač koji uvećava sliku i on iz daljine vidi datum do kad je vozilo registrovano.
Ako je neko "profulao" datum, bilo je ono u stilu "dodži, dodži" Wink
Šveđani su imali interesantan "mehanički" sistem koji Nemci i danas koriste - prilikom tehničkog pregleda ovlašćeno lice na predviđeni deo tablice* lepi nalepnicu na kojoj stoji datum do kada je vozilo registrovano a može biti upisana i registarska oznaka (kako bi se otežalo premeštanje nalepnice). Sama nalepnica je tako rešena da se iz daljine može videti do kada je auto registrovan: svake godine se menja njena boja, a u Švedskoj je preko krupno štampan broj meseca ("1" za januar i dalje redom) dok je u Nemačkoj oznaka sa zacrnjenim delom okrenuta u skladu sa rokom (ako je "na tri sata" znači da registracija ističe u martu).

* Ta površina je okrugla (bila je i šestougaona) u Nemačkoj, sa simbolom države razdvaja oznaku zone od ostatka kombinacije. Bila je pravougaona kod Šveđana i razdvajala je slova od brojki; sistem je zbog štednje napušten kada su uveli centralnu (digitalizovanu) bazu podataka te je sada dovoljno očitati registraciju. Kod Šveđana poslednja brojka registarske oznake pokazuje i u kom intervalu vozilo mora na tehnički (recimo, ABV789 se pregleda između septembra i marta).

------ ------

Nemci: narandžasta znači 2007. godinu, "07" u sredini znači isto; "6" na vrhu znači da registracija ističe u junu, a zadebljani deo okrenut "na šest sati" omogućava da se i to vidi iz daljine. Ispod je znamen Bavarske.
Šveđani do 2010. godine: zelena boja (2008. godina) i "8" (avgust) na nalepnici omogućavaju da se iz daljine vidi do kada je auto registrovan, a ovo je, uz registarsku oznaku, sitnijim slovima u celosti odštampano na nalepnici. Četvorka na kraju (u "814") za tehnički pregled od februara do juna"09" i drečavo crvena: 2009. godina. "1": januar. "XXX555": registarski broj.U suštini vrlo jednostavno.

------ ------

Filip Marinković ::Pošto se očito razumeš u tematiku, možeš li da mi pojasniš molim te kako nas to Bečka i Ženevska konvencija obavezuje na upotrebu latinice i kako onda recimo automobili sa arapskim reg. oznakama putuju po Evropi? Recimo moj pokojni ćale je sa Iračkim tablicama prešao pola Evrope uzduž i popreko....
...
Ne obavezuje nas na korišćenje latinice, ali brani upotrebu drugih pisama (ćirilice). Što se tiče grafema - Ženevska i Bečka zahtevaju da one budu iz indoarapskih brojki i osnovne latinice, uz moguće korišćenje dijakritičkih znaka kod registarskih zona.

Arapske zemlje obično to postižu bilateralnim ugovorima* sa svakom državom pojedinačno, ovo zato što najčešće i kada pored arapskih imaju ponovljene i indoarapske ("naše") brojke (kao Irak ranije, Kuvajt sada, UAE...) one ne zadovoljavaju druge zahteve (ukratko: najmanje 8cm visine grafeme, najmanje 1cm širine crte, čitljivost normalnim vidom sa najmanje 20m; ugrubo, u praksi se zahteva samo treća stavka ali za vreme političkih kriza se može terati mak na konac kao BIH i HR, mi i prištinska administracija...).

Kada bilateralnih ugovora nema a barem jedna od strana nije potpisnica Ženevske ili Bečke - po pravilu se moraju izdati tablice zemlje u koju vozilo ulazi (obično privremene, ukoliko matična zemlja nije izdala duplikate u skladu sa konvencijama a tranzitna zemlja ih priznaje). Eventualna treća strana se prema vozilu odnosi u skladu sa oznakama koje u tom trenutku nosi.

* Mi smo to imali sa Bugarima, Srpskom... pa su se i ovde mogle videti ćirilične tablice.

Zakonski, vozilo koje ima samo čisto arapske tablice (bez indoarapskih brojki i samo sa arapskim slovima) ne može se kretati Evropom. Shvatam da se u praksi primena može itekako razlikovati (ili je u slučaju tvog oca Kuvajt imao bilateralne ugovore sa svim proputovanim zemljama).

Filip Marinković ::...
A evo i zanimljivog teksta na pomenutu temu Srpske registarske oznake
Tekst je loš. Ne mogu da nabrajam sve greške, stvarno ih je previše.

Jedino se slažem sa generalnim tonom da su sadašnje tablice neodgovarajuće.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 11419
 • Gde živiš: Srbija

037 ::
Vlada78 ::Receno je da je ovo sadasnje resenje sa oscilima protivustavno, mora ceo grb, odnosno grb sa orlom.Ne otvaraj Pandorinu kutiju...

Kratak odgovor je - ne mora.


Mora, ali...

Kao sto su i policijske znacke promenjene pa sad se na njima vidi ceo grb ne samo deo.

offline
 • 037  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 852
 • Gde živiš: Kruševac

Nije obavezno, ni po domaćim ni po međunarodnim propisima.

A i ako se odlučimo na znamen (bilo nekim njegovim delom, kao sada, bilo ceo) postavlja se pitanje šta staviti, pošto nam pitanje grafičkog predstavljanja grba već dugo visi u vazduhu (da li poštovati Zakon ili Uredbu; naučna disciplina i većina naroda zahtevaju profesionalni a politika de fakto podržava diletantski rad i tako dalje).

Ako ćemo se voditi tradicijom (KSHS/KJ, delom DFJ/FNRJ/SFRJ i SRJ/SCG) - treba zadržati neki znamen. Opet, Briselskim dogovorima idemo jasno u pravcu suprotnih rešenja (obaveza prekrivanja belom nalepnicom oznake "SRB" i štita sa krstom i ognjilima; još nije u praktičnoj primeni).

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktue.....ne-simbole

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2008
 • Poruke: 174

CHARLIE JA. ::Ovi kako su počeli završiće se ovo u krvi ili će ovaj narod nestati.
A ne bi bili prvi koji su nestali do sada.... I mnogo su veći postali samo deo istorije. Dok one male niko i ne pamti.

Treba se odavde iseliti što pre. To nije više emigracija, to je evakuacija....


Ма каква бре евакуација,каква емиграција? Шта је са вама људи? Па наше дедове одавде нису успели истерати ни турци ни немци ни црни враг а допустићемо неким сероњама да нас раселе?
Е, али наши преци су се борили а ми само седимо и кукамо ко неке п***ке и чекамо да неко други обави посао за нас. Ова земља ће бити онолико добра колико ми успемо да је унапредимо.Између осталог и притиском на власт ако је лоша.
Кад нисам отишао 90-их и кад сам претурио све оно срање преко главе, ма не идем ни сад па таман да ме вилама терају одаве ! Нећу да се предам горима од себе!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 688 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 12 sakrivenih i 613 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, akulasss, ALBION101, Bane san, bulovic, cikadeda, dankisha, Davor Kondic, DENIRO, Dimitrise93, divlja89, dragon986, Drug pukovnik, Dzoni Stek, Eyes Wide Shut, Faki-Valjevo, flash12, Gibli, goran.vvv, hatman, igorkozar83, indja, jevremovicdejan4, kaka123, Krusarac, majorgaspar, Markoni958, MB120mm, mgaji21, micoboj, miljannis, mrvica78, nenad81, nuke92, ozzy, perko91, Regrut Boskica, rkekoke, Rota 9, Sale, sasa.zoric, shaja1, Shomy, Shufle, srecko81, stegonosa, Sunderland06, suton, Toni, Trpe Grozni, UlTrA EnErGy, Unkovuc240503, USSVoyager, vasa.93, Vasilije Budović, vathra, vlad4, vladom6, Warhawk, weez, x9, zveki63, zziko