Ruski medved

9

Ruski medved

offline
 • Pridružio: 02 Apr 2010
 • Poruke: 258

Shufle ::А ко је први ?
Baš leži uz ovakvu temu, zar ne? Mr. Green

Rusija je bila u 2009 druga po izvozu, a ove godine posle katastrofalnih suša pala je na treće mesto
1.SAD
2.Kanada
3.Rusija

Citat:Ostvarivši istorijski rekordan izvoz od 21,2 miliona tona žitarica u poljopriovrednoj sezoni 2008/09, Rusija je prestigla Ukrajinu i Kanadu i izbila na drugo mesto u svetu, odmah iza SAD.U isporukama žitarica na svetsko tržiste od pocetka jula 2008. do kraja juna 2009. godine, Rusija je ostvarila udeo od 14 odsto, a više pšenice i jecma izvezle su samo SAD (17 odsto ucešca na tržištu).
Na trecem mestu je Ukrajina sa udelom od 12,4 odsto, a zatim sledi Kanada sa 12 odsto tržišta, prenela je agencija Interfaks. Rusija je ostvarila cilj da obezbedi "srebro" u izvoznoj trci, a eksperti smatraju da bi to mogla da bude perspektiva i u narednih nekoliko godina.
Predsednik ruske Unije za žita Arkadij Zlocevski je u maju izrazio nadu da bi izvoz mogao da dostigne i 21 milion tona, ali su se ostvareni rezultati pokazali boljim od ocekivanja.
Izvozom 21,2 miliona tona žitarica (18 miliona tona pšenice i 3,2 miliona tona jecma), Rusija je postigla istorijski rekord. Prethodni rekord ostvaren je u sezoni 2002/03, kada je isporuceno 18 miliona tona pšenice i jecma.
Od 2001. godine ruske isporuke žitarica nisu prelazile 12-13 miliona tona. U sezoni 2007/08. godine udeo Rusije na svetskom tržišu pšenice i jecma bio je deset odsto, sa isporucenih 13,4 miliona tona.
Najveci kupci ruskog žita su u sezoni 2008/09. bili Egipat, sa 5,4 miliona tona (24,5 odsto), Turska sa 2,4 miliona tona (10,9 odsto) i Saudijska Arabija, sa 1,5 miliona tona (6,8 odsto).
Izvor:(Tanjug)

http://www.stips.minpolj.gov.rs/node/1153

Citat:Panika koja je nastala na tržištu sirovina podigla je cene žitarica na najviši nivo od svetske krize hrane iz 2007. i 2008. godine. Rusija je treći izvoznik žitarica u svetu, posle SAD i Kanade, i njeno povlačenje sa tržišta do kraja ove godine uticaće na rast cena prehrambenih proizvoda.

Špekulanti će otkupom pšenice probati da iskoriste potrese na berzi

Rast cena pšenice na mesečnom nivou, nakon saopštenja odluke iz Moskve, dostigao je nivo koji je poslednji put ostvaren nakon katastrofalne žetve 1972. u Sovjetskom Savezu. Cena je samo ove sedmice zabeležila skok od 25 odsto, čime se na globalnom nivou otvaraju vrata za drastična poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica, kao što su hleb i brašno. U Južnoj Africi će hleb poskupeti u naredna dva meseca, dok je na Balkanu za jesen najavljena viša cena hleba u Hrvatskoj.


Na tržištu sirovina je juče vladala panika zbog moguće propasti brojnih ugovora nakon uvođenja ruske zabrane izvoza, tako da su prehrambene kompanije i zemlje uvoznice žitarica požurile da nađu alternativne izvore. To je savršena situacija za međunarodne špekulante koji će pokušati da zarade na smanjenoj ponudi pšenice.


Vladimir Putin, premijer Rusije, u četvrtak je saopštio da će zbog suše i požara koji su uništili petinu useva zabraniti izvoz žitarica u periodu između 15. avgusta i 31. decembra, a ta odluka stupa na snagu za deset dana.Trgovci na berzama slute i moguće ograničavanje izvoza u Ukrajini i Kazahstanu, koji su takođe pogođeni sušom i mogli bi da slede potez Rusije.

http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=16001

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 772
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Тиии бре свуда ти Амери богаму.. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Stegonosa

U Rusiji nemas ni metar privatnog zemljista, to je i ustavna kategorija. Kolhozi i rade kao firme, proizvode prodaju na trzistu, a zaposleni su samo radnici, a ne i vlasnici zemlje. Takodje drzavi placaju za koristenje zemlje.
Mozes i unajmiti zemlju za bavljenje poljoprivredom, ali to mogu samo Ruski gradjani ili firme registrovane u rusiji sa vecinskim ruskim kapitalom. Stranci niti mogu kupiti niti iznajmiti zemlju.

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5160

@misaiv

Koliko sam citao na tu temu ruski ustav dozvoljava od 1993. (clan 27.) vlasnistvo nad zemljom, kao i clanovi 260. i 261. Gradjanskog zakonika iz 1994.

Medjutim, drasticne razlike postoje izmedju regiona, kao i znacajna ogranicenja u trgovini zemljom, to nije sporno. Ali privatno vlasnistvo postoji.


Imas i jednu zanimljivu knjigu na tu temu.

http://books.google.com/books?id=42cz5oEEnqUC&.....mp;f=false

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Stegonosa

Siguran sam da nema privatne zemlje, ali za proveru sam postavio pitanje na www.kremlin. com, kad dobijem odgovor postavicu ga.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6542

Mislim da su se Rusi dugo mučili sa zemljištem devedesetih jer je svima bilo jasno da i ako bude prodaje iliti privatizacije zemljišta sve će oteti mafija i tajkuni. Tada je odlučeno da se zadrži status kvo iliti kolhozi kao najmanje zlo. Jer za te kolhoze su vezana čitava sela i infrastruktura i šta bi bilo sa tim prostorom i ljudima ako bi ga preuzeli tajkuni Bog sami zna. Inače razmišljalo se i o tome da kolhoznici preuzmu zemljište ali odgovor je bio "koji će nam"! Jer čitava tamošnja poljoprivreda bazirana je na jedinstvenom snadbijevanju naftom, đubrivima, vodovodnom sistemu i silosima. Sve i da neko nekome i pokloni zemljište - bez gomile Rusova i sistemske podrške nema se šanse za goli opstanak.
Jedan Rus mi je pokazivao slike farmi i kuća napuštenih na sjeveru Rusije. Zanimljivo da nije u pitanju divljina, al zato prostor je beskonačan, ko kakva beskonačna livada sa šumarcima.

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Stegonosa

Namucio si me ali si se i nalupao, clan 27 ustava govori da svako moze birati gde ce ziveti, o zemlji nema ni pomena.
Drzava nije prodala ni metar zemlje, tako da u Rusiji niko nema privatnu zemlju, samo unajmljenu.
Назад Оглавление Вперед

Раздел первый. Основные положения
Глава 1. Основы конституционного строя

Статья 1

1. Российская Федерация - Россия есть демократическое федеративное правовое государство с республиканской формой правления.

2. Наименования Российская Федерация и Россия равнозначны.

Статья 2

Человек, его права и свободы являются высшей ценностью. Признание, соблюдение и защита прав и свобод человека и гражданина - обязанность государства.

Статья 3

1. Носителем суверенитета и единственным источником власти в Российской Федерации является ее многонациональный народ.

2. Народ осуществляет свою власть непосредственно, а также через органы государственной власти и органы местного самоуправления.

3. Высшим непосредственным выражением власти народа являются референдум и свободные выборы.

4. Никто не может присваивать власть в Российской Федерации. Захват власти или присвоение властных полномочий преследуется по федеральному закону.

Статья 4

1. Суверенитет Российской Федерации распространяется на всю ее территорию.

2. Конституция Российской Федерации и федеральные законы имеют верховенство на всей территории Российской Федерации.

3. Российская Федерация обеспечивает целостность и неприкосновенность своей территории.

Статья 5

1. Российская Федерация состоит из республик, краев, областей, городов федерального значения, автономной области, автономных округов - равноправных субъектов Российской Федерации.

2. Республика (государство) имеет свою конституцию и законодательство. Край, область, город федерального значения, автономная область, автономный округ имеет свой устав и законодательство.

3. Федеративное устройство Российской Федерации основано на ее государственной целостности, единстве системы государственной власти, разграничении предметов ведения и полномочий между органами государственной власти Российской Федерации и органами государственной власти субъектов Российской Федерации, равноправии и самоопределении народов в Российской Федерации.

4. Во взаимоотношениях с федеральными органами государственной власти все субъекты Российской Федерации между собой равноправны.

Статья 6

1. Гражданство Российской Федерации приобретается и прекращается в соответствии с федеральным законом, является единым и равным независимо от оснований приобретения.

2. Каждый гражданин Российской Федерации обладает на ее территории всеми правами и свободами и несет равные обязанности, предусмотренные Конституцией Российской Федерации.

3. Гражданин Российской Федерации не может быть лишен своего гражданства или права изменить его.

Статья 7

1. Российская Федерация - социальное государство, политика которого направлена на создание условий, обеспечивающих достойную жизнь и свободное развитие человека.

2. В Российской Федерации охраняются труд и здоровье людей, устанавливается гарантированный минимальный размер оплаты труда, обеспечивается государственная поддержка семьи, материнства, отцовства и детства, инвалидов и пожилых граждан, развивается система социальных служб, устанавливаются государственные пенсии, пособия и иные гарантии социальной защиты.

Статья 8

1. В Российской Федерации гарантируются единство экономического пространства, свободное перемещение товаров, услуг и финансовых средств, поддержка конкуренции, свобода экономической деятельности.

2. В Российской Федерации признаются и защищаются равным образом частная, государственная, муниципальная и иные формы собственности.

Статья 9

1. Земля и другие природные ресурсы используются и охраняются в Российской Федерации как основа жизни и деятельности народов, проживающих на соответствующей территории.

2. Земля и другие природные ресурсы могут находиться в частной, государственной, муниципальной и иных формах собственности.

online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 5160

@misaiv

Tako sam nasao u jednom dokumentu (moguce da je greska), kao i podatak da neki regioni to 2000. jos nisu uveli, da je u poseti Orelskoj oblasti aprila 2000. tada predsednik - Putin urgirao da se dozvoli pravo posedovanja zemlje (posto neki regioni nasuprot ustavu to i dalje nisu dozvoljavali), a da se stepen raspolaganja (tj. sloboda kupovine, prodaje itd) uredi na nivou svakog regiona pojedinacno. Sta je sa time bilo - nemam pojma.

Najzad, u tekstu koji si sam postavio pise:

Citat:Статья 9

1. Земля и другие природные ресурсы используются и охраняются в Российской Федерации как основа жизни и деятельности народов, проживающих на соответствующей территории.

2. Земля и другие природные ресурсы могут находиться в частной, государственной, муниципальной и иных формах собственности.


iliti po Guglovom prevodiocu:

2. Land and other natural resources may be in private, state, municipal and other forms of property.

2. Земљиште и други природни ресурси могу бити у приватној, државнoj, општинскoj и другим облицима својине.

Dopuna: 02 Jan 2011 23:40

Nadjoh i clan 36.

Citat:Article 36

1. Citizens and their associations shall have the right to possess land as private property.

2. Possession, utilization and disposal of land and other natural resources shall be exercised by the owners freely, if it is not detrimental to the environment and does not violate the rights and lawful interests of other people.

3. The terms and rules for the use of land shall be fixed by a federal law.


http://www.constitution.ru/en/10003000-03.htm

offline
 • Pridružio: 06 Avg 2009
 • Poruke: 325

Tacno, ali drzava koja jos iz SSSR raspolaze svom zemljom, nije jos nista prodala, a drugog nacina da je steknes nemas.

offline
 • Pridružio: 30 Jul 2010
 • Poruke: 2413
 • Gde živiš: mirna bačka

evo malo i medvedića Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 909 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 9 sakrivenih i 852 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aljosa7, apostata, BSD, celik, Cirkon, darkstar101, DENIRO, djo97, Doca, dozorni, dragon986, Dzoni70, goxin, ikan, ivan979, kalens021, kybonacci, ljubo70, Lošmi, Marko Marković, MB120mm, Mercury, milos.cbr, Mixelotti, mustangkg, nadjas_515, novator, Ognjen D., ozz, Pakito93, Panter, pedja2506, royst33, sakota79, Sirius, Snorks, ssekir75, stegonosa, stug, suton, t.mile, Toni, vobo, voja64, vukdra, Vzor50, W123