Merkava: Tenk Izraelske vojske

3

Merkava: Tenk Izraelske vojske

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2005
 • Poruke: 821

Dakle, čita se.Jedan od vrhumskih stručnjaka za tenkove je taj stranac koji je prvi stranac koji je bio u tenku Merkava 4.
To je onaj koji je uskočio u Merkavu dok je radio u Elbitu u Izraelu.
To je onaj kojeg su uhapsili u Moskvi, dok je radio u njihovom VTI-ju, jer je imao nekoliko štambilja Švedske u pasošu, a bio im je nešto sumnjiv. Pa radio je u Boforsu. Nije bio u Švedskoj zbog Šveđanki.
To je moj cimer iz hotela dok smo radili u fabrici tenkova u Čehoslovačkoj. Onaj što je našao prislušne uređaje u sobi.

Moj cimer iz hotela iz Kine. Svaki put.
Moj cimer iz Kuvajta. nije imao za svesku, ne on, nego SDPR, pa je pisao ekserom po ormanu,...
Moj cimer iz Pakistana, više puta.
Moj cimer iz Irana, .... Indija, Irak, Peru, Francuska (specijalni gosti kod Sagem-a), Ukrajina, Bjelorusija, Švajcarska, Mađarska, itd, itd.

To je onaj koji je sa mnom i još jednim (ukupno trojica) sletio Boingom na surčinski aerodrom. Nas trojica, posada i niko više u Boingu slećamo na aerodrom. Poseban događaj.

To je onaj koji je sa mnom ilegalno prelazio granice zemalja u Aziji. Ukupno 4 puta.

A ja sam prvi stranac koji je uskočio u Al Khalida u fabrici tenkova u Taxili u Pakistanu. Tad sam išao sam raditi taj tenk, pa moj drugar nije bio sa mnom.

Sve u svemu, stručnjaci koji su radili Merkavu imali su potrebu da se sastanu sa mojom ekipom. Pošto je Izrael u pitanju, to je sve što se smije reći.

Pozdrav

VladoRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 70956Citat:Israeli reserve soldiers direct a Merkava tank to cross a road in the southern Israel as it advances towards the Israel Gaza border, Friday, Aug. 1, 2014. (AP Photo/Tsafrir Abayov)offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6517

Gledam ove zadnje fotografije kupole Merkave i primecujem da je ona zakosena na dole. Jel postoji opasnost da se zrno rikosetira od kupole i pogodi gornji deo trupa tenka?

offline
 • ja nesum radijo, ja sam neki veliki dr.mr.
 • Pridružio: 29 Jul 2014
 • Poruke: 3859

Napisano: 01 Avg 2014 23:15

ajde da dodam jos nesto:
Varijante:
Mark I

Njegov originalni dizajn je kreiran po zahtevima Israel Tala. Mark I je tezak 63 tone i ima dizel motor od 900 ks sa snagom po toni koja iznosi 14 ks/toni. Naoruzan je topom M68 od 105mm (Proizvodi se pod licencom. Licenciran od strane British Royal Ordnance L7.), dva mitraljeza 7.62mm i minobacac od 60mm koji je montiran spolja i nije zasticen oklopom.

Mark I pozajmljuje gusenice od tenka Centurion, koji je bio siroko rasprostranjen po bojistu tokom Jomkipurskog rata. Merkava je prvu borbenu upotrebu imala 1982 u Libanskom ratu gde je Izrael koristio 180 jedinica. Mark I imao je beliki uspeh na bojistu, ali M113 transporteri koji su pratili Merkave su imali velike nedostatke i bili upotpunosti povuceni od strane Izraelske vojske. Izraelska vojska je zatrazila preradu zadnjeg dela Merkave koje su konvertovane u:
oklopne transportere
i oklopna sanitetska vozila (ne mogu da nadjem slike ako neko ima nek postavi). U model oklopnog transportera je moglo da stane 10 vojnika, a u sanitet 10 lako ranjenih vojnika koji mogu da se krecu ili 2 vojnika na nosilima. E da i nije imala puskarnice (posto ovde samo sto se nepoubijaju da li vozilo treba ili ne treba da ima puskarnice) Ziveli . Posle rata mnogi nedostatci su prepravljeni ili redizajnirani. Prepravljen je i nedostatak tj mana kod zadnjeg dela kupole koji je bio Ahilova peta ovom tenku. To je prepravljeno dodatkom lanaca na zadnjem delu kupole koje bi aktivirale tenkovske granate ili protiv-tenkovske rakete pre nego sto bi one udarile u oklop sto je povecalo izdrzljivost tenka.


resenje zadnje kupole kod Merkave Mk II

Mark II:


je uveden u upotrebu aprila 1983 koji je uveo niz poboljsanja nedostataka u odnosu na Mark I. Iskustva iz rata predhodne godine i poboljsanja koja je Mark II imala u odnosu na predhodnika je da optimiziran za urban warfare nacin ratovanja i za konflikte manjih razmera. Mark II je zadrzao motor predhodnika. Mark II je zadrzao top od 105mm i dva mitraljeza kalibra 7.62 ali za razliku od predhodnika minobacac je ubacen u oklop tenka i operater nije vise bio izlozen neprijateljskoj vatri. Takodje su ugradjeni novi automatski menjac i veci rezervoar tako da je tenk u stanju da predje vecu razdaljinu. Ugradjene su protiv-tenkovske mrezice koje su tenk cinile izdrzljivim od udara pesadijskih protiv-tenkovskih raketa. Mnoge manja poboljsanja na sistemu regulacije paljbe, meteoroloskih senzora, senzora bocnog vetra i termografiske optike doprinele su boljoj vidljivosti i preciznosti
mnoge verzije su unapredjene koje ovaj tenk i danas drze u arsenalu Izraelske vojske. Modernizovane verzije su:

Mark IIB je unapredjen boljom kontrolom paljbe nego kod originala i boljom termalnom optikom
Mark IIC sa boljom zastitom na vrhu tenka i boljom zastitom kupole od napada iz vazduha
Mark IID sa modularnim kompozitnim oklopom na istoj sasiji omogucava laksu reparaciju pogodjenog oklopa.


Mark III

je predstavjena decembra 1989. godine i imala je unapredjenje kod elektronskog sistema, naoruzanja, pogona i podvozija tenka. Najistaknutiji dodatak na tenku je novi domaci top kalibra 120mm koji je projektovan u IMI-ju. Tenk je dobio novi turbodizel motor od 1500 ks ali se dobilo na tezini koja je povecana na 65 tona. To nije smetalo novom motoru tako da je maksimalna brzina na asfaltu iznosila 60km/h. Kupola je bila ponovo projektovana i omogucavala je nezavisno kretanje i pracenje mete u odnosu na tenk. Mnoga druga unapredjena su napravljena ukljucujuci:

Interfon koji obezbedjuje sigurnu vezu izmedju posade tenka i pesadije napolju
Poboljsano skladiste municije sa boljom zastitom municije od toplote
Ugradnja laserskog markera
Ugradnja Kasag modularnog oklopa koji je dizajniran za laku reparaciju oklopa na bojnom polju i laksu nadogradnju oklopa novim sofisticiranim materijalima


BAZ sistem

Merkava Mk III BAZ sa mine roller-ima

1995. godine je predstavljen Mark III BAZ (Hebrejski akronim za ברק זוהר, Barak Zoher sto znaci svetleca munja) ima mnogo poboljsana i dodatnih sistema kao:

Unapredjen komponente sistem upravljanja vatre, koje su napravile El-Op i Elbit i omogucavaju tenku da prati i otvara paljbu na mete u pokretu
NBC zastitnim sistemom
Domacom centralnom klimom
Poboljsana balisticka zastita

Dor-Datler
Poslednja generacija Mark III zvala se Dor-Datler (na Hebrejskom: cetvrata generacija) koja je posedovala neke sisteme koji su uvedeni na prototipu Mark IV

Poboljsanje i ojacane gusenice (dizajnirane u Caterpillar-u, a proizvedene u Izraelu)
Instalacija R-OWS-a


Mark IV


Merkava Mk IV in action (dragon morao sam da stavim ovu sliku. predobra je Very Happy Very Happy Very Happy )

Ovaj model je predstavljen u oktobru 1999. godine kao nadogradnja na postojecu Merkavu. Ipak i pored toga Mark III se proizvodi sve do kraja 2003. godine. Pred kraj 2004. godine napravljena je limitirana serija Mark IV i odluceno je da ce ona biti novi model, a ne nadogradnja na postojeci.
Nova Merkava ima novi El-Op sistem regulacije paljbe (Knight Mark IV), novi modularni oklop sa Mark IIID modela koji se koristi na svim stranama i V-shaped tibin oklop (tako pise u tekstu Mr. Green Mr. Green Mr. Green) sa donje strane. Ovaj modularni sistem je dizajnira da sva ostecenja na oklopu mogu da se brzo saniraju i da se tenk brzo vrati u borbu. Granate se drze u zasebnim vatrootpornim odeljcima i sprecavaju eksploziju istih na visokim temperaturama unutar tenka. Neki dodatci poput oblika trupa, spoljne ne-reaktivne farbe i zastite od toplote motora i izduvnih gasova kako bi se zavarale toplotne kamere neprijatelja su preuzete od Izraelskog ratnog vazduhoplovstva da bi tenk bio teze uocljiv za tolotne senzore i radare.
Mark IV u svom naoruzanju ima top kalibra 120mm koji je preuzet sa predhodne verzije tenka ali moze da koristi vecu raznovrsnost municije tipa toplotnih i sabot granata APFSDS penetrator kineticke energije, koristeci elektricni polu automatski revolvirajuci sanzer sa 10 granata. Takodje poseduje i mnogo veci mitraljez kalibra 12.7mm nego njegovi predhodnici.
Merkava IV sa novim sistemom kontrole vatre je u stanju da obori helikopter.
Mark IV poseduje TSAWS (Track Spining and Wheels System) gusenice domace proizvodnje koje mogu da izdrze surove uslove na kamenitim uslovima kao u Libanu i Golanskim visoravnima uz minimalno habanje gusenica.
Merkava IV je dizajnirana da prilikom ostecenja brze da se popravi zbog primene modularnog oklopa koje je lako ukloniti sa vozila i zameniti ih drugim. Takodje je dizajnirana da bude za isplativa odrzavanje i proizvodnju, a kao rezultat negov trosak vojski je nizi nego na tenkovima koje koriste druge zapadne armije.
Mark IVm WindBreaker
Poslednja modernizacija ovog tenka je uradjena 2007. godine dodavanjem Trophy sistema na oklop tenka. Rezultat toga tenk je manje osetljiv na udare raketa tipa 9M133 Kornet i RPG 7 koje koristi Hamas

Dopuna: 01 Avg 2014 23:18

CheefCoach ::Gledam ove zadnje fotografije kupole Merkave i primecujem da je ona zakosena na dole. Jel postoji opasnost da se zrno rikosetira od kupole i pogodi gornji deo trupa tenka?
DA to mu je jedina mana ali sa Iron Fist-om nece biti problem
https://www.youtube.com/watch?v=4jNUS6C0S30

online
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13110

Rikoset potkalibarnog projektila ne ide bas isto kao kod pancirnog. Takodje, verovatno je prvi sloj oklopa relativno "mekan" kako bi potkalibarni "zagrizao" pa onda ide lomljenje sledecim slojevima.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6517

bojank ::Rikoset potkalibarnog projektila ne ide bas isto kao kod pancirnog. Takodje, verovatno je prvi sloj oklopa relativno "mekan" kako bi potkalibarni "zagrizao" pa onda ide lomljenje sledecim slojevima.
Ma predpostavljao sam i ja nesto slicno tome. Podkalibarac stvara takav napon u oklopu, da ga bukvalno oblikuje kao glinu. Ali sta ako neko zapuca iz neceg slabijeg, na primer iz topa 30 mm? Ili iz T 12-tice sa pancirnom granatom?

Jel se meni cini ili je onaj Iron Fist imao samo 2 punjenja? Sta kada se ispali treca raketa na njega?

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4118

CheefCoach ::
Jel se meni cini ili je onaj Iron Fist imao samo 2 punjenja? Sta kada se ispali treca raketa na njega?

nahebace ko zuti mravi Mr. Green

online
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25153
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

CheefCoach ::
Jel se meni cini ili je onaj Iron Fist imao samo 2 punjenja? Sta kada se ispali treca raketa na njega?


A hunter-killer?

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2009
 • Poruke: 320
 • Gde živiš: Nis

Citat:

Jel se meni cini ili je onaj Iron Fist imao samo 2 punjenja? Sta kada se ispali treca raketa na njega?


Taj ko ceka da na njega pucaju 2+ puta ne zasluzuje da obitava na ovom svetu, mozda se voze u tenku ali nemaju bas 9 zivota. Pored toga koja je koordinacija potrebna da se na isti tenk, koji je inace usamljen, ispale vise od 2 rakete iz razlicitih pravaca u trenucima urbane borbe dok sve oko vas prsti i nemate predstavu gde je vasa podrska.
A da i Jevreji su generalno stedljivi, dve sanse su sasvim dovoljne da posadu trgnu daju sansu da uzvrati i povuce se na bezbednije mesto.

online
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25153
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@mushroom
minobacač 60mm na Merkava Mk1 postavljen je ovako

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 707 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 673 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, aramis s, Bogoslov, bojank, darkangel, Dimitrise93, djo97, Gama, HDMI, HrcAk47, Kibice, ladro, Lucije Kvint, Mixelotti, pedja.st, radoznao, S2M, sakota79, Sale.S, Sirius, sizif, StepskiVuk, stug, Trpe Grozni, vathra, vranjanac29