Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

814

Srpsko višenamensko oklopno vozilo "Lazar"

online
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 2541

bojank ::
Pilotska kapa, vlazni celer...


Shocked Bojane, pobogu, i maloletnici čitaju ovaj forum EmbarassedRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30651

Zaboravili ste mutilicu za jajaoffline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

stegonosa ::E sad, neće sve to. Za Lazara ne znam Па то нико не зна. Кад су први Лазари улазили у употребу тадашњи НГШ је на новинарско питање чему ће да служе исто одговорио да не зна. Чему ће сад да служи Лазар са 30 мм станицом, да буде ОТ батаљона који је било скупо опремити и домаћом неоклопљеном и нестабилисаном станицом са митраљезом (која је узгред сасвим ок за то што јесте)? А онда ће још већи, тежи, скупљи и потпуно другачији ОТ да служи као средство подршке?

stegonosa ::ali od Mrapova će valjda ići onaj koji se izabere kao konačna verzija neće svi modeliПа према досад виђеном, било би изненађење све осим тога да се још две верзије праве наредних четири године док се не дође до приближне, која ће онда да се тестира још четири и поправљају замерке још три, да би се на нулту серију чекало нове четири док не крене производња од четири комада годишње. Захваљујући спиралном развоју, поновиће се само део процеса кад се буде уводила следећа верзија, то ће бити само седам година.

stegonosa :: BOV je pretpostavljam modernizacija postojećeg i tako...БОВ са кабином са чамца се буџи од конзервираних БОВ-3 да буде ОТ, није већ тамо у употреби па да се модернизује.

Поента приче - све ово са опремањем би било смешно да није жалосно, а жалосно је јер је једина ствар која је била хитно потребна и пре 15 и пре 30 година једноставан, релативно лако оклопљен ОТ, који је међувремену почео мање да личи на ВАБ, а више на МРАП. Уствари, био је хитно потребан вероватно оног тренутка кад је прва од тих чета опремљена ТАМ 150, који лагано дочекује 2025. као главно превозно средство, а бојим се да нећу бити превелики песимиста ако кажем да није искључена ни 2030...

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6594

Poenta price je da namenska industrija ,,ostane na vodi", a ne da potone. Tako da i YI dobija da proizvodi ponesto za VS (za sada Lazara 3 i Milosa, sa potencijalom da Lazanski zameni Lazara), a i da FAP-Zastava Kamioni proizvedu nesto ( M20 ).

Lazara 3 ce u bataljonu duziti oni kojima ce Lazar u tom trenutku biti najpotrebniji. Ja ga racunam kao bataljonsko sredestvo za posebne zadatke. Kada VS dostigne brojku od 30-40 Lazara, onda mogu da razmisljaju da jedan bataljon kompletno reformisu u bataljon sa Lazarima.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

CheefCoach ::Poenta price je da namenska industrija ,,ostane na vodi", a ne da potone. Tako da i YI dobija da proizvodi ponesto za VS (za sada Lazara 3 i Milosa, sa potencijalom da Lazanski zameni Lazara), a i da FAP-Zastava Kamioni proizvedu nesto ( M20 ).

Lazara 3 ce u bataljonu duziti oni kojima ce Lazar u tom trenutku biti najpotrebniji. Ja ga racunam kao bataljonsko sredestvo za posebne zadatke. Kada VS dostigne brojku od 30-40 Lazara, onda mogu da razmisljaju da jedan bataljon kompletno reformisu u bataljon sa Lazarima.

Друеже, не знам да ли си приметио али за све то време док је Југоимпорт одржаван на води, остатак војне индустрије (дакле предузећа која су оквирно могла бар некако да учествују у прављењу нечега што војсци заправо треба, а то је обичан ОТ) је стављен на хлеб и воду. А док се за ових 15 година штанцало твоје "батаљонско средство за посебне задатке" у ком је главни посебни задатак ношење налепнице, стварна поента приче је потпуно промашена, а то је да у функционалном систему одбране наменска индустрија служи да опреми војску, а не да се понаша као приватна фирма која продукте својих комерцијалних пројеката у недостатку купаца кобајаги поклања војсци. И наравно, стварни ефекат тога свега је да је наша моторизована пешадија и даље у ери ЈНА...

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7306

Ух, тек сад видим да сам грешком написао поруку у погрешној теми Very Happy

Kos93 ::Лазари добили војноевиденцијске бројеве из опсега 30000.

offline
 • yrraf  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 2532
 • Gde živiš: Loznica Srbija

E da mi je da vidim tu namensku industriju čiji je osnovni cilj da razvija i proizvodi sredstva za vojsku koja 30 godina nije kupila ni jedno jedino kapitalno sredstvo. Motorizovana pešadija nije u JNA eri zbog YI već zato što:
- trideset godina ne ulaže sredstva u modernizaciju
- ima dobar deo kadra i sistem napredovanja koji u glavi nije mnogo odmakao od te iste JNA
- ni ta JNA motorizovana pešadija nije pravljena za rat koji joj se desio i koji je već od 1981.-e bio realna pretnja svakome sa dva i po grama mozga nego za DSZ i ONO hajdučenje po nukleranoj zimi.

Ta "druga namenska" je na hlebu i vodi od 1991.-e i njihov post nikakve veze sa YI razvojem nema. Jednostavno, kad 30 godina imaš budžet kojim se jedva krpiš od namenske nema ništa. I YI bi napravio đ*ku da je računao na VS ili VJ i da nije bilo raznih Kenija, Burmi i Bangladeša.

Što se donacija tiče, da nije bilo istih, artiljerija u VS bi i danas dobacivala do maksimalno 20-ak km al bi se još 30 godina sastavljale TTZ i glumila pamet šta nam treba i kakvu formaciju hoćemo. Amerima je dobra haubica i stavljaju je u rangu 3-4 market lidera ali VS je uvaljena. Nisam znao da je to takva sila. Jel' im YI razvijao Bumbara, 248-u varijaciju Maljutke, M-21, modularnu pušku i ostale bisere? Jel' i to neko "podvaljuje" pa nikako da se mrdne sa mrtve tačke ili ako se mrdne bolje da je ostalo gde je i bilo? YI uvodi i testira 10 godina je**ni kamion 3240 i budži raspale TAM motore u BOV-KIV ili ipak neko drugi? Sve po PS-u kroz TOC i VTI. Sve pršti od stručnosti. YI je najmanji problem VS. Više očigledno ni lova nije problematična, otvorila se država solidno. Problemi VS sede u generalštabu i na komandnim pozicijama.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

yrraf ::E da mi je da vidim tu namensku industriju čiji je osnovni cilj da razvija i proizvodi sredstva za vojsku koja 30 godina nije kupila ni jedno jedino kapitalno sredstvo. Motorizovana pešadija nije u JNA eri zbog YI već zato što:
- trideset godina ne ulaže sredstva u modernizaciju
- ima dobar deo kadra i sistem napredovanja koji u glavi nije mnogo odmakao od te iste JNA
- ni ta JNA motorizovana pešadija nije pravljena za rat koji joj se desio i koji je već od 1981.-e bio realna pretnja svakome sa dva i po grama mozga nego za DSZ i ONO hajdučenje po nukleranoj zimi.
Ја овде говорим о возном парку моторизованих бригада, који је у ери ЈНА - о осталом се може расправљати, али тема је ово возило и његов развој, и за то је управо одговоран Југоимпорт, који 15 година правећи Лазаре продаје муда за бубреге, мимо свега онога што је у студији опремања точкашима написала та и таква ВС, и мимо свега онога што је био иницијални пројекат који је оквирно имао смисла.

Citat:Ta "druga namenska" je na hlebu i vodi od 1991.-e i njihov post nikakve veze sa YI razvojem nema. Jednostavno, kad 30 godina imaš budžet kojim se jedva krpiš od namenske nema ništa. I YI bi napravio đ*ku da je računao na VS ili VJ i da nije bilo raznih Kenija, Burmi i Bangladeša.Наравно да има везе са ЈИ развојем, јер је то ИнТегРаТоР наменске индустрије, јер је уместо онога што је било могуће правити овде (а то је отприлике цело возило МРАП/ОТ какво је првобитно направљено и какво су сад испочетка направили после целе деценије) цео пројекат метастазирао до точкашког борбеног возила пешадије у покушају, од увозних компоненти. Нору нисам ни помињао, и мање више осим ње све што је Југоимпорт радио, правио и продао је ђока.

Citat:Što se donacija tiče, da nije bilo istih, artiljerija u VS bi i danas dobacivala do maksimalno 20-ak km al bi se još 30 godina sastavljale TTZ i glumila pamet šta nam treba i kakvu formaciju hoćemo. Amerima je dobra haubica i stavljaju je u rangu 3-4 market lidera ali VS je uvaljena. Nisam znao da je to takva sila. Jel' im YI razvijao Bumbara, 248-u varijaciju Maljutke, M-21, modularnu pušku i ostale bisere? Jel' i to neko "podvaljuje" pa nikako da se mrdne sa mrtve tačke ili ako se mrdne bolje da je ostalo gde je i bilo? YI uvodi i testira 10 godina je**ni kamion 3240 i budži raspale TAM motore u BOV-KIV ili ipak neko drugi? Sve po PS-u kroz TOC i VTI. Sve pršti od stručnosti. YI je najmanji problem VS. Više očigledno ni lova nije problematična, otvorila se država solidno. Problemi VS sede u generalštabu i na komandnim pozicijama. ВС је невиђено ретроградни систем, и то нема потребе нарочито ни образлагати, али идеја да се нешто мрднуло са мртве тачке у околностима где државна фирма војсци поклања возило за које НГШ не зна за шта се користи, и то темпом којим се испоручују нуклеарне подморнице, није ништа друго него самозаваравање.

offline

To da vojska nešto nezna kde da koristi znači, da svo vreme računa i razrađuje to šta ima i ne rabija glavu sa nečim šta nema, a najgore je, da ni ne zahteva konkretno. A tek kad dobije onda razmišlja šta če sa tim i kako. Tako sad imamo slučaj da slušamo, da se razrađuje upotreba i taktika za nove helikoptere, bezpilotne, Miloše itd.. Znač kako stoji a stoji vojska ni nema baš neku viziju, barem do sad je nije konkretno izpoljavala. Znači sad kad bi jim banuli jedno trideset Lazanski oklopnjaka, ne bi tačno znali šta da rade sa njima, ni sa doniranim BRDM se nisu baš snašli.
Imamo svež primer, vojska ne planira Šumadiju recimo. A kad jih pitaš šta je bolje napad ili odbrana, garant bi bilo odbrana između Save, Dunava i Morave. Moje mišljenje je, da takvi, treba da se penzionišu u vojsci i to več juče. Jel u suprotno neznam, kako misle sutra kad dobiju naređenje recimo da brane Srbe u Republici Srpskoj ili na Kosovu i Metohiji.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 2475

Pa da krenemo...
1. Zašto pljujete po vojsci?
2. Ko vas plaća?
3. Jel ste vi za "žute"?
4. Ako su trojke osnovne. .... Gde vam je treći?
5. ....Nešto na fazon da kao imate lične nedostatke pa to projektujete na vojsku
6. Doći će dan kad će Đura ponovo... A on ima tešku ruku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 734 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 4 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Petar, amaterSRB, babaroga, cenejac111, Dorcolac, Excalibur13, havoc995, HrcAk47, ILGromovnik, kikisp, Klecaviks, ljubacv, lord sir giga, Mendonca, Mercury, mikrimaus, Milometer, Milos ZA, moldway, nemkea71, pein, Prašinar, Romibrat, royst33, ruma, Shinobi, Stanoje-glavas, Sumadija34, theNedjeljko, tubular, Vatreni Zmaj, voja64, Wrangler, zdrebac, 125