Tenk Leopard 2

3

Tenk Leopard 2

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

Napisano: 26 Apr 2012 20:32

Leopard 2 A7
Leopard 2A7 glavni tenk razvijen je od strane njemačke kompanije Krauss-Maffei Wegmann u kooperaciji sa njemačkom vojskom. Smatra se osnovom za modernizaciju drugih glavnih tenkova. Testiran je 2010. Radi se o daljoj modernizaciji Leoparda 2A6 MBT. Uključuje i komponente Leopard 2 PSO. Leopard 2A7 namjenjen je borbama u naseljenom mestu, djelovanju u lokalnim konfliktima, kao i konvencionalnim vojnim operacijama. Njemačka vojska planira da unaprijedi 50 - 150 Leopard 2 tenkova na 2A7 standard. Modernizacioni program startuje od ove godine. 2011 godine Njemačka je dala saglasnost o prodaji 200 ovih tenkova Saudijskoj Arabiji. Trenutno se smatra jednim od najboljih glavnih tenkova na svijetu.

Leopard 2A7 ima modularni oklopni kit, tako i da ostali Leo 2 tenkovi mogu biti podignuti na 2A7 standard. Borbeni sistemi su kastomizovani po zahtjevima kupaca.

Zaštita je i na dalje unapređivana. Leopard 2A7 ima i dodatni pasivni oklop. Nudi zaštitu vozila u prečniku od 360 stepeni od RPG municije. Opremljen je i novim bočnim "suknjama". Poboljšana je i zaštita dna vozila u odnosu na IED naprave i protivtenkovske mine. Modularni oklop usljed oštećenja lako može biti mijenjan i u poljskim uslovima.

Ovaj glavni tenk naoružan je Rheinmetall 120-mm / L55 glatkocijevnim topom hromirane cijevi. Isti top se koristi i na Leopard 2A6. Precizniji je i ima veći domet u odnosu na topove prvobitnih modela Leo 2. Top se puni ručno i kompatabilan je sa municijom člnanica NATO pakta, kao i sa programom razvoja nove HE municije sa mogućnošću tempiranja. Ova zrna moći će da eliminišu mete pozicionirane iza zaklona kao i one u zgradama. Borbeni komplet čine 42 granate za top. 15 granata nalazi se u kupoli u posebnoj niši za smještaj municije i ispaljuju se prve. Ostale granate smještene su u tijelu vozila.
Sekundarno naoružanje čine daljinski upravljana oružna stanica na krovu kupole sa teškim mitraljezom 12,7mm i sa topom spregnutim mitraljezom unutar kupole, kalibra 7,62mm.

Tenk na prednjoj kao i na zadnjoj strani ima termalni osmatrački kanal za vozača. Komandir i nišandžija imaju dodatne kamere za osmatranje na većim daljinama. Tenk raspolaže i naprednom komandno - kontrolnom opremom.

Leopard 2A7 ima četvoročlanu posadu, komandir, nišandžija, punilac i vozač.

Tenk pogoni motor prethodnih modela. Radi se o MTU MB-837 Ka501 turboprehranjivanom dizel motoru, snage 1500Ks koji tenk od 67,5 tona pogoni do brzine od 72km - h sa radijusom od 450km. Vozilo raspolaže i sa pomoćnom energetskom jedinicom, koja daje struju za komponente tenka dok je glavni motor ugašen. Uprkos povećanju mase vozilo ima unapređenu prohodnost i mobilnost usljed poboljšanja na hodnom dijelu i oslanjanju. Performanse u vožnji u terenskim uslovima slične su kao kod modela 2A5 i 2A6. Tenk može biti opremljen čeonim dozerskim nožem za samoukopavanje i uklanjanje prepreka. Minski plugovi i minski valjci takođe mogu biti montirani.

Dopuna: 27 Apr 2012 14:17

MBT Revolution
Revolution je modernizacioni modularni paket za Leopard 2A4 glavne tenkove. Razvijen je od strane kompanije Rheinmetall. Razvijen je 2010. Nudi se još i kao Leopard 2A4 Evolution. Leopard 2A4 je najrašireniji model tenka Leopard 2. Postoji veliki broj korisnika za značajnim brojem primjeraka te su potrebe za modernizacionim paketom aktuelne.

Revolution glavni tenk je prilagođen djelovanju u urbanim sredinama kao i u lokalnim konfliktima. Ovo je posebno značajno za jedan tipični "hladnoratovski" tenk sa frontovskom ulogom. Tenk ima unaprijeđenu zaštitu na svim svojim tačkama. Opremljen je novim Advanced Modular Armor Protection (AMAP) kompozitnim oklopnim kitom. Koristi nove nano - keramičke materijale i moderne titanijumske i čelične legure. Ovi materijali obezbjeđuju veću zaštitu od široke lepeze protivtenkovskih sredstava. AMAP oklop nudi se u raznim varijantama i kombinacijama zavisno od zahtjeva naručioca. Razne konfiguracije rade različite poslove. Neke su protiv RPG projektila, druge protiv IED napada. Tenk je opremljen i protivminskim paketom. Revolution ima modularne oklopne panele koji se u slučaju oštećenja lako mijenjaju u poljskim uslovima. Tenk je opremljen i novim Rheinmetall ROSY bacačem dimnih kutija. Dimna zavjesa se razvija za 0,6 sekundi. Bočna i zadnja strana Revolution tenka je manje ranjiva na zasjede, RPG projektile, POVR, IED naprave i mine.

Revolution glavni tenk je samo malo teži od prethodnika. Težak je 60 tona, u odnosu na 56.6 t originalnog Leopard 2A4.

2010 Singapur je modernizovao 96 ex- Njemačkih Leopard 2A4 tenkova sa AMAP kompozitnim oklopom, koji je dio Revolution modernizacionog paketa. Modernizovani tenkovi poznati su pod oznakom Leopard 2SG.

Revolution MBT zadržava potpuno stabilisani 120-mm / L44 glatkocijevni top originalnog Leopard 2A4. Top se puni ručno. Kompatabilan je sa municijom 120mm članica NATO pakta kao i sa novom tempirnom HE municijom. Ova municija moći će da eliminiše mete iza zaklona kao i one u zgradama. Borbeni komplet je 42 granate za top. 15 granata nalazi se u kupoli unutar municione niše, ostali su u prednjem dijelu tijela vozila.

Revolution MBT je opremljen i daljinski upravljanom oružnom stanicom, sa teškim mitraljezom 12,7mm. Sa topom je spregnut mitraljez 7,62mm, unutar kupole.

Tenk je opremljen i novim modernim sistemom za upravljanje vatrom. Ima poboljšane mogućnosti pogotka prvim zrnom. Revolution MBT ima i unaprijeđene osmatračko - izviđačke sposobnosti. Komandir ima novi periskop sa zonom osmatranja od 360 stepeni, koja tenku daje hunter - killer sposobnosti. Tenk je takođe opremljen sa "battlefield management system" (bitačnim upravljačkim sistemom).

Vozilo ima četvoročlanu posadu, komandir, nižandžija, punilac i vozač.

Revolution MBT zadržava MTU MB-837 Ka501 turboprehranjivani dizel motor, snage 1 500Ks. Tenk je opremljen i pomoćnom energetskom jedinicom za napajanje komponenti tenka dok je glavni motor ugašen. Prohodnost i mobilnost slični su kao kod prethodnika.

Od 2011 slični modernizacioni programi ponuđeni su kompaniji Aselsan iz Turske. Označeni su kao Leopard 2 Next Generation. Radi se o privatnom projektu razvijenom zbog izglednih šansi da se nađe na listi zahtjeva Turske vojske.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30509

Spominjani turski Aselsan. Modernizacija njihovih 2A4.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

Napisano: 27 Apr 2012 14:27

Polako Top Gane. Doći ćemo i do toga.

Dopuna: 27 Apr 2012 16:21

Leopard 2 Next Generation
Leopard 2 Sledeća generacija je modernizacioni paket za Leopard 2 glavne tenkove razvijen od strane turske kompanije Aselsan kao privatni projekat. Predstavljen je 2011. Ponekad se označava i kao Leopard 2T. Nameće se Turskoj vojsci kao potencijalnom naručiocu za njenih 300 ex-Njemačkih Leopard 2A4 MBT dok domaći Altay MBT ne bude uveden u upotrebu. Next Generation modernizacioni paket nudi se i drugim korisnicima Leopard 2 glavnih tenkova. Smatra se da potražnja za modernizacionim paketima postoji. Leopard 2 NG je veoma sličan Rheinmetall Revolution MBT modernizacionom paketu, koji je predstavljen 2010.

Ključna unapaređenja kod Leopard 2NG su novi sistem za upravljanje vatrom, unapređena optika te oklop tenka. Aselsan tvrdi da su ovako modernizovani tenkovi superiorni u odnosu na Leopard 2A6 MBT ?!
"Sledeća generacija" ima unapređenu zaštitu. Prilagođena je za nošenje dodatnog modularnog oklopa. Instalirani su i dodatni protivminski moduli. Kompozitni dodatni oklopni moduli napravljeni su od naprednih materijala, keramike i lakih legura u cilju upijanja i minimizovanja efekata protivtenkovskih sredstava. Oštećeni moduli lako se mijenjaju u poljskim uslovima. Takođe je ostavljena mogućnost za reinstalaciju novih oklopnih zaštitnih sredstava po njihovoj pojavi na tržištu.

Težina Leopard 2 Next Generation povećana je na 65 tona, u odnosu na 56.6 t originalnog Leopard 2A4. Ipak, tvrdi se da je zadržao prohodnost i mobilnost svog prethodnika.
Leopard 2NG zadržava originalni 120-mm / L44 glatkocijevni top. Top se puni ručno. Kompatabilan je sa standardnom municijom NATO članica. Borbeni komplet čine 42 granate,15 u municionoj niši kupole i ostale u prednjem dijelu tijela tenka.
MBT je opremljen daljinski upravljivom oružnom stanicom montiranom na krovu kupole sa teškim mitraljezom 12,7mm. Unutar kupole nalazi se mitraljez 7,62mm, spregnut sa glavnim topom.
Ovaj glavni tenk opremljen je novim Volcan kompjuterizovanim sistemom za upravljanje vatrom, razvijenim od strane turskog Aselsan. Uključuje nove optičke sprave, komandirski periskop sa zonom od 360 stepeni osmatranja te hunter - killer sposobnostima i novim senzorima. Namjera je da se isti sistem za upravljanje vatrom koristi i na novom Altay glavnom tenku koji je u procesu razvoja. Već se koristi na turskim modernizovanim tenkovima Leopard 1, lokalno označenih kao Leopard 1T. Ima povećanu sposobnost pogotka prvim hicem statičnih i pokretnih ciljeva. Leopard 2NG je takođe opremljen sa "battlefield management system" (bitačnim komandnim sistemom).

Posadu čine četvorica, komandir, nišandžija, punilac i vozač.

Leopard 2NG zadržava originalni MTU četvorotaktni, dvanaestocilindrični, turboprehranjivani dizel motor, snage 1500Ks. Prohodnost i mobilnost su slični kao i kod Leopard 2A4. Može biti opremljen i kitom za ronjenje (šnorkl). Tako pripremljen može da forsira vodenu prepreku dubine do 4 metra.
Maksimalna brzina je do 70km - h sa radijusom od 500 kilometara.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12570

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35752
 • Gde živiš: ovalni kabinet


Leopard 2A4M with 1st Troop, A Squadron, Lord Strathcona's Horse (Royal Canadians)

+ foto...
Arrow http://www.strathconas.ca/the-leopard-2a4m-s-first-ldsh-rc-exercise?id=748

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1080Jedna iz 1999.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16089
 • Gde živiš: Lublana

Indonezija za 280 miljuna $ kupila 100 komada nemačkih Leoparda 2A6. Znači da je cena za komad 2,8 mil. $.

http://www.obramba.com/novice-in-zanimivosti/kat/k.....eopard-2a6

Ne piše o kavim tenkovima se radi ali verovatno se radi o polovnima jer, teško da bi za te pare dobili nove tenkove. E da je za te pare Slovenija ili Hrvatska uzela tenkove umesto Patrija. Bebee Dol

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 30509

Trebali su od Holandije ali naduvani liberali se brinu za ljudska prava u Indoneziji pa nece da im prodaju. Tako da imaju Holandjani oko 80 komada i Austrija smanjuje snage. Sve A4 verzije.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 16089
 • Gde živiš: Lublana

Zar su imali 100 komada na prodaju? Piše da imaju 82 komada od toga 62 u rezervi i 28 za prodaju.

offline
 • Pridružio: 10 Mar 2012
 • Poruke: 313

jazbar ::Indonezija za 280 miljuna $ kupila 100 komada nemačkih Leoparda 2A6. Znači da je cena za komad 2,8 mil. $.

http://www.obramba.com/novice-in-zanimivosti/kat/k.....eopard-2a6

Ne piše o kavim tenkovima se radi ali verovatno se radi o polovnima jer, teško da bi za te pare dobili nove tenkove. E da je za te pare Slovenija ili Hrvatska uzela tenkove umesto Patrija. Bebee Dol


Pa zasto nisu uzeli? Question

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 642 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 5 sakrivenih i 597 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bobrock1, bufanje, cavatina, cenejac111, Djokislav, doloress, Dorcolac, draganca, filiphr, Frunze, HrcAk47, Istman, kovinacc, Krusarac, Kubovac, ljuba, menges, mikrimaus, miodrag, mrvica78, nebojsag, Nemanja.M, nemkea71, opt1, pedjolino76, pein, rovac, sasa87, Sir Budimir, t84dar, theNedjeljko, tmanda323, trutcina, Vatreni Zmaj, vladaa012, vobo, vukovi, šumar bk2, 125