Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

1070

Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25684
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Добри, шта је то ССБ пренос сигнала?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Kraće, a ni bolje, ne umem ni ja da objasnim
https://en.wikipedia.org/wiki/Single-sideband_modulation

Krajem šezdesetih godina, kada je počelo masovno uvodjenje u vojske, to su koristili samo radioamateri, jer je bilo isuviše napredno, tražila se preciznost izrade itd.

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25481

Redalica a ja tedo pitati da nije REDALJKA nešto mi se od imena po glavi vrzmalo al sam se mudro ko dete na noši ućutao..
Sad si me sa SSB zagolicao a davno se veza učila u školi pa se nešto u glavi mota da je ta modulacija slična/srodna onoj AM ili je beše poboljšava???
ps
izvinte ako ve nekome smeta što zapitkujem ono što se davno u školici učilo pa se zaboravilo..a kažu ko pita taj ne skita..

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14801

Kad se naš puk veze polovinom 99te vratio u kasarnu, čekalo nas je dosta sređivanja. Prvo što je trava izdžikljala kao džungla, kao da nismo bili tri meseca nego tri godine.
Drugo sme trebali da sredimo kablove posle terena, mislim da je kod nas bio jedan kamion sa nekih 7-8km poljskih kablova,možda i više jer smo dodavali, koji su bili prilično blatnjavi većim delom, a manjim i izubijani.
Čistilo smo tako što uzmemo par mokrih krpa, i namotavamo sa motalice na motalicu kroz njih. Radi prilično dobro i brzo, ali...
PTK-56, ako se dobro sećam oznake, je višežilni telefonski kabl. Ima dve čelične žice i desetak bakarnih. Čelične služe da nose kabl. Nezgodno je što se teško savijaju, i lako bockaji pri radu. Pogotovo kad se naleti na prekid izolacije, ako kabl prolazi kroz ruke garant ubode.

PS ja sam bio na nekom arhaičnom sistemu veze koji je u jedan kanal pakovao četiri glasovne veze i jednu ili dve telegrafske.

offline
  • Pridružio: 20 Maj 2017
  • Poruke: 2474

Hmm. Možda ovako.
Sirijuse zamisli prskalicu za travnjake klasičnu ona što ima onu malu polugu i svako malo udari u glavni mlaz (da bi skratila domet u njenom slučaju) sad zamisli da nema tog skraćenja dometa a da na vrhu te polugice ti po volji menjaš slova, i kada ona udari u mlaz dalje sa mlazom ostane utisnuto i slovo.

E sad kontra toga zamisli da nema te polugice, nego na samim ustima prskalice ti brzom rotacijom kao nekog recimo bubnja menajš izlaz u obliku slova i onda voda mora da kroz ceo mlaz ide u u obliku slova koje je trenutno na izlazu mlaznice.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Ma ljudi, sve je prostije nego što izgleda.
Svi ste slušali AM radio. Naročito noću, na pecanju. I vrlo često ste čuli da nešto pišti, a nema nikakvog govora ili muzike. To je talas nosilac neke radio stanice koja govorom nije uspela da dobaci do nas.

U talasu nosiocu je 50% snage (a nema informacije). U svakom od bočnih pojasa je po 25% snage. Kada se ukine talas nosilac i jedan bočni opseg dobije se da je svih 100% snage i informacije u preostalom bočnom opsegu.

Uz to, dobije se manji, kompaktniji uredjaj, jednostavniji za izgradnju. Da se ne priča što se uvodjenje SSB prenosa poklapa sa vremenom masovnog uvodjenja tranzistorske tehnike (kraj šezdesetih). Upravo je prenos SSB signala omogućio tranzistorizaciju u komunikacijama.

Kabl jeste PTK-56, ali to je ruska oznaka. Naša oznaka je PTK-2- Tehnički gledano kabl je isti, razlikovao se samo u boji izolacije. Naravno, i po proizvodjaču. Kod nas ga je proizvodila fabrika kablova u Svetozarevu (danas Jagodina). Naša boja je prijatnije svetlija sivomaslinasta . Kabl ima jednu paricu, dve žile, a svaka žila parice ima po 4 bakarne i po 3 čelične žice. Svaka žila ima i PVC izolaciju. Pocinkovana čelična žica se stavlja zbog mehaničke čvrstoće. Naravno i zbog zahebavanja poslužilaca, ali to niko neće javno da prizna. Very Happy

Komplet koji ti je vadio mast, vathra, zove se KLK (kablovsko linijski komplet) i ima od tri do trideset kalemova kabla (ovaj zadnji je na kamionu i tada se zvao KLS kablovsko linijski sistem). Zato su i postojale zaštitne rukavice u kompletima - da bi se zaštitile nežne ručice dičnih asova.

Uredjaj na kojem si radio se zvao UNF (uredjaj noseće frekvencije). Konkretno, tvoj je bio FNT-15 ili 17. Postojala je i nemačka (simensova proizvodnja) koji se zvao Vz-12. Njegova karakteristika je bila upravo ta, da se preko jedne parice fizičkog kabla prenosilo 4-8 kanala govora, dva telegrafska kanala (teleprinterski signal). I sve to na daljinu od više desetina kilometara. Upravo je taj uredjaj koristio tehniku dva bočna opsega, samo što se modulisala mnogo niža frekvencija od onih u radio uredjajima.

Naravno, postojali su i oni sistemi koji su po jednoj parici prenosili i po 12-24 (do 240) kanala govora, i odgovarajući broj teleprinterskih kanala. Ali ti uredjaji su tražili mnogo kvalitetniji fizički vod (koaksijalni kabal, podzemni kabl, itd. itt.)

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25684
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Сада ми је много јасније, а и подсетили сте ме на дане кад сам радио мој дипломски рад (организационе карактеристике локалног радија). Тада сам се бавио физичким основама радио-емитовања, па је нешто од овога стигло и до мене.

Друго искуство носим из милиције која има (по свој прилици) другачији систем везе. Тамо су нас научили да постоји симплекс и дуплекс веза , а за пандуре-позорнике је то било сасвим довољно. Успут, како војска стоји са том симплекс и дуплекс везом? Да ли сам лепо питао, или сам помешао бабе и жабе? Wink

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Simpleksni saobraćaj je je ona na kojoj se predaja i prijem odvijaju naizmenično.To je najčešće princip rada radio veza. Dupleksni saobraćaj omogućava istovremeno predaju i prijem signala, a to je osnovni princip rada svih telefonskih uredjaja. Dupleks komunikacija se može koristiti i u radio vezama. Tada se emituje i prima na dva frekvencije, istovremeno. Gotovo svi radio uredjaji sovjetskog porekla imaju tu tehničku mogućnost, kao i gotovo svi uredjaji veće snage.

U radio telefonskim vezama se koristi "semi dupleks" kada se koristi simpleksni saobraćaj na dve frekvencije, što je osnovna vrsta rada radiotelefonske veze. Tada se emituje na jednoj frekvenciji, prima na drugoj, ali naizmenično. Zato je to "poludupleks".

Što se veza policije tiče, njih karakteriše upravo mogućnost korišćenja tudjih sistema veze (uglavnom pošte)
dok vojska ima svoj sistem veza, kome je osnovna karakteristika da su mu tehničke mogućnosti drugih samo dopuna.

Sva sredstva veze vojske mogu da rade u stacionarnim i poljskim uslovima. Ne retko se dešava da korisnici uopšte ne primete razliku . Naravno, po nekadašnjem zakonu i pravilnicima (iskreno, nemam pojma, nti me interesuje, kako je to sada) OS su bile obavezne da se povežu sa sistemima veze ostalih (sisteme veze, ili samo sredstva veze imaju, osim policije, zajednica elektroprivrede, železnica, neka saobraćajna preduzeća, JAT, kontrola leta, radioamateri itd.). Ovo je posebno značajno za pitanja vanrednih situacija, elementarnih nepogoda i sl.

Povezivanje je obaveza svih nivoa komandovanja, ograničeno tehničkim mogućnostima uredjaja kojima odredjeni nivo komandovanja raspolaže.

Postoje i razne kombinacije, ali to već spada pod onaj deo "organizacija radio veza", gde se koriste tehničke mogućnosti uredjaja. ujedno se ogradjujem od svih terminoloških grešaka. Prvo, davno je bilo, pa računajte na gradjevinski sindrom, a drugo, trudim se da sve prevedem na srpski jezik, tako da svi razumemo o čemu se radi.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25684
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Хвала!

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25481

Ja za motalicu zapravo naj više upita jer se nama u inžinjeriji dešavalo da sa minerskim kablom dođu i razne motalice .
ošto se minerski kabal samo po unutrašnjosti razlikuje od PTK motani su oba na iste motalice.
Elem kod PTK kabla se uz tri čelične nalazi i deo bakarnih da kažemo licni u minerskom su sve bakarne licne brez tih čeličnih.
Ne jednom m je zalutao PTK kabal za rad na miniranju /paljenju eksplozivnih punjenja elektro detonatorima bilo da je u pitanju bila imitacija na vežbama ili kod masovnog rušenja za potrebe putogradnje ili nekih drugih podzemnih radova ili sl.
Tada se morao meriti otpor u mreži da se računskim putem proveri dali će izvor paljenja moći sve da upali a sa minerskim sam kablom bio na čisto je je on sa standardnim otporom po metru dužnom i to se unapred odma znalo dali pali ili ne pa bi se broj EDK prilagođavao za izvor sa kojim se pali.
Ujedno Dobri hvala za ova pojašnjenja u pitanju značenja pojmova iz VEZE.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 867 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 1 sakriven i 856 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: comi_pfc, Darko_X, draggan, havoc995, pein, prle122, Shilok, stalja, zlaya011, šumar bk2