Šta će biti sa Generalštabom?

38

Šta će biti sa Generalštabom?

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2008
 • Poruke: 199

Jester ::Dete se ponaša onako kako su je vaspitali roditelji i sredina u kojoj živi.
Па у каквој то средини живи ја се питам? У акваријуму ,под неким стакленим звоном или у земљи коју још увек ти исти не пропуштају да шутну у јаја кад год могу ?
Да ли можеш да замислиш да неки млади Американац дође и слика се са обележјима Ал Каиде поред рушевина близнакиња? И да то онда награде на неком филмском фестивалу као пример љубави и праштања. Можда би добио само наградно путовање у Гвантанамо и то је све.
Што мој другар каже " ајд што нас је*у, јачи су ,него што још траже и да се претварамо како уживамо у томе". Bebee DolRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1101
 • Gde živiš: Kruševac

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:654022.....-stradanja

Citat:M. A. K. - D. B. M. | 09. mart 2017. 22:54 |

Asocijacija srpskih arhitekata pokrenula inicijativu da se Dobrovićevo zdanje kandiduje za Uneskovu listu

Generalštab je obeležje našeg stradanja


JEDINE dve zgrade u Beogradu podignute po projektu velikog srpskog i jugoslovenskog arhitekte Nikole Dobrovića (1897-1967), remek-delo moderne arhitekture i kulturno dobro - kompleks Generalštaba, teško oštećen tokom NATO bombardovanja, već gotovo dve decenije stručna javnost brani od rušenja i traži obnovu. Posle nebrojenih, žestokih javnih rasprava u kojima su se arhitekte zalagale za zaštitu ovog važnog dela kulturne baštine od uticaja dnevne politike i interesa biznisa, novo negodovanje stručnjaka izazvala je nedavna izjava ministra odbrane Zorana Đorđevića, da se zgrada A ovog kompleksa (prekoputa Vlade Srbije) "sruši cela, s obavezom, pošto je zakonom zaštićena, da se onog trenutka kada država bude imala para digne ista takva".

Arhitekta Slobodan Maldini, koga je podržala Asocijacija srpskih arhitekata (ASA), pokrenuo je inicijativu za podnošenje kandidature Unesku, za upis bombardovanog kompleksa Generalštaba u registar spomenika svetske kulturne baštine, uz poziv ostalim esnafskim udruženjima i stručnjacima da im se priključe.

- Vlada je i ranije razmatrala opciju rušenja, a pre nekoliko godina Ministarstvo građevine i urbanizma pokrenulo je inicijativu da se remek-delo Dobrovićeve arhitekture obriše iz registra kulturnih dobara - kaže Maldini za "Novosti". - Zbog duge zakonske procedure brisanja iz registra, tada je odlučeno da se izvrši nužna sanacija objekta. Proteklih godina srušeni su prilazni aneks iz Ulice kneza Miloša i znatan deo kompleksa, a statika preostale ruševine obezbeđena je čeličnom konstrukcijom. Ova sanacija koštala je 78 miliona dinara. Za rušenje nedavno saniranog objekta, predviđena su sredstva veća od sanacije - 180 miliona dinara!

Odluka o rušenju najznačajnijeg arhitektonskog modernističkog kompleksa na Balkanu je, smatra naš sagovornik, definitivan poraz naše kulture i mnogi s pravom postavljaju pitanje - šta je sledeće? Rajićeva, Kosančićev venac i Palata "Srbija", dodaje Maldini, upravo menjaju svoju urbanističku strukturu na osnovu koje su proglašeni kulturnim dobrom i u bliskoj budućnosti će izgubiti karakter spomenika kulture.

- Kompleks zgrada Generalštaba danas je svetu redak preostali vidljiv dokaz stradanja našeg naroda tokom NATO agresije - naglašava Maldini. - Objekti devastirani raketama Zapada kasnije su srušeni, a na njihovim mestima podignuti novi. Ako srušimo i Generalštab, nestaće poslednje arhitektonsko svedočanstvo iz kojeg mladi naraštaji uče o novoj srpskoj istoriji. Ovaj monument stradanja i primer brutalnosti NATO sile za našu naciju je sveto mesto, poput Pećke patrijaršije, Gračanice ili Visokih Dečana.

Naš sagovornik navodi primere evropskih i svetskih gradova sravnjenih sa zemljom tokom Drugog svetskog rata, koji su sačuvali neke srušene zgrade, kako bi upravo svedočile o brutalnosti ratnih razaranja:

- Poznata je zgrada sajma u Hirošimi nad čijom kupolom je 1945. eksplodirala američka atomska bomba. Tokom obnove Hirošime, stanovnici su tražili da se ova zgrada sačuva u svom obliku kao trajna ruševina i postane spomenik stradanja - Spomenik miru. Ovu ruševinu je posle tri decenije insistiranja Unesko upisao u registar svetskih kulturnih dobara. Kompleks Generalštaba zaslužuje najmanje istu sudbinu. Sada je pravo vreme da bude predložen za upis u svetsku baštinu Uneska - zaključuje Slobodan Maldini. 


MINISTARSTVO: RUŠENjE SAMO ZBOG OBNOVE

KAKO je "Novostima" juče rekla Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa, "zgrada Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane" utvrđena je za spomenik kulture Odlukom Vlade RS 2005. godine ("Sl. glasnik RS" br. 115/05).

- Rušenje dela ili delova zgrade Generalštaba je za Ministarstvo kulture i informisanja prihvatljivo samo ukoliko se vrši radi potpune rekonstrukcije i vraćanja objekta u prvobitno stanje, u svemu prema postojećem projektu arhitekte Nikole Dobrovića - kaže Fulgosijeva.

------ ------
DOKAZ O ZLOČINU

ASOCIJACIJA srpskih arhitekata (ASA) sa više od 200 aktivnih članova, na čelu sa veteranom Mihajlom Mitrovićem, u potpunosti podržava ideju Slobodana Maldinija. - Ako su Nemci mogli da u Berlinu sačuvaju ruševine crkve cara Vilhelma, srušene u bombardovanju, nenarušavajući prijateljske odnose sa saveznicima, zašto mi ne bismo mogli da sačuvamo ostatke kompleksa Generalštaba. Bombardovanje i rušenje je uvek zločin, bez obzira na to sa koje strane dolazio, a uspomena na zločin je zalog mira u budućnosti - kaže arhitekta Zoran Manević iz ASA. 

- Generalštab bi trebalo proglasiti za kulturno dobro više kategorije, jer će to naterati političare da se malo zamisle. Dobrović nema ništa osim toga u Srbiji, sva ostala njegova zdanja su u Crnoj Gori, Makedoniji i Hrvatskoj. Hrvati ga svojataju kao Teslu.

------ ------
POD ZAŠTITOM GRADA

U REPUBLIČKOM zavodu za zaštitu spomenika juče nisu želeli da se izjašnjavaju o daljoj sudbini Generalštaba jer, kako su nam rekli, ovaj kompeks nije u njihovoj nadležnosti. Prema rečima direktorke ove institucije Mirjane Andrić, od pre tri godine ovaj kompleks je pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Od Gradskog zavoda juče nismo dobili traženi komentar.


------ ------

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:654312.....ka-sramota

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=.....id=1239341

Citat:M. A. K. - D. B. M. | 11. mart 2017. 20:00 |

Arhitekte o najavi da će zgrada a čuvenog Dobrovićevog kompleksa biti srušena. Mihajlo Mitrović: Poništiće najznačajniju žižu Beograda

Nestanak Generalštaba bio bi velika sramota


BILO bi neprirodno delo rušiti najznačajniju stilsku zgradu Beograda - kompleks Generalštaba, arhitekte Nikole Dobrovića. Bacilo bi to sramnu sliku na na naš grad. Arhitekti žele da Beogard poštede gradskog srama. Beograd ovo rušenje ne bi nikada zaboravio. Začuđujuće je da neki koji vole naš grad, ne žale za tom zgradom, iako živimo u evropskoj prestonici, koja grabi evropskim vrednostima.

Veteran srpske arhitekture Mihajlo Mitrović, autor projekta za čuvenu Zapadnu kapiju Beograda, ovako reaguje na nedavnu najavu da se planira rušenje zgrade A, Dobrovićevog kompleksa u ulici Kneza Miloša (preko puta Vlade Srbije), razorene tokom NATO bombardovanja.

- Glavne urbanističke arhitektonske službe Beograda, bez konksulatacije sa svojim vrhunskim stručnjacima, ne suprotstavljaju se dovoljno ovom rušilačkom činu - smatra Mitrović. - Pošto Dobrović nije živ, to će raditi neki anonimni arhitekti i za sva vremena poništiće najznačajniju žižu staroga Beograda. Taj čin osuđuju svi arhitektonski kritičari i stvaralački svet kulture.

Da je Generalštab, koji je projektovao jedan od najznačajnijih autora srpske i jugoslovenske moderne arhitekture, sa obe svoje zgrade, zaštitni znak Beograda, smatra i arhitekta Marija Jovin:

- Dobrović je te dve zgrade projektovao kao jedinstvenu celinu i ako bi se bilo koji deo porušio bilo bi to kao da živo biće prepolovimo - kaže Jovin. - Ako Beograd nije u stanju da sačuva kao jednu celinu oba objekta, koji su nam u svetu napravili značajnu i lepu afirmaciju, onda ih nije ni zaslužio: ni da ih gleda, a kamoli da ih koristi! Još gore bi bilo da se realizuje ideja o imitaciji skopske kreacije Aleksandra Velikog u vidu spomenika Stefanu Nemanji. Upropašćavanje gradskog jezgra počelo je ugrožavanjem vizura Beogradske tvrđave, a sad se nastavlja rušenjem jedne Dobrovićeve zgrade. I eto novog rušenja, pa nove investicije... Da mi stvarno volimo Beograd, ovaj objekat bi morao davno da bude obnovljen. 


POBEDA KULTURE

MILETA Prodanović, predsednik Nacionalnog saveta za kulturu, kaže za "Novosti":

- Ako ministarstvo kulture uspe da odbrani Dobrovića, to će biti velika stvar za našu kulturu, a u tome će sigurno imati saveznike među ljudima bliskim arhitektonskoj struci - smatra pisac i slikar.


GRADSKI ZAVOD: SAMO OBNOVA!

POD nazivom "Zgrade Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore i Ministarstva odbrane u Beogradu", Dobrovićev kompleks utvrđen je za spomenik kulture 2005. godine, a trenutno je u ingerenciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Na pitanje "Novosti", kakav je stav ove institucije prema najavljenom rušenju jedne njegove zgrade, u petak nam je stigao zvaničan odgovor:

- Prihvatljive su isključivo intervencije koje se sprovode u cilju potpune rekonstrukcije i vraćanja objekta u prvobitno stanje - zaključuje se u saopštenju Zavoda.offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6506

Novi ::
Па у каквој то средини живи ја се питам? У акваријуму ,под неким стакленим звоном или у земљи коју још увек ти исти не пропуштају да шутну у јаја кад год могу ?
Да ли можеш да замислиш да неки млади Американац дође и слика се са обележјима Ал Каиде поред рушевина близнакиња? И да то онда награде на неком филмском фестивалу као пример љубави и праштања. Можда би добио само наградно путовање у Гвантанамо и то је све.
Што мој другар каже " ајд што нас је*у, јачи су ,него што још траже и да се претварамо како уживамо у томе". Bebee Dol


Ti i takvi filmići se obično i snimaju zbog šupkanja. "Vlasnici filma", duboko vjerujem, ciljaju ka ko zna kakvim debilnim festivalima koji bi im platili put i smještaj, udijelili neku nagradu, a pošto "vlasnik filma" siguran sam više preferira Minhen od Minska ili Amsterdam od Amritsara onda je mahanje američkom zastavicom od strane amerikanizovane tinajdžerkinje imperativ. Šta su sve (odrasli) ljudi spremni da urade zarad onog koktela u američkoj embahadi svjestan nisi. Makar i kao posmatrači. Ona nesretna djeca na rogu Afrike što umiraju od gladi vjerujem imaju više dostojanstva.

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7005

Najpre spomenik Stefanu Nemanji, a zatim i muzejski kompleks

Spomenik Stefanu Nemanji biće podignut u Beogradu, na uglu Nemanjine i Kneza Miloša, kod zgrade generalštaba koja je oštećena u NATO bombardovanju. Vlada je formirala tročlanu komisiju koja će izraditi i tokom maja objaviti konkurs za izgradnju spomenika.

Očekuje se da bude formirana i komisija za izgradnju Muzeja srpskog srednjeg veka, koji će sa spomenikom činiti jedinstven spomen-kompleks.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustv.....pleks.html

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2011
 • Poruke: 625

Само да сад тај споменик не буде, кад се већ поставља, неко извитоперено геометријско тело или нека апстрактна људска фигура која више личи на неког издуженог мутирано-ретардираног ванземаљца него на људско биће.

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1661
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Jel bese Narodni muzej u Bg ne radi vec 10ak godina?

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2015
 • Poruke: 615

Rusevina od GS se naziva spomenikom kulture? Ako je ista to je spomen Americke agresije i NE-kulture te iste bagre.

Treba srusiti i napraviti nesto sto moze da sluzi gradjanima Srbije ...da bude pravi kulturni centar ...a ne da se bacaju pare na obnovu Sava Centra koji je spomenik maglomanijacima iz vremena copavog.

Nikakvi hoteli, kancelarije i slicne bljuvotine ...nego pravi kulturni centar - u centru grada) gde bi se svaki dan nesto desavalo (ne sme da zjapi prazan k'o Sava Centar!!). Pogotovo bi dobro doslo za mladju generaciju koja samo zna za mobilne telefone ... jos malo pa ce trebati hirurska intervencija da ih odvojis od mobilnih!!

Sava Centar objekat treba preurediti da sluzi nekoliko ministarstva ili nekoliko sudskih institucija .... ili za Medicinski Urgentni Centar!!

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7005

Sima zna ::Само да сад тај споменик не буде, кад се већ поставља, неко извитоперено геометријско тело или нека апстрактна људска фигура која више личи на неког издуженог мутирано-ретардираног ванземаљца него на људско биће.

Kao ova Isusova figura u Vatikanu

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2148
 • Gde živiš: Rijeka

Sima zna ::Само да сад тај споменик не буде, кад се већ поставља, неко извитоперено геометријско тело или нека апстрактна људска фигура која више личи на неког издуженог мутирано-ретардираног ванземаљца него на људско биће.
offtopic:
ili ovako u suknji Mr. Green


ontopic:
piše da će biti muzej srednjeg vijeka, šta nema beograd muzej istrorije i dio o srednjem vijeku
koliko sam vidio ima i imaju dio srednji vijek

Citat:Хронолошки, тематика музеја, која је обухватала све важне процесе у развитку српског народа, са посебним акцентом на периоде борби за национално ослобођење, подељена је на неколико целина: средњи век, период стране власти, период 1804–1918, период НОР-а 1941–1945.
bolje da za te pare urede postojeće muzeje (vojni, avio, narodni, tehnički ...)

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 10025

Народни музеј нема сталну поставку, Историјски музеј Србије нема сталну поставку, Музеј града Београда нема сталну поставку..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 646 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 4 sakrivenih i 616 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amstel, aramis s, Bloody, Botovac, Bouncy, djo97, FOX, havoc995, Koca Popovic, lelemud, MarKhan, Marko Marković, MB120mm, messerschmitt, neven3691, Pakito93, Panter, theNedjeljko, Toni, trajkoni018, Vlad000, Vlada78, vlvl, zoxknez