Vojna tematika i sedma umetnost

35

Vojna tematika i sedma umetnost

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Пре дан-два сам (грешком) гледао "неки филм с' авијонима“. Француски је, из 2005. и зове се "Les chevaliers du ciel" и чини ми се да би се то превело као "Небески витезови". Гледао сам га грешком јер сам тражио нешто о стрипу "Танги и Лавердир" (чини ми се да су га код нас објављивале "Дечје новине"). Long story – short: скинуо сам га са торента (не чините то – нелегално је, а ја сам се већ стидим свог поступка) очекујући филм са шармантном господом француским пилотима, али мрка капа.

Оно јесте: филм са исти називом снимљен је '60-их, са Тангијем и Лавердиром, али ово што сам гледао, са њима има везе само по "Миражима". Режисер филма је Жерар Пирес, онај што је радио "Такси" (и још неке безвезне – онај "Дабл зеро" од два не баш бистра момка који се боре против неке банде и онај "Рајдерс", где су пљачкаши банака љубитељи екстремних спортова, а главни глумац је Стивен Дорк, овај... Дорф, укратко – ужас, свеукупни). На жалост, филм нема ни мало оног "Таксијевог" (мислим на први његов део) шарма у дијалозима и има много "танких" места у причи . Али зато што су авиони лепо снимани... Уууу... Већином су то "Миражи", али има ту још понешто друго – "Алфа-џет", стари "Корсер", чак и онај ружни клипни "Пилатус" коме сам и назив заборавио, али личи као да су га деца правила на часу ОТО.

"Фабула радње" је следећа: са изложбе у Фарнбороу бива мазнут "Мираж" 2000, а главни ликови филма, капетани Марчинели (игра га једини глумац кога сам познао – Беноа Мажимел) и Валоа да пресретни одбеглу летелицу и налазе је како је крије под великим "Ербасом". Почне ту мотање по небу, а ова двојица добију наређење да прекину пресретање док су били "у возићу" – први Валоа, иза одбегли "Мираж", а за њим Марчинели, који, и поред инструкција са земље, обара (неком малом "Мажик" ракетом, она што има ознаку 500 и кусур; знаће већ неко тачно) овог испред себе тик пре него што овај оборио Валоа. И сад почиње гунгула: прво их тапшу по рамену на конференцији за штампу по поводу ексцеса, а онда их пошаљу на саслушање, да би их на крају шутнули даље од њихових љубљених "Миража". Ухљебљење су нашли летећи на њима "испуњавајућим" клипним авионима: један носећи падобранце, други вукући рекламу за кондом у виду истог. Онда добијају понуду, обзиром да су опасно добри пилоти, да на некој, мање-више трци са Американцима на Ф-16, до негде у Азији одлете на "Миражима" које треба да се покажу купцу, а за узврат би требало да их врате на стари пос'о.

За ту мисију одрећен је пар "Миража" плус тај демонстациони. Осим двојице наших јунака, летели су једна плава цицка, Естел Кас, која је амерички "студент на размени" са којом је Марчинели у прошлости "нешто им'о" и неки из ескадриле ове двојице. Идеја је да прелете преко непријатељске територије, танкују у ваздуху и наставе до одредишта, али се танкер није појавио јер су посаду побили ти терористи који имају пик на "Мираже" (и где неки међу њима говоре "шевенингенским" језиком, тј. псују на истом), па наши јунаци бивају приморани да слете "мечки на рупу" на писту у некој пустахији, са сва три авиона. Терористи једног од пилота убију, цицку измлате и убаце у пик-ап и одвезу, Марчинелија натерају да једном брадатом покаже како се нешто ради на "Миражу", а Валоа баце у окове. Наш јунак оног брадатог катапултира из тог двоседа, пробија звучни зид на два'ес' метара висине, крши стакла, превће џип, а Валоа у међувремену бежи и ускаче у Марчинелијев авион из камиона у покрету. У бегању, Марчинели уништи један од преостала два "Миража", а Валоа седи позади у кабриолет кабини, к'о Талијани са оним ФИАТ ЦР-овима током Другог светског.

Слећу живи и здрави у базу, али нико не зна шта је са преосталим "Миражем". А њега натоваре у неко транспортно авионче (у пракси, то би била немогућа мисија) и прошверцују у Француску. Као у филмовима, у сарадњи са новом Марчинелијевом "пријатељицом" из политичких структура схватају да терористима авион треба да направе нешто током параде у Паризу током Дана Бастиље и велике војне параде (тада су ти кадрови филма заиста и снимани). Задатак да пронаћу прекобројног "Миража" добијају ова двојица и када га нађу како се "шлепа" са осталим учесницима параде, почне тркафура изнад Париза. Гомила лепих снимака летења изнад познатог пејзажа. Кажу да је то све (као и читав филм) снимано камером, без компјутерске графике, а да су то радили прави правцати пилоти француског ваздухопловства. И онда blast from the past за Марчинелија: пилот фантомског "Миража" је управо она цицка Естел Кас! Девојче је терористица! Буде ту гањања око Ајфеловог торња, чукања крилима, да би се на крају цицка катапултирала над градом, а Марчинели са педесет метара удаљености одува празан авион са неба изнад неког парка неком огромном ракетином која скоро да је дуга к'о трећина "Миража". Цицка бежи (можда да би се појавила у "Les chevaliers du ciel"-2), а ова двојица се препусте плавим висинама за којима толико жуде. Ох, морам да поменем да су за те сцене летења потрефили веома добар саундтрек. Уз оне снике летења, то је највећи плус филма.

Било како било, могао сам и боље да искористим тих сат и три фртаља, а уз то, и даље тражим Тангија и Лавердира.

Сличка нису постављене хронолошки, али нисте ништа пропустили због тога.
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 29126

Zorge ::обара (неком малом "Мажик" ракетом, она што има ознаку 500 и кусур; знаће већ неко тачно)

R550 Magic

Inace mi se svidelo ovo tvoje vidjenje filma...najbolje do sad(nadam se da se Sirius nece uvrediti ) Mr. Greenoffline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25106
 • Gde živiš: I ja se pitam...

TOP GUN ::Zorge ::обара (неком малом "Мажик" ракетом, она што има ознаку 500 и кусур; знаће већ неко тачно)

R550 Magic

Inace mi se svidelo ovo tvoje vidjenje filma...najbolje do sad(nadam se da se Sirius nece uvrediti ) Mr. Green


Naprotiv, ja sam skoro počeo da osećam grižu savesti zbog onih mojih ''pantljičara''... Very Happy

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14147

Зорге,

Одличан приказ филма.
Да ли си размишљао да понудиш своју сарадњу Максиму, ЦКМ-у или ФХМ-у? Текст би могао са поносом да се појави на њиховим странама (заједно са обнаженом цицом-терористицом).

А што се тиче филма и снимања...
Врло интересантно да су Французи почели да користе амерички рецепт, да снимају филмове уз помоћ војске, како би афирмисали војни позив и сл.
Приметно је да последњих десетак година француски филмови остварују добре приходе у биоскопима, и да су им буџети све већи. Ово је вероватно очекивани наставак комерцијализације.

У светлу тога иде и акција коју би терористи извели на војној паради... Има ли веће глупости, не би ли се убацили јевтини снимци гомиле технике? (додуше, ово су користили и у Таксију 2 ако се добро сећам).

Зорге, само још једно питање, кад спомену Ф-16, да ли и у овом филму има сличних елемената као и у "Таксијима", када редом показују да су њихова аута боља од сликоваца који возе страна кола...
Да ли можемо да очекујемо наставак филма са руским ваздушним пиратима?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

vathra ::Зорге,
Да ли си размишљао да понудиш своју сарадњу Максиму, ЦКМ-у или ФХМ-у? Текст би могао са поносом да се појави на њиховим странама (заједно са обнаженом цицом-терористицом).

А јеси ли ти размишљао да је забрањено подј..... модератора? Аха, сав сам ја за новине!
А беше иначе "слободоумна" летачица у филму, колегиница оне цицке терористкиње, мада сама није била. Она је сексуално злоупотребила оног другог лика, капетана Валоа. Вишекратно злоупотребила.

vathra ::Зорге, само још једно питање, кад спомену Ф-16, да ли и у овом филму има сличних елемената као и у "Таксијима", када редом показују да су њихова аута боља од сликоваца који возе страна кола...
Да ли можемо да очекујемо наставак филма са руским ваздушним пиратима?

Ја сам то очекивао, али ни Ф од Ф-16 није се појавило у филму.

А ово друго: имам и неки руски "филм с' авијонима" - "07 мења курс", где је у главној улози Ту-160, па можда га поново одгледам и напишем нешто.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5644

Ne znam jesmo li do sada spominjali serijal " Gvozdena Vrata " ali impresivan deo koji je ukompovan u ovaj spot za pesmu ( ako sam dobro preveo ) " Ljubav "

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

Ако мислиш ово са клипа, то је минисерија "Олујна капија" ("Грозовые ворота"), а песма се зове "Комбат" изводи је група "Љубе" ("Любэ") - http://www.youtube.com/watch?v=TIWoWWIemkA

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5536
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

Dugo sam razmisljao dali da postavim ovo,al pomislih mozda bi bilo zanimljivo.Bio sam jedan dan statista u filmu Turneja.Imali smo na snimanju toga dana jedan BVP M 80 A,jedan TAM150.Od pjesadijskog naoruzanja duzili smo po AP M70 A i RAP,bile su tu dvije Berete (startni pistolji),jedan Tokarev i Jedan M85 Skorpion (njega je duzio momak koji je glumio vozaca BVPa),desetak vjezbovnih rucnih bombi M75.
Mislio sam da bi ovo bio zanimljiv nacin da porazgovaramo o samom filmu (s vojnog aspekta,naravno).Vas drug misirac je imao tu srecu da jedini dobije naj ruzniju uniformu koja se moze zamisliti.


offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4405

Opasan si brate, nema sta.
Ne daj boze ovakav na liniju nekome da stanes. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2009
 • Poruke: 5536
 • Gde živiš: U podrumu,mučim električara...

E zemljace,ovako nekog odrpanog ni na ratnim snimcima nisam gledao Smile
Mislio sam da je ovo zanimljiv pocetak price o filmu.

Dopuna: 18 Jul 2009 17:23

Danas sam gledao definitivno najgluplji ratni film ikada snimljen.Njemacki vojnici iz WWII zajedno sa vijetnamskim vojnicima iz doba rata u vijetnamu pokusavaju da osvoje neko kraljevstvo u aziji,ali nisu racunali na to da ce tu biti Dolph Lundgren da ih sprijeci.Nijemci koriste smajsere i obavezno lugere a vijetnamci naravno AK47 i svi se zajedcno voze u UAZ469.Bilo bi smijesno da nije zalosno.Neznam kakvoj je samo publici namjenjena ova splacina.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1022 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 10 sakrivenih i 955 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, anta, Apok, Avanguard, Bobrock1, bojank, Boris Bosiljčić, cavatina, comi_pfc, dAre1988, darkangel, Darko8, Djokislav, dragoljub11987, Džordžino, Excalibur13, flash12, Georgius, goxin, helen1, ILGromovnik, Imba Dakula, Kichma, Kubovac, ladro, Lieutenant, Lord Nem, lord sir giga, madza, Marko Marković, Metanoja, milan op1978, milimoj, MiloradKomadic, MilosKop, Mitraljeta, nenad81, nenooo, oldtimer, Perkele, Posmatrac77OKB, RJ, sevenino, sickmouse, Steeeefan, taz1cl, vasa.93, vasaw, virked, Vlada78, vladaa012, Webb, YU-UKI, zillbg, Zimbabwe