Vazdušni rat iznad Koreje

4

Vazdušni rat iznad Koreje

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 28593
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Mislim da je optička varka jer je donji top povučen u nazad u odnosu na gornji.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Korejski rat koji je vođen od 1950 do 1953. godine, bio je prvo ozbiljnije ratno iskustvo posle II svetskog rata koje je uticalo na vazduhoplovnu vojnu teoriju sve do 1970. godine. U njemu su vatrenoj proveri bili podvrgnuti mlazni lovci prve posleratne generacije i njihova taktika vođenja borbe u vazduhu. Na prvu praktičnu proveru tih aviona, čija se maksimalna brzina kretala oko 1000km/h a vrhunac leta preko
12000m, nije se dugo čekalo. Nakon nepuna četiri meseca od početka rata, 1. novembra 1950. godine, u vazdušnom prostoru korejskog ratišta pojavio se prvi MiG-15, koji je u pogledu brzine, ubrzanja, pokretljivosti, sposobnosti penjanja i drugih letnih i manevarskih karakteristika nadmašivao američke avione F-80 i F-84.
Međutim, samo četrdeset i sedam dana posle uvođenja MiG-15 u borbu, na ratnu vazdušnu scenu stupio je novi američki lovac F-86 Sabre. Sabre je bio predviđen da vodi borbu za prevlast u vazduhu protiv MiG-15, a avioni F-80 i F-84 za vazdušnu podršku jedinicama KOV. Po letno-tehničkim karakteristikama F-86 i MiG-15 pripadali su istoj kategoriji, ali sa
različitom opremom i naoružanjem. MiG-ovi su najčešće, kad je god to bilo moguće, izbegavali susret sa F-86, i svoja dejstva su usmeravali, pre svega na uništenje bombardera B-29 i lovaca-bombardera F-84, i to napadom sa velikih visina. Dana 30. oktobra 1951. godine dogodio
se “crni utorak” za bombardere B-29: tog dana, i pored jake lovačke zaštite, bilo je oboreno pet a teže oštećeno osam bombardera; pri tome je poginulo 55 članova posade a 12 je ranjeno. Borbe u vazduhu bile su pretežno masovne uz učešće velikog broja lovačkih avionana obe strane.
Redovna pojava bila je da sa svake strane učestvuje po 20 - 30 lovaca, a
12. aprila 1951. godine, južno od Sinandžua, odigrala se najveća
istorijska bitka između aviona na mlazni pogon. U bici je učestvovalo
115 američkih aviona F-84 i F-86 i 32 bombardera B-29 koje su lovci štitili praćenjem s jedne i do 80 aviona MiG-15, s druge strane. Međutim obostrani gubici su bili veoma mali - nisu prelazili 4-5% od ukupno angažovanih aviona.
Na strani Severne Koreje učestvovali su na početku rata i sovjetski piloti. Oni su bili stacionirani na aerodromu Andun. Sovjetski piloti su osnovni zadatak zaštite rejona Anduna kao električnog čvorišta, i mostova snabdevanja preko reke Jal obavili sa velikim uspehom. Blizina baziranja je bila i jedna od velikih prednosti Sovjeta nad Amerikancima, jer je ovima drugima u varijanti bez dopune goriva u vazduhu ostajalo oko 5 minuta za borbu u vazduhu.
Andun je odabran i zbog mogućnosti da se u njegovom zaleđu, dok nema borbi, vrši obuka sa mladim pilotima. Uspeh sovjetskih pilota, naterala je američku propagandu da tvrdi, da Sovjeti na raspolaganju imaju 540
aviona MiG-15. Međutim, istina je drugačija. Naime, Sovjeti su za
svo vreme sukoba maksimalno imali stacionirano 5 pukova sa po 35 aviona, a što se tiče Kineza, njima je isporučeno 200 aviona
MiG-15, ali ovi avioni nikad nisu u ovom broju uključeni u borbe.
Problem kod kineskih pilota bila je njihova probuka koja je išla sporo, a i kada bi je završili njihovo učešće je bilo minimalno, jer su onako neiskusni postajali lak plen iskusnih američkih pilota veterana. Za razliku od Sovjeta, Amerikanci su imali po podacima sa kraja 1951.
godine na raspolaganju: 165 aviona F-86, 100 B-29, 10 B-26, 150 F-84, 150 F-80 i 70 F-51. Australija je kao pomoć poslala 20 svojih Meteora. Sovjeti su prvi došli do podataka o avionu F-86, još 6. oktobra 1951. godine, te su te informacije iskoristili u borbama. Sovjetski 64 vazduhoplovni korpus je uspeo da obori 651 avion F-86, 186 F-84, 117 F-80, 28 F-51, 69 B-29, 28 Meteor G-8 i 27 drugih aviona, što je ukupno iznosilo 1106 američkih i savezničkih aviona. U tim borbama izgubljeno je 538 aviona MiG-15. Američki piloti na lovcima F-86 Sabre su prijavili 757 oborenih neprijateljskih aviona, uz gubitak 103 sopstvena aviona.
Sovjetski piloti su kasnije priznali da su Kinezi i Koreanci zapravo služili kao vazdušne mete, iako je, naravno, bilo pilota iz ove dve zemlje koji su bili prirodno nadareni i leteli su i borili se po instiktu.


Američki oružari i pilot Dolph Overton ispred aviona F-84G Thunderjet, na jednom od aerodroma tokom rata u Koreji.


Američka pešadija kreće u napad uz podršku aviona F-86 Sabre.


MiG-15 protiv F-86 Sabre.


F-84G tokom zaštite formacije američkih bombardera B-29 napada kineski MiG-15.


Jesam li ja to uznapredovao i dobio status građanina?


I još se izvinjavam što moj tekst ima poprilično sličnosti sa prethodnim tekstovima. Očigledno je da smo svi zajedno malo istraživali i došli do sličnih podataka.
Sa poštovanjem ekipi sa foruma.offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6258
 • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Руски асови корејског рата.

http://airaces.narod.ru/korea/korea.htm

offline
 • d22 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Jul 2009
 • Poruke: 26

Na engleskom

acepilots.com/russian/rus_aces.html

" Q: Compare the MiG-15 to the F-86 Sabre.

Blesse: Air-to-air fight was like a game. You had to know the rules. You had to know what you could do and what he could do. We had pretty good information on the MiG. It was a point defense airplane, smaller and lighter than the Sabre; it didn’t carry as much fuel. Consequently it could out-climb us at any altitude and had more than double our rate of climb above 25,000 feet. It could outrun us at any altitude. So a MiG pilot had a lot to work with. But if you’re an F-86 pilot you had a couple of things you could try with this gopher, and one of them is turn. You don’t want to try to outclimb him if he’s behind you. So you measure these things into the fact. When you first sight him you hope to get an advantage by getting in his rear quarter. You know that he’s immediately gonna turn into you, and you need to know how to respond. You close in as close as you can. With fifty caliber machine guns you gotta get within 1200 feet to do any good. Most of the airplanes I shot down were within 400 to 1000 feet.

It’s a matter of training and practice. What if he turns into you and gets too close, and you can't make that turn? You gotta know what to do. You gotta know that the nose goes up, and let him come down, and then when you come around you’ll still be behind him. If you try to stay on his plane, you’re gonna stall your aircraft. Pretty soon you’re in trouble because he’s gonna reverse his turn, and you’re gonna be on the outside going away from him, and you’re going to have him behind you. That's what we tried to teach. We tried to make sure that our people didn’t unnecessarily expose themselves to a disadvantageous position in combat." - Major General Frederick C. 'Boots' Blesse, Flew F-86 Sabre jets for USAF, downed 10 MiGs

acepilots.com/korea_blesse.html

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12555

Lucky_One ::leonard ::
Da nije ovaj Hawker Sea Fury FB 11 na prvoj slici nastao nakon zarobljavanja celovitog primerka Fw-190 ? Very Happy ...

Upravo tako,posle zarobljavanja Fw-190[zbog greske pilota] Britanci su bili odusevljeni njegovom konstrukcijom[mada neki ovo i osporavaju jer je i pre toga postojala Hawkerova konstrukcija slicnog izgleda sa zvezdastim motorom] i tako je nastao Sea Fury,[mada on je daleko od kopije FW]...uprkos nedostacima FW-190,na Sea Furyiju su bile eksploatisane one dobre osobine FW-190.Sea Fury nije stigao da ucestvuje u WW II ali u ratu u Koreji je oborio nekoliko Mig 15.


Oborio je jedan MiG-15. Inace to jedini okrsaj koji su Britanski piloti dobili u tom ratu leteci avionom proizvedenim u Britaniji.

offline
 • Pridružio: 30 Maj 2007
 • Poruke: 291

@ Lucky_One

Proveri ti malo podatke za skvadron No.77 (inače iz sastava RAAF) ... nije on baš imao toliko uspeha sa Migovima kao što navodiš! Mnogo uspešniji je bio u dejstvu na ciljeve na zemlji.

Možda je mean_machine u pravu kada kaže Citat:Inace to jedini okrsaj koji su Britanski piloti dobili u tom ratu leteci avionom proizvedenim u Britaniji. ipak su Meteorima leteli australijski piloti.

Obaranje mlaznog MiG-15 od starane klipnog aviona (Hawker Sea Fury ili Corsair) treba pre pripisati nedovoljnoj obučenosti korejskih/kineskih pilota, nego superiornosti tih aviona.

offline
 • Pridružio: 30 Maj 2007
 • Poruke: 291

@Lucky One

Citat:Ne secam se da sam ikad i bilo gde rekao da je bilo koji klipni lovac bolji od Jeta.....

A zašto misliš (ili imaš tu potrebu) da si ti ovu rečenicu ikada rekao/napisao? Zar ti ne liči možda na neku moju konstataciju Ili na rečenicu koja nema veze sa tvojom opservacijom?

A što se tiče uspešnosti Meteora, to nisi ni rekao ali skvadron No.77 NIJE OBORIO 6 aviona MiG-15, pa otuda konstatcija da nisu bili uspešni sa Migovima! No.77 inače nije počeo kao bombarderski već kao lovački skvadron i to sa nekim drugim avionima, pa tek onda i sa Meteorima ali ti to valjda znaš!

offline
 • Pridružio: 30 Maj 2007
 • Poruke: 291

@Lucky_One

Samo Vi nastavite da regujete na svaki komentar na Vaše pisanje ali 6 oborenih Migova od strane skvadrona No.77 i dalje neće postojati ... nema ih ... nisu nikada oboreni!

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35802
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Priča o Mustanzima u Koreji....

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

https://www.mycity.rs/must-login.png


Hm, evo nešto od mene da poboljšamo priču.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 673 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 13 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., babaroga, bojank, coaaco, eighty-one, gomago, GORDI, Jeremiah, JOntra, Karla, lelemud, lord sir giga, Lucije Kvint, MB120mm, mikrimaus, milenko crazy north, miodrag, mnn2, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, Nikolaa11, oldtimer, Oscar, pera12345, Prašinar, royst33, sap, shlauf, stankolich, Struna, torivoje, Trpe Grozni, VladDrakula, Volkhov-M, wolf431, zdrebac