Mornaricka pjesadija JNA

58

Mornaricka pjesadija JNA

offline
 • Pridružio: 27 Mar 2014
 • Poruke: 1

Napisano: 27 Mar 2014 18:00

bosnjak ::Pretpostavljao sam da je to bilo u pitanju. Da li su brigade mornaricke pjesadije bile jedinice tipa A u JNA?

Dopuna: 02 Nov 2006 15:36

Nadjoh podatak za ove dvije brigade

11. brigada mornaričkog pješaštva - Šibenik
139. brigada mornaričkog pješaštva - Pula

Dopuna: 02 Nov 2006 15:39

5. Vojnopomorski sektor - Pula
5. motorizirana pješadijska brigada
Pula

8. Vojnopomorski sektor - Šibenik 12. amfibijska brigada da 8 vojno pomorska bio sam u tom bataljonu mornaricko desantne pesadije
Šibenik

9. Vojnopomorski sektor - Boka (Kumbor) 24. motorizirana pješadijska brigada
Trebinje
107. mješovita artiljerijska brigada


Dopuna: 27 Mar 2014 18:06

mali41 ::8. Vojnopomorski sektor - Šibenik 12. amfibijska brigada
Šibenik

ova jedinica nije postojala, odakle ti ovaj podatak???

postojala je 11.proleterska brigada mornaricke pesadije u kojoj je jedno vrijeme nacelnik staba bio i mate viduka, buduci komandant zng sibenika i operativne zone split.

brigada je u svom sastavu imala: 1,pesadiski bataljon a formacije /oko 500 ljudi/, poslednji komandant je bio kik bozo markovic, inz bataljon, minobacacku bateriju, odelenje veze, pozadinske jedinice.
brigada je bila stacionirana u kasarni rade koncar u sibeniku a njen sastav je strazama pokrivao jedan broj izdvojenih objekata. ,, tako je bataljon mornaricko desantne pesadije u kasarni rade koncar vp 4470/9 ja sam bio u 2 ceti tog bataljona

Ubuduće za pisanje poruka koristi uobičajenu kombinaciju velikih i malih slova. Dakle, nema pisanja samo velikim slovima. Prilikom sređivanja posta obrisao sam ti završni pasus koji govori o angažovanju u ratnim dejstvima pošto je to zabranjeno našim pravilnikom.


Dopuna: 27 Mar 2014 18:19

sonny_zg ::Ja sam bio generacija 1986 trebinje to je bila mornarička pješadija i obuka je trajala 12 mjeseci za razliku od večine ostalih rodova koji su trajali po 6mjeseci. Prvih 6mjeseci se služilo u trebinju (prašinarska obuka) zatim specijalistička obuka u šibeniku narednih 5 mjeseci (desanti)
Po planu i programu koliko se sjećam bilo je oko 150 dana terena preko 250 uzbuna... Disciplina u šibeniku je bila takva da se američki marinci mogu sakriti. Od ostale vojske smo se razlikovali po tome što smo nosili plave beretke u gradu smo bili samo jednom a redovnog dopusta nije bilo no zato smo se ranije skinuli (1mjesec). U trebinju je tada bio zapovjednik tadašnje kasarne Čedomir Bulat u Šibeniku se ne sjećam ali moj zapovjednik je bio kapetan Marković koji je navodno stradao za vrijeme rata.
Tadašnja Jugoslavenska armija se iznimno ponosila sa sa tim bataljunom od 500 ljudi jer oni su na kraju obuke bili kao roboti....
Glavnina obuke je bila crvena zemlja kod knina gdje smo proveli 120 dana terena


Zašto ovo sve navodim ???
Radi toga da shvatite razliku (američke mornaričke pješadije marinici kako su se nazvali ) i tadašnje jugoslavenske mornaričke pješadije..
Možda oni jesu bili napredniji po naoružanju i propagandi ali mi smo tada bili strojevi

Pozdrav svima iz Zagreba!
, pozdrav iz beograda ja sam bio 90 u sibeniku p onda u trbinje i slazem se sa covekom iz zagreba istinu je napisao pozdrav..

offline
 • Pridružio: 15 Apr 2014
 • Poruke: 2

Napisano: 15 Apr 2014 19:15

Pozdrav svima evo i ja da se pridruzim.Bio sam na malim Brionima ,139 brigada mornaricke pesadije
Mitraljesko odeljenje,prateci vod,prva ceta,prvog bataljona. Komadant kap. Spasic
od Novembra 1984 pa do decembra 1985g.
Negde sredinom 85 smo presli na velike Brione
Voleo bih da mi se javi bilo ko da je bio tada tamo.....

Dopuna: 15 Apr 2014 19:25

sevenino ::koliko se sjecam, ovaj veliki se zvao DTM tj desantni tenkominonosac i moglo je da stane bar desetak pinzgauera, (nesto kao manji trajekt, tj bio je dosta dugacak, ali ne toliko visok kao normalan trajekt) ovi manji su bili od stakloplastike i znam da su bili dosta brzi, mozda bas ovakvi sto tegetthoff postavi sliku. Bilo je i onih starih kao iz iskrcavanja na Normandiju i na njima smo ucili ukrcavanje i iskrcavanje ali na molu, nisam se nikad vozio sa tim starim. Kod ovih novih nemas pojma gdje si i sta si, cucis dole ko jazavac, i ne vidis nista. Kad dodje naredba da se skidaju prsluci, da se vezu pertle na cizmama, onda tek znas da je voznja pri kraju. Ipak sam se najvise navozao sa barkasom i stvarno nemam pojma za sta je taj brod i ima li bilo kakvu borbenu namjenu. Sjecam se da su mornari sa barkase uvijek isli na neke "zadatke", naravno nije moje bilo da pitam gdje i sta. Jednom sam se vozio i sa PCM, mali camac imao neki mitraljez na pramcu, vjerovatno browing, i morao sam da pitam sta znaci ono M, jer bilo mi jasno da je ono prvo "patrolni camac" i dobio sam odgovor da to znaci "motorni". Moja luda logika odmah pomisli da ima i patrolaca bez motora.

Ja sam cesto bio kako u dj camcu tako i na minopolagaci / tako smo ga mi zvali / ,on je sluzio za prevoz kako vojske tako i raznih vozila i opreme.Ovim dj camcem smo cesto izvodili desante,a posto sam ja bio nisandzija mitraljeza imala su dva mesta sa obe strane camca na kojima su bili upravo mitraljesci.Kad krene camac sve to fino deloju ali kad mu ga daju po gasu bilo je bas nezgodno .talasi sibaju a ti se okacis o neku sipku i malo fali da odletis sa camca.Kad pridjete obali mitraljesci ospu paljbu / ako im se ruke nisu oduzele / po obali dok se ostali iskrcavaju.Naravno mi na kraju do grla u vudi posto se camac povuce od obale.......sve u svemu lepo vreme Very Happy

Dopuna: 15 Apr 2014 19:30

tegetthoff ::Tvrđava Minor na malim Brionima.Zna li netko dali je bila u fnkciji JNA?Ja sam tamo sluzio 84/85
na tvrdjavi a i pored nje smo drzali strazu i imali neke vezbe sa gas maskama,tada za druge svrhe nije sluzila
Mada je impresivna i imali smo zelju da je malo istrazimo ali smo stigli samo do 2-3 nivo ispod nje,dalje se nije ni moglo ni smelo....mrak,voda,gomila prolaza itd....
Secam se velikog natpisa na samom vrhu - viva duce -

offline
 • Aleksa Milosavljević
 • Major
 • Pridružio: 23 Sep 2011
 • Poruke: 378
 • Gde živiš: Pula(Republica Istria)

Ako imaš slučajno kakavu fotografiju slobodno stavi da vidimi kako je izgledalo dok je bila u funkciji Very Happy

offline
 • Pridružio: 31 Okt 2011
 • Poruke: 76

Srecan uskrs svim vernicima , pozdrav za tegeta.

offline
 • Aleksa Milosavljević
 • Major
 • Pridružio: 23 Sep 2011
 • Poruke: 378
 • Gde živiš: Pula(Republica Istria)

damjan 72 ::Srecan uskrs svim vernicima , pozdrav za tegeta.

Hvala legendo,također i tebi i ostalim forumašima Ziveli

offline
 • Pridružio: 19 Mar 2010
 • Poruke: 15

Slučajno sam naleteo na ovaj post na forumu i shvatim da Vi u stvari tražite informacije o pravoj jedinici mornaričke pešadije,ne o Puli, Dobrovniku, Brionima. Svaka čast pripadnicima tih jedinica ali dužan sam da napomenem da to nisu jedinice o kojoj je tema pokrenuta.Vi želite informacije o 'gotovom bataljonu JNA', mornaričko jurišnoj pešadiji.

Postojala je samo jedna takva jedinica u celoj SFRJ i brojala je oko 300 vojnika i oficira (ako se dobro sećam). Tri pešadiske čete, jedna komanda stana i jedinica za podršku...ništa više od toga. Jedinica je bila stacionirana u Šibeniku i imala je samo jednu namenu: desantima uz pomoć DJČ-a zaposesti obalu ili u slučaju kopnene invazije izvesti desant helikopterima u dubinu neprijeteljske teritorije i napasti neprijatelja sa ledja te zaustaviti njegovo napredovanje. Namera je bila da kada neprijatelj ima zauzetu obalu mi treba da je povratimo u prvim časovima rata i da mu odvučemo pažnju što duže dok se rezervni sastav i JNA mobiliše. Kretanje na ovakav zadatak u sred neprijateljske invazije je značio sigurnu smrt bez mogućnosti preživljavanja, to se znalo.

Najveći dao vojnika je dolazio u Šibenik iz Trebinja gde smo prošli neverovatnu obuku. Trebinje je bio centar za osnovnu obuku desantno jurišne pešadije. Prvi deo obuke je bio 6 meseci u Trebinju i onda drugi deo obuke u Šibeniku još 6 meseci, obuka je bila 12meseci isto kao i služenje vojnog roka. Sećam se obuke: svakih 15-20 dana smo išli peške po 12 kilometara pod punom opremom na logorovanje i tamo u divljini izvodili obuku na jako surovom terenu i nenormalnim vremenskim uslovima. Vidim ovde se spominju kantine i slična mesta, toga tamo nije bilo. U kantinu sam prvi put ušao posle 3 meseca i to u pratnji desetara, straža se obavljala ali ne tako često. Jednostavno mi smo bili non stop u obuci. U Trebinju na terenu nije bilo stolova da se jede nego se jelo po livadi iz porcija koje smo potom prali ladnom vodom, posle smo se dosetili pa smo u porciju stavljali kese za zamrzivač. Pojedeš hranu i baciš kesu..porcija čista Smile. Brijanje je bilo obavezno svaki dan čak i na terenu. U Trebinju je vrhunac obuke bio odlazak na teren koji se ako se ne varam zvao Đonta doli i to na obali mora. Da ne bude zabune ne bi to bilo ništa čudno da nije dve sitnice: do tamo ima sigurno preko 80 kilometara a do tamo se išlo peške. Peške sa opremom i jedan deo puta pod taktičkom vatrom i borbenim operacijama. A vreme..? jedna noć i jedno pre podne. Noge nakvašene sapsvenom krvlju, uniforma iscepana i prljava do zla boga. Ja sam na cilju legao da spavam i odmah zaspao. Kada sam se probudio video sam da spavam na kamenu a borbeni ranac mi je bio pod glavom a preko mene šatorko krilo a do mene RB koji nikako nisam ispuštao iz ruku.
Posle Đonte vršila se selekcija i najbolji su išli u Šibenik 'gotovi bataljon'. Bio je odredjen broj i iz Pule ali je to mali broj i do tada nisu prošli takvu obuku. Da bih ostao u top formi u Šibeniku sam tračao tri puta nedeljno po 5 kilmetara, od toga kilometar ili dva pod zaštitnom maskom..da ostanem u formi Smile. Evo još jednog kurioziteta, dobili smo naredbu otrovi u sred nekog marša i stavili maske, skinuli smo ih nakon 5 sati. Celih 5 sati smo bili pod maskama i normalno radili kao da ih nema. Od oficira iz Trebinja nekih se sećam kao recimo: kapetan Kukuć Nuradin i pomenuti Raičević. Kukuć mi je izgledao ok a Raičevića nisam mogao da smislim. Mislim da je galamđija i da je zalutao u vojsku, zbog takvih se ratovi gube.
U Šibeniku komandir moje čete je bio por.Kanjer Luiđi, vrhunski profesionalac. Čovek je jednostavno bio vojnik po rodjenju,prvo je pokazao kako se to radi a onda dao nama da mi to radimo. Još jedan oficir je bio jako kvalitetan: por.Klopčić Anton. Veoma sposoban i bistar oficir. U Šibeniku smo imali i jedan smrtni slučaj, poginuo je ml.vodnik Vranka Vlatko, ubio ga avion Kanader prilikom izbacivanja vode...to je bar zvanična verzija.
Koliko je meni poznato jedinica nikada nije upotrebljena za ono zbog čega je formirana. Po odsluženju vojnog roka prilikom izlaska iz kasarne Kanjer mi je rakao: sada želim da zaboraviš sve što si ovde video i naučio a da se svega setiš kada krene rat....tako je i bilo. Preživeo sam sva ratišta bivše SFRJ uglavnom zahvaljujući odličnoj obuci koju sam prošao u desantno jurišnoj pešadiji. Ovaj tekst nema nikakvu političku niti nacionalnu konotaciju.
ja sam bio klasa: Decembar 1987-e.

offline
 • Pridružio: 03 Feb 2011
 • Poruke: 1

trebinjacc ::Luka Milovic je danas penzioner zivi u Herceg Novom ili Tivtu nisam siguran, posle transformacije 472 brigade, ostao je u vojsci S i Cg i bio u pesadijskom bataljonu koji je bio u rejonu prema Konavlima i Zupcima, trebinjska opstina. Posle toga bio je instruktor specijalne policije Crne Gore.
Vlado Rapcenko je takodjer penzioner, pise pjesme, razveo se i ponovo ozenio. Bivsa supruga i kcerka zive mu u Trebinju. On je negdje u Vojvodini u svom rodnom selu. Sreo sam se sa njim prije desetak godina na VMA u Beogradau jedva sam ga prepoznao.
Potporucnik Martic ako pazljivo si pratio ove forume je jedan od cescih diskutanata na forumu. Prepoznaces ga po diskusijama ako znas ko je dosao kao najbolji pitomac u Trebinje.
Pozdrav
zar MARTIĆ i BODIROGA nisu došli u leto 1990 mene je vodnik bio KOPRIVICA PEDJA bio sam vozač ko raičkovića od avgusta 1990 do februara 1991

offline
 • meki90 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 23 Dec 2014
 • Poruke: 4

Bok ljudi ,bio sam tamo ,decembarac 1990._august1991.Komandir voda Urosevic Tomislav .Ja sam iz Pule.Bio sam snajperist.Bilo je iscrpljujuce ali i poucno.Obuzdali su hormone mladih i otkacenih ljudi.Obuka 6mj.Kasnije desetar.Prekomanda u 1. cetu.Skinuo sam se 08.08.1991. U sijecanju su mi ostali mnogi dani provedeni u tom gradu.Jadertovac koliko ono km.?Cini mi se 12 i sve to pjeske.Svaki tjedan.Prije godinu dana javio mi se Beronja Mirko.Pozzdrav svima iz Pule.;-)

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2015
 • Poruke: 2

Napisano: 09 Jan 2015 20:58

pozdrav svima pješadincima sa velikh Briona ,jasam bio aprilska klasa do juna 84 prvo obuka ,razvodnik desetar i komandir trećeg voda ,komandir čete nam je bijo Vjekoslav Čulić najbolji čovek na BRIJONIMA. Komandir bataljona je bio kapetan Ćurčić ako je neko bijo tada neka se javi .Aprilska klasa 83

Dopuna: 09 Jan 2015 21:13

da plave beretke i crne kravate su bile,a ovaj lijepi svetionik sam gledao svaki dan 14 mjeseci predivno posle toliko godina dase malo posjetimo na lijepe mlade dane

offline
 • Pridružio: 22 Nov 2011
 • Poruke: 65
 • Gde živiš: Sumadija

dragutinmarojevic ::Napisano: 09 Jan 2015 20:58

pozdrav svima pješadincima sa velikh Briona ,jasam bio aprilska klasa do juna 84 prvo obuka ,razvodnik desetar i komandir trećeg voda ,komandir čete nam je bijo Vjekoslav Čulić najbolji čovek na BRIJONIMA. Komandir bataljona je bio kapetan Ćurčić ako je neko bijo tada neka se javi .Aprilska klasa 83

Dopuna: 09 Jan 2015 21:13

da plave beretke i crne kravate su bile,a ovaj lijepi svetionik sam gledao svaki dan 14 mjeseci predivno posle toliko godina dase malo posjetimo na lijepe mlade daneGospodine Dragutine,

U vasem postu napravili ste gresku po pitanju komandira cete! Navedeni Vjekoslav Culic, vam nikako nije mogao biti komandir cete, jer se radi o admiral Culic Vjekoslavu, koji je negde u to vreme bio k-dant 5.VPS. Verovatno ste mislili na Slavka Culica, (kog bar ja pamtim kao kapetana) koji je u to vreme bio k-dir cete. K-dant bataljona (ne komandir!!!) je bio Radovan Curcic.

Eto, ja samo da ispravim par stvari, kako ne bi bilo zabune. Sta da se radi, starimo polako, vreme cini svoje pa se neke stvari i zaboravljaju.

Pozdrav, i ziv bio!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 409 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 401 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bigfoot, DM1994, havoc995, krunc, Mercury, nradukic, sasa76, vladaa012