Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

40

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

Kubovac ::@piston79

Ovo je pravi prikaz i mapa prostornih mogućnosti raketnih sistema PVO Vojske Jugoslavije na dan 24/03/99.

Razmeštaj:
250. Raketna brigada PVO S-125M- Neva - Beograd ( 8 rd )
450. Raketni puk PVO S-125M- Neva - Kraljevo ( 4 rd )

60. Samohodni raketni puk PVO Kub-M - Danilovgrad (4 srb)
230. Samohodni raketni puk PVO 2K12 Kub-M - Niš ( 4 srb )
240. Samohodni raketni puk PVO 2K12 Kub-M - Novi Sad ( 4 srb )
310. Samohodni raketni puk PVO 2K12 Kub-M - Kragujevac ( 4 srb )
311. Samohodni raketni puk PVO 2K12 Kub-M - Priština (4 srb )

Slika 1: Prostorne mogućnosti raketnih sistema PVO srednjeg dometa na dan 24/03/1999


Да ли је могао 311. да се спусти мало ниже ка Призрену и заштити копнене снаге на граници од напада авијације НАТО са већих висина. Можда не цео пук, него његови делови.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

strela ::

Да ли је могао 311. да се спусти мало ниже ка Призрену и заштити копнене снаге на граници од напада авијације НАТО са већих висина. Можда не цео пук, него његови делови.


Strela, ne treba ovu mapu uzimati "doslovno". Naravno da su se baterije premeštale tamo gde je trebalo. Ovo je neki "idealni" razmeštaj jedinica PRE početka rata, pogotovo jedinica Kub, gde bi Puk dejstvovao centralizovano.
Kako se ubrzo uvidelo da će to ići veoma teško, prešlo se na drugačije taktičke radnje i postupke.
Među njima su i zasedna dejstva, u kojima je baterija Kub, obično ojačana sa vodom PAT 30/2 mm i radarom P-15, zauzimala isturene položaje prema granicama SRJ i pravcima nailaska neprijateljske avijacije.
Tako da je odgovor na tvoje pitanje, DA, baterije Kub su povremeno slate u zasedna dejstva blizu granice sa Albanijom i Makedonijom, tamo gde su baterije mogle zbog terena posedati položaje....

Mogu, bez navođenja detalja, da ti potvrdim da je u tom smislu izvedeno jedno gađanja raketama Kub, koje je ocenjeno kao uspešno (pogođen NATO avion), a položaj se nalazio na svega par kilometara od granice sa Albanijom, južno od Dragaša....offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

Вот, ето самая большая контроверсия, ИМХО!

otpisani.niceboard.com/t1439-smena-vs-pad-nonog-sokola

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2012
 • Poruke: 371

Inace...Ljuba je bio clan foruma. Mora da ga je neka jajara ujela gde ne treba. Ljubo ukoliko citas ovo....Svako dobro.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 3688

@kubovac, @strela je pitao direktno za PVO zastitu kopnenih jedinica u borbi. Da li je to radjeno na pravcima kopnenog napada.

Pretpostavljam da zasjedna dejstva koja spominjes nisu radjen u sadejstvu i podrsci kopnenim snagama, vec su jurila neke druge ciljeve.

Ako mozes da odgovoris, i mene interesuje

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

babaroga ::@kubovac, @strela je pitao direktno za PVO zastitu kopnenih jedinica u borbi. Da li je to radjeno na pravcima kopnenog napada.

Pretpostavljam da zasjedna dejstva koja spominjes nisu radjen u sadejstvu i podrsci kopnenim snagama, vec su jurila neke druge ciljeve.

Ako mozes da odgovoris, i mene interesuje


Za takav odgovor, a da bude potpuno precizan, trebali bi znati sa kojom namenom su pojedine baterije Kub izdvajane iz borbenog poretka Puka i slate na određene pravce.
Ja takve, pouzdane, informacije nemam.
Ipak, ono što znam, što je već i objavljeno i što sam imao prilike i sam da saznam dok sam bio aktivni pripadnik VJ, jeste da je bilo izdvajanja baterija Kub iz sastava Pukova (konkretno ovde govorimo o 311. srp PVO na Kosovu i Metohiji) i njihovog slanja u zasedna dejstva ili radi vršenja tzv. "podeljene odbrane".
Zasedna dejstva su valjda svima jasna. Baterije Kub su slate kao zaseda na pravce na kojima su uočeni preleti NATO aviona, a gde ranije nisu bile.
Podeljena odbrana je obuhvata deobu Puka, gde bi recimo 2 baterije Kub delovale na jednom pravcu ili oko jednog objekta/teritorije, a druge 2 baterije delovale na drugom pravcu ili oko drugog objekta/teritorije koja se brani.
U oba ova slučaja, one baterije koje su izdvajane u zasedna dejstva ili u vršenje odbrane drugog pravca/objekta/teritorije, imale su slabije mogućnosti za dejstvo.
Osnovni razlog za to jeste to što su bili van komandne strukture Puka i bez preciznih podataka o cilju koje su dobijali od Pukovskog komandnog mesta (UKUV ili ponekad KŠK) preko radara "Mečka" ili preko drugih radara ili VOSt-ova, a zaštićenim sistemom veze.
Dolazili su, u za njih, manje poznat reon i teren i sada se trebalo tu "snaći". Obično su uz njih išli radari P-15 kao "izvor informacija", ali već sam pisao da ovaj radar nije mogao obezbediti kvalitetne podatke za bateriju Kub usled male visine otkrivanja i relativno lakog ometanja.
Naveo sam primer jedne od baterija 311. srp PVO koja je u reonu južno od Dragaša imala jedno uspešno dejstvo na NATO avione, a uz pridodat vod 30/2 mm Prage, kao neposrednu zaštitu.
Drugi primer bi mogao biti krajem marta, kada je jedna baterija Kub iz sastava 311. srp PVO posela položaj nedaleko od Đakovice prema granici sa Albanijom. U ispomoći je bio radar P-15M iz 52. artiljerijsko-raketne brigade PVO iz sastava Prištinskog korpusa.
Rezultat je bio pogađanje radara P-15 protivradarskom raketom i pogibija dvojice vojnika.

I kasniji zaključci navodili su na isto. Bateriji Kub, u sudaru sa savremenim NATO avionima, nije preporučeno da samostalno radi i otkriva ciljeve svojim osmatračkim radarom, osim samo na kratko ako je navedena sa Komandnog mesta Puka. Radari tipa P-15 nisu zadovoljavali potrebe u tom smislu i služili su više kao osmatrački radari za najavu ciljeva na većim daljinama ili pak kao "zaštita" osnovnim radarskim sredstvima Puka Kub ili Neva.
Sećam se kada mi je moj komandir baterije saopštio naređenje drugog dana rata, da idem "malo sa P-15 da zračim po Ćemovskom Polju" kao "lažno radarsko i komandno mesto Puka". Tada nisam još imao ni izdvojeni pokazivač ni ništa drugo. Bio sam pomalo šokiran, ali naređenje je naređenje.
"Srećom", naša "Mečka" je nešto bila neispravna prvih dana rata, radi pa se pokvari, pa opet radi pa se pokvari. A onda je prvih dana Aprila otišla na Kosovu i Metohiju, te je moj radar postao "osnovni" radar u Puku. Tada su ipak "više vodili računa" o tom radaru (P-15), jer ako bi bio uništen, ne znam šta bi komandno mesto radilo....bez radara? Mada sam i tada veoma mnogo radio sa radarom, ali uz povremena zračenja i uz česte promene položaja.

Baterija Kub je samostalno jedino mogla da dejstvuje, a da ima kakve-takve šanse i da se "izvuče", jeste uz korišćenje TOV-a (televizijskog optičkog vizira), koje se najviše (ali ne isključivo) koristilo upravo na području Kosova i Metohije.

Da je došlo do neke direktne kopnene invazije NATO, nema sumnje da bi se baterije Kub "nešto primakle" granicama i da bi i samostalno otkrivale (nemaš više izbora) ali i još intenzivnije dejstvovale uz korišćenje TOV-a. Ipak, nisam siguran da bi se baterije Kub baš "lepile" za granicu, jer za to i nema potrebe. Sa svojom zonom uništenja po daljini od 24 km, može se adekvatnim raspoređivanjem baterija, napraviti kakav-takav "zaštitni kišobran" nad jedinicama Kopnene vojske....

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

Кубовац, детаљно сам читао твоје постове о употреби Куб-а 1999. И наравно схватам све проблеме и муке са којима су се посаде сусретале. Једино ми боде очи оно тепих бомбардивање на село Планеју, ако се не варам, бомбардером Б52. Да је то било у домету батерије куб, тај авион би имао проблема.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 3688

Kub nije mogao da dohvati B 52 radnu visinu, mada da je zracio pitanje da li bi napad uopste bio izvrsen. Ali to je rat, uvijek bude kako je bilo. A poslije moze da se prica moglo je ovako ili onako.

Po ovome sto sam citao, a najvise ovdje na forumu i od @kubovca, PVO je na Kosovu uglavnom koristen da neda taktickoj avijaciji protivnika da se spusta nize i trazi ciljeve u slobodnom lovu.

Napad strateskom avijacijom u po bijela dana tepih bombama (Planeja) bio je takticko iznenadjenje za VS, i vjerovatno bi rezultiralo u odredjenim mjerama dodatne odbrane da je sukob potrajao.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@strela

Bombarderi B-52 su od 23/05/99 godina vršili bombardovanja pograničnog područja od Prizrena do Paštrika. Bombardovanja su trajala negde do 03-04/06/99, kada su malo proredili usled trajanja pregovora u Kumanovu, ali se ponavljali poput 07-08/06/99 kada god bi pregovori upali u krizu.
Problem gađanja B-52 je verovatno bio njihova daljina ali i visina leta. U dostupnim izvorima, navodi se da su vršili dejstva na visinama od 38 - 41000 stopa, tj od 11,5 do 12,5 km.
Osmatrački radar RStON ima ograničenje po visini do 7 km.
Međutim, nešto više se može uraditi korišćenjem sistema TOV (televizijski optički vizir), ali je on ograničen tehničkim mogućnostima sistema, fonskom situacijom u vazduhu i u krajnjoj meri i mogućnostima ljudskog oka. TOV po svojoj definiciji može otkriti cilj veličine MiG-17 na daljinama 21-30 km, na referentnoj visini od 7 km.
U praksi je bilo primera da su LBA avioni NATO pakta, pre svega A-10, bili otkrivani i gađani TOV-om i na većim visinama od 8-9 km (možda i više, ovo je ono što sam ja uspeo da saznam).
Ovo sve naravno važi samo za gađanje danju, jer TOV nema mogućnosti za otkrivanje ciljeva noću.

Solidan uspeh (možda i više od toga) je sistem TOV pokazao u otkrivanju aviona A-10, koji su veći deo rata na KiM bili "glavni" neprijatelj, usled svoje namene ali i vrste naoružanja koje su nosili, poput avio-bombi raznih gabarita i namena, ali i municije sa osiromašenim uranijumom.
Sistemi Kub uspevali su da ih pasivno otkriju i vrše dejstvo po njima u najmanje 5-6 slučajeva na prostoru Kosova i Metohije (verovatno i više, ovo je opet samo do nivoa mojih saznanja).
Ja sam već negde pisao, da se na Kosovu i Metohiji vodila velika vazdušno-kopnena bitka između A-10 i naših sistema PVO, pre svega Kub-a i IC vođenih raketa "Strela" (svih verzija)....

@babaroga

Da je sukob potrajao, ubeđen sam da bi se sistemi Kub na neki način uključili u borbu protiv, uslovno govoreći, "novog glavnog protivnika" koji bi postao B-52, da su napadi i bombardovanja tim bombarderom nastavljena....

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 3688

Mislim da se objektivno moze zakljuciti da PVO zastita kopnenih jedinica na Kosovu nije bila prioritet.

Mnogo vise paznje poklanjalo se zastiti jedinica kroz maskiranje, obmanjivanje i skrivanje. Na svu srecu, zbog ogranicene kopnene intervencije protivnika, a pogotovu zbog herojske odbrane jedinica na granici, nije bilo potrebe ni za vece pokrete nasih jedinica, sto je olaksavalo zastitu od pretnje iz vazduha.

Medjutim, jedinica koja dejstvuje je samim tim otkrivena. Bar po djelovima, prednja linija, artiljerija, neke komunikacije. Pa i komandna mjesta mogu da se napipaju lakse kod jedinice koja dejstvuje. Oni nisu mogli da se stite taktikom skrivanja jer su morali da dejstvuju. Zato i jesu imali velike gubitke od avijacije, pogotovu na Kosarama od kasetnih i u Planeji od tepih bombi.

Ali, da je doslo do prodora linija na granici, i da je neprijatelj uspio uci dublje u teritoriju, misljenja sam da bi nase vece jedinice, koje bi morale onda da prime borbu, bile jako izlozene pretnji iz vazduha.

Naravno, jedan puk KUB i nesto PA i strela / igli ne bi sigurno bilo dovoljno da zastiti jedinice 3. armije od ove pretnje u tom scenariju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 449 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 3 sakrivenih i 430 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arhiv, bato, BraneS, djo97, dule clio, goxin, Japidson, kunktator, manda87, milekNS, milos97, mustangkg, nemkea71, ostoja, saputnik plavetnila, VJ