Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

38

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2981
 • Gde živiš: bela crkva banat

кубовац, цео тај део се зове грамада, од села врело ка самом сврљигу и на север према селу које се зове мерџелат. инсистирао сам на томе јер сам знао да су били ту неко време, а део који си ти означио је толико шумовит и малтене кланац да просто нема логике да буду тамо. означио сам западно од сврљига, где се то и налази.

што се тиче ове друге ствари, гађања јесте било, 20:08 по мом сату. гледао сам. ако није куб, онда не знам шта је то било у нишу да прави путању скоро исту као овај куб на 0:50
https://www.youtube.com/watch?v=YLKSyvEEWpU
знам и за то друго, а било их је још касније и то много ближе мени (отприлике петља десно на слици коју сам поставио). путања је била иста. углавном, и даље остаје мистерија шта је гађало и шта је погођено.

пистон, ја нисам био у софији, него у ниш. они кажу да је било. ја нисам видео друго сем да су два ф18 одлетела на исток вукући дим. што се мене тиче, пиши бугарски, лакше ми да те разумем. SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 98

Napisano: 01 Apr 2020 21:14

ssekir75 ::

пистон, ја нисам био у софији, него у ниш. они кажу да је било. ја нисам видео друго сем да су два ф18 одлетела на исток вукући дим. што се мене тиче, пиши бугарски, лакше ми да те разумем. Smile


Где конкретно упал етот Ф-18 по словам Вашим знакомцев из Болгарии? Я в первий раз сльишу такая история. Я знал о ХАРМ, Куб, тоже сльишал о упавших Сайдвиндеров, но такое в первий раз...

Dopuna: 01 Apr 2020 21:25

@Kubovac, у Вас есть информация о то, когда ЗРК в районе Ниш, Косово и т.д. начали передвигатся к районе Београда? Где-то читал, что после потери дивизионов С-125М, для усиление групировку, которая защитала Београду, началась передислокация - ето правда или нет?offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

piston79 ::
@Kubovac, у Вас есть информация о то, когда ЗРК в районе Ниш, Косово и т.д. начали передвигатся к районе Београда? Где-то читал, что после потери дивизионов С-125М, для усиление групировку, которая защитала Београду, началась передислокация - ето правда или нет?


Baterije Kub su popunjavale prazninu koja je nastajala kako su divizioni S-125M Neva u okolini Beograda bivale izbačene iz upotrebe.
U toj ispomoći najviše je korišten 310. srp PVO Kub-M iz reona Kragujevca, koji je krajem aprila i početkom maja meseca 1999. godine premešten sa svoje 3 raketne baterije (tada aktivne). Jedna raketna baterija je premeštena na jugozapadni pravac, reon Lajkovac- Obrenovac, a 2 raketne baterije na severozapadni pravac (reon Pančevo - Padinska skela). U tim reonima ove 3 baterije izvele su 4 gađanja NATO aviona.
Krajem maja meseca 1999- te godine, u ispomoć na jugozapadnom pravcu prema Beogradu, pristigla je i 1 raketna baterija iz sastava 60. srp PVO Kub-M iz reona Danilovgrada (Crna Gora) i smeštena u širi reon Obrenovca.

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2981
 • Gde živiš: bela crkva banat

https://www.facebook.com/HerojskaTrecaArmija1999/v.....ent_follow

ево га коначно тај снимак где се види натпис annual insp.

offline
 • Pridružio: 28 Jul 2011
 • Poruke: 181

VJ ::Citat:"Лукашенко није само дошао 1999. у нашу земљу, већ је понудио велику помоћ српском руководству. Био је један од храбрих људи који је понудио помоћ белоруских јунака који били спремни да долете на територију Србије. Био је спреман да то уради иако би морали да прелете НАТО земље. Њихови храбри пилоти су били спремни да дођу и оставе нам своје авионе.

Не улазећи у детаље да ли је била паметна или недовољна паметна одлука нашег руководства, у последњем тренутку и после много разговора са белоруским руководством отказан је долазак белоруских МИГ-ова."


rtv.rs/sr_ci/politika/vucic-belorusija-uvek.....72406.html

Први дани рата 99. године били су хладни и кишовити. У почетку су знаци за узбуну били веома чести, као и знаци за престанак узбуне, тако смо се и ми у посадама понашали. На знак узбуне смо улазили у БРДМ-ове укључивали систем и осматрали, са прекидом ваздушне опасности све смо искључивали и напуштали возило. Касније је ваздушна опасност трајала много дуже, и по неколико дана и ноћи без престанка, тако да су и наши боравци у возилима бивали све дужи. Дешавало се да у возилу проведемо читаву смену од 8 сати и да више пута укључујемо систем и вршимо све борбене радње а да га по престанку налета непријатеља искључујемо.
Тога дана на почетак завијања сирене, ушли смо у БРДМ, возач је одмах упалио мотор, ја сам укључио цео систем, отворио контејнер са ракетом и почео да окрећем куполу и осматрам лево и десно од авалског торња, гледано са брда изнад аутопута. Ван возила је још један војник осматрао споља.
Овај споља је у једном тренутку почео да виче као види авион. Ја сам одмах окренуо куполу ка авалском торњу (тада још није био срушен) и стварно видим авион. Али то није био борбени, лети споро на ниској висини, помислио сам да је неки транспортни или путнички. Опет размишљам, ваздушна опасност је означена пре двадесетак минута. Најаве о налету непријатеља смо првих недеља добијали преко пољског телефона и то са закашњењима. Често је било и разних прелета а да о томе нисмо ни обавештавани телефоном, иако смо све то осматрали и покушавали да направимо захват на циљ. На неколико поновљених довикивања о лету авиона, возач који је био испод мене, мислећи да не чујем осматрача, такође ми је поновио да се види авион. Одговорио сам му да га видим и ја. Помислио сам да је просто је не могуће да је ово непријатељски борбени авион и одлучио сам да не гађам. Осматрач је одједном почео да виче, не гађај авион је наш, не гађај. Ја сам хтео да се мало нашалим и направио сам се као да га нисам чуо, и почео сам да вичем видим га, пратим, ракета је спремна. Возач је помислио да опет нисам чуо, па је из све снаге почео да ме вуче за ногавицу и да се дере наш је, наш је не гађај. Видим ђаво је однео шалу, кажем, знам бре шта ти је ово је неки путнички, у реду је. Како сам окретао куполу кроз прозор оператора видим групу у униформама. После ми је онај момак што је осматрао рекао, како је један од њих тог тренутка преко мотороле добио обавештење да је авион пријатељски. Официри из бригаде, су у том тренутку, сасвим случајно обилазили положаје батерија. Да су дошли мало касније, или раније, и да је оператор био неко ко не би много размишљао, ето могуће несреће и дејства по пријатељском авиону. Наравно после смо сазнали да је то био авион председника Лукашенка.
Првих десетак дана у батерији, која броји 45 људи и има 6 БРДМ-ова било је нас 7 војника и командир резервни потпоручник. Од 8 људи били смо само нас двојица оператори док остали раније уопште нису били на стрелама. Касније се батерија попунила и сва возила су имала комплетне посаде.
Покушавам да опишем како је то све изгледало кад се нађеш на положају, кад немаш никакву најаву циљева, кад нико из команде данима не долази са било каквим информацијама, кад не знаш чији авиони и хеликоптери лете а ваздушна опасност је на снази. Овај опис и мало у прилог да су наше батерије гађале наше авионе. Нико нормалан не би гађао свој авион, али у околностима кад си потпуно одсечен од пријема било каквих информација о налетима данима и ноћима разни објекти прелећу твоју зону дејства и у домету су, свашта може да се деси.

Тада се причало да НАТО није дозволио да Лукашенко долети у Београд под претњом обарања његовог авиона и да је Лукашенко тада рекао, само ви гађајте али Будимпешта ће да гори. Вероватно је летео преко Мађарске.

Лукашенко је стварно имао петљу да под оваквим околностима долети у Београд. Мени је то тада, као обичном војнику много, много, много значило. Никакво оружје није морао да донесе, само тај гест што је дошао у том најтежем тренутку ја никада у животу нећу заборавити.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4055

@strela

I opet imaš neke naše "mudre" političare koji Lukašenka, našeg dokazanog prijatelja, nazivaju diktatorom i uvode Belorusiji sankcije, da bi ispoštovali želje (čitaj: direktive) EU koju pak primarno čine države koje su nas bombardovale ili pomagale na druge načine bombardovanju (dali svoj VaP, teritoriju, logistiku i sl), čast izuzecima i u većini priznale otcepljenje Kosova.
Dobro da smo živi kako se ponašamo u spoljnoj politici prema svojim prijateljima.

Izvinite na offu.....držimo se mi naše teme. Smile

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2981
 • Gde živiš: bela crkva banat

piston79 ::Napisano: 01 Apr 2020 21:14


Где конкретно упал етот Ф-18 по словам Вашим знакомцев из Болгарии? Я в первий раз сльишу такая история. Я знал о ХАРМ, Куб, тоже сльишал о упавших Сайдвиндеров, но такое в первий раз...


не знам. само су ми рекли да је пао одмах иза границе у брда.

за сајдвиндере први пут чујем сад од тебе.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 98

ssekir75 ::piston79 ::Napisano: 01 Apr 2020 21:14


Где конкретно упал етот Ф-18 по словам Вашим знакомцев из Болгарии? Я в первий раз сльишу такая история. Я знал о ХАРМ, Куб, тоже сльишал о упавших Сайдвиндеров, но такое в первий раз...


не знам. само су ми рекли да је пао одмах иза границе у брда.

за сајдвиндере први пут чујем сад од тебе.


Пока только видел фото ракету Куб и ракети ХАРМ... о Сайдвиндер - только в газетах...

Citat:Най-шокиращият пример на тема “дезинформация” е случаят с натовската ракета, която изрови триметров кратер на 20 километра от сръбската граница край пернишкото село Еловдол на 31 март. Става дума за ракета “въздух-въздух” обявиха представители на Генщаба и МВР, без обаче да уточнят типа на ракетата. “Все още не сме наясно каква е била”, каза полк. Светлозар Асенов, зам.-шеф на управление “Авиация” в Главния щаб на ВВС. И за да демонстрират публична активност представителите на МВР, МО и ГЩ показаха на журналистите почти запазения корпус на експлодиралата ракета, от който липсва единствено бойната глава.
Това обаче беше ход в грешна посока за правителствената пропагандна машина, защото ракетата изобщо не прилича на използваните от натовските сили ракети “въздух-въздух”. За сметка на това тя съвпада едно към едно с американските противорадарни ракети със среден обхват AGM-88 HARM, които се произвеждат от фирмата “Тексас инструментс”. Ден по-рано ракета от този модел беше изпусната от щатски F/A-18 и над Македония. Боеприпаси от този тип се използват за поразяване на наземни радиолокационни съоръжения на разстояние до 30 мили или 48 километра. Те се инсталират на самолетите F-16C и F-4G, могат да откриват, атакуват и разрушават цели с минимална намеса на екипажа и запомнят местоположението на радарите, дори след като те престанат да излъчват. На въоръжение са от март 1984 г. Бойната им глава съдържа 63 килограма конвенционален експлозив, който при взривяване разпръсква осколки. Цялата ракета тежи 361 кг. Цената на един брой е $ 284 000.
Вероятността ракетата край село Еловдол все пак да е от типа “въздух-въздух” е минимална. Боеприпасите от този тип се самовзривяват във въздуха, ако изпуснат целта. Случаят край Трън доказва този факт. Тогава ракетата се пръсна над земята и осколките се пръснаха на площ от около 250 квадратни метра. Освен това те носят много по-малък експлозив и не биха могли да изровят дупка с размерите на кратера край Еловдол. Далекобойните натовски ракети от типа AMRAAM с обхват не по-малко от 32 км са заредени само с 22 кг взрив, а техните посестрими Sidewinder, които бият едва на около 16 км, имат между 4.5 и 10 кг. Освен това тези ракети по нищо не приличат на открития от МВР, МО и Генщаба екземпляр.
Проблемът с типа на боеприпаса автоматично повдига следващия въпрос - какво прави ракета с радарно насочване на 20 км навътре в територията на България. По всяка вероятност тя е била предназначена за радарно съоръжение в района на Босилеград. В случая може да става дума или за отклоняване на ракетата, или за човешка грешка. Най-притеснителният факт в случая е, че по думите на българското военно министерство нашата армия не гаси радарите си за разлика от сърбите. Така че възможностите са две - или наша станция да е привлякла натовския HARM, или пилотът да е сгрешил наше локационно съоръжение с югорадар. И в двата случая обаче безопасността на хората от западната част на България е под въпрос. “В крайна сметка това е война. Когато водиш въздушна битка, единственото важно нещо е да оцелееш и изобщо не можеш да се усетиш кога си пресякъл границата”, коментира наш ВВС-експерт. За разлика от казуса с трънската ракета обаче този път не може да се говори за въздушен бой. Така че замазването на фактите е нелепо и не помага за сигурността на гражданите.


А ето фото один из ХАРМ-ов..


prehoda.bg/bg/1999/padnala-natovska-raketa-.....ariia.html

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2012
 • Poruke: 1241

Ne znam da li spada u kontroverze,ali ima veze sa 1999 i sa migovima 29.
https://theaviationgeekclub.com/the-story-of-the-w.....ied-force/

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 98

Kubovac ::piston79 ::
@Kubovac, у Вас есть информация о то, когда ЗРК в районе Ниш, Косово и т.д. начали передвигатся к районе Београда? Где-то читал, что после потери дивизионов С-125М, для усиление групировку, которая защитала Београду, началась передислокация - ето правда или нет?


Baterije Kub su popunjavale prazninu koja je nastajala kako su divizioni S-125M Neva u okolini Beograda bivale izbačene iz upotrebe.
U toj ispomoći najviše je korišten 310. srp PVO Kub-M iz reona Kragujevca, koji je krajem aprila i početkom maja meseca 1999. godine premešten sa svoje 3 raketne baterije (tada aktivne). Jedna raketna baterija je premeštena na jugozapadni pravac, reon Lajkovac- Obrenovac, a 2 raketne baterije na severozapadni pravac (reon Pančevo - Padinska skela). U tim reonima ove 3 baterije izvele su 4 gađanja NATO aviona.
Krajem maja meseca 1999- te godine, u ispomoć na jugozapadnom pravcu prema Beogradu, pristigla je i 1 raketna baterija iz sastava 60. srp PVO Kub-M iz reona Danilovgrada (Crna Gora) i smeštena u širi reon Obrenovca.


Вот ето соответствует к начало конфликта?

CheefCoach ::There was map about that so:

SA-3 was all around Belgrade

One regiment of SA 6
-Novi Sad
-Kragujevac
-Nis
-Pristina
-Danilovgrad


There is 50-90 km from Nis to Bulgarian border. So those HARM which end up there were aim at Nis regiment of SAM, or pilots were insane.


Ето карта или другая?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 693 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 1 sakriven i 691 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: LUDI