Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

33

Kontroverze vazdušnog rata 24/03/99 - 24/06/99

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

Kubovac ::@Piston79

Znači prema tim izvorima, ispada da je avion NATO-a nanišanio radar P-37 bugarske vojske na položaju Božurišće.
Operator radara P-37 bugarske vojske je isprva mislio da se radi o pogođenom NATO avionu koji ide ka Sofijskom aerodromu na prinudno sletanje, ali je primetio preveliku brzinu kretanja "odraza" i shvatio da je možda u pitanju "zalutala" raketa i isključio je predajnik. Raketa je promašila i verovatno "produžila" do predgrađa Sofije gde je pogodila jednu stambenu kuću....nije bilo žrtava, osim nekoliko lakše povređenih....


Ето все, что я узнал о етот случай. Я перво подумал, что наш С-300 взел на сопровождения натовского авиона но потом оказалось, что ето бьило наш VOJIN радар. Потом издали заповед, что на разстояние менее 70 км от границу работат только метровим радарам (П-18/П-12/П-14)

Мне сказали, что самолет, которой запустил ХАРМ - из NAVY и я писал их о информацию по силу FOIA, но Оно ответили, что у бих нет та кою информацию.

Тепер надо попробовать с USAF 😀Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@piston79

Ovo bi se moglo smatrati i definitivnom potvrdom da je ipak gađan bugarski radar. Po ovim vašim izvorima, koji koliko sam razumeo imaju svoj izvor u bugarskoj vojsci, nakon tog događaja donešena je odluka u Bugarskoj vojsci da se ubuduće uključuju samo metarski radari P-12/14 ili P-18 jer su im radne frekvencije ispod 500 MHz pa nisu meta HARM projektila i to da se uključuju u rad na daljinama više od 70 km od granice sa Srbijom.... Smileoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22188

Komšijski zort i ona legenda o caru Trojanu sa kozijim ušima.
Sve će se već nekako saznati a verujem da sličnih i možda bizarnijih scena ima i iz zemalja u okruženju preko kojih je nato bio u preletu tokom agresije...

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Na osnovu podataka našeg prijatelja iz Bugarske @piston79, saznali smo da je dana 14/05/99 jedna raketa sistema PVO Kub-M ispaljena sa položaja jedne od raketnih baterija iz sastava 230. srp PVO Kub-M iz okoline Niša, završila u Bugarskoj i to u reonu sela Varbovo.
Na osnovu koordinata napravio sam skicu mape sa obeleženim mestom pada rakete i označio neko "pretpostavljeno" mesto raketne baterije Kub koja je dejstvovala. Iako je moguće da su baterije prilazile bliže bugarskoj granici radi zaseda za NAtO avione, mislim da se baterije ipak nisu previše odvajale od grada Niša, čija PVO je bila njihov glavni zadatak.
Procenio sam mogući krajnji balistički dolet rakete sistema Kub koja je očito promašila svoj cilj, na nekih 35-40 km što je krajnje u redu i čak mislim i "konzervativno".... WinkOvo nije neka velika "kontroverza", ali nismo ranije imali (bar da ja znam) potvrdu pada neke naše rakete PVO srednjeg dometa (Neva ili Kub) van granica tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

Napisano: 17 Nov 2019 12:28

Вот и Куб ИЗ Върбово
Dopuna: 17 Nov 2019 12:44

Читал тему - интересно о сбития Б-2, но помоему ето не правда. Аничич сказал, что цель находилась на висоту 7 км, а ето весма ниско для Б-2 (он летал на более 10 км висоту по слова пилота Ф-15 Майкл “Дозер” Шауер):

Typical North Package:

4 F-15C
entering Yugoslav airspace from Hungary 2min before the CJ�s
2x2ship CAP, separated by 25 miles (east - west), north of Belgrade, out of SAM rings
Wingmen 5 miles trail
Mid-high 30�s alt
6xAIM-120 or 4xAIM-120 + 2xAIM-7MH
2xAIM-9M
3xFuel tank

4 F-16CJ
entering Yugoslav airspace from Hungary
20�s alt
2xHARM
2xAIM120A
2xAIM-9M
2xFuel Tank
AN/ASQ-213 Harm Targeting System (HTS) pod
AN/ALQ-184 ECM pod
4xAN/ALE-50 Towed Decoy

2 EA-6B
circling over Hungary
ECM

10 F-117A
entering Yugoslav airspace from Hungary, flying down south above the Yugoslav-Romanian or Yugoslav-Croatian border, than spider routes towards their targets
below CJ�s mainly above 15kft
2xLGB

2 B-2A
flying independently from the packages, from south to north all throughout the whole country
way above everyone
16xJDAMS


Вот и концепцию применения Б-2

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22188

Pošto je tema KONTROVERZE pitam se dali su pojedini piloti agresora 1999.g namerno leteli uz granicu SRJ sa našim susedima da bi nas uvukli u rat širih razmera ili je ovo bila čista kolaterala???

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

voja64 ::Pošto je tema KONTROVERZE pitam se dali su pojedini piloti agresora 1999.g namerno leteli uz granicu SRJ sa našim susedima da bi nas uvukli u rat širih razmera ili je ovo bila čista kolaterala???

Bez obzira što se od njih sve moglo očekivati, ne bih rekao da je to bilo u pitanju. Pre svega mislim da su koristili malu širinu naše teritorije i prosto koristili to da vreme provedeno u našem vazdušnom prostoru svedu na apsolutno minimalno neophodno.
Pored toga, leteli su i na visinama uglavnom iznad 7000 metara i to se odnosi i na lovce i na bombardere.
Postojala su nešto drugačija pravila kod dejstava na Kosovu, posebno sa avionima A-10, koji nisu uspevali da pogode naše tenkove i artiljeriju sa visina od 5500 metara (15000 feet) pa su dobili određena odobrenja da se vođe grupa kao izviđači mogu spuštati čak do 1500 metara visine (5000 feet) da bi potvrdili metu koju su uočili na 5500 metara, a da udarne grupe mogu da dejstvuju sa visina od 2500 metara (8000 feeta) na te "potvrđene" mete, da bi se "umanjila kolateralna šteta".
I čim su krajem aprila počeli tako da lete, brzo su pogođena (najmanje) 2 aviona A-10, jedan 02/05/99, a drugi 11/05/99.....

Dakle, svakako su se trudili da se što kraće zadržavaju u našem VaP-u i da su tokom tog zadržavanja na visinama svakako van dometa IC sistema, ali i radarskih vođenih raketa, koliko god je to moguće.
Pred kraj rata je bilo slučajeva i lično sam to video, da lovci provociraju uključenje PVO sistema leteći i praveći "osmice" na 4-5000 metara visine (možda i niže) u sred "bela dana". Ali to nije generalno bilo "pravilo upotrebe vazduhoplovnih snaga" već više njihovo uverenje pred kraj rata (donekle opravdano) da je u reonu Beograda i nekim drugim područjima PVO prepolovljen i da mogu ovako da provociraju reakciju ali i da unose nemir i u vojsku i u narod i ruše moral vojske i naroda u odbrani zemlje....
Sve je to RAT....

piston79 ::-
Читал тему - интересно о сбития Б-2, но помоему ето не правда. Аничич сказал, что цель находилась на висоту 7 км, а ето весма ниско для Б-2 (он летал на более 10 км висоту по слова пилота Ф-15 Майкл “Дозер” Шауер):


Odlična fotka rakete Kub, prva koja je ovde objavljena a da je pala van teritorije tadašnje Jugoslavije za vreme NATO agresije!

Što se tiče "rules of egagement" koju su piloti NATO-a primenjivali, svakako su se oni pridržavali toga. Ne treba sumnjati u disciplinu i obučenost njihovih pilota. Ali dešavalo se, iz ovog ili onog razloga, da se naprave i greške i da se letelice ili spuste niže ili malo duže zadrže u našem VaP-u ili da više dana lete istom maršrutom. To je nama omogućavalo postavljanje zaseda na očekujućim pravcima na kojima smo i po njihovim pisanjima uspevali povremeno da ih iznenadimo.
I kod obaranja F-117A i kod F-16CG postoje navodi da je bilo odstupanja od planiranog načina dejstva i bili su kažnjeni, ali i kod potencijalnih pogađanja nekih drugih aviona, o kojima smo pričali ovde na temi (poput B-2A ili B-1B)....

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2015
 • Poruke: 104

Kubovac ::[
I kod obaranja F-117A i kod F-16CG postoje navodi da je bilo odstupanja od planiranog načina dejstva i bili su kažnjeni, ali i kod potencijalnih pogađanja nekih drugih aviona, o kojima smo pričali ovde na temi (poput B-2A ili B-1B)....


Какие етих отступания по Вашему?

Помоему Вега слишком много доближилась к 3/250 при отсуствие защиту помех, тоже 3/250 немножко находился не туда, где НАТО думалоО сбития Голдфейна - помоему ето тоже ошибка, что они попали в зону поражения 3/250, тоже оператор очен точно успел захватит Ф-16 а не AN/ALE

Citat:Colonel Tiosav Jankovic (now Commander of the 250th Missile Brigade, PVO VS), remembered the shooting of Goldfein's F-16CG:

Quote
- I'm rotating the antenna to the right (clockwise). At the moment when the first target return began to disappear from the screen, somewhat closer, to the right of the vertical marker, a new, smaller one appeared, like as MiG-29 one. I realized that both reflections are at the same course and height, and that the other is closer and I think that the first one is the decoy (AN/ALE-50). I quickly bring the second return into the cross-section of the marker and submit it to tracking. I'm looking at the instruments, the speed is about 250 m /s, Parameter - about 4 km. I was not even finished reporting, when Dotlic shouts "Launch". Pressing PUSK. The distance to the target was 14 to 15 km. The first one takes off, then second one, the first one is in a guidance .... The missile comes close to the target, and explodes at a distance of about 11 km. A large explosion engulfed the target. The Azimuth was is 320 degrees .... According to our estimation, the hit was in the wider area of Brestac village, the plane then continued its flight in the direction of Batajnica. They then inform us the plane turned to Tuzla, losing height. Fearing, however, that he did not cross the border, we are waiting for news with awe. After a while, they reported that the F-16CG plane crashed on Cer...


ПС Помоему главная проблема ЗРК Куб на сегодня- невозможности ракету вьибират цель, пока оператори РС у С-125 могут наводит ракету где они хотят.

Поетому и ракети "Куб"-а наводятся на етих AN/ALE-50....

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@piston79

*F-117A:
Kod leta F-117A, pisalo se o tome kako je pilot, nakon izvršenog dejstva, napravio krug (manevar) da vidi učinak na mestu gađanja. S obzirom na slabe manevarske mogućnosti letelice, ali i na kasnija tumačenja proizvođača Lockheed Martin, to je uslovilo da se značajno poveća njegova odrazna površina i da bude uočen osmatračkim radarom P-18 koji ga više nije ispuštao iz praćenja. Kasnije je precizno naveden i nišanski radar SNR-125 sistema Neva, lansirane rakete i cilj je uništen.
Proizvođač Lockheed Martin je, između ostaloga, rekao da je letelica morala da leti u "skučenom vazdušnom prostoru kakav je iznad Jugoslavije u kojem je neophodno da leti na takav način koji može potencijalno kompromitovati njegove stealth karakteristike. Čak i standardni manevar promene pravca leta može da izazove porast radarskog odraza za 100 jedinica ili više, a takvi manevri su bili neophodni u tako ograničenom prostoru."
Pored ovoga, nesumnjivo je da su misije F-117A loše planirane, jer je letelica prve 4 noći preletala istom maršrutom i to redovno preko zone odgovornosti najmanje 2-3 raketna diviziona PVO Neva.

*F-16CG:
Što se tiče F-16CG, takođe možemo govoriti o previše "opuštenom" letu u zoni gde su još uvek aktivna bila najmanje 2-3 raketna diviziona Neva. Takođe, letelica je otkrivena na visini od 6000 m ili nešto niže, što se takođe može protumačiti kao "opušteniji" let, imajući u vidu da je ovo bila vodeća letelica SEAD grupe.
Avion je pogođen jednom raketom sistema Neva na oko 6 km visine i pritom je, iz nepoznatih razloga, napravio jedan širi krug čak oko aerodroma Batajnica, gde je okrenuo ka Bosni i u pravcu najverovatnije aerodroma Tuzla. Možda je pilot imao nameru da ispusti bombe i ubojna sredstva na aerodrom Batajnica, ali niti jedna bomba ili raketa nije lansirana i avion je pao sa kompletnim naoružanjem u reon sela Nakučani, nekih 45-50 km dalje i zapadno, prema Bosni.
Avion je u toku leta dok je gubio visinu, pogođen i Strelom 2M i granatama protivavionskih topova, tako da mu je bilo suđeno svakako da zaore njivu. Čim je pogođen sistemima PVO malog dometa, znači da je na daljini od nekih cca 30-tak km od mesta pogađanja raketom Neva, značajno izgubio visinu sa početnih 6000 m na ispod 2000 metara....

*AN/ALE-50 i Neva i Kub:
Radarski mamci poput AN/ALE-50 ili kasnije modernizacije poput AN/ALE-55 i sl. su širokopojasni pojačivači koji imaju za cilj da vrše ometanja nišanskih radara sistema PVO kao i pojačavanje signala isijavanja koji bi ometao glavu sa samonavođenje u raketi jer bi reflektovani signal od mamca imao jači odraz nego odraz od stvarnog cilja iliti "veću amplitudu" i time bi usmerio raketu tokom leta prema mamcu. Ovo se odnosi pre svega na rakete sa poluaktivnom glavom za samonavođenje.

Iz iskustava 99-te, ali i kasnijih testiranja koja su kod nas obavljana, vidi se da ometanje nišanskih radara kod sistema Kub nije bilo efikasno. Da bi ometanje bilo dovoljno kvalitetno, potrebno je pomeriti nišansku liniju odnosno "ekvisignalni pravac" za više od 105 metara u jednu ili u drugu stranu na daljini od 12 km, ili više na većim daljinama. To jednostavno nije bilo izvodljivo.

Kod sistema Neva, bilo je moguće ometati nišanski radar da on ne može odrediti daljinu do cilja, ali se to na tom sistemu rešava zahvatom cilja po uglovima sa antenama F1 i F2 i zatim ručnim praćenjem cilja po uglovima, uz uvođenje početne daljine koja je ili procenjena ili uvedena na osnovu podatka o daljini sa baterijskog P-18. Tako je u većini slučajeva bio uslovljen metod vođenja raketa "sa tri tačke" i ručno praćenje po uglovima, u odnosu sa automatsko praćenje po daljini i uglovima metodom vođenja "sa polupreticanjem" kada nema ometanja.

Što se tiče ometanja raketa, kod sistema Kub je pokazano i u ratu 99-te i u kasnijim testiranjima da je to moguće. Raketu 3M9M je moguće ometati i s obzirom da ona može ponovo ostvariti zahvat u vazduhu tek nakon cca 2,5 - 3 sekunde, ukoliko bi zatim ponovo bila ometana, vrlo je moguće da potpuno izgubi zahvat i odleti "po svom planu". Što se tiče novije rakete 3M9M3 koju smo uglavnom i koristili tokom 99-te, onda ima znatno bolje mogućnosti ponovnog ostvarenja zahvata u vazduhu, jer ponovni zahvat može ostvariti već nakon 0,3 - 0,4 sekunde i može u tom smislu veoma često gubiti i ponovo ostvarivati zahvate u vazduhu i opet nastaviti svoj put ka cilju uz moguću smanjenu preciznost. Međutim i nju je moguće efikasno ometati, ali znatno teže nego stariji tip.
Što se tiče mamca AN/ALE-50 i "privlačenja" rakete sistema Kub ka njemu, tokom samovođenja rakete, AN/ALE-50 isijava znatno jačim signalom i pritom se signal koji se reflektuje i od cilja i od mamca pojavljuje na raketi i ona će se usmeriti prema jačem signalu, tj. signalu mamca.
Operator na nišanskom radaru Kuba najčešće nema nikakvu mogućnost da tu nešto uradi, jer se odraz cilja i mamca AN/ALE-50 na njegovim pokazivačima najčešće pokazuje kao 1 jedinstveni odraz i on i ne zna da li cilj ima mamac ili ne. Kod rada sa TOV-om (televizijskim optičkim vizirom) komandir može pokušati da nešto uradi pomeranjem nišanske linije u drugu stranu, ali to je sada već na iskustvu i sposobnosti operatora, ali nešto bi se dalo uraditi.

Kod Neve, nišanski radar je ometan po daljini, ali oficir za vođenje ima mogućnost da "točkićima" malo pretraži napred i nazad na istom kursu i visini. Ako tu pronađe na daljinama od nekoliko desetina do stotinjak metara drugi cilj, ono što može uraditi je da uporedi snagu zračenja. Tada donosi odluku na koji će "nanišaniti" i usmeriti operatore ručnog praćenja. Iskustva 99-te kazuju da mamac zrači snažnije i intenzivnije, tako da bi i ovom slučaju bilo poželjno zahvatiti cilj sa nešto "slabijim" odrazom odnosno odrazom koje je najsličniji po veličini, snazi i intenzitetu odrazima lovačkih aviona (tipa MiG-29 ili sl) na kojima su se već uvežbavali....
Što se tiče rakete sistema Neva, ona se ne može ometati. Ukoliko je oficir za vođenje pravilno "nanišanio" i naveo operatere ručnog praćenja po F1 i F2 da i one zahvate ciljeve, nevezano za to da li je vođenje ručno ili automatsko, raketa će dobijati ispravne signale i ići ka cilju. Ukoliko se ipak dogodi da signal mamca počne da "skreće antenu" nišanca ka njemu, oficir za vođenje uvek ima mogućnost da u toku leta rakete dodatno koriguje putanje rakete, korekcijom okretanja antena nišanskog radara.....
Zato je Neva, iako stariji i ako hoćete "zastareliji" sistem od Kuba, tokom 99-te pokazala veću otpornost i na ometanja nišanskog radara ( u slučajevima upotrebe mamca AN/ALE-50) i samim tim i rakete.....Zbog svog specifičnog rada, nišanac radi samo na predaji, a uglovne antene samo na prijemu, manje je privlačila protivradarske rakete od radara sistema Kub koji jednovremeno isijava i monoimpulsne signale praćenja cilja i signale kontinualnog talasa osvetljenja cilja i time je bio "lakša meta"...
Nije tehnologija uvek "korak napred"... Wink

*B-2A
Kod B-2A postoje tekstovi već ispisani i svedočenja potpukovnika Aničića i njegove posade. I ja sam napisao barem 2-3 teksta o tom događaju.
Ali ovom prilikom za temu "Kontroverze", osvrnuo bih se na tvrdnje iznete u knjizi "Agresija NATO na SRJ", autora Slobodana K. Miljanovića. Naime, on tvrdi da je tog 20/05/99, avion B-2A pogođen ne samo sa 2 rakete sistema Neva, nego i sa raketom sa sistema RL-4M "Slingshot". Ja sam već dao neko svoje mišljenje o ovoj knjizi i nekim tvrdnjama u njoj koje se iznose bez adekvatnih referenci i dokaza, pa to važi naročito za ovu tvrdnju.
Ipak, s obzirom na naziv i namenu ove naše teme, želim da ipak zagolicam maštu svima sa onim što jeste činjenica.
Činjenica jesta da je 3.rd PVO Neva, imao pridodat jedan lanser RL-4M "Slingshot" i da su podaci o ciljevima najavljivani i operatoru na tom lanseru. Na osnovu pisanja ppuk Đorđa Aničića u njegovoj knjizi "Smena", može se pročitati da je oko 1 minut nakon dejstva 3.rd PVO sa 2 rakete po cilju u vazdušnom prostoru, zastavnik koji je bio na mestu operatora i nišandžije na sistemu RL-4M, takođe lansirao raketu R-73M na cilj u vazdušnom prostoru. Da li je i on gađao isti cilj ili ono što je verovatnije neki drugi cilj i kakvi su bili efekti, ostaje i dalje nepoznanica i predmet.... "kontroverzi".... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 673 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 2 sakrivenih i 659 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ALBION101, aljosa7, alkatraz080, havoc995, hyla, mgaji21, nemkea71, Parker, radionica1, shadower78, zlaya011, zljubomir