Operacija "Dunav", okupacija Čehoslovačke 1968. godine

2

Operacija "Dunav", okupacija Čehoslovačke 1968. godine

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11867
 • Gde živiš: Vranje

U jednoj knjizi koju sam pročitao još u vreme kada sam išao u školu, pre jedno sto godina, pisalo je da je za vreme operacije u čehoslovačkoj toliko bilo inenzivno radio ometanje u svim opsezima, da se u komandi nato nije znalo ama baš ništa dok nisu sleteli prvi avioni sa desantom, dok se nisu javila prva sredstva informisanja
Na žalost ne sećam se naslova, autora itd, ali u probati da je nadjem i postujem.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 797

voja64 ::Zna li se koliko je ukupno avio poletanja/sletanja ka Čehoslovačkoj bilo u prva 24h tokom operacije DUNAV i dali je bilo udesa pri poletanju /sletanju -tokom leta???
ps
Ako ćeš kasnije sam sebe dopunjavati moj ti je savet da odvajaš objave bez obzira dali su u jednom danu u protivnom će ti dopune samo stvoriti konfuziju pošto je ovde očito u pitanju praćenje vremenskog okvira i događaja.
Biće sve Vojo...samo polako.
Trudiću se da razdvajam objave radi bolje preglednosti Wink

I da ometanje je bilo intenzivno i za današnje, a kamoli za tadašnje standarde.Sovjeti nisu gotovo ništa tu prepustili slučaju.offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23598
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Чеси, наравно, нису имали никакве шансе и правилно су поступили не пружајући '''херојски отпор'' који не би изазвао ништа друго осим гомиле жртава, одијум међународне заједнице, и то је то. Цела та операција, осим наравно несумњиво политичко-историјског контекста, имала је и овај, војнички: то је била беспрекорно изведена логистичка ''вежба'' са бојевом муницијом. С тим да морамо поштено рећи: лако је било Русима да окупирају Чехословачку (не зато што их је било више) јер су је знали уздуж и попреко, јер су сви системи били упарени са ВУ, итд. Чехословачка је била , војнички гледано, као кад се кладите на трку од јуче.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11867
 • Gde živiš: Vranje

Ja sam u to vreme bio klinac, premlad čak i za devojčice i tu negde smo se preseljavali u Požarevac. Preko pola Srbije putovalo se (stari fap sa vozačem iz ćaletove nove firme, moj pokojni otac i ja sa vozačem), Pamtim da smo sretali manje i veće kolone vojnih vozila, na odmorištima poklanjali vojnicima groždje i cigarete, i da sam vidjao vozove natovarene tenkovima duž pruge.

Tek desetak godina kasnije, u školi, učili smo o svemu što se dešavalo, a u filmu "Varljivo leto..." video sam i umetničku viziju. Kolege radioamateri su mi pričali da u vreme same intervencije nisi mogao radiostanicom da se dobaciš ni do najbližeg grada "koliko su bile jake smetnje".

Zato i ja molim kolegu da nastavi sa pisanjem, kako bih se još bolje upoznao sa pozadinom dogadjaja.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 23780

Budući da sam ja još ČAK tri mlađi od Dobrog mogu samo da iznesem viđenje mojih starijih rođaka,komšija da su dan pre operaciju DUNAV a i posle još neko vreme proveli u strepnji i isčekivanju da se ta akcija ne prenese i na nas.
Tim pre je strepnja bila veća jer je pre toga protutnjala invazija u Mađarskoj a komšije Rumuni su sve do početka 80ih bile zdravo namrgođene na nama.
Po nekim tvrdnjama koje sam još davno čuo u toku vojnog čkolovanjija deo Bulgarske armade i znatan Rumunski su bili zlatna rezerva ako nešto krene po zlu a mi smo bili tu u sredini .
Doduše ni Mađari nisu baš bili radi da nam zaborave naše držanje u njiovoj golgoti 50ih kada im je SSSR/VU pendrek radio po glavi a pogotovo izdaju i verolomnost u otim dešavanjima.
Verujem da su Česi tada odigrali pravilno i time izbegli uništavanje sopstvenog življa a što se lepo videlo i u njiovom mirnom kasnijem razdruživanju i od Slovaka sa kojima su u vreme operacije Dunav bili u zajedničkoj deželi.
Danas sa velike vremenske distance od Čeha sa kojima sam povremeno u kontaktu i nema neke velike pokude na ta vremena jer njihovi naraštaji kandar nisu voliko ostrašćeni kao u nas ili mi se to samo čini.
Voleo bi ako gavrilon ili stariji mogu o tem nešto da napišu.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23598
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Мој отац је отишао на ''вежбу'' и вратио се десет година млађи. Ратни распоред му је био тачно тамо где је први пут гледао Русе преко нишана - као конојевац, граничарски официр на зајечарском одсеку. Тај ратни кадар распоредили су по РР тачно тамо где су били најпотребнији и где је њихово искуство највише помогло. Ако то није била војска, онда не знам која је била...
ПС
Наравно, нико се није крио код бабе на селу, људи су се бунили што не добијају позиве...

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 797

Ma koliko se ja uvek trudio da sudim realno "ni po babu - ni po stričevima", uvek postoji neka doza subjektivnosti kada treba dati neko svoje mišljenje o samoj operaciji.Iskren da budem ja sam to nameravao da uradim tek pošto faktografski opišem sam tok operacije (a svaka napisana stavka je proverljiva - kao građa su najviše korišćeni ruski izvori).Razmišljao sam bolje da ja sve to prvo faktografski razložim, a onda i da dam neki svoj komentar.Bolje tako nego da mi neki "zapaljeni" rusofil odmah na početku prišije etiketu rusofoba itd...Al dobro kada se povela diskusija da i ja iznesem svoj stav.Pre svega mislim da su Sovjeti sa ovom akcijom narodski rečeno "zaklali vola zbog kilo pečenja"!Šteta koju su napravili direktno i indirektno ne može nikako da se meri sa kratkoročnim "ćarom" koji su ostvarili.Oni su kada se uzmu tadašnji hladnoratovski standardi nakon okupacije rasporedili simbolične vazduhoplovne snage, i nešto više kopnenih jedinica...S druge strane okrenuli su protiv sebe za vek vekova ceo češki narod, dojučerašnju braću koja su bila spremna da u okviru pa čak i preko svojih mogućnosti rade i doprinose celokupnoj snazi VU.Indirektno oslabili su ČSLA tako što je nakon ove intervencije usledila velika čistka "drčnih" oficira koji su se bunili zašto okupatoru nije pružen otpor!Ova kadrovska rupa osetiće se u ČSLA kroz naredne 2 dekade...Ako im je stvarno bilo stalo da ojačaju taj sektor i dovedu sebi poslušno rukovodstvo postojalo je mnogo suptilnijih i pametnijih načina da se to odradi...Ipak mi govorimo o velesili koja je imala jedan KGB (za koji je promena jedne vlade bio osrednji zadatak), koja je u slučaju stvarne potrebe i opasnosti za 12h mogl da posedne sve te položaje, pogotovu što bi imala vrsne saradnike u S četama pri ČSLA, i spremna skladišta municije, goriva itd...Kada već pominjemo i JNA, naprimer 1950/1 godine kada je moj deda služio istu u gardi na ZiS-u, ista je mogla samo da blefira i moli boga da Rusi ne krenu (mom dedi kao nišandžiji na ZiSu je rečeno da će svaki top dobiti po 2-3 pancirno-progorevajuće i da više od toga nema...).Već 1968. ta ista JNA nije bila mačiji kašalj i imala je čime da odgovori, ma šta ko danas mislio o istoj...

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 797

Vazduhoplovna operacija - vazdušna blokada počinje

Od ranih jutarnjih sati 21.8.1968 nastaje vazdušna blokada većine čehoslovačkih aerodroma, koju sprovode naoružani avioni MiG-21PF/PFM sovjetskog vazduhoplovstva iz baza sa područja DDR-a, Poljske i Mađarske.Glavni cilj sovjetskih lovaca je onemugućavanje poletanja čehoslovačkih lovaca, koji bi eventualno mogli ugroziti transportne avione Desantne grupe, koji su išli na Prag i Brno.Svoje delovanje istovrmeno počinju i sovjetskz izviđački avioni Jak-27R/28R i Il-28R koji sa velike visine snimaju situaciju na cehoslovačkim aerodromima.
Njihov glavni zadatak je utvrditi da li su PSS na ovim aerodromima upotrebljive za kasnije sletanje intervencionih letačkih jedinica ili "zablokirane" tehnikom, što bi onemogućilo sletanje i moralo bi se čekati da ovi aerodromi budu prvo zauzeti pešadijskim jedinicama i tehnika sklonjena pa da se onda izvrše preleti.
Upotrebljen je takođe i 226. vazduhoplovni puk teških bombardera sa avionima Tu-16P, koji je za operaciju Dunav izdvojio dve eskadrile ovih aviona, čiji je glavni cilj bio "zaslepljenje" celokupnog sistema PVO ometanjem radio i radarskih sistema.
Radi se o ovionima za protivelektronska dejstva, koji su svaka tri sata poletali sa ukrajinskog aerodroma Stryj i u grupi od 6 aviona Tu-16P izvodili ometanje celokupnog sistema VOJIN 7.čehoslovačke armije PVO.Prvi zabeleženi slučajevi ometanja radara desili su se u utorak 20.8. oko 23h.
Tenkovske i motorizovane jedinice intervencionih snaga su u mnogo slučajeva "praćeni" sovjetskim helikopterima, koji su im ujedno pomagali i sa orjentacijom na teritoriji Čehoslovačke.

Sledeći zadatak čehoslovačkih i poljskih helikoptera je bio nadgledanje velikog broja kasarni i objekata ČSLA, praćenje mogućih pokreta tehnike i ljudi iz ovih kasarni kao i izbacivanje propagandnih letaka nad gradovima.
Tokom prva dva dana agresije dolazi do zauzimanja i zaposedanja većine čehoslovačkih aerdroma, letačkim jedinicama uglavnom iz 16. vazduhoplovne armije iz DDR-a, dalje 4.vazduhoplovne armije sa teritorije Poljske, 36.vazduhoplovne armije iz Mađarske i 14.vazduhoplovne armije iz Prikarpatskog vojnog okruga (PrikVO).Aerodromi u pograničnim delovima sa DDR, Poljskom i Mađarskom su zauzeti pešadijskim jedinicama već u prvima satima invazije a neposredno nakon toga na njih preleću i prve sovjetskte vazduhoplovne jedinice.Treba podvući da je u nekoliko slučajeva sam redosled bio obrnut.Prvo su sleteli avioni a tek kasnije je usledio "zakasneli" dolazak pešadijskih jedinica.Čehoslovački avioni su uglavnom odvlačeni u kraj i koncentrisani na jedno mesto, gde bi nakon toga bili blokirani sovjetskim tenkovima ili oklopnim transporterima.Prilazak čehoslovačkim vojnicima i oficirima na PSS i blizu tehnike je striktno zabranjen, tako da na tehnici ispočetka nisu sprovođene ni redovne mere održavanja (zapuštanje motora isl).
Prvo čehoslovački aerodrom na koji su sleteli sovjetski vojni avioni bio je najverovatnije aerodrom Hradčany.Prema prvoj informaciji GŠ ČSLA se na čehoslovačke aerodrome trebalo premestiti 600 do 750 aviona, koji bi bili deo 3 lovačke divizije, 2 LB divizije, zajedno sa jednim bombarderskim pukom i dva helikopterska puka.Jedinice je trebalo da budu podređene jednoj od vazduhoplovnih armije (najverovatnije se radilo o 4. VA) sa komandom u Milovicama.
Ovom štabe vazduhoplovne armije, kojom je komandovao genmajor. B. D. Mjelehin, bilo je podređeno celokupno vazduhoplovstvo Varšavskog ugovora koje je boravilo tokom invazije u Čehoslovačkoj.

Istureno komandno mesto ove VA, kojim je komandovao genmajor Vagin se nalazilo u mestu Lini i bile su mu podrđene sve sovjetske jedinice zapadno od linije Vlatava-Laba tj. aerodromi Žatec, Líně, Bechyně i České Budějovice.
Komande vazduhoplovnih divizija su se nalazile u Brnu-Turany (11. GvIAD), Prerovu (verovatno i 149. IBAD), Lini (6. GvIAD), Pardubicama (131. IAD) i Mošnovu (IBAD ?).
Prema preciznijim informacijama trebalo je to biti 645 letelica, od toga 325 lovaca, 240 lovaca-bombardera, i 80 izviđačkih aviona.Načelnik GŠ ČSLA gen. Rusov je prilikom svog izlaganja na sastanku predstavništva "Narodnog skupa" 26.8.1968. informisao da je na teritoriji Čehoslovačke na dan 25.8 bilo ukupno 27 intervencionih divizija u punom borbenom sastavu, od toga, 12 tenkovskih, 13 motorizovanih i 2 desantne, dalje jedna ojačana vazduhoplovna armija (~ 20 vazduhoplovnih pukova) sa svim komponentama računajući i raketne PVO sisteme.
Ove jedinice raspolagale su sledećom "teškom" borbenom tehikom: 6300 tenkova, 2000 topova, 550 borbenih i 250 transportnih aviona.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23598
 • Gde živiš: I ja se pitam...

gavrilon
Citat:Ma koliko se ja uvek trudio da sudim realno "ni po babu - ni po stričevima", uvek postoji neka doza subjektivnosti kada treba dati neko svoje mišljenje o samoj operaciji.Iskren da budem ja sam to nameravao da uradim tek pošto faktografski opišem sam tok operacije (a svaka napisana stavka je proverljiva - kao građa su najviše korišćeni ruski izvori).Razmišljao sam bolje da ja sve to prvo faktografski razložim, a onda i da dam neki svoj komentar.Bolje tako nego da mi neki "zapaljeni" rusofil odmah na početku prišije etiketu rusofoba itd..

Правилно размишљаш. Код нас је то основно начело на форуму - ''ни по бабу...''. Зато нам је форум и посећен и квалитетан јер један другом не прећутимо ништа. Истина је да наш члан Ltcolonel лепо каже - ''ја сам србофил, према томе сам и русофил'' ( Wink ), и то већина нас мисли, али нас не спречава да објективно сагледамо и ширу и ужу слику.
Тачно је да је упад у Чехословачку нанео СССР библијску штету када је реч о трајном погледу на доктрину социјалне правде. Он је један од замајаца који су олакшали појаву Горбачова и припремили терен мржње за Русе по свету. Зашто им је тада била потребна та демонстација силе? Због Запада свакако не...а уколико је то био очајнички потез некога ко је видео да ће се све то једног дана распасти па је покушао да спаси ''што се спасити може'', онда није необично. Распаду СССР највише је допринео управо Брежњев који је од једне обећавајуће и узорне земље направио земљу беде, корупције и - безнађа.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 797

Napisano: 10 Okt 2018 18:07

Poljska armija je uzela učešće u invaziji na Čehoslovačku sa snagama od 24341 ljudi, 647 tenkova, 285 topova, 13 aviona i približno 36 helikoptera.
Za obezbeđenje svoje druge armije odredila je helikoptersku grupu (zgrupowanie śmiglowcow) poljskog vazduhoplovstva formiranu od nekoliko jedinica sa aerodroma u Pruszczu Gdańskom, Inowroclawu, Poznanu i Modlinu.
Dana 26.jula 1968. je deo 49.PS (helikopterski puk) sa aerodrom Pruszcz Gdański prebačen u okviru vežbe "Oblačno leto" na aerodrom Wroclaw-Strachowice.
To isto su odradili i piloti 56. PS iz Inowroclawa, koji su sa helikopterima Mi-8 i SM-1/2 prebačeni pod komandom pukovnika Boleslawa Andryhowskog takodje na wroclawski aerodrom.Ovde je bila formirana već pomenuta grupa, podređena komandantu 49.PS Jiržiju Knyszewskom.dana 29. jula se cela grupa prebacila na istureni aerodrom pod Swidnicom (cca 25 km od češke granice a 80km daleko od mesta Hradec Kralove).Tokom tri sedmice ovde su piloti izvršavali samo trenažne letove i to uglavnom nad donjom Šlezijom.
Prema poljskim izvorima na dan 20.8.1968 kao podrška 2. armiji bili su spremni:
13 izviđačkih aviona tipa Lim-2R iz 21. PLRTiA iz Sochaczewa, 3 Mi-8T iz 56. HP-a iz Inowroclawa, 10 Mi-2 iz 49.HP iz mesta Pruszcuz Gdanski kao i 7 Mi-4 (od toga 4 iz 47. PLŁSz u Modlinu, 2 iz 17. eskadrile u Poznanu i 1 iz 26.eskadrile u Bemowu).
Poljski izvori dalje navode, da se dana 22.8.1968. na teritoriji ČSSR-a nalazilo 6 helikoptera, od toga 3 pri 10. oklopnoj diviziji, a 3 u 11.oklopnoj diviziji, dok se 26.8.1968. na teritoriji ČSSR nalazilo 36 helikoptera, od toga po 3 pri 10. i 11. oklopnoj diviziji, 4 u 4.motorizovanoj diviziji, 22 u 49.HP i 5 kao deo specijalne grupe.
Među najzanimljivije akcije, u koijima su poljski helikopteri učestvovali bile su operacije 1.udarnog bataljona.Uglavnom se radilo o onesposobljavanju radiostanica, TV predajnika kao i "provera" izloženih starih aviona - koji su nakon povlačenja iz aktivne službe izloženi širom zemlje.

Mađarska armija je u intervenciji u Čehoslovačkoj uzela učešće sa silom od 10.372 ljudi, 177 tenkova, 165 topova.Vojno vazduhoplovstvo izdvojilo je za ovu operaciju oko 100 letelica, od toga 55 tipa MiG-21 i 44 tipa MiG-15.U interesu vazdušne zaštite i podrške 8.motorizovane divizije MNA bili su na aerodromima Taszar, Papa i Kečkemet prebačene u pripravnost broj 3 dve eskadrile sa lovačkim avionima MiG-21F-13 (ukupno ~ 30 aviona), na erodromu u Szolnoku 2 eskadrile sa avionima MiG-15bis (ukupno ~ 24 aviona) a aktivirana su i dva rezervna aerodroma (najverovatnije Mezőkövesd i Csakvár).Predodređene vazduhoplovne snage počeli su sa ispunjavanjem svojih zadataka 21.8 u 6:19h.Obezbeđivali su vazdušno pokrivanje i u slučaju potrebe podršku mađarske 8. motorizovane divizije.Ukupno 100 (neki izvori govore i o 104) borbenih aviona, koji su operisali sa mađarskih aerodroma , obezbeđivali su komandantu pomenute motorizovane divizije kompletnu vazduhoplovnu nadmoć, pošto su na teritoriji Slovačke bile dislocirane samo školske jedinice ČSLA.Logističko obezbeđenje mađarske divizije obezbeđivala je 86. mešovita vazduhoplovna grupa iz Kečkemeta, koja je ipak za potrebe ove operacije bila premeštena na aerodrom Budaors kod Budimpešte.Za samu operaciju je imalo spremno 8-10 helikoptera Mi-1 i transportne avione Li-2.
Tokom operacije Dunav mađarsko RV je izvelo značajan broj letova.Lovci su izveli 128 letov (uglavnom prvi dan invazije) sa ukupnim naletom 124h i 17 minuta.Piloti 59.hvre iz Kečkemeta su izveli 33 izviđačka leta na ČSSR.Dalje helikopteri Mi-1 su imali 1228 poletanja uz ostvaren nalet 622h i 44 minuta i konačno transporteri Li-2 su na svom kontu imali 132 poletanja sa 76h i 3 minuta leta...

I konačno dođosmo do meni najomiljenije Bugarske narodne (oslobodilačko-imperijalističke, mada "siromašan" je to pridev za tako moćnu armiju) armije.
Ova armija učestvovala je u operaciji Dunav sa 2168 ljudi, nije izdvojila za podršku svojih motorizovanih jedinica bilo kakve vazduhoplovne jedinice (a i realno za tako moćne vojnike to nije ni potrebno).Deo 22.motorizovanog puka bio je u popodnevnim satima 21.8 istovaren iz dva transportna aviona An-12 sovjetskog vazduhoplovstva u Pragu kao deo 7. gardijske desantne divizije, od koje je bugarski puk i preuzeo zadatak da obezbedi kružnu odbranu aerodroma Ruzinje i Vodochody.Prvi avion startovao je sa aerodroma Kolomzja u 9h i sleteo na Ruzinj u 11:05.Drugi je sleteo istog dana u 19:30.Nakon toga preuzeli su na sebe zaštitu objekata Ruzinj i Vodochody, organizovali kružnu odbranu i imali su zadatak da ne dozvole bilo kakvo poletanje ili sletanje čehoslovačkih aviona....

Dopuna: 10 Okt 2018 18:15

Sirius ::
Правилно размишљаш. Код нас је то основно начело на форуму - ''ни по бабу...''. Зато нам је форум и посећен и квалитетан јер један другом не прећутимо ништа. Истина је да наш члан Ltcolonel лепо каже - ''ја сам србофил, према томе сам и русофил'' ( Wink ), и то већина нас мисли, али нас не спречава да објективно сагледамо и ширу и ужу слику.
Тачно је да је упад у Чехословачку нанео СССР библијску штету када је реч о трајном погледу на доктрину социјалне правде. Он је један од замајаца који су олакшали појаву Горбачова и припремили терен мржње за Русе по свету. Зашто им је тада била потребна та демонстација силе? Због Запада свакако не...а уколико је то био очајнички потез некога ко је видео да ће се све то једног дана распасти па је покушао да спаси ''што се спасити може'', онда није необично. Распаду СССР највише је допринео управо Брежњев који је од једне обећавајуће и узорне земље направио земљу беде, корупције и - безнађа.


Nemam mnogo šta da dodam.Prema mom viđenju to je bio potpuno bespotreban "autogol" (fudbalskim žargonom rečeno).Mogli su to mnogo "suptilnije rešiti" kao naprimer sa Poljskom, kada je istoj "pozajmljen" (čitaj NAMETNUT pod pretnjom SILE) ruski general (imao je po nekoj daljoj liniji malo poljskog porekla ali je ipak bio građanin i visoki funkcioner SSSR-a, a ne Poljske) za načelnika generalštaba.Nakon toga stvari koje se njima u tom trenutku nisu dopadale u Poljskoj su vrlo brzo stavljene "pod kontrolu"...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 929 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 7 sakrivenih i 876 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, aramis s, Atomski čoban, babaroga, Bane san, bojank, Boris90, cikadeda, Cirkon, crnitrn, dac, darkangel, djboj, dragon986, Duško, hyla, ivan979, kuntalo, KUZMAR, liman, LUDI, manda87, mane123, MarKhan, MB120mm, menges, Mercury, MIg, Milos ZA, misa1xx, Misirac, ostoja, panonski mornar, pein, ruso, time, Toni, trajkoni018, Vlad000, vladas87, vlvl, vobo, Voivoda, vranjanac29, wolf431, yamato