"Rekvijem za heroje: Najteža noć u Raketnim jedinicama PVO 1999-te"

3

"Rekvijem za heroje: Najteža noć u Raketnim jedinicama PVO 1999-te"

offline
 • indja 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 15 Apr 2013
 • Poruke: 330
 • Gde živiš: Munze

Kubovac, postovani sapisnice.

Sa velikim zadovoljstvom citam Vase uspomene i Vasa zapazanja iz rata 1999 godine. S obzirom da sam i sam ucesnik pomenutog rata saglasan sam sa Vam kada pisete o zelji za osvetom i besu zbog nemoci da se ozbiljnije suprostavimo neprijatelju. Ono sto cesto isticem kada razgovaram sa nekim o ratu ili kada pisem ovde, je hrabro i vojnicko drazanje celokupne Vojske i spremnost da se zemlja brani ! Mislim da je ta cinjenica vaznija od svih obaranja neprijateljskih aviona i inih letelica, i na nesrecu, gresaka koje smo pravili.
Do sredstava cemo i kako tako doci. JUNAKE I HEROJE MORA MAJKA SRBIJA DA RODI.

Dozvolite mi da na kraju primetim Vas nesumnjiv spisateljski dar i da Vam predlozim da Vase pisanija pretocite u knjigu

Drugarski Vas pozdravljam,
IndjaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22428
 • Gde živiš: I ja se pitam...

indja ::Kubovac, postovani sapisnice.

Sa velikim zadovoljstvom citam Vase uspomene i Vasa zapazanja iz rata 1999 godine. S obzirom da sam i sam ucesnik pomenutog rata saglasan sam sa Vam kada pisete o zalji za osvetom i besu zbog nemoci da se ozbiljnije suprostavimo neprijatelju. Ono sto cesto isticem kada razgovaram sa nekim o ratu ili kada pisem ovde, je hrabro i vojnicko drazanje celokupne Vojske i spremnost da se zemlja brani ! Mislim da je ta cinjenica vaznija od svih obaranja neprijateljskih aviona i inih letelica, i na nesrecu, gresaka koje smo pravili.
Do sredstava cemo i kako tako doci. JUNAKE I HEROJE MORA MAJKA SRBIJA DA RODI.

Dozvolite mi da na kraju primetim Vas nesumnjiv spisateljski dar i da Vam predlozim da Vas pisanija pretocite u knjigu

Drugarski Vas pozdravljam,
Indja


Свака част! Због оваквих текстова и оваквих реакција постоји и опстаје наш форум. Zivelioffline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2043
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Само остаје жал што мудрост наших вођа није била бар упола као храброст војника, нажалост није нам то први пут..

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2010
 • Poruke: 3482

Slava poginulima i hvala tebi Kubovac na doprinosu u odbrani zemlje.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2114

Kubovac ::@babaroga

U 7. sekundi nakon uključenja zračenja, 01.06.1999. godine u 00:24 časova, RStON je pogođen protivradarskom raketom HARM. Na licu mesta su poginuli general-pukovnik Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i kapetan I klase Svetomir Trifunović.

Ovo je uglavnom ono što je objavljeno u zvaničnim publikacijama i o čemu se najviše govori.
Pomalo su, iz pijeteta prema žrtvama, ostali razlozi zbog koji se desila ova nesreća malo "sklonjeni u stranu". Ipak, ne vidim razlog da se o tome ne piše, jer smatram da to nikako ne kvari sliku tih hrabrih oficira.

Naredno jutro, imali smo informisanje u bateriji, i tada nam je rečeno šta se dogodilo u Nadalju i Omoljici, ali i prenešeno naređenje da se ne sme nikako raditi sa otvorenim poklopcima na RStON-u (a naravno ni na SLO-u)...
Takođe, primetno je bilo u tih zadnjih desetak dana rata, da se dodeli ciljeva baterijama sa višeg nivoa pristupalo znatno opreznije i samo kada se oceni da postoji šansa za dejstvo uz preživljavanje baterije.
Nema mnogo koristi od dejstva "na silu" ako će to uzrokovati žrtve i uništenje baterije. Smatralo se, a i ja se slažem sa tim, da je korisnije bilo dejstvovati i makar sa kraćim zračenjem (smanjenje verovatnoće pogotka), manjim brojem ispaljenih raketa (radi sprečavanja vizuelno uočavanja) i onda se ipak skloniti da bi se dejstvovalo i drugi dan.


Hvala @kubovac, ocekivao sam da ces ovo napisati, jer to je sustina. Rat nije tehnika. Rat je taktika upotrebe, herojstvo, licni primjer, greske, slucaj i sudbina. I sve to u kombinaciji ili milion kombinacija koje su nedokucive i nepredvidive. Tako je bilo i tako treba zapisati, da ostane zapisano. Zbog toga, jos jednom kapa dolje tvom pisanju.

Ne radi se o trazenju licne odgovornosti niti o kritikama. Niko nema pravo na to, bar od nas koji sjedimo za tastaturom dvadeset godina kasnije. Trebalo je nositi te cizme tih noci po Srbiji i paliti radare i lansirati rakete i tu je svaki komentar izlisan. Kapa dolje svima.

Ono sto mene jos zanima, je da pokusas malo da razjasnis cijelu ovu noc? Mada, obzirom na polozaj na kome si se nalazio, i pristup informacijama koji si imao, mozda i ne znas odgovor?

Na osnovu tvog uvodnog opisa, meni se cini da je odluka da se dejstvuje Kubovima na nacin na koji je to radjeno te noci, donijeta na najvisem nivou. Nakon dejstva, velika neprijateljska grupacija odbijena je od pretpostavljenog cilja (Novog Sada), i poslata u ocekujuci rejon, gdje nisu dejstvovali bombama, vec su proveli par sati jureci PVO.

Ja pokusavam da sve to sagledam u kontekstu sire sllike. To je vrijeme najveceg pritiska na rukovodstvo Srbije, vrhunac napada na civilne ciljeve, mislim da su i pregovori tada bili nekako u najosjetljivijoj fazi. Moze li se reci da je neko iz politickog rukovodstva trazio od vojske da intenzivira dejstva u cilju pomicanja nekakvog tasa na vazi pregovora, nadajuci se da ce koji avion pasti te noci, da ce se tako povecati pritisak na ionako neslozni i nesigurni (politicki) NATO, i lakse doci do prihvatljivijeg sporazuma?

Da ne govorimo o olaksanju koje su vasa dejstva te noci donijela Novom Sadu ili drugim planiranim gradovima ciljevima, a time i politickom rukovodstvu drzave u najtezim trenucima.

Ako je ovo gore bio razlog takve upotrebe Kuba, po meni je sasvim opravdan, i vjerovatno je donio znacajnu korist. Zaustavljen je napad velike napadne formacije, pokazana je ozbiljna snaga PVO nakon sedamdeset dana rata, poslata je poruka. Volio bih da dozivim da procitam debriefing tih wing comandera koji su dali to jutro u Avijanu vjerovatno u istom trenutku dok ste vi slusali jutarnje informisanje i naredbu da se ne radi otvorenih poklopaca.

Naravno, ovo je sve moja spekulacija, interesuje me tvoje misljenje, i drugih forumasa. Ja se vodim od maksime da rat vodi politika. Politika definise ciljeve. Vojska osmisljava vojne postupke na osnovu politickih ciljeva, i izvrsava.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3062

Hvala drugari i drago mi je da vam se sviđa način mog pisanja. A ja se trudim da pišem iz koliko god je to moguće proverenih izvora ili pak pišem iz ličnog iskustva, tako da su informacija uglavnom prilično tačne.
Elem...da pokušam da malo analiziram neka druga pitanja koja su ovde postavljena, pogotovo oko dužine zračenja radara koji su pogađani te noći, ali i u drugim prilikama.
240. srp PVO iz reona Srbobrana je te noći dejstvovao sa 3 baterija i ispalio čitavu salvu raketa (7-8 od izvora do izvora, ja cenim 7 raketa). Naravno da je to izazvalo pažnju i napadačke grupe ali i aviona za radarsko i elektronsko izviđanja i komandovanje NATO, satelita i ostalih "čuda tehnike" i tada su preventivno počeli sa ispaljivanjem protivradarskih raketa. Veći broj tih raketa (možda i sve) su ispaljene u preventivnom radnom režimu "zahvata nakon lansiranja" na nekim krajnjim granicama sa jednom vrstom inercijalnog grubog navođenja. Ako u preostalom delu leta, protivradarska raketa ostvari zahvat, navodiće se precizno do cilja. Ako ne, promašiće. Te večeri oko raketnih baterija u reonu Nadalja i okoline pronađeno je 5-6 neeksplodiranih i 2-3 eksplodirane PRR, ali koje nisu pogodile ciljeve. Jedna raketa je pronašla "svoj radarski snop" i pogodila RStON. RStoN je bio teže oštećen ali nije bilo povređenih. Međutim, lociran je i SLO sa koga su lansirane čak 3 rakete i gađan je vođenom avio bombom. Bomba je pogodila u akumulatorsko odeljenje sa leve strane gledano spreda, i zato je nastradao prvi operator i komandir odeljenja SLO kao najbliži tom delu, a vozač SLO kao najdalji je (čudesno) preživeo "samo" sa slomljenom rukom i još nekim ipak lakšim povredama.

U reonu Pančeva je NATO avijaciji verovatno bilo poznato da se "tu negde" nalaze raketne baterije 310. puka i verovatno je i tu ispaljeno preventivno više protivradarskih raketa, ali nemam ovde "svoga" @voju64 da mi to i potvrdi.
Moje je mišljenje da se nije radilo o vremenu zračenja kao takvom, nego su NATO avioni ispaljivali veći broj PRR čisto preventivno u reonima gde su verovali da su baterije koncentrisane i onda ako se neka uključi, eto problema.

Kao neki "dokaz" ove tvrdnje jeste prva noć 24/03/99 i položaj 1. srb PVO kod 60. srp PVO Kub na Šipčaniku nedaleko podzemnog tunela "Zeta"....
To je stari, dobro poznat položaj dežurne baterije. I prve noći je ta baterija tu dežurala. Možemo sada (sa pravom) kritikovati komandu koja bateriju nije pomerila, ali tako je bilo.
Nakon prijema naređenja o dejstvu, komandir baterije je naredio uključivanje osmatračkog radara RStON i posle par sekundi odabrao cilj za zahvat nišanskim radarom i gađanje. Nisu zračili duže od 5-10 sekundi. Tada je doletela protivradarska raketa i pala nekih 10-tak metara od RStON-a koji nije oštećen ovom prilikom Dakle, ni ovde radar nije zračio duže od 10-tak sekundi, i gotovo je sigurno da su NATO avioni ispalili preventivno možda i veći broj PRR u pravcu Šipčanika i drugih njima od ranije poznatih položaja u reonu aerodroma Golubovci, ali ova je pronašla "svoj radarski snop" ali na sreću nije pogodila.

Postoji izveštaji NATO pakta da su njihovi piloti ispalili NAJMANJE 743 protivradarske rakete HARM. Nisam nikada izvlačio neku okvirnu statistiku, ali možda bih to mogao kasnije, imam izvora (treba vremena)...ali ja mislim da je efikasnost u tom slučaju bila lošija od 10-15 ispaljenih raketa HARM za pogodak 1 cilja. Uzmite u obzir da je bilo slučajeva da 2-3 PRR pogode isti cilj (pre svega radare sistema VOJIN), tako da je efikasnost po pojedinačnom cilju verovatno još lošija i možda i preko 15-20 raketa na 1 pojedinačni cilj.
Ovo ne govori toliko o tome kako su to "loše rakete", nego o tome da su NATO piloti imali respekt za našu PVO i sistem VOJIN i da su PRR veoma često ispaljivali preventivno....

Evo, za sada, pa možemo kasnije i o drugim pitanjima....

offline
 • Dicus  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 29 Okt 2008
 • Poruke: 2575
 • Gde živiš: Beogard

@Kubovac

Čista je uživancija čitati ovakve teme. Jeste da je tema bolna, ali to je sve sada istorija i svi zaslužujemo da znamo šta se stvarno desilo. Tvoj racionalno-kritički pogled je takođe potpuno na mestu. Fin balans između prikaza hrabrosti posada i analize nekih grešaka (svi grešimo).

Što se tiče famozne priče o 7, 21 ili koliko već sekundi. Mislim da nije moguće empirijski dokazati da te brojke imaju bilo kakav značaj, ili bilo kakve veze sa načinom dejstva HARM-a ili ALARM-a, već da su to neka ograničenja koja su postavljana posadama kako bi se jednostavno što kraće zračilo.

Ako pričamo o HARM-u i njegovoj upotrebi, iskreno verujem da je SP (Self-protect) mode korišćen intezivno, možda i više od LOAL (lock-on after launch). U SP modu, raketa može da "sklizne" sa nosača iste sekunde kada primeti da se aktivirao izvor zračenja. Ako je u zoni dejstva PVO, raketa će vrlo brzo naći cilj.

offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2043
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Да, тај мод је генерал-пуковник Манојло Миловановић описивао кад се ВРС тукла са агресором. Имитатори радарског зрачења које је правио чини ми се Чајевец су постављани на положаје, па кад авион дође у зону дејства а ракета покупи сигнал имитатора сама се лансира док пилот извлачи авион и бјежи.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3062

@.........

Ajde da pokušam dalje sa nekim odgovorima i pojašnjenjima, naravno u okvirima svojih saznanja.
Šta je bio cilj te noći?
Cilj je bio da se velika napadačka grupa uočena sredstvima VOJIN da se približava Jugoslaviji, zaustavi u naletu na Novi Sad. U tom smislu, po dostupnim izvorima, plan da se "masovnije" raketno odgovori naletu neprijateljske avijacije u cilju odvraćanja, doneta je od strane Komandanta RV i PVO Spasoja Smiljanića i Komandanta Korpusa PVO Branislava Petrovića.
Zašto baš Kubom? Zato što je bilo više preostalih vatrenih jedinica nego kod Neve i zato što je raketa Kub mogla biti lansirana bez zahvata cilja svojim RGS-om i bez zahvata cilja nišanskim radarom RStON (samo po podacima osmatračkog radara i proračunu putanje leta od strane analognog komandnog računara u samom SLO, pisao sam gore pronađite detaljnije da se ne ponavljam)...

Sa taktičkog aspekta, cilj je ispunjen i grupa je zaobišla Novi Sad. Bar te noći, bar u tom naletu, građani Novog Sada su mirnije spavali. Na nesreću, već prilikom zaobilaženja Puka, uočena je baterija Kub i to gotovo sigurno tokom dejstva sa raketama Kub. Lansiranje raketa Kub noću se prilično dobro vidi, a ovde smo imali lansiranje 3 rakete sa istog SLO-a i to je svetlelo ko "novogodišnji vatromet". Tada su NATO avioni počeli sa ispaljivanje protivradarskih raketa, preventivno, i najmanje 5-6 je promašilo cilj. Nažalost jedna je prošla i pogodila RStON. Ali SLO je prošao gore, jer je vizuelno uočen i onda je na njega lansirana ili laserski ili IC vođena avio bomba. Epilog sam opisao....

Što se tiče tih "famoznih" sekundi. Treba imati u vidu da je po zvaničnim podacima, RStON u Omoljici zračio osmatračkim radarom 7 sekundi. Operatori u RStON-ima, Stanicama za vođenje raketa kod Neva i operatori na Žirafama i drugim radarima su stvarno "gledali u sat" i "odbrojavali sekunde" do tih nekih cca 18-20 koliko je određeno kao "bezbedno". U tom smislu nije neverovatan podatak o "7 sekundi" jer je taj podatak verovatno došao od prvog operatora i komandira RStON-a, koji je možda i sam odbrojavao vreme.
Ipak, dozvolite mi da na trenutak lično ostavim i malu rezervu oko tog vremenskog trajanja, ali bez daljih dubljih analiza. Mislim da se taj podatak potencira da bi opet prikazalo da je događaj naprosto bio "suđen" da se desi, ili neminovan. Već sam pisao o tome i ne vidim lično razlog da se ne ispriča sve, jer herojstvo tih ljudi te noći, kako u Nadalju, tako i u Omoljici, se kod mene niti jednog trenutka ne dovode u pitanje.
Ali, to je zvaničan podatak i neka ostane tako, ja nemam nikakve druge podatke o dužini zračenja.
Ono što se možda može analizirati jeste: koliko treba raketi HARM da ostvari zahvat, ako je lansirana nakon uočenog radarskog zračenja i koliko je mogla preleteti za tih recimo 5-6 sekundi leta (ako joj treba cca 1,5 sekund da ostvari zahvat, pokrene startni motor i krene sa pilona). Mislim da je ovo u ovom slučaju malo verovatno i da su rakete HARM skoro definitivno lansirane preventivno u modu "zahvata nakon lansiranja"....
Inače, nakon što su snage NATO zaobišle "kubovce" iz Novog Sada, krenule su u provociranje snaga PVO u reonu Zrenjanin - Vršac - Pančevo bez dejstava po ciljevima na zemlji. Znači, po dostupnim podacima, njihov cilj se tada menja u provociranje reakcije sistema PVO i protivdejstvo. Time bi se donekle mogla objasniti i brzina njihove reakcije, ali kod mene ostaje rezerva u tim "sekundama" koje se zvanično navode. Inače avioni su krstarili na visinama 7-8000 metara, dakle na samoj krajnjoj granici osmatranja RStON-a po visini i malo iznad toga.

Što se tiče dužine zračenja, ja sam na P-15 (nađite temu u Avijacija i PVO, prim, aut) zračio 3-4 kruga, nisam gledao u sat, ali 3 kruga su minimum minimuma da se može oceniti da li je neki odraz pokretni cilj, stalan odraz ili možda neka smetnja ili neki "blip" koji ti je ormar prijemnika nekom greškom na sekund izbacio na panoramski pokazivač. Znači ukupno kontinualno zračenje u osmatranju mi je bilo 30-40 sekundi (10 sekundi za jedan pun okretaj antene), pa pauza od 2-3 okretaja antene (20-30 sekundi) na ekvivalentu (radar i dalje zrači, ali znatno smanjenom energijom).
Naravno, zbog specifičnosti mojih zadataka, kada bi uočio cilj na recimo 30 km daljine, koji se približava, dužan sam da nastavim neprekidan rad sa zračenjem sve dok se cilj ne prihvati od strane RStON-a. Tek tada se mogu isključiti na ekvivalent. Zbog nedovoljne visine osmatranja i snažnog ometanja, samo u jednoj prilici smo u Crnoj Gori imali cilj ispod 30 km, pratili smo ga neprekidno do 17 km. Kako ga baterija nikako nije mogla pronaći RStON-om, a njima je već bila na cca 13-14 km daljine i kako smo mi već zračili 3-4 minuta u kontinuitetu, isključili smo se na ekvivalent.
Sasvim je moguće da je cilj bio previsoko za osmatračku antenu RStON usled takvih parametara leta, a nama je verovatno bio na krajnjim granicama jer je bio par km bliže nego njima i kosi ugao je bio blaži i samim tim mesni ugao cilja nešto niži.

I ovi postupci u Nadalju pokazuju da su tokom rata intenzivno tražena rešenja kako dejstvovati što češće i naravno, pokušati izvući živu glavu....
Na Nevi je to delimično rešeno termovizijom, na Kubu korišćenjem TOV-a (pretežno na Kosovu) i uvezivanjem sistema K-1M preko PTT veza po sistemu "pretpostavljeni-potčinjeni UKUV" koji se kod nas nije koristio do tada, a sovjetska taktika upotrebe ga podrazumeva u formacijama Kub od brigade pa naviše...

Toliko za sada, pa ćemo nastaviti....biće sigurno i nekih komentara i pitanja....

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3062

Evo dok ne bude eventualno nekih dodatnih pitanja vezano za ovu temu, da postavim i sliku spomen-ploče u selu Nadalj, poginulim pripadnicima 240. srp PVO Kub-M iz Novog Sada, koju su im podigli njihovi ratni drugovi i kolege:A evo i slike spomen ploče podignute u selu Omoljica od strane meštana, poginulim pripadnicima 310. srp PVO Kub-M, kao i generalu Veličkoviću i pukovniku Pejčiću i dvojici vojnika iz tog sela, koji su svoje živote položili u ratovima 1991-1995. godine:

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 667 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 636 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, AleksaRadojicic, amstel, Arhiv, arsa, Atomski čoban, axa, danilopu, darkangel, darkstar101, djonsule, hyla, krkalon, kuntalo, Mahovljani, mercedesamg, Mercury, Metanoja, mgaji21, Miskohd, Nebo_M, Neo BetOnBit, novator, ofbeyond, scimitar19, vobo, zlaya011, 187