Analiza vatrenog delovanja PVO po dronovima

2

Analiza vatrenog delovanja PVO po dronovima

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 473

@Oluj, da li ste pri analizi dejstvovanja po bpl od strane raznih pantzir,, tor i inih sistema uzeli u obzir ds će vrlo verovatno biti ometani od strane nekog sistema tipa koral i da će uslovno rečeno sead/dead misija doći i od artiljerije u vidu vbr ili gps navodjenih 155 mm granata.
Nekako se uvek spominje pantzir vs bayraktar, a toliko toga ima u pozadini i koji god sistem nastupi solo, bude poraženRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 805

milos.cbr ::@Oluj, da li ste pri analizi dejstvovanja po bpl od strane raznih pantzir,, tor i inih sistema uzeli u obzir ds će vrlo verovatno biti ometani od strane nekog sistema tipa koral i da će uslovno rečeno sead/dead misija doći i od artiljerije u vidu vbr ili gps navodjenih 155 mm granata.
Nekako se uvek spominje pantzir vs bayraktar, a toliko toga ima u pozadini i koji god sistem nastupi solo, bude poraženУправо зато сам једно време верујем досадио и "Богу и народу" када сам писао да се не може вршити анализа на начин на који смо то радили до сада на предметним темама. У пракси, како са једне стране мора постојати нападачка јединица састављена од извиђачких БПЛ, дронова-камиказа, Бајрактара и сл. ударних летелица, летелица за навођење артиљерије, квазибалистичких ракетних система, система извиђања и електронског ометања са земље и из ваздуха, а богами и из космоса и наравно и авијације како ловачко-бомбардерске тако и јуришне, тако и са друге стране мора постојати интегрисани систем ПВО, састављен од артиљеријско-ракетних система кратког, средњег и великог домета са сопственим ОАР-има и радарима за навођење, увезаних средствима аутоматизације од четног преко батаљонског до нивоа бригаде и више, а која свака веже од 2-3 "сопствена" радара на себе. Ту морају бити и системи сопствене радио-електронске борбе и спровођење мера против елетронских дејстава непријатеља, пасивни радари и пеленгатори, сопствене беспилотне летелице и авијација итд....
Е сад можемо да причамо.

А не, "три лоша убише Милоша" и онда Милош "не ваља".... Winkoffline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2478

Napisano: 30 Sep 2021 23:21

@Miloše ne mogu da ti odgovorim konkretno, pošto Srbija ima Pancir u naoružanju. Ali kad dođem do Krabaha osnovne smernice događaja će moći da se provuku.

El neko pronašao stariju upotrebu mini ubojnih sredstava od djox-ovih CH-4 ?

Dopuna: 01 Okt 2021 7:04

Vreme Predatora i Izraelaca

Amerika je razvijala sve vrste doronova, tamo se spisak proizvođenih teško sastavlja a kamoli prototipova. No jedno je sigurno najveća kinta je išla kroz Firmu na specifičan oblik. Radi se o MALE, izrazitim da kažemo u evoluciji gledano teškim MALE tipovima. Prvo kroz čista dalek aizviđanja GNAT 750, mnogi su protiv nas korišćeni pa do onda legendarnog Predatora.
Predator je jedanod dronova koji je ostavio najveći trag do sada, pre svega po vremenskom periodu koji sei i nastavlja kroz Ripera, preko toga da jeuptrebljavan ko zna sve gde i koliko puta, do toga što je licenciran ili polukopiran i slično kod mnogih svaznika.
Predator je imao jednu odluku koja je imala trajne posdice, koristio je standardnu vazduhoplovnu raketu sa helikoptera. Svaštanešto je na njemu zaživelo po prvi put u istoriji dronova.
No izašaop je veliki težak i veoma skup, pa time i nedostupan, o političkim ogradama da ne govorimo.
Nije da AMerik anije razvila i druge oblikke neke i u prisotojnim serijama ali ovaj je nakako ostavio najviše utiska na većinu. I zaslužio je bio je to prvi standardni udarni dron u široj upotrebi. AKo tražiti prvu upotrebu takvog drona ona je jooš u VIjetnamu sa oonim prvim na fotki na početku ove priče ali je to ostalo u nekoj vrsti eksperimentalne faze.
Nije sporno da je na monge druge najveći utisak ostavila mala linija koja je uglavnom poznat od Pointera pa nadalje ka većim oblicima.

Dominacija izaraelskih izviđača

U tom nekom istom istorijskom periodu između Doline Beka preko Prvog Zalivskog, Balkana i Drugog zalivskog dominirali su bez sumnje, u širem smislu odnsno već i na kaomercialnoj prodaji izraelski modeli uglavnom sa tim antičkim imenima Hermes i Heron, naravno kalse Skaut-Srčer nisu nestal epojavile su se i nadrugim delomima sveta. Masa država je utom preiodu ušla u projetovanje tih letelica. No Ove izraelske us bile najdostupniji haj end, svako ne i lou kost. A po svetu je nicalo tušta i tma lou kost rešenje. Bilo je i slepih ili poluslepih grana i po koncepciji kod raznih zemalja, neke su i zaživele čak i vek isterale.

Istovremeno je 999 pokazala da odlučna i umešnija PVO u dronovima srednjih pa i većih kategorija može da uzima ozbijlan PDV da se tako našalim mada nije blo ni malo šaljivo a PDV je očito mogao ako se ne pazi sa strane napada da se pretvori i u proez na luksuz. Pogledaj te procente PDV i tog poreza i na te gubitke mislim.Osetilase izrarzito ta osetljvost većine tadašnjih klas na odlučan odgovor PVO ma kako bio klimavo urađen.

I ta je stucija nekako trajala i do drugog zalivsko i tokom prvih nekoliko njegovih godina a posebno se dron ka važan činioc pojavi na tada paralelnom već bojištu Afganu. Kratka epizoda u Gruziji 888 je srtandardne Ruske dronove više izvela sa suočavanjem sa groznom realnošću, da ne valjaju. Izraelke su se pokazale dobro ali, TADA JE SE OSETILO VIŠE NEGO IKADA DA AKO PROTIVNIK I MA PREDNOST U AVIJACIJI I PVO A VAŠI PARNJACI NJIMA SU MNOGO SLABIJI, DA JE DRON SREDNJIH A POSLEDIČNO I VIŠIH KLASA VEOMA UGROŽEN KAO SAMOSTALAN ČINIOC NA BOJIŠTU. Ugrožen od lovaca ako je viših klasa a od slojevite PVO ako nižih klasa. Istna takva PVO ima problem pre svega sa detekciom dronova pogotovu manjih veličina i manjih brzina i to je seriozan problem, tada u to vreme svakako, a te dronove avioni ne mogu da obore ni malo lako ako i ikako.

Upravo tokom ovih događaja počeo je da se pomalja polako kineski Petrodaktil CH-4. Čini se da je mnogočemu to bio prelomni dron za stanje današnjice po jednoj već novoj grani dron filozofije.
Te grane bi trebali prvo da navedemo i opišemo dok dođemo do kineskog zmajova.

Dopuna: 01 Okt 2021 9:26

Inače Braca75 je po mnogočemu u pravu sam ošto on malo jače "pvoošnije" pristupa temi, a pošto sam ja već otkrio da sam petljao sa dronovima jako davno ja sam malo smirenijeg pristupa, videćete da je on na kraju u opštoj slici onoga što on i ja ovde poslednjih nekoliko godina "seirimo" o integrisannosti koja sad mora da bude i u PVO KoV-a (a ne samo uglavnom grupisana nego u sadejstvu integrisana) sine qua non da bi se mini loterinog izašlo na kraj u dovoljnoj ili nekoj meri.
Već sam napisao na temi o Karabahu, tercijalna obrada sada postojećih radara je jedan od uslova da se pristupi poslu toje upraksi ispitano u Siriji, a uvođenje anti dron radara će biti obavezno. Nije to toliko strašno to su mali radari a biće i jeftinih modela i u krajnjoj meri nije kod nas neki giigantski broj potreban.
Uostalom takva integrisan PVO sa tim radarima će jako dobro da podrži naše sopstven dronove, ako ničim drugim slikom VaP-a u datom trenutku za one koji su operateri dronova.
No dotle tek nekako treba da dođemo.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2008
 • Poruke: 587

@Oluj

Apropo pitanja sa prethodne strane...o prvom dejstvu BPL-a vodjenim projektilom....
Izvinjvam se što je ovako, nemam link ali probaću da nadjem na YT-bu , dokumentarac o MOSAD-u , u kojem su intervjuisali i tada aktuelne i bivše političare o raznoraznim akcijama itd...
Izmedju ostalog , čini mi se da Ehud Barak priča priču (moguće da je i znate), gde su imali jednog od čelnika PLO-a ili sl. , koji je živeo u centru urbane četvrti , što je bio i razlog zbog kojeg nisu mogli do njega nikako...jer ako krenu oklopom i džipovima , dok stignu njemu je već javljeno i čovek nestane ....da sruše celu zgradu tj soliter sa gomilom civila...ne ide...i onda provale da lik ima golubarnik na krovu i hrani golubove jednom dnevno, ili tako nešto. Uhvatili su mu rutinu i naoružali jednim Helfajerom BPL (ne sećam se koji je u pitanju vrv GNAT), sačekali ga na krovu i ćao...samo je meta navodno pogodjena i niko nije stradao...dokumentarac nije novijeg datuma...čini mi se da ima više 10godina kada je snimljen a on priča o periodu dok je on bio aktivan u IDF-u ...e sad on zvanično vojnu karijeru završava '95.....

Pozdrav,

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 986

Kako god okreneš rakete su skupe igračke naručito protiv dronova kamikaza i rojeva raznih bpl.

Tako da će se "FLAK" vratiti ali sa tempiranom municijom u većim kalibrima.
Bofors 40mm,Bofors 57mm,Ruski 57mm a i kako vidimo po Kinezima može i 76mm.

Budućnost trupne antidron pvo je u "FLAK" sistemima većeg kalibra.

offline
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1031
 • Gde živiš: Beograd

Sadašnje PVO rakete, čak i MANPAD, su skupe jer su koncipirane da jure brze i manevarabilne ciljeve, koji deluju sa većih visina i daljina, tj. koncipirane su za obaranje modernih (užasno skupih) borbenih aviona, odnosno za primoravanje tih aviona da deluju sa malo većih visina i daljina.

Bespilotne letelice tipa Bajraktar su mnogo sporije od mlaznih aviona, ali ni one nisu jeftine i deluju sa sličnih (bezbednih) visina i daljina kao i lovci bombarderi: zbog toga se i protiv njih može boriti sličnim sredstvima kao i protiv LBA, mada i tu ima mesta za PVO sisteme, ili bar rakete, specijalizovane za takve bespilotne.

Za manje i jeftinije BPL, koje deluju sa manjih visina i daljina, pogotovu za dronove kamikaze, ima smisla razvijati jeftine MANPAD-ove, sa manjim dometom i brzinom, i jeftinijim samonavodjenjem od MANPADova namenjenih borbi protiv LBA. Takvim raketama se mogu braniti male grupe borbenih vozila (vod-četa), ili artiljerijske baterije ili utvrdjene otporne tačke pešadije: svuda gde je neracionalno pridružiti specijalizovano PVO vozilo, što je neophodno ako se koristi makar i jedan PVO top.

Drugim rečima, mislim da je budućnost odbrane pojedinačnih tačkastih ciljeva i jedinica ranga čete i manje, ipak u jeftinim MANPAD-ovima. I PA artiljerija ima svoje mesto, do sada je služila samo za odvraćanje LBA na visine preko 3000 m, bespilotne letelice su prava meta za njih, pogotovu kada se uloži u opremanje topova odgovarajućim nišanskim spravama. Ali top traži posebno vozilo, traži bar tročlanu posadu, nije racionalno dodeljivati takvo sredstvo čak ni oklopnoj četi, a kamo li manje važnim malim jedinicama.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2478

rodoljube hvala na informacijama, pogledaću mada to izgleda ide u korak sa onim američkim u Vijetnamu, odnosno tamo i nije uspelo nešto ovo izgleda jeste, ali nije ostavilo trajan trag. Izrael se odlučuio za kamikaza dronove u budućnosti.

Lucije ti si praktično napravio zaključak do koga sam nameravao da dođem na kraju, tako da mi ostaje samo da prodivanimo oko preostalog tajm lajna i događaja.
Sa tim da bi ja ipak programabilnu municiju dodao topovima a i dalje ih ostavio za ono što kažeš proterivanje preko 1500-2000 m po visini i pa skoro isto toliko po daljini.
Takođe ima mesta za "male" rakete već postojećih sistema.

I naravno ima smisla razviti novu klasu oruđa koju navodiš kao jeftin MANPADS mada tu ona Brace75 ideja sa višecevnim lanserom raketa sa brzoizgarajućim motorom malim dometom i vođenjem postaje da biva zanimljiva radi saturacionih napada na važnije branjene ciljeve.
Sad, da li radio ili laserski, je više pitanje za tebe.

No bez novih antidron radara, tercijalne obrade i stvaranja "prekrivenog polja na malim visinama neperkidno osmatranog" (splošno polje male visine na ruskom) tim sistemom radara koji po nuždi moraju da se kače na veće ako mogu zbog klase udarnih dronova sa mini municijom i izviđačkih tipova, neće moći da se izvuće maksimalna efikasnost.

Pri tome kalse Tor, Pancir ostaju kao međaši odbrane od udarnih dronova i izvišača većih dimenzija, uz pomoć klase Buk po mogućstvu jer se u tom poslu ona pokazala izvanredno.
I tu ista priča o radarima i ..... i dosadismo Bogu i narodu i Braca75 i ja ...

Zadatak za Srbiju je skoro pa obrnut po redosledu, dovesti svoju artiljeriju u red, jer sada nije baš u najboljem, pa je u potpunosti popuniti izviđačkim dronovima po klasama kao klase artiljerije dakle uglavnom po dometu što takođe nije u ni blizu dobrog stanja, pa lotering, pa udarni dron, mada mogu ova dva i i paralelno sa ovim prvim delom, problem je što ne vidim da se prvi deo ozbiljno pomiče.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 805

Интеграција система ПВО, аутоматизација и већи број ракета/ракетица и граната ПА топова. То је оно што је потребно, да би одбрана била ефикасна, али и као што поједини саговорници сасвим тачно кажу и финансијски оправдана.

Зато сам и писао о креирању вишецевног лансера навођених ракетица, врло једноставне конструкције сличне ракетицама на Панциру, али са вођењем које би омогућило брзо дејство већим бројем ракетица на већи број циљева сукцесивцно у најкраћим могућим интервалима лансирања и које би опет било најјефтиније. Нема јефтинијег навођења од навођења у радарском снопу.

Ево и податак за систем Тор-М2. Из Ижевске фабрике Купол су објавили да се у циљу одбијања масовних напада дронова у блиској зони, планира инсталација по 3 нове малогабаритне ракетице у један стандардни контејнер.
То значи да ће модернизовани Тор-М2 носити максимално (вероватно ће бити могуће и комбинације са већим ракетама) до 48 малих ракетица!
Други део модернизације односи се на интеграцију батерије Тор-М2 у јединствени КИС са јединицама противавионске артиљерије и лаких преносних ракетних система ПВО. Веза је постојала и раније, али сада се ово посебно наглашава, што значи да је интеграција подигнута на виши ниво и да је или осмишљен нови систем аутоматизације (КИС) или модернизован досадашњи.

Оно што сам ја писао о "вођењу" кроз радарски сноп можда није право решење, али је било у циљу решавања екстремних случајева, који не морају чак ни бити случајеви напада БПЛ. Рецимо дејство већим бројем невођених пројектила на брањени објекат. У том случају дејство ракетицама у радарском снопу омогућило би сигурно уништење и/или избацивање пројектила са путање удара у брањени објекат, јер би пројектили углавном ишли истом (сличном) трајекторијом ка циљу. Дејствовати појединачно ракетицама и радио-командно их наводити, може бити проблематично код сатурације.
Увођење пак ракета са активним радаром је прескупо и такво решење нисам ни разматрао, пишем о јефтиним, а могућим (бар теоретски) решењима.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2008
 • Poruke: 587

@Braca
Mic po mic i dodjosmo maltene do "Iron dom" koncepta 😁

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2020
 • Poruke: 34

rodoljub ::@Braca
Mic po mic i dodjosmo maltene do "Iron dom" koncepta 😁


Taman naziv za taj sistem bi bio "Iron drone". 🥰

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 866 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 7 sakrivenih i 801 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., alazicbkue, Azog, bbelic, Ben Roj, bojanM84, Bubimir, cifra, cvrle312, Denaya, Deneb, doklevise, dragoljub11987, drimer, Drug pukovnik, Ehinacea, francis begbie, Georgius, Gosha101980, JOntra, krlebgd77, Kruger, kybonacci, ladro, LUDI, marsi, mercedesamg, mile23, Milos82, MilosKop, mnn2, naki011, nemkea71, Panter, Petarvu, prle122, procesor, pvoman, ras007, Ravac, repac, robertino, royst33, S2M, sabros, Smd, Steeeefan, tmanda323, Toni, tubular, Viceroy, Vlada1389, Vlajman1957, voja64, vukovi, Webb, ween