Dejstvo avijacije i raketnih jedinica po ciljevima u VaP-u

1

Dejstvo avijacije i raketnih jedinica po ciljevima u VaP-u

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10948
 • Gde živiš: Banja Luka

Tema izdvojena iz OVE kao zasebna celina.


Posto je vec bilo reci o odredjivanju pripadnosti letelica,pokusacu ukratko objasniti kako se to radi u OC VOJIN u slucaju kada ne postoji elektronsaka identifikacija.

U centrima VOJIN se vrsi neprekidna obrada podataka dobivenih radarskim osmatranjem potcinjenih radaskih stanica.
Obrada podataka obuhvata:utvrdjivanje pripadnosti,procenu pravca, procenu brzine i visine, selekciju ciljeva.Obrada podataka se vrsi klasicnim nacinom ili primenom automatizacije(najcesce se radi kombinovano).Obradjeni(prociscene) podatci o situaciji u vazduhu se izlazu na plansete (vertikalne situacione ploce-VSP), elektronske plansete i panoramske radarske pokazivace.
Vertikalna situaciona ploca(elektronska ili klasicna) na sebi ima oznacene sledece podatke: granica drzavne teritorije, osnovni i najvazniji orijentiri,koordinatna mreza tzv. kod VOJIN, vazdusni putevi-koridori (koridor je kontrolisani deo vazd. prostora, odredjen za vazdusnu plovidbu, utvrdjene sirine, visine i pravca i obezbedjen je zemaljskim radio-navigacijskim sredstvima).Takodjer su oznacene zabranjene zone za vazd. saobracaj , pogranicni pojas na 20km od drzavne granice te tacna pozicija svake radarske stanice.
Borbena(dezurna) smena u OC VOJIN, nacelno, ima sledeca radna mesta:
crtac traga na VSP-u, spikera za predaju podataka na talas obavestavanja,avio dispecera,oficira za obradu podataka(identifikatora),oficira za upravljanje koji je i nacelnik borbene smene.
Posto je vazdusni saobracaj veoma jak i da ne bi dolazilo do gresaka, vrsi se tzv. izlaganje podataka planiranih letova i najave poletanja pomocu tzv. "Stripova".Stripovi sadrze podatke iz dnevnog plana letenja i to: redni broj leta, tip vazduhoplova, mars-ruta, visina leta,vreme poletanja po planu, i stvarno vreme poletanja. Podaci se upisuju najmanje 2 sata pre planiranog poletanja i svaka kontrola letenja oblasna i aerodromska, civilna ili vojna, duzna je dostaviti podatke o planu letenja u nadlezni OC VOJIN.
Svaki najavljeni let prati se u toku izvrsenja i na osnovu izlozenih podataka o planu letenja i situacije na VSP-u, identifikator odredjuje pripadnost letelice metodom uporedjivanja podataka.U slucaju da se podaci najavljenih letova ne slazu sa podacima radarskog osmatranja koji se izlazu na VSP, identifikator poziva oblasnu ili aerodromsku kontrolu letenja radi utvrdjivanja tacnosti.Ukoliko se ne moze utvrditi tacna pripadnost otkrivene letelice, identifikator letelici daje oznaku "X".
Samim davanjem oznake X (nepoznat) uzbunjuje se dezurni lovacki par na aerodromu. Nacelnik borbrne smene se konsultuje sa susednim OC VOJIN i nadredjenim OC VOJIN, te se donosi odluka o podizanju dezurnog lovackog para kako bi se na taj nacin izvrsila identifikacija nepoznate letelice.

Dopuna: 23 Dec 2006 14:27

@........
Kada se odlucilo o podiznju lovackog para, lovci polecu i krece se u presretanje nepoznate letelice.
Presretanje, u sirem smislu, obuhvata radnje i postupke koje preduzimaju komande jedinice VOJIN i LA da bi se unistille ili sprecile neprijateljske letelice da izvrse napad na branjeni objekat.
Radnje i postupci u vezi sa presretanjem pocinju posle otkrivanja letelice koju treba identifikovati,napasti radi unistenja ili sprecavanja napada, a obuhvataju:stavljanje dezurnog para (po potrebi i cele letacke jedinice) u odredjeni stepen pripravnosti, pozivanje i izdavanje naredjenja za poletanje, navodjenje na nepoznatu letelicu i po potrebi izvrsenje napada na istu.
Navodjenje LA na ciljeve u vazduhu vrse cete i centri VOJIN (centri samo ako u borbenoj smeni imaju oficira za navodjenje) i to: klasicnim, automatskim i kombinovanim nacinom.Da bi navodjenje bilo uspesno,potrebno je prethodno izvrsiti navigacijsko-takticke proracune. Cilj navodjenja je da se lovac ili vodja grupe lovaca u odnosu na protivnika u vazduhu, dovede u takav takticki polozaj koji omogucava pilotu da otkrije cilj pomocu avionskog radarskog nisana ili vizuelno, kao i da izvrsi efikasno napad.
Osnovu klasicnog navodjenja cini kursni metod. Pilotu se uvek zadaje kurs leta za presretanje. Oficir za navodjenje salje komande navodjenja pilotu-presretacu preko radio stanice.
Kod automatskog navodjenja zadatak navodjenja resavaju racunari, a oficir za navodjenje treba samo da odobri "odluke" racunara.Komande u ovom slucaju se salju na grupu instrumenata u avionu, prezentuju se pilotu-presretacu, a on koriguje let aviona prema zadatim vrednostima koje su mu prezentovane na instrumentima.Uspeh navodjenja zavisi od saradnje izmedju pilota i oficira za navodjenje, kao i od besprekornog rada radarskih sredstava, sredstava veze i drugih tehnickih uredjaja.
Navodjenje se realizuje primenom sledecih metoda: po krivulji gonjenja-metod "krivulja", na susretnim kursevima-metod "presretanje", na paralelno susretnim kursevima sa zaokretom za 180 stepeni - metod "manevar"
Da bi navidjenje bilo precizno, brzo i efikasno vrsi se u 4 etape i to:
1. etapa
Uspostavlja se veza sa pilotom. Pilot javlja poziciju, prolazni kurs, brzinu i visinu. Npr. "152. u penjanju na 3000m, kurs 270, severno od Uzica, brzina 750"
Oficir za navodjenje potvrdjuje prijem i vrsi identifikaciju lovca elektronskim(upitnim signalom) ili klasicnim nacinom (zadaje pilotu promenu kursa)
Tacka identifikacije pretstavlja tacku pocetka navodjenja.Oficir za navodjenje javlja lovcu da ima radarski "kontakt" sa njim, odredjuje tacku pocetka zaokreta te zadaje kurs lovcu prema toj tacki.
2. etapa
Oficir za navodjenje najkracim putem dovodi lovca na liniju koja je paralelna liniji cilja koji treba presresti.
Za vreme leta prema tacki pocetka zaokreta, oficir za navodjenje informise pilota o poziciji cilja po "satnom kodu"i udaljenost do pocetka zaokreta Npr. " plavi je ispred tebe u 11 casova na 20 km"
3. etapa
Oficir za navodjenje zadaje brzinu leta lovcu, naredjuje pocetak, stranu zaokreta i nagib. U toku zaokreta oficir za navodjenje prati medjusobni polozaj lovca i cilja i vrsi eventualnu korekciju sa proracunom da lovca dovede u zadnju polusferu cilja. Ako lovac ima radarski nisan, posto uspostavi kontakt sa ciljem, samostalno vrsi manevar nisanjenja i gadjanja kako bi doveo avion u najpovoljniji polozaj za eventualno otvaranje vatre. U zavrsnoj fazi prilazenja cilju oficir za navodjenje stalno informise pilota o polozaju cilja.
4. etapa
Pilot aviona lovca obavestava oficira za navodjenje o vizuelnom ili radarskom kontaktu, o vrsti letelice i o rezultatima eventualnog napada.
Oficir za navodjenje trazi podatke od pilota o rezervi goriva i stanju borbenog kompleta da bi odlucio o vodjenju na drugi zadatak ili na sletanje.

Kod automatskog navodjenja sve se ovo odvija u radio tisini.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19716
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Hvala Cezare na ovako stručnom objašnjenju Cool

Da razjasnimo još jedan detalj cele procedure :
Ko donosi krajnju odluku o obaranju cilja ?offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10948
 • Gde živiš: Banja Luka

@Mixelotti.........
U nacelu, nacelnik borbene smene je ovlasten da izda takvo naredjenje svom oficiru za navodjenje, a ovaj prenosi naredjenje pilotu.Naredjenje moze izdati i k-dant jedinice u cijem je sastavu operativni centar pod uslovom da se nalazi u OC-u i da je detaljno upoznat sa situacijom. Takodje naredjenje moze izdati i nacelnik borbene smene pukovskog OC-a ili nacelnik borbene smene GOC-a, ako ima vremena da se naredjenje "spusti" do oficira za navodjenje.
U svakom slucaju odluke se donose munjevitom brzinom.

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19716
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

E onda jedno pitanje za razmišljanje .. ali bez analiza na ovom forumu !
Zasto je pilot Šišić u zatvoru ?

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10948
 • Gde živiš: Banja Luka

@Mixelotti....
Ako moderatori i vlast dozvoljavaju, mogu ovde da opisem dogadjaj zbog kojeg je Sisic osudjen na zatvorsku kaznu.
Tako bi clanovi foruma imali jasniju temu za razmisljanje Wink

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19716
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Otićićemo u off i možda politiku ...
Naravno za takva pitanja uvek postoji pp. Wink

Da se vratimo na temu .
Kako izgleda procedura kada se umesto dežurne pare uzbunjuje dežurna jedinica PVO ?

offline
 • Pridružio: 07 Okt 2005
 • Poruke: 438
 • Gde živiš: U stanu

Procedura je sledeca:

NGBK (nacelnik grupe za borbeno komandovanje) u OC ima pomocnika za LA i ARJ PVO. Po odluci da angazuje dezurnu jedinicu PVO prevodi ih i 1. stepen pripravnosti.
Jedinica ima zadatu normu za prevodjenje u visi stepen pripravnosti i po spremnosti uspostavlja se direktna veza sa OC i pomocnikom NGBK za ARJ PVO koji navodi jedinicu na cilj saopstavajuci im azimut, daljinu i visinu cilja.
Posluga obradjuje cilj, zahvata ga i izvestava pretpostavljenog.
Iskljucivo po odluci NGBK se vrsi lansiranje kada su ispunjeni uslovi za to, a RG (rukovaoc gadjanja ) moze sam doneti odluku o utrosku raketa ili dobija naredjenje sa koliko raketa moze da gadja cilj.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22783
 • Gde živiš: I ja se pitam...

cezar 35 ::@Mixelotti....
Ako moderatori i vlast dozvoljavaju, mogu ovde da opisem dogadjaj zbog kojeg je Sisic osudjen na zatvorsku kaznu.
Tako bi clanovi foruma imali jasniju temu za razmisljanje Wink


Nadam se da će dozvoliti u sklopu teme, ako ne odemo van nje, jer je Mix ''iznudio'' odogovor o proceduri prma kojoj su svi profesionalci izvršnog nivoa, pa prema tome i EŠ, potpuno nevini; shodno našim zakonima, bio bi kriv da nije lansirao.
Ipak, postoji jedno veliko ipak:
Idemo s kraja priče:
Šišić ne bi bio uhapšen da nije prešao granicu. Granicu je prešao zato što mu je neko rekao da sme da je predje i za to mu je još dao i pasoš (za koji znamo kako ga vojna lica dobjaju). Ovde ne treba zbrajati dva i dva, dovoljno je jedan i jedan. Taj ko mu je rekao da može preko grane, taj ga je izručio. Mene su učili da tako razmišlljam. Pravnici to zovu quid bono...

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10948
 • Gde živiš: Banja Luka

@Sirius.........
Ipak cu postovati volju moderatora.Ako nekoga ineresuju detalji cele price o tom dogadjaju, rado cu odgovoriti na PP

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22783
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Slažem se, to je više nego džentlemenski s tvoje strane. Svaka čast. I ja se tome pridružujem i izvinjavam se svima koji su , možda, ovim mojim postom bili na bilo koji način inicirani da nešto izjave, a uzdržali su se.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 706 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 10 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _commandos_, amonsrb, Bane san, Belac91, blue, cupacdunja, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Duško, dzoni19, kalens021, kuntalo, Leonardo, Lep1na, Lieutenant, louderick, madza, maiden6657, MarKhan, Marko Marković, MB120mm, menges, Milan A. Nikolic, milekNS, mnn2, moldway, Nebo_M, nefas, nenad81, pein, Profica, proka89, raketaš, rodoljub, sale755, samsung, StepskiVuk, suton, theNedjeljko, Toni, Van, vathra, vlvl, voja64, VP3987, wizzardone, zajcev1