Osmatračko-akvizicijska radarska stanica 1RL128D "Mečka"

5

Osmatračko-akvizicijska radarska stanica 1RL128D "Mečka"

offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4597

nando ::Ostat ću na temi o Mečki na predviđenoj stranici.Onaj osvrt napisao sam za one koji su čitali na ovim stranicama u vezi pomenutog "Mečkinog agregata".I ja sam ga tako nestručno nazvao jer se pomenuo po tim nazivom.Zapravo radi se o agregatu"100."koji je bio u redovnoj KUB formaciji za napajanje Mečke i Visinca.

Agregat koji smo mi koristili vise je sluzio ostalim radarima.Bio je smjesten u prikolicu izgleda vagona (sa tockovima) i nikakav prioblem nije bio ni da ga zil vuce a ne 2026.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • nando 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 02 Jan 2010
 • Poruke: 24

Na manevrima Jedinstvo 83 koji su se održavali u Makedoniji prilikom marša sa ciljem zaposjedanja brda "Asanica" po kišnom vremenu cijeli je BUV zaglibio u blato.
Prvo je Mečka na čelu kolone uz velike poteškoće uspijela izići iz blata koje je bilo visoko gotovo do ulaznih vrata u radarski odsjek-znaći preko gusjenica.A onda je Visinac na istom mjestu zapao.Iako se pod velike kotače visinca bacalo ogromno kamenje ono je pod točkovima nestajalo"kao u masi guste čokolade".Zahvaljujući drvetu kojeg je neko posadio "za nedaj bože" Visinac se izvukao zakačivši svoj čekrk za to drvo.Ostala vozila povukla je Mečka 1 po 1.
Rezultat je nakon prolaska BUV-a bio - niži teren za cca metar i po.
Kasnije smo od mještana okolnih sela saznali da smo prolazili putem preko šljake rudnika koji je desetljećima zatvoren.
Stara poslovica kaže-kartu čitaj,seljaka pitaj.
Ovo je 1 primjer iz 311.ssrp,a ono sa agregatom je druga priča kada se su padale oklade oče li ili neče izvuči agregat uzbrdo.offline
 • grbe 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Maj 2007
 • Poruke: 4597

Sto niste koristili balvane koji su sastavni dio kompleta lansera?

offline
 • nando 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 02 Jan 2010
 • Poruke: 24

Lanseri se na tom dijelu vježbe nisu kretali pravcem KM-a i BUV-a.Mečkin balvan se razmrvio,a ona je koprcajući se u blatu jednostavno više "plivala" nego se oslanjala gusjenicama na tlo.Bespomoćno je gotovo pola sata savladavala dužinu kritičnog puta od cca 100 m dužine.Da se ne povjeruje.
Ništa nije ukazivalo dok se KM i BUV kretao poljskim putem koji se koristio u svakodnevici da će se zapasti u probleme i pod težinom tehnike "spustiti"nivo puta za cca 1,5m.
Mještani sela kroz koje je BUV prošao kada su na naše pitanje koliko ima do Asanice čuli kamo smo se uputili dopunili su odgovor da nećemo se uspjeti takvom tehnikom zbog puta popeti.Mislili smo da fascinirani izgledom tehnike i bukom mečkinog motora ne znaju šta pričaju,jer Mečka je Mečka.Uskoro kada smo povrh sela zapali u blato kojega smo sami zbog mekog tla stvorili shvatili smo njihove rijeći.Nikada nismo sumnjali da se nečemo uspeti na Asanicu ali nismo predpostavljali da će Mečka onemočat u dubini blata iz kojeg se šta plivajući ,šta trzajući ipak bez pomoći izvukla.
Google daje na Asanica Makedonija podatke o poziciji koju 311.ne može zaboraviti o nemoći i snazi tehnike.

Dopuna: 11 Jan 2010 19:52

Nisam primjetio da je obrađivan dio iz života Mečke u kojim se pominje njena "žilavost"na ometanje od aktivnih smetnji.
Ako preskočimo definiciju AEO (aktivnog elektronskog ometanja) i pojašnjenje kakve sve vrste smetnji od AEO imamo možemo reći da za period od 1975.g.do pred kraj 80-tih Mečka je slovila za dosta žilav radar na ometanje.
Ako je prijemnik dobro podešen,potencijaloskopi , i ako se držimo normi ponašanja u čuvanju frekvencija OAR "Mečka" u mirnodopskom radu te se koristimo mogučnošću upotrebe predviđenih mogučnosti izmjene frekvencije radara samo u ratnim uvjetima,pruža nam se mogučnost u taktičkom smislu večeg učinka upotrebe Mečke u reakciji na početni udar u slučaju (tada) predpostavljene agresije iz vana na SFRJ.
Radar je imao 8 radnih frekvencija.Jedna frekvencija koja se je koristila za rad radara u miru+7 ratnih frekvencija(koje su bile pod poklopcem plombirane)i nipošto se nisu smjele koristiti u miru (da radioelektronskim izviđanjem ne bi bile otkrivene)jer su predviđene za ratno stanje.
Frekvencije u ratu pri ometanju mogle su se mijenjati "ručno"-prema potrebi i vremenskom zadržavanju dok se rad ne ometa na novoj frekvenciji.
Moguće je bilo promjena frekvencije automatski svakim obrtajem antene redosljedom frekvencie i promjena frekvencija automatski svakim obrtajem antene"ugrađenim vremenskim programom" skokovitim promjenama frekvencije.
Kod skokovite automatske promjene frekvencije program se ponavlja nakon 15 min.takvog rada.
Kako kod podmorničara tako i kod radarista u obzir dolazi lukavost operatera za obmanuti operatera neprijateljskog ometača da se ne bježi na promjenu frekvencije odma po ometanju jer neprij.to osjeti i zna da ometa-u suprotnom misli da nije uspješan pa moguće "sjaši "sa redne frekvencije čime dobijamo na vremenu i uštedi frekvencije.
Kako su 310. i 311.ssrp dobili 83. Mečke istog modela(DM1-2) u 311.pala je ideja da se blokovi frekvencije međusobno razmijene.To je i učinjeno.
Učinjeno je iz razloga da se produlji u slučaju potrebe vrijeme upotrebe Mečke, u slučaju eventualne agresije iz zemalja tada VU.Dakle pošto je SSSR znao frekvencije i znali su točno koji je radar kamo otišao(zbog boravka njihovih stručnjaka"raznih"profila u oba puka dvije god.koliko traje garancija)učinjeno je to a 311.ssrp došao je na ideju da se pokuša izmjeniti propisana skokovita izmjena kod automatskog programa i produžiti vrijeme do slijedećeg programa te je stručnjacima iz "Ei Niš"dato na "razmišljanje".
Smatralo se tada da je za ometanje cijelog spektra frekvencije rada Mečke potreban ometač dimenzija kontejnera i da to treba nositi avion putničkih dimenzija što ćini pak veliki cilj itd.,itd.
Međutim može se reći da do kraja 90-tih godina Mečkin režim obrane od AEO kao i kod cijelih KUB sistema je potpuno zastario s obzirom na tadašnju tehnologiju što se je moglo vidjeti i iz pokreta i rijeći stručnjaka i vojnih savjetnika iz Rusije koji su na poziv Beograda neposredno prije NATO bombardiranja došli na KUB sisteme na području Srbije i Crne Gore i držeći u ruci"Pravilo za borbenu upotrebu KUB sistema"jednostavno rekli "Ovo više ne vrijedi".

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 2878

Da se malo ponavljam, slika "Mečke" u VTI......i frejm koji sledi u prilogu odmah posle nje:

offline
 • pavlo  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2011
 • Poruke: 1160

^
Donja slika je iz modifikovanog UKUV-a.
A i ta sredstva sto vuku...Bas dodje kao vasarska mecka.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3265

Ova slika dole je unutrašnjost modernizovanog UKUV-a (Uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom) kao "srca" centralizovanog sistema upravljanja vatrom u puku/brigadi Kub-M....Tako izgleda po tom nekom predlogu modernizacije koji nikako da zaživi u potpunosti....

PS. i trebalo bi izmeniti naziv teme u : Osmatračko-akvizicijska radarska stanica 1RL128D "Mečka"

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 642

@ Kubovac
Unapred se izvinjavam ako pitanje nije umjesno ili smjesno. Da li je moguce i da li se isplati modernizovati Mecku da istovremeno gadja 3 ili 6 ciljeva?

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3265

mgaji21 ::@ Kubovac
Unapred se izvinjavam ako pitanje nije umjesno ili smjesno. Da li je moguce i da li se isplati modernizovati Mecku da istovremeno gadja 3 ili 6 ciljeva?


Radar 1RL128D "Mečka" se svakako isplati modernizovati. Što se tiče mogućnosti da "gađa 3 ili 6 ciljeva istovremeno", treba znati da radar "Mečka" nije radar za navođenje raketa, već radar za osmatranje i akviziciju ciljeva.
Zajedno sa radarom za merenje visine PRV-16 (ili PRV-9) formira 3D radarsku stanicu P-40, zato sam i naglasio da naziv ove teme nije ispravan. Ukoliko se formira ovakva 3D radarska stanica, onda su Mečka i PRV-16 uvezani kablovima i iz Mečke se može direktno komandovati odnosno usmeravati radar za merenje visine po azimutu.

U sistemu K-1M kod PVO sistema 2K12 Kub-M, osmatračko-akvizicijski radar 1RL128D Mečka i radar za merenje visine PRV-16 se uvezuju kablovima na UKUV (uređaj za komandovanje i upravljanje vatrom).
Na ovaj način UKUV može poluautomatski skidati podatke za 10 ciljeva, vršiti njihovu obradu u računaru, vršiti raspodelu ciljeva, komandi i predaju njihovih koordinata i parametara na uređaje za prenos podataka o cilju (UPPC) koji se nalaze u sastavu raketnih baterija PVO Kub-M.
Inace osnovna namena UPPC-a je da vrši ekstrapolaciju tj. pretvaranje pravouglih koordinata o položaju cilja (X,Y,H , Vx,Vy) u polarne (azimut, mesni ugao, daljina) i takve predaje na radarsku stanicu RStON koja može odmah izvršiti zahvat dodeljenog cilja i predati isti na samohodna lansirna oruđa (SLO), gde će analogni komandni računar SLO-a obraditi podatke i proslediti ih raketama i usmeriti lansirne usmerače u tačku susreta sa ciljem.
Da bi se usaglasio položaj raketne baterije sa položajem komandnog mesta puka mora se uvesti i paralax tj. razlika u stajnim tačkama i to se upravo radi na aparaturi ovog vozila.

Evo....valjda nisam iskomplikovao, ali da bi odgovor bio kompletan.... Smile

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2017
 • Poruke: 642

Hvala,ako sam dobro razumeo RStON je potrebno samo modernizovati sa novim digitalnim soft i hardverom, i imamo moderan PVO sistem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 628 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 621 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bane san, goxin, Grzegorz, Jimmy4, rovac, suton