PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

43

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Предназначена для работы с радиолокационными и тепловыми системами для имитации воздушной цели.

Используется при оценке боевой эффективности различных видов зенитного оружия и авиационных управляемых ракет "воздух - воздух", а также при обучении боевых расчетов ПВО и летного состава ВВС.

Мишень состоит из корпуса, факела, парашютной системы с основным парашютом, имеющим радиолокационный отражатель имитации цели и тормозным парашютом, вышибного заряда, расцепляющего механизма и временного воспламенительного механизма.

Сброс мишени производится с самолетов-носителей типа МиГ и Су. Для этого имеется устройство подвески к балочному держателю самолета.

При спуске мишени на парашюте радиолокационный отражатель, отражая электромагнитные волны радиолокационных станций, имитирует отраженную поверхность цели, а факел обеспечивает фиксирование кинотеодолитами местонахождения мишени в воздухе и визуальное ее наблюдение, а также создает тепловые и световые поля для работы с ракетами тепловизионного наведения.Основные характеристики:
Наружный диаметр, мм 280
Полетная масса, кг 98
Полная длина, мм 1167
Диапазон высот сбрасывания, км 2,5-17
Время горения факела у земли не менее 3 мин. 13 с
Сила света факела, международных свечей более 2 млн
Скорость снижения факела, м/с 4-15
Дальность сопровождения РЛС, км до 40
Дальность наблюдения факела кинотеодолитом, км до 35

To su one mete koje vise na padobranu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 106

Napisano: 23 Sep 2013 13:08

mislis trebalo bi da glume bpla

Dopuna: 23 Sep 2013 13:12

odnosno da glume toplotni odraz . postoji izraz u glumi za to ,kada glumac glumi glumca u drugom licuoffline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 147

Поуздани „Панцир“ за копно и море

Током 1980-их година у ПВО СССР-а догодио се квалитативни скок у наоружању: најновији комплекси С-300, који су заменили С-75 и С-200, почели су да ступају на бојево дежурство. Међутим, експертска комисија команде ПВО спровела је анализу могућности авијације Ратног ваздухопловства земаља НАТО-а, која је показала да се најновији комплекси „триста“ могу неутралисати крстарећим ракетама и ударним авионима са малих висина. Тако је настао „Панцир“.

Стварању таквих комплекса приступило се 1990, али је распад СССР-а омео завршетак започетог посла. Због тога се први ПВО ракетно-топовски комплекс (ЗРПК), под називом „Панцир-С“ појавио тек 1994. Почев од 2000. делимично финансирање пројекта остваривали су Уједињени Арапски Емирати, који су после обављених тестирања током 2009-2010. купили око 50 комплекса. У наоружање Ратног ваздухопловства Русије комплекс је био званично уведен тек 2012.

Данас „Панцир-С“ представља покретни објекат од 30 тона на шасији КамАЗ-а 6560 (8х8 ) са посадом од четири члана. Спрегнути 30-милиметарски противавионски аутомат 2АЗ8М уништава ваздушне циљеве на ефикасном домету од четири километра, а надзвучне ракете 57Е6 са два степена које уништавају циљеве на висини од 15 метара до 15 километара ефикасно раде у домету до 20 километара. Сада овај ПВО ракетно-топовски комплекс представља главни штит далекометних С-400 и перспективних С-500 од суперпрецизног оружја и крстарећих ракета, као и од беспилотних летелица.

„У поређењу са 1980-им, когда је команда ПВО СССР наручила ‘Панцир-С’, концепција примене авијације и авијацијских средстава за уништење се доста променила. Као што показује искуство из Југославије, Ирака, Либије, ударни авиони сада не лете на малим висинама, већ се пењу изнад пет хиљада метара и без улажења у зону уништавања ПВО циљеве уништавају навођеним бомбама и ракетама, док се стационарни објекти уништавају крстарећим ракетама. Ето у тим условима ће ‘Панцири’ добро доћи бригадама Ваздушно-космичке одбране (ВКО)“, рекао је војни експерт Антон Лавров, аутор књига о савременом Ратном ваздухопловству Русије.

Копнена и десантна варијанта

За комплекс није заинтересовано само Ратно ваздухопловство: сада се ради на адаптирању комплекса „Панцир-С“ за ПВО Копнене војске. Међутим, првобитни „Панцир“ на шасији сa точковима за сада не задовољава КоВ: они не поричу ефикасност комплекса, али припадници Копнене војске инсистирају на гусеницама. За разлику од бригада ваздушно-космичке одбране РВ Русије које бране стационарне објекте, мотострељачке и тенковске бригаде КоВ-а морају стално да се премештају и такви комплекси захтевају високу проходност која се, по мишљењу команде противваздушне одбране КоВ, постиже само возилима-гусеничарима.
И Ваздушно-десантне јединице су заинтересоване за „Панцир“. Али, као и њихове копнене колеге, десантне јединице инсистирају на шасији са гусеницама. Главни њихов захтев је да „Панцир“ може да се десантује, али на шасији с точковима и специјалној платформи ПВО комплекс по својим димензијама не улази у труп војно-транспортног авиона Ил-76 и перспективног Ил-476.

Планирано је да Конструкторски биро за уређаје и апарате (КБП) из Туле за две до три године презентује копнени и десантни „Панцир“.

Морнарички штит

Разговори о поморској варијанти „Панцира“ воде се још од 2010. Ратна морнарица је још крајем 1970-их дошла до закључка да за блиску ПВО бродова највише одговарају протиавионски ракетно-топовски комплекси. Данас на руским бојним бродовима стоје ПВО ракетно-артиљеријски комплекси „Кортик“, израђени у тулском КБП, а који по плану треба да буду замењени новим комплексом „Кортик-М“. Али због проблема са финансирањем, само један брод је добио „Кортик-М“ - главна корвета из пројекта 20380 „Стерегушчи“ („Заштитни“). Сем „Кортика“ данас се на бродовима РМ Русије користи протиавионски ракетни комплекс „Оса-М“ и артиљерисјки АК-630, али су они већ добрано застарели.

Према изјави директора ОАО „КБП“ Дмитрија Конопљова, већ су почели радови на поморској варијанти ПВО ракетно-топовског комплекса названог „Панцир-М“. Новим комплексима биће наоружани модернизировани разарачи и противподморничке крстарице РМ Русије.

Успех у иностранству

„Панцир“ је још као експеримантално возило изазвао појачано интересовање код страних купаца. Сем код УАЕ, „Панцири“ постоје у наоружању Алжира и Сирије.
„Сада је још неколико земаља послало захтевe за протиавионски ракетни комплекс ‘Панцир’ и воде се преговори о куповини. То су озбиљне понуде“, рекао је Александар Денисов, генерални директор ОАО „НПО Високопрецизни комплекси“, у чији састав улази КБП.
Вјачеслав Целујко је као експерт за локалне конфликте објаснио да је извозни успех „Панцира“ резултат јединствене комбинације цене и квалитета протиавионског ракетно-топовског комплекса.
„У овој ценовној категорији његов најближи конкурент је француски ‘Кротал-НГ’ (Crotal-NG-next generation), али ‘Панцир’ надмашује ‘Француза’ по свим карактеристикама, укључујући и цену“, изјавио је Целујко.

Али без обзира на успех „Панцира“, тулски КБП не мирује. На Московском авио-космичко салону (МАКС) ове године представљена су нова командна возила и мобилни радари за противавионске батерије „Панцира“ које се већ испоручују за Ратно ваздухопловство Русије. Штавише, ЗРПК протиавионски ракетни комплекс је већ стекао помоћника у виду мултифункционалних мобилних ракетних комплекса „Корнет-ЕМ“. Пошто добије навођење циљева од „Панцира“, „Корнет“ может да гађа беспилотне летелице и противничке хеликоптере у непосредној близини.
Кажу да ће за 3–3,5 године бити готов потпуно нови „Панцир“, бољи од садашњег по свим карактеристикама.

ruskarec.ru/science/2013/09/23/pouzdani_pancir_za_kopno_i_more_25079.html

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Ne Nešo ne imitiraju BPL-a. Imitiranje dotičnih vrši uglavnom E-95 kojeg si postavio. Od ove godine postoji još jedna meta koja imitira male BPL-ove ali još nije stavljena u javnost, more biti jer je u stvari na državnom ispitivanju pa možda čak i ne uđe u širu upotrebu ali koliko sam ruzumeo sagovornike iz Rusije verovatnije je da hoće. Velike BPL-ove na vleiikim visinma može da imitira eventualno Rejs.

Ova bomba meta je pre svega namenjena za V-V gađanje, mada se relativno često koristi i u PVO kao jedna od *lakših* meta ali samo, da tako kažemo, za početna gađanja ili ponekad i pokazna. Ona ima mnogo mana kao meta, bez obzira na relatvno nisku cenu same mete ona i nije baš toliko jeftina uzevši u obzir let aviona koji je ispušta, ali zato ima jednu veliku vrlinu - bezbednost. Tu je još i totalna jednostavnost u upotrebi i planiranju.

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 106

Napisano: 24 Sep 2013 10:51

i meni je to cudno, ako je ovo meta za rakete v-v to malo menja sliku .ali ako nju trebagacati iz pancira ili nekog slicnog njemu mislim daje besmisleno
1-posto visi na padobranu tesko je mozemo i svrstati u pokretnu .kolko sam shvatio i teksta nekim gorivom imitira toplotni i svetlosni odraz to i nije lose iz aspekta cene ali putanje, brzine, sama zapremina/tezina ostatka koji jos nije sagoreo. ko zna kako reaguju rakete ,glave za navodjenje ,blizinski upaljaci ......

Dopuna: 24 Sep 2013 10:54

vrabac kako izgleda ta nova meta da mozda nije neka od mnogih bespilotnih koje su prikazali na izlozbama

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

I ja sam ih pitao ali neće da kažu ko da je nuklearni nosač ... Pošto me malo da kažem cene, skoro nikad me ne lažu a kad pogrešim ili zbog nečeg ne može samo ćute.
Usled toga verovatno nije istog porekla kao i ZALA familija ali tamo ima još mnogo mogućih izvora za BPL. Sad se svi bore za ulazak u to...

Ma ta meta-bomba za PVO generalno ima smisla za najviše za pokazna gađanja, da publika lepo gleda, vidi metu vidi raketu. Uraaaaa. Do qrca... Stvarnost PVO-a je ko u onoj psihodeliji IZA HORIZONTA od Sanšajna.

Za V-V je dobra kao najedostavnija i njeftinija u toj branši tu je bezbednost pilota i aviona na prvom mestu.

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 106

odlicno vidjenje svega toga nam se poklapaju u trenutku sam pomislio da postoje cinjenice oko te bombe koje ja nevidim
vrabac dali je moguce da postoji samo jedna ,dve bpla mete .
ako znamo da Ameri i drugi imaju toliko razlicitih bpla od onih predatora do onih najmanjih, cudno je jer su odrazi(temperaturni i radarski) brzine ,visine krstarenja(zadatka),okretnost manevra veoma razliciti a samim tim zadatci za sisteme totalno totalno drugaciji ..
izgleda da niko pa ni rusi ne shvataju buducnost. ili trenutno u celom svetu nema resenja za bpla

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

To je definitvno budućnost koja se već dešava nema spora potpuno se slažem.
Za masovan napad na žalost jedino rešenje EMI sa nuklearkom.
Za čarkaško ratovanje je već problem.
Male i malo veće dobro imitrira ta nova meta.
E-95 dobro imitira nešto veće i još veće ali samo u smislu odraza, toplotno je već neadekvatna.
Najveće dobro imitira Rejs pa čak i Dan ali je tu već diskutabilan i radarski odraz a toplotni još više.
Ima još jedna od istog proizvođača kao i E-95 ona bi po radarskom odrazu pokrila možda nešto i više ali ne mnogo a po toplotnom je isto neadekvatna.
Tako da si tu potpuno u pravu fali bar dva modela meta za BPL-ove za adekvatani model bojišta.
Za razliku od drugih ciljeva koji se imitiraju relativno uspešno sa raznim varijantama nastalim od Volhova, Neva, Osa, Grada, sondažnih raketa, i raznih starih raketa V-Z i naravno starih aviona; čak se od Kuba mnogo i ne koriste kao uostalom i Dan koji je najboji imitator krstarećih.
Očigledno je da je i cena jedan od razloga jer je korišćeje starih raketa suštinski jeftino, ali baš kao što si i rekao više nije adekvatno za stanje sa svekolikim BPL-ovima.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6456

Cekaj Vrabac, zar se BPL ne kontrolisu preko satelita? Dakle poobaras satelite i BPL i GPS oruzja ne funkcionisu? Question Question Question

offline
 • Pridružio: 04 Jan 2012
 • Poruke: 106

Napisano: 24 Sep 2013 13:08

izgleda da ja ne sagledavam situaciju i bpla nevidim bas najbolje .skoro sam u rukama imao jedan mislim da je izraelski bpla .cela letelica je napravljena od onog hdpe polietilena nema metalnih delova , pogoni se elektro motorom ,ima li io bateriju .cak se i motor ne vrti stalno jedri ,posto je trup kao kod jedrilice. jedini metalni delovi se nalaze na el. motoru i na kameri. pa se ja sad pitam prvo ,dali bilo koji radar pa makar i naj noviji,, aesa,, moze to da vidi i kako treba da izgleda meta koja sluzi za vezbanje posade
to me stalno navodi na promenu tipa osmatranja mislim mozda na tv..... izvinjavam se ucesnicima zbog OFF ali tice se to i pancira

Dopuna: 24 Sep 2013 13:12

odgovor cheef pojedini da ali ima mnogih koji dobiju putanju pred poletanje a ima i onih sa dve kamere. jedna ima kameru i svoj link za navodjenje a druga sluzi za prikupljanje informacija. naravno kad su izvidjacke bpla

Dopuna: 24 Sep 2013 13:24

evo jednog interesantnog linka mislim da nije bio
youtube.com/watch?v=PhSfSLhN7h0&fea.....c4m2dD9unA

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 763 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 4 sakrivenih i 725 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, Andrija357, Areal84, arsa, BlueLine, Fisherman, goxin, GreenMan, h8propaganda, JOntra, krunc, krunomiletic5, Krusarac, Kubovac, Metanoja, MikeHammer, Milan A. Nikolic, mushroom, robertino, rovac, royst33, sakota79, sekretar, SlaKoj, Sonyboy, srbi, stemark, Trpe Grozni, vladas87, vlvl, vukdra, Warhawk, yrraf