PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

48

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 570

vrabac ::Napisano: 10 Okt 2013 21:32

Nije lako, ali je primamljivo za isvesti jer je u pitanju jedna vrsta radara. Koliki god da mu je opseg i kolika god da muje agilnost a znamo da baš nije prvak sveta po tome i koliko god je centrimetraš ipak je ceo opseg moguće prekriti značajnom snagom smetnji, iz prostog razloga što ne dele snagu u grupi za ometanje a borebean prstorija je vrlo ograničena.
Ako krena takvo poklapanje onda treba da pokušaju da rade kako na krajevima opsega tako i u sredini, dakle u tojkama, mođda neki deo bude bolji. Noi ako ne pomogne,
onad cela baterija što bliže i sekeniranje nišanskim radarima po dogovorenoj uglovnoj raspodeli (uglavnom vizuelnoj, *drži razmak i osmatraj među dva*)

Dopuna: 10 Okt 2013 21:34

Ako kod nekog veza nije slaba karika onda je to na Panciru. ne kažem z apuzdanost nego za opšt konstrukciju. Kolika je pouzdanost ne znam ja bi na njihovom mestu obaveznonosio rezervne delove,
nema više kvalitete izrade kao nekad ...

Dopuna: 10 Okt 2013 21:40

Sa Bukom u zaleđu je druga priča... Ne vredi ovde ni Tor, Tor može da rastegne na 48 sati, Buk može na 96.


Koliko bi Bukov osmatrački radar mogao snadbijevati podacima ove dvije baterije Pancira i sa koje udaljenosti. On je u još težoj poziciji.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Nisam mislio da je ostvarenje direktne kooperacije lako, mada bi Poljana-D4M1 verovatno uspela a novi Bajkal-1ME sigurno.
Buk ih bi višestruko omeo, prvo posmatramo bez smetnji. Nadzvučni preleti sa jakim zaokretima bi bili mogući za gađanje. Drugo moraju da formiraju posebno gurpu za Buka (i to posebno za akvizicioni a posebno za njegov nišanski radar). O.K. mogu oni to i kvalitativno i kvantitativno ali im se posao usložnjava.

Ono što je najvažnije su dve druge stvari:
1. Buk može (ne uvek ali ima više načina) da gađa neke vrste postvaljača smetnji (one koji bi bili u pratnji grupe za lansiranej Meverika-D distancione ne bi mogao)
2. Komandno mesto Buka može lakše da pokuša da primeni prijem podataka sa drugih izvora:
a) sa pratećeg utihnutog i malo povučenog nazad i zamaskiranog PORI-a kod koga bi bio skriveni radarski vod od drugih radara
b) sa višeg komandnog punkta

Nešto gledam, možda bi neki Iranski Krotal od ovih novijih verzija sa dobrom optronikom, povećanim dometom i montažom na kamionima bio čak i dobra podrška ... Ali za stvarni obračnun sa gađanjima definitvno bi Tor mogao da izađe na crtu najžešćesa Pancirom pokertan je, ali ne baš i po noći, bez dodatka...Sa druge strane nejgov nišanski radar je lakše ometati.

Uvek na kraju ovako biva, počinje da se potreba potreba za višeslojnošću, kooperacijom, itd...

P.S. Kada baš krenu da pokrivaju celu prostoriju sa tim ometačima velikih snaga toje verovatno JEDNINI trentuak d aneko rizikuje i dejstvuje Vegom po njima umodu za ometače, makar jedno gađanje.
I ne teba prerano, teba ih pustiti da ulete i ako Vega pogasi za trenutak, vatromet. Nisam baš ljubitelj sunitskih priča ali bilo bi skidanje turbana da se upoznamo.
E sad ko će da izdrži taj rizik i da oceni vreme 00 i vreme tri minuta kasnije pa da svirne, nek mu je Bog u pomoći...offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 676

Ima li Tunguska i jednu prednost nad guseničnom verzijom Pancira?

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

puškomitraljezac ::Ima li Tunguska i jednu prednost nad guseničnom verzijom Pancira?
Valjda je jeftinija.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Samo cena. Posle modernizacije neće ni to biti gigantska razlika, a verovatno su i odustali (možda nisu...) od zamene akvizicionog radara sa modelom sa porototipskog Pancira, naime tu je ozbiljno pitanje odnosa cena borbena efikasnost, pa je zadržavanje starog radara možda i smislenije, sa stanovišta cene modernizacije sigurno. Taj *noviji* radar je možda pola generacije bolji od onoga na Tunguski ali je problem što je radar sa Pancira generaciju i po bolji od njega...

Ima tu još zezova, koji komplikuju odluku a nama sa strane otežavaju procenu (ako i u samom ruskom MO upšte ima konačne odluke o tome). Naime oni u MO odlučuju po pritisku proizvođača i turpe a trupa svoju formaciju i potrebe pravi ne obazirući se na proizvođača, jer ona uvek uzima kvantitet zajedno sa kvalitetom dok proizvođači nemaju nikakav obzir prema kavntitetu u prvom trenutku (tek se posle dosete, kao!)

U situaciji kada je *hijerahija vatre* i *hijerarhija komandovanja* u generacijskoj promeni ima mnogo haosa. Posebno što ima *lutanja* oko *hijerhije komandovanja* ne u opštem delu već u delu modela koji je integrisani ili poluintegirisani ASURI. Na primer.

Sadašnje Tunguske se definitvno trude da pouzdano deluju iz dvoslojne hijerahije komandovanja; i to pored možda drugačije zamisli modelara kopnene vojske trupa na terenu konstantno ne poštuje te njihove zamisli, što je već odavno signal da nekom treba Šojgu urgentno da natakne špicarojku u pozadinu i oslobodi narod i vojsku dragog nam prisustva i otera ih u (ne)zasluženu penziju...Zato što je trupa u pravu a gospoda sa lišćem su u krivu. Štaviše trupa ima razrađene (VAN PS-a !!!!!) postupke u dejstvima. I svi su dobri i stvoreni ISKLJČIVO RADI DEJSTAVA a ne da sebi olakšaju svakodnevini život...ko što trupa zna često da rese...

Zato trupa Sborke koristi kao centralni KP mešovitog diviziona samo u odbrani, (što je po PS-u) kada i formira mešovite parove sa Strelama-10 (što nije po PS-u i gde fali jedna Kasteljenaja !). A u napadu formira pokretnu formaciju Tunguski kojoj sa hoda komanduje Sborka (što nije po PS-u) a Strele može (ali ne mora) *kači* iza sebe (što jeste po PS-u) pod komandom Kasteljnaje a tu ide i PU-12 (koja *vuče*(što i nije baš po PS-u) i Igle), dok preostala Kasteljnaja pokušava da dopremi data liniju sa višeg nivoa, što ne bi trebalo, po PS-u, da bude forma.
Ali je mnogo bolja od *šablonski* predviđene *generalske* formacije...

Taj problem se uz druge duboko uvukao i u današnju modernizaciju, odnsono sistem Baranul-T.
PARADOKS JE DA USLED RATA PROIZVOĐAČA ZAMALO DA NE BUDE UNIFIKOVAN U KOOPERACIJI ALI IM JE NEKO IZGLEDA STAVIO VAKIZAŠI POD GRLO...
No svejdno i dalje ima nekolko stavki, posebno kod KIS-eva i ASURI delova nižeg nivoa (uključujuči čak i radare) oko kojih se i dalje ratuje....
Samo taj a ima još. Radari su manje više rešeni i to dosta dobro (možda neikonačno...) ali je zato problem spuštanja pasivne pelengacije na nivo brigade ili čak dviziona uzburkao mnogo vode...
Usled toga, suštinski ovaj prvi Barnaul-T očekujem promenjen u većoj seriji u odnosu na ono što je do sada viđeno.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 570

Može li malo o ovim postavljačima smetnji.
Je li misliš o specijaliziranim avionima za el. ratovanje poput onog B707, borbenim avionima opremljenim ECM podvjesnim kontejnerima, specijaliziranim UAV ili nešto treće.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

.........................................................................................................................................................

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 19430
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Citat:Vozilo PVO Pancir-S1 i komandno vozilo 72V6
Indeks borbenog vozila je 72V6 i indeks komandnog vozila je 19S6.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Napisano: 11 Okt 2013 23:45

Veliki aviovni obično nisu postaljvači smetnji, obično nisu osim za radio veze ponekad. Nije doduše isključeno a i poslednjih godina se išlo i na paniranje velikih modela ali...
Postavljač smetnji ipak mora da bude agilan avion. Treba da bude neki put kadar stići i uteći, brzo da se spusti u brišući let, relatvno brzo da se digne nekoliko kilometara. Pa ida ima neveliki radarski odraz što veliki avioni ne ispunjavaju kao ni letne karakteristike.
U krajnjoj meri onaj postavljačl smetnji koji ide sa grupom napadnih aviona definitivno ne može da bude po letnim karakteristikama mnogo lošiji od njih.
Podovi koje kače obični avioni su u opštem slučaju daleko manja opasnost za PVO. Oni su zapravo mnogo snažije sredstvo u obračunima lovaca u V-V borbama.

Dopuna: 11 Okt 2013 23:49

Kao i kod radarskog rada i radarsko ometanje započnje obradom signala. Na početku je sve ELINT.
E tu veliki avioni sa svojim zamašnim radnim prostorom u koji staju velike antene imaju prednost. I zbog toga su veliki avioni najčešće *samo* oni koji otkrivaju radare PVO, ali sa velikih daljina, često nedostižnih za brzu reakciju PVO sustava. Jednostavno oni su pelengatori i trude se da rade sa daljina koje su van dometa PVO raketnih sistema.

Dopuna: 12 Okt 2013 0:11

BPL osim klasičnog izviđanja najčešeće idu baš na poslove rizične pelengacije, odnosno izviđanja, po pravilu iz stratssfere ili niže stratosfere.
Sad je svim moguće sa njima očekivati i napad sredsvima manjeg dometa.
Međutim najveća i najvažnija njihoav aulago je nešto drugo.

Dopuna: 12 Okt 2013 0:15

BPL SU NAJBOLJI PRINUDNI IZVIĐAČI SUSTAVA PVO,ODNSONSO NAJBOLJI PROVOKATORI.
Da ne idem u širinu, daću primer:
1. Pojavljuje se čitava eskadrila BPL-ova ali svi različiti na raznim visinama. Jedni u stratosferi, dugi daleko niže sa dobirm optikama za izviđanje, ali i sanapadnim sredsvima imali prdavci raltvno nisko ali među njimai neki HARPY odnosno *kamikaza* BPL.

Dopuna: 12 Okt 2013 0:24

2. Distantni specijlaizovani ometači (kao Grouler i Prauler) podržavaju sa velikih daljina ometanja, dakle sa druge granice dejstva ometača te BPL-ove
3. PVO sustav počne raznim sistmima da ih gađa, distantni ometači mirno sa veće daljine ometaju koliko mogu I VRŠE SEKUNDARNO IZVIĐANJE
4. Za to vreme daleki ali osetljivi i precizni izviđač na velikom avionu VRŠI PRIMARNO IZVIĐANJE
5. ON LINKUJE centralnom KP (verovatno letećem !) stanje a on linkuje svim ostalima POSEBNO ONIMA U TAČKI 7.
6. Ometači iz tačke 2, menjaju režim rada, OBIČNO JE TO JEDAN OD GLAVNIH SIGNALA sledeće tačke
7. Pojavljuju se druge grupe specijalizovanih ometača, a udarne grupe pod zaštitiom sličnih idu u napad, ili pri tome obilno koriste ometanje sa sopstevenih podova u terminalnoj fazi prilaska na pusk.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

E jos samo da se nadje posluga PVO koja bi nasela na takve provokacije. Wink Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 585 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 549 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, Arhiv, cavatina, Dannyboy, djonsule, Doca, Drug pukovnik, eaglemechanick, GrM, Insan, Konda, KUZMAR, liman, mačković, milos.cbr, moldway, nemkea71, pera bager, powSrb, Recce, repac, sabros, sizif, Srki94, vasa.93, vlvl, Zvrk, |_MeD_|, Čivi