Rasprava o PVO u JNA

12

Rasprava o PVO u JNA

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2013

Odslužio sam 86-87-e kao protivavionac na 20/3 mm i u to vreme trupna PVO ne da nije bila na nivou DSR-a već možda korak ispred nivoa trupne PVO Solunskog fronta Very Happy Šalim se naravno ali mi
zaista nije jasno kako su vodeće glave zamišljale da baterija vučni topova malog kalibra sačuvaju motorizovani puk i to bez radara,bez daljinomera(bilo kakvih a ne samo laserskih !!!) ??? Kada sam još čuo da su te iste glave nabavile Strelu-1 BEZ radara Shocked
-1991-e u istočnoj Slavoniji trupna PVO (uključujući i divizion elitne gardijske brigade) nije mogla da obori spori niskoleteći cilj,An-2,pa su to morali da urade kubanci.1999-e se videlo da su problem i brži ciljevi pa su ostale jedino krstareće rakete i helikopteri ,uz bespilotne, kao jedine "žrtve".
-Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Te 1986. godine trupnu PVO u američkoj diviziji su činili topovi Vulkan i rakete Čeperel. To nije bila mnogo bolja kombinacija od naše Praga, Strela 1 i trocevac ako je uopšte i bila. U to vreme topove 20 mm su još uvek masovno koristile sve armije NATO pakta. Problem sa našom PVO nije bio na malim visina već na srednjim i velikim. Da smo mi 1999. godine imali nekoliko diviziona Buk-ova (a mogli smo bez problema) NATO nas verovatno ne bi ni napao a kad bi nas i napao morali bi da lete nisko i onda bi itetako došli do izražaja i trocevi.
Problem je bio što su oni mogli praktično neometano da lete na visinama preko 7000 metara. Obično se spominje S-300, ne sasvim je bilo dovoljno da je bilo Bukova sasvim bi druga pesma bila.
Ali veliki vođa je odbio rusku ponudu da ne bi provocirao NATO pakt.offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1694
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

ne treba zaboraviti, posto svi kritikujemo, da su radili na modernizaciji Praga , Boforsa, i drugih sistema kao i pracenju novih trendova kako aviona tako i PVO sistema. Sto se nije desilo delom je kriv raspad zemlje delom dosta izmena u projektima koji su odnosili dosta novca.
Pa samo sto nisu zavrsili strelu-10 (sava) Pvo sistem govori dosta. A mogucnosti su se posle raspada sveli na nekoliko sklopljenih vozila, i odrzavanje i neku sitnu modernizaciju sistema kub i neva.
A sta da se radi nekad ide sve po loju pa napredujes a nekad sve po trnju i stagnirasili nazadujes

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2013

Čaparal i Vulkan su imali podršku radara a naši trocevci i Strele 1 podršku oka sokolovog njihovih nišandžija ! Da ne govorimo o tome da se Ujka Sem oslanjao na svoju moćnu lovačku avijaciju pa nikada nije mnogo mario za trupnu PVO !!! Sve modernizacije su debelo kasnile za vremenom,pa Sovjeti su te 86-e već deceniju i po imali imali u trupnoj PVO Strele 1(sa podrškom radara),Šiljke takođe,Strele 10(ne baš deceniju i po ) i ne zaboravimo Ose ! Uz svu silu frontovskih lovaca !!!
-Kod nas se vidi haotična nabavka sredstava trupne PVO i pravo šarenilo kalibara kao i odsustvo ideje. 20mm,30mm,57mm iz plan da se i 40mm uključi(projekat sa podizanjem Boforsa na šasiju)Radar misaona imenica,šta vredi domet(57 i 40mm) i gustina vatre(trocevaca) kada informacija o naletu kasni ?
-Vidi se i da je trupna PVO bila nezbrinuto siroče na koje su sa vremena na vreme obraćali pažnji i to uglavnom nakon ratova na Bliskom istoku kada je izraelska avijacija pravila pustoš u brišućem letu odnosnoa kada je 73-e teško postradala od Šiljki. Nekako sve post festum i ad hoc !
-Podizati trocevca na Bov tek 80-ih je pokazatelj odsustva jasnog plana i tek je pojava Foke pokazala da su se dosetili šta je zaista potrebno ali to je već 88-89-a !!!
-Po meni imalo je smisla razmišljati o Hispanu 25mm(što konstrukcija trocevca dozvoljava jer su ga Švajcarci imali i u kalibru 30mm) i udvojenog ili čak sa četiri automata podići na šasiju nekog od starijih tenkova(na primer Šermana i/ili T-34 kojeg su nam Sovjeti na silu uvalili 60-ih) i uz neki radar(na primer francusko Crno oko sa AMX-13 DCA ili sličan) to bi bilo strašno sredstvo,streptomicin za jurišnu avijaciju i helikoptere !!! Ovako lutanje od Prage,preko ZSU-57 do Bov-3 je odnelo vreme i novac uz slab učinak.Trupna PVo koja 91-e ne može da obori An-2 a 99-e ne može A-10 ?

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Victoria ni Čeperel i Vulkan nisu imali radarske nišane nego radarske daljinomere što uopšte nije isto. Kombinacija Bofi i Žirafa je bila bolja od bilo čega što su imali Ameri u to vreme. Prage su takođe trebale da dobiju laserske daljinomere i radare Žirafa. Naša verzija Strele 10 - Sava je bila spremna za serijsku proizvodnju. Trocevci su trebali da budu u potpunosti prebačeni teritorijalcima do 1995. godine (naravno osim BOV). Pregovaralo se i o nabavci Tunguski.
A onda je došao rat. I skot čije ime neću da spominjem nije za sve vreme ništa nabavljao od naoružanja. Kad su skinute sankcije taj isti skot, dabogda mu se seme zatrlo, kad su nam Rusi nudili Bukove, Migove 29 i Ose džabe a S-300 po smešnoj ceni taj skot šalje još veću đubrad u Rusiju koja umesto toga naručuje tenkove T-90, protivbrodske rakete i slično a zato da bi prodali tenkove M-84 i protivbrodske rakete. Njegovo obrazloženje je bilo da neće da provocira NATO. Tom skotu je trebalo ovde da se sudi a ne da se izručuje Hagu.
Što se tiče tenkova T-34 niko nam ih nije uvalio sami smo ih nabavili ali ono što niko neće da shvati oni uopšte nisu bili namenjeni da se upotrebljavaju kao tenkovi već kao samohotke za neposrednu pratnju pešadije. I za taj zadatak su u potpunosti zadovoljavali..

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1678
 • Gde živiš: Karlmarksland

ltcolonel :: naručuje tenkove T-90, protivbrodske rakete i slično a zato da bi prodali tenkove M-84 i protivbrodske rakete.

nekoj drzavi u africi su trebali da prodaju tenkove?

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2013

Citat:Victoria ni Čeperel i Vulkan nisu imali radarske nišane nego radarske daljinomere što uopšte nije isto. Kombinacija Bofi i Žirafa je bila bolja od bilo čega što su imali Ameri u to vreme. Prage su takođe trebale da dobiju laserske daljinomere i radare Žirafa. Naša verzija Strele 10 - Sava je bila spremna za serijsku proizvodnju. Trocevci su trebali da budu u potpunosti prebačeni teritorijalcima do 1995. godine (naravno osim BOV). Pregovaralo se i o nabavci Tunguski.
-Čaparal i vulkan JESU imali radarsku podršku UZ radarski daljinomer !
-Bofi je sjajan top i gledao sam ga na gađanju ali on neće postati sredstvo trupne PVo sve dok ga ne podignu na točkove(gusenice).
-Sve ostalo . . . "trebalo je " "bilo spremno" etc . . .a rat je izbio 1991-e a ne 61-e ili 71-e . . .81-e.
-Napad na Libiju 1986-e je ostavio težak utisak na tvrde glave u JNA . . .sudeći po predavanju koje nam je održao moralista u Valjevu ppuk Radonjić i njegov pomožnik Jelić kojeg sam kasnije dobro upoznao i privatno.Izgleda da su tek tada shvatili da mi po noći možemo samo da šenlučimo i gađamo nasumice . . .govorim o PVO zaštiti Valjeva koju smo trebali da preuzmemo mi uz ,valjda ,TO Valjeva odnosno Krušika.Imali smo uređene položaje na Kličevcu i okolnim brdima ali . . . od opreme za noćno gađanje akumulator za osvetljenje končanice . .. a to što vidim končanicu a ne vidim cilj ?!
-Kada pogledam šta je sve nabavljano ne mogu da se otmem utisku stihijnosti .. .pa mi samo Sergej što nismo imali !
-Pogledaj sovjetsku trijadu Šiljka,Strela-1(uz osmatrački radar) Osa a mi . . . trocevci,Prage,Strele-1 bez radara a sa LPAA iz To (25mm,37mm američki sovjetski,12,7mm itd) smo mogili otvoriti muzej PAV artiljerije Very Happy
-Takođe mislim da smo prebrzo povukli pav topove 88 i 94 mm . . . Rumuni su ostavili svoje 85mm i 100 mm i nisu pogrešili.U Vijetnamu su se medijski proslavile Dvine ali znaš li koje sredstvo je imalo najviše Jenkijevskih skalpova ? S-60 57mm ! Punom parom su radile i baterije 85 i 100mm . . . topovsku granatu ne možeš ometati.
-Tek pred kraj SFRJ se zaista vidi smislen plan razvoja sredstava trupne pvo ali . .. kasno PVO na Kosovo dođe.
P.S.
Nisam "fan" Tunguske !

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 14323

Nemoj porediti sa Amerima i Sovjetima, oni su bili veliki i mi tu nismo ni pod razno bili istog ranga.

Uporedi sa recimo Izraelom koji je non-stop ratovao i gde se na PVO ozbiljno gledalo (i gleda):
1973, glavna trupna PVO su bili PAT 20/2 TCM-20 - ovo su bila dva topa Hispano sa otpisanih aviona montiranih na americki 12/4 M51 lafet.
Isti su ostali u naoruzanju do 1993. (od 1986 u rezervi). Deo topova je bio montiran na polugusenicare M3 i na zaplenjene OT BTR-152.
Ovo je bilo dopunjeno zaplenjenim ZPU-2 i ZPU-4 PAM-ovima kao i takodje zaplenjenim PAT-ovima 23/2 ZU-23. ZU su bili u aktivnoj sluzbi do 1999, a i dan danas su u rezervi... ZPU-2/4 su povuceni iz aktivne upotrebe sredinom '70ih, a iz rezerve sredinom '80ih.
Nisu imali raketnu trupnu PVO.

Sredinom '70ih dolazi do velike modernizacije - prvo se sredinom 1974. uvode sve zaplenjene Strela-2 u naoruzanje, a 1975. stize od Amera Redeye.
Sto se tice samohodnih sistema trupne PVO stize M163 1976. (lokalni naziv "Hovet") a iste godine stize i Chaparral.
Medjutim, i dalje sredinom '80ih najcesci cevni sistem PVO je ZU-23, najcesca raketa je zaplenjene (i na crnom trzistu nabavljene) Strela-2.
Stinger nabavljaju 1990., a 1997. modernizuje M163 u "Machbet" verziju - dobija termoviziju i blok sa 4 rakete Stinger. Chaparral ide u rezervu 1999., u otpis 2009.

Sada to uporedi sa JNA...

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15848
 • Gde živiš: Lublana

SFRJ (JNA) bi se trebala braniti i od NATO i od Varšavskog saveza. Izraelci samo od arapa i uvjetno od Turske. JNA bi morala imati znatno potentniju PVO od Izraela. Izrael je u biti razvijao svoj odbrambeni sustav na jednoj stepenici više od okruženja. Tek donedavno su stavili u višu brzinu kad su počeli arapi (države golfa) trošiti teške milijarde na naoružanje.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@Jazbar
Nejasan mi je tvoj stav. Naime, Izraelci su okruženi Arapima i ti si još dodao i Tursku. Pa kud ćeš veće opasnosti od toga, a pored toga već su 4-5 puta od 1945. godine ratovali protiv Arapa. Ne vidim da su ikako bili u boljoj situaciji od nas. Plus što ih je manje nego što je bilo Jugoslovena. I to višestruko.
Takođe, ne vidim mogućnost da SFRJ napadnu oba bloka istovremeno, tako da bi uvek imali jedna leđa slobodna i verovatno bi otuda i stizala pomoć bloka koji nas ne bi napao, a da bi nas, naravno, pridobio na njihovu stranu...

@Victoria
Više puta ponavljaš "Strela 1" uz upotrebu radara. Kakav je to radar uz Strelu 1?
Koliko ja znam divizioni Strela 1 u JNA a i u VJ su imali radare P-15 ili P-12 kao osmatrače, a lako se mogla u slučaju rata uvezati i Žirafa, ali sve je to samo u smislu najave ciljeva odnosno usmeravanja.
Navođenje tu ne postoji niti ga iko ima sa Strelom 1, a ni Strelom 10 (možda danas tako nešto postoji u ko zna kojoj po redu ruskoj modifikaciji).
Radar P-15 je za ove sisteme u to vreme bio sasvim solidan, jer je imao i posebnu antenu za osmatranje niskoletećih ciljeva, baš koji odgovaraju ovim sistemima. Čak i kad se radilo sa standardnom antenom sa dva reflektora, mogla se u kabini podesiti zona osmatranja po visini do 3000 metara i eto podataka koji su potrebni.
Takođe, mislim da noću, a neka nam neko potvrdi ko je Strelaš, efikasnost raketa Strela 1, kao i Strela 2 višestruko opada....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 736 korisnika na forumu :: 26 registrovanih, 5 sakrivenih i 705 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, Apok, aramis s, Belac91, CrazySerb_MLD, dragon986, Dukelander, Georgius, ivica976, janezek67, JOntra, Jovan Nenad, madza, majorgaspar, mercedesamg, MIg, mnn2, Neutral-M, ruso, S2M, srecko81, stegonosa, vandrej, vlvl, Wisdomseeker, Zmaj001