Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

422

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

добро тони, али зашто и на компу?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Maj 2019
 • Poruke: 408

Da a kad instaliraš add blocker na telefonu, ne možeš da pristupiš xy drugih sajtova.offline
 • Pridružio: 13 Jul 2008
 • Poruke: 90

Napisano: 24 Nov 2019 15:52

zen.yandex.ru/media/d1als/kak-hraniatsia-r.....021f89cb4e

Dopuna: 24 Nov 2019 16:17

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3796

Kubovac ::Pronašao sam podatak da se raketu 5V55K moglo navoditi metodom vođenja "sa 3 tačke". Pravila su ista gotovo za sve sisteme starije generacije. Dakle, ako RPN radar praćenja i navođenja raketa usled ometanja ne može izmeriti daljinu do cilja, praćenje cilja se vrši po uglovima.
Ali iznenadilo me značajno smanjenje zone uništenja cilja po daljini, koja je ograničena na 25-28 km i na oko 17 km visine....
Ne bi trebalo biti iznenađenje, 25-28km po daljini, 17km po visini i 45 stupnjeva azimutne zone je posljedica metode koja se temelji na tome da se vektor relativne brzine cijelo vrijeme leta postavlja u smjeru vektora daljine do cilja. Daljinu ne znamo, ali znamo vektor daljine iz kuteva. A da bi vektor relativne brzine bio tako usmjeren potrebno je valjanjem rakete vektor njene brzine sukladno usmjeravati. Iliti pojednostavljeno, raketa cijelo vrijeme leti sa preopterećenjem koje kida i ubija brzinu.Da li su pravila gađanja ista kao kod drugih starih sistema ćeš ti bolje prepoznati. Meni se čini da ovdje nema “točkića” već se samo metoda vođenja iz proporcionalnog mjenja u 3T. Slično kao kod Tora.

U svakom slučaju postupak sa 5N63 i 5V55K ide ovako. Kada se RPN zaguši sa šumovima intenziteta 15-25 W/MHz i onemogući određivanje daljine do cilja, prelazi se na trotočku. Informacije se dobijaju od drugih svezanih sredstava, drugih radara, a pri tome neko srednje odstupanje proračunatog vremena prilaska rakete cilju (vstreč vrijeme) je u približno 5 sekundi. Stoga je potrebno već nakon 5 sekundi od lansiranja rakete početi osvjetljavanje cilja i istovremeno na prvu lansiranu raketu dati komandu K3.
Obzirom da osvjetljavanje cilja traje duži period potrebno je radi osiguranja točnosti vođenja raditi i međufazna odmjeravanja pa se svakih 104 milisekundi prekida osvjetljavanje u trajanju 17,4 milisekundi. Tada (tokom rada radara u impulsnom režimu) se prvoj lansiranoj raketi daje komanda K30 (blokiranje radio upaljača) da ne dođe do “lažnog” aktiviranja koja se sa istekom 17,4 milisekundi poništava sa novom K3. Kada se prva raketa aktivira (vstreč, podriv) tada se drugoj lansiranoj raketi daje komanda K3.

U tom drndanju, uključeno-isključeno, raketi sa frekvencijom drndanja 10Hz daju 80% vjerojatnosti da vstreč bude sa aktivnim upaljačem. U protivnom niš, samo će proletiti pored.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Drug Pukovnik

Ja bih rekao da se tu ipak radi o energetskim, manevarskim i upravljačkim mogućnostima rakete 5V55K, koja je testirana i uvedena u upotrebu da bude upotrebljena kod metode vođenja proporcionalna navigacija, a ne sa 3 tačke, koja je uvedena "prinudno" u uslovima kada RPN ne može izmeriti daljinu do cilja.
Kod svih raketnih sistema PVO, vrše se ispitna testiranja da se ustanovi kolike su njene energetske, manevarske i upravljačke mogućnosti da može stići do cilja i uništiti ga. Naravno, to onda ovisi i o vrsti ciljeva za koje je raketa i sistem PVO namenjen.
Metode vođenja sa 2 tačke generalno "teže" izravnavanju krivulje trajektorije leta rakete do cilja, u skladu sa koeficijentom ugla napada i manevarskim, energetskim i upravljačkim mogućnostima rakete. Kod metode vođenja sa 3 tačke, raketa je pod znatno većim opterećenjem, a nije projektovana za tako nešto (mislim konkretno na 5V55K). Dakle, njene mogućnosti su znatno smanjene i zato smatram da je ovakav ishod, ovako "skroman" rezultat kod daljine gađanja.
Pa rakete sistema Dvina i Volhov imaju veći domet efikasnog dejstva metodom sa 3 tačke, kao i onaj "debeljko" sa sistema Krug. Raketa sistema Neva, tek nešto malo zaostaje.
Dakle, ipak smatram da je problem u raketi i u nemanju svoje sopstvene GSN. Da raketa ima svoj GSN, ona bi preuzela navođenje rakete i to po metodi proporcionalne navigacije što i imamo kod kasnije varijante R, kroz sistem navođenja kroz projektil (TVM), mada imam manje nedoumice oko toga kako bi RPN preračunao radio-korekciju kada nema "svoj" podatak o daljini (ni brzini) cilja, te li bi tada koristio podatke primljene od rakete i samo ih vratio nazad kao korekciju, ili bi slao preračunate uglovne korekcije dok bi korekcije po brzini samo "vratio" sa rakete. Računar u F2K upoređuje "vraćene" podatke sa rakete, sa podacima RPN, ali i eventualno ostalih radara u divizionu i tako određenim "formulama" izračuna i formira "kompletnu" komandu upravljanja.
Već je skoro 1 ujutru, valjda nisam sada nešto "zablesavio" ovde.... Wink

A što se tiče aktivacije blizinskog upaljača, pročitao sam to u tom istom izvoru, ali s obzirom da na takvu praksu nisam nailazio kod "klasičnih radiokomandnih" sistema gde se kod metode sa 3 tačke, komanda K-3 aktivira odmah po lansiranju (Neva) ili 11 sekundi nakon lansiranja (Dvina) i to smatram delom toga da raketa nije konstruisana za ovakav profil leta ka cilju i profil prilaska cilju.
Naime, prvo sam mislio da je problem u tome što je praćenje cilja automatsko, dok recimo kod Neve (Dvine, Volhova, Kruga) je ručno kod metode sa 3 tačke, ali mislim da kod sistema S-300PS, praćenje cilja po jednom kanalu može biti i ručno.
Na onom mom opisu rada u kabini F2K, nedostaju pozicije operatora ručnog praćenja ciljeva po uglovima, a i operator praćenja po daljini ima mogućnost ručnog praćenja cilja. Dakle, to je sigurno urađeno u velikoj meri i zbog te "trotačke" kada se gađaju cilj nosač ometača, tako da nije to u pitanju......

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3796

Ne može se uspoređivati samo bazirano na dijagram zone različitih raketa bez promatranja inputa. Može se uspoređivati po vrijednostima raspoloživog preopterećenja i brzine u jedinici vremena za svaku raketu i plus vrlo važno da se gađa isti cilj. Raketa 5V55 ima znatno veće raspoloživo preopterećenje od raketa koje si nabrojao, nedostatak joj je što sa 11. sekundom postaje pasivna pa kidanje od brzine postaje agresivnije. Ali ovaj dijagram sigurno nije crtan na bazi nekakvih tromih ciljeva koje bi rakete Volhov ili Krug gađale trotočkom.
Mnogo je podloga za Volhov i Nevu gdje su takvi trotočka dijagrami razrađeni u sitna crevca, ovdje nisu, ali moglo bi se relativno jednostavno doći do odgovora koja je brzina cilja tu predviđena. Naravno nećemo to raditi jer zapravo to i nije toliko bitno.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Drug pukovnik ::


Evo, nađosmo i "klempavka".... Wink
Radi se o Troposferskom komunikacionom sistemu. Postoji mnogo verzija i vrsta.
Kod Sovjeta/Rusa/Kineza se koriste kod sistema S-300PM-2 omogućavajući digitalnu vezu sa Integrisanim sistemom PVO.
Kod Kineske vojske nosi oznaku TS-504-Troposcatter Communication System

Evo i jedne slike:Kako to izgleda kod Rusa, Ukrajinaca i drugih, više na ovom linku:

https://www.ausairpower.net/APA-Troposcatter-Systems.html

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3796

Aha, znači станция тропосферной связи ili СТС koja je na onoj šemi spona između komande i diviziona. Na slici iz muzeja je možda neka prastara varijanta tako nečega.

offline
 • Pridružio: 25 Nov 2019
 • Poruke: 11

Питање, хипотетичко, ако би Србија имала два пуковска комплета С 400, колико би било потребно Панцира за заштиту?

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66580

Turci testiraju
Turkey Begins Testing S-400 Radar Systems: Report
Citat:Turkey will test the S-400 missile defense systems it purchased from Russia in Ankara, a report said Monday.
The Turkish military will fly its fighter jets near the Mürted Air Base on Monday and Tuesday to test the S-400's radar systems, Milliyet daily said.
The Ankara Governorate announced late Sunday that the test flights will be conducted near the capital in the next two days.
"Within the scope of some projects carried out in coordination with the Presidency of Defense Industries, F-16 aircraft and other aircraft belonging to the (Turkish) Air Force will carry out low and high-altitude test flights on Monday and Tuesday in the skies of Ankara," the governorate said. (end of excerpt)

Arrow https://www.defense-aerospace.com/articles-view/re.....eport.html


Arrow https://twitter.com/YusufErim79/status/1198876719450664962

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 440 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 0 sakrivenih i 438 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, bulovic