Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

421

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3866

Nesporazum, mislio sam na slike od djoxa gdje kitajci pucaju. U muzeju pored komponenti S-300PS je i nekakva antena sa dva tanjura (ono skroz lijevo), nisam ih tada zagledao pa ne znam da li i pripadaju ili se to tamo slučajno našlo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Napisano: 23 Nov 2019 15:26

Mislim da je početni let rakete po optimalnoj trajektoriji s malom potrošnjom kinematičke energije, možda neki pokazatelj da se raketa usmerava u projektovanu tačku susreta rakete sa ciljem. Mislim da to može odgovarati metodi paralelnog zbližavanja i iako se radi o veoma manevrabilnim raketama, ja ovde zaista vidim jasnu paralelu sa uvođenjem raketa iz sistema S-25 Berkut u trajektoriju metode vođenja.
Kada se raketa zahvati radarima, pretpostavljam da je kod ovih znatno savremenijih sistema sa savremenijim radarskim, elektronskim i digitalnim komponentama i računarima, ali i znatno bržim i manevrabilnijim raketama, moguće menjati metode vođenje u tom srednjem delu od paralelnnog zbližavanja, preko tro-tačke do gorke i nazad....Do zahvata GSN, kada kod većine novijih raketa počinje vođenje kroz projektil koje smo ovde prilično dobro pojasnili.
Ostaje taj "srednji deo" leta rakete, koji se možda i ne može rečima tako lako objasniti jer metode vođenja se verovatno menjaju u skladu sa daljinom, brzinom, visinom i drugim parametrima leta cilja....

*S-300PS

Pokušao bih sada da okvirno prikažem, koliko sam mogao "iskopati" iz dokumentacije koju sam pronašao, kako bi mogao teći rad u samoj kabini F2K, koja je "upravljačka kabina".
Moram krenuti redom, ne baš od prvog sistema PT, ali od PS, jer mi se čini da neću moći "odmah skočiti" na PM-1/2 ili na S-400, ako ne "prođem" ovaj, nazovimo ga "uvod"....

Slika 1: Da bi lakše pratili postaviću prvo sliku pulta operatora, kabina F2K, sistem S-300PS:Levo na slici vidimo radno mesto "Oficira lansiranja", u sredini "Oficira akvizicije cilja" i desno "Oficira daljine":
Iza se nalazi i 2 operatore ručnog praćenja po uglovima, ali oni nam nisu "zanimljivi" za ovaj opis sada...

Cilj se kod S-300PS, može zahvatiti na sledeći način:
1.- putem Integrisanog sistema PVO
2.- putem akvizicijskog radara 36D6 Tin Shield
3.- putem akvizicijskog radara za niskoleteće ciljeve 5N66M Clam Shell
- putem autonomnog pretraživanje veoma nisko letećih ciljeva putem nišanskog radara 5N63 Flap Lid

1. Kada se cilj zahvata putem integrisanog sistema PVO, nišanski radar 5N63 se automatski usmerava ka cilju i cilj se pojavljuje na pokazivaču Oficira lansiranja. Cilj se takođe pojavljuje na pravouganom donjem, manjem pokazivaču Oficira akvizicije ciljeva i na pokazivačima Oficira daljine.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na zeleni taster levo od tog pokazivača, zaključava cilj po azimutu i visini. Oficir daljine zaključava cilj po daljini.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na jedan od 6 zelenih tastera koji se nalaze desno od gornjeg većeg pravouganog pokazivača, dodeljuje cilj prvom kanalu za vođenje, koji se na tom pokazivaču vide kao ravne linije.
Tada dalje preuzima Oficir lansiranja, o njemu ću na kraju....

2. Kada se cilj zahvata putem divizionog OAR-a 36D6 Tin Shield, cilj se prikazuje na kružnom panoramskom pokazivaču Oficira lansiranja. Okretanjem točkića desno od tog pokazivača, Oficir lansiranja usmerava nišanski radar 5N63 Flap Lid po azimutu, prema cilju. Proverava tako što gleda i u mali kružni pokazivač gore i desno od većeg panoramskog pokazivača, koji pokazuje trenutnu orijentaciju nišanskog radara i pravac okretanja po njegovim komandama preko točkića.
Kada 5N63 zahvati cilj, on će se pojaviti na pravouganom donjem, manjem pokazivaču Oficira akvizicije ciljeva i na pokazivačima Oficira daljine.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na zeleni taster levo od tog pokazivača, zaključava cilj po azimutu i visini. Oficir daljine zaključava cilj po daljini.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na jedan od 6 zelenih tastera koji se nalaze desno od gornjeg većeg pravouganog pokazivača, dodeljuje cilj prvom kanalu za vođenje, koji se na tom pokazivaču vide kao ravne linije, jedna ispod druge (6 kom).
Tada dalje preuzima Oficir lansiranja, o njemu ću na kraju....

3. Kada se cilj zahvata putem radar za merenje niskoletećih ciljeva 5N66M Clam Shell, posao akvizicije cilja započinje Oficir akvizicije cilja koji cilj prati na svom kružnom pokazivaču (narandžastom) koji se nalazi ispred njega. Okretanjem točkića koji se nalazi desno od kružnog pokazivača, Oficir akvizicije cilja okreće nišanski radar 5N63 po azimutu radi akvizicije niskoletećeg cilja.
Cilj se tada pojavljuje na pravouganom donjem, manjem pokazivaču Oficira akvizicije ciljeva i na pokazivačima Oficira daljine i Oficira lansiranja.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na zeleni taster levo od tog pokazivača, zaključava cilj po azimutu i visini. Oficir daljine zaključava cilj po daljini.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na jedan od 6 zelenih tastera koji se nalaze desno od gornjeg većeg pravouganog pokazivača, dodeljuje cilj prvom kanalu za vođenje, koji se na tom pokazivaču vide kao ravne linije jedna ispod druge (6 kom).
Tada dalje preuzima Oficir lansiranja, o njemu ću na kraju....

4. Kada se cilj zahvata putem autonomnog pretraživanje nišanskog radar 5N63 Flap Lid, onda Oficir za lansiranje, po dobijenim komandama od Komandanta diviziona, a prema nekim "trećim podacima" ili prema tome odakle se "očekuje nalet" neprijateljskih aviona, vrši okretanje nišanskog radara po azimutu i to prati na manjem kružnom pokazivaču gore i desno od većeg kružnog pokazivača.
Cilj se tada pojavljuje na pravouganom donjem, manjem pokazivaču Oficira akvizicije ciljeva i na pokazivačima Oficira daljine.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na zeleni taster levo od tog pokazivača, zaključava cilj po azimutu i visini. Oficir daljine zaključava cilj po daljini.
Oficir akvizicije ciljeva, pritiskom na jedan od 6 zelenih tastera koji se nalaze desno od gornjeg većeg pravouganog pokazivača, dodeljuje cilj prvom kanalu za vođenje, koji se na tom pokazivaču vide kao ravne linije jedna ispod druge (6 kom).
Tada dalje opet preuzima Oficir lansiranja, o njemu ću na kraju....

Za sva ova 4 načina, jedinstven je "završni" rad Oficira za lansiranje.
Kada je cilj zahvaćen po azimutu, visini i daljini i kada je dodeljen odgovarajućem kanalu za vođenje, Oficir za lansiranje, po odobrenju Komandanta diviziona, vrši izbor 2 projektila od 12.
Pritiskom na zeleni taster levo od Oficira i to najniži koji označava prvi kanal vođenja i držanjem tog tastera, on pritiskom na 2 zelena tastera koji se nalaze u horizontalnom redu, obeležava 2 rakete koje će biti lansirane na ovaj cilj.
Zatim pritiskom na crveni taster ispod ta 2 zelena, vrši lansiranje plotuna od 2 rakete po utvrđenom intervalu lansiranja....

Slika 2: Oficir lansiranja za prvi zahvaćeni cilj na prvom kanalu za vođenje, određuje 2 raketeSlika 3: Oficir lansiranja lansira plotun od 2 raketeI to tako ide za 6 ciljeva po 6 kanala za vođenje, sa 12 raketa za gađanje (2 po cilju)....

Dopuna: 23 Nov 2019 16:10

Drug pukovnik ::Nesporazum, mislio sam na slike od djoxa gdje kitajci pucaju. U muzeju pored komponenti S-300PS je i nekakva antena sa dva tanjura (ono skroz lijevo), nisam ih tada zagledao pa ne znam da li i pripadaju ili se to tamo slučajno našlo.Evo, pisao sam o njemu....96L6 Cheese Board...
A potražiću ko je ovaj "Duško Dugouško"..... Wink

96L6 Cheese Boardoffline
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 390

Ovo klempavo mi lici na nesto sto bi pripadalo sistemu veza, na slici sa ruskim sistemom se bolje vidi, ima i dodatnu anten, trecu antenu malo u senci ove antene sto je na desnoj strani, rekao bih usmerenu ka satelitu mozda...

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3866

Napisano: 23 Nov 2019 18:13

Vjerovatno zaista je nešto za vezu, nešto što je ovdje u funkcionalno pukovsko-divizionskoj šemi nacrtano.Prespavao sam 96L6, hvala Kubovac.

Dopuna: 23 Nov 2019 18:30

Samo kratko da se vrnem na metod vođenja. Za “nove” koje lete beskonačno kilometara, kako samo lažu i muljaju Smile prihvaćam realnost da je metoda kombinacija svega i svačega. Jednostavno drugačije nije ni moguće dovesti raketu do 200-300-400 ili koliko kilometara. Ali za one normalne rakete 5V55 i normalne sisteme sa granicom 75km sa 99% sigurnošću tvrdim da je upravljanje metodom proporcionalnog zbližavanja i to cijelim upravljivim letom. I bez GSN i sa GSN.

Ovo piše u podlogama:

‘’Za navođenje rakete V-500 na cilj primjenjuje se metod proporcionalnog zbližavanja (sa kompenzacijom poremećaja na formu upravljanja od aksijalnog ubrzanja i težine rakete). Primjenu metode proporcionalnog zbližavanja diktira neophodnost, prvenstveno, osiguranja leta rakete po energetsko podatnim trajektorijama, i drugo, realizacija istog metoda vođenja za rakete V-500K i V-500R koja je sa najboljim uslovima prelaza sa upravljanja od strane radiolokatora osvjetljavanja i navođenja (RPN) na vođenje po informacijama od strane aparaturnog (u raketi) pelengatora.
Za izračun komandi upravljanja raketom V-500K se koriste informacije samo od RPN.
Komande upravljanja po metodi proporcionalnog zbližavanja se formiraju prema vrijednosti uglove brzine rotacije linije viziranja raketa-cilj. Za proračun uglove brzine polarne koordinate rakete i cilja, izmjerene od strane RPN, se preračunavaju u mjestni nazemni dekadski koordinatni sistem, koje se zatim podvrgavaju statističkoj obradi kroz filtere. Dalje se uglova brzina viziranja linije sumira sa kompenzacijom aksijalnog ubrzanja i težine rakete i množi sa koeficijentom pojačanja (коэффициент усиления) kanala upravljanja.
Dobivena komanda upravljanja se filtrira i predaje raketi.
Formiranje komandi upravljanja raketom V-500R do prelaza na režim autopraćenja cilja po informacijama od aparaturnog (u raketi, бортового) pelengatora u cjelosti se podudara sa formiranjem komandi za V-500K. Poslije prelaza na autopraćenje cilja sa aparaturnim pelengatorom, vrijednosti uglove brzine linije za formiranje komande upravljanja, se mjere putem aparaturnog pelengatora. Pri tome u komandu upravljanja dodatno se uvodi komanda kompenzacije utjecaja nosne konusne kape.’’

Znači komanda upravljanja, Lambda, koja se šalje na raketu je nekakva formula u nekoj formi:
L = K * (v + Km + Kn) ili kada ide kroz raketu
L = K * (v + Km + Kn + Kf)

I evo je:Koeficijent pojačanja, uglova brzina, koeficijent težine, gravitacija, brzina zbližavanja rakete i cilja, koeficijent ubrzanja, aksijalno preopterećenje, kut pelenga, koeficijent radoma. Zadnji član Yf je nekakav parametar filtera, nebitno.

Ili bez GSN bi trebalo biti ovako:Ovdje su pucali iz druge sisteme lagano dorađene V-500R rakete, prepoznatljiva forma, prepoznatljive krivulje, vremena leta, i isti metod, proporcionalno zbližavanje sa kompenzacijom.

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3866

Administracija Smile ako i drugima kao meni zadnjih desetak dana reklame iskaču ko lude i svuda gdje klikneš, teško je za očekivati da će netko pored ovoga čitati o nekakvim parametrima i koeficijentima Mr. GreenKoeficijent RPN, sisa, pojačanje i uglova brzina sise se sumira u jedan zbir koji se onda množi sa parametrom proporcionalnosti, sisa... Smile

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Drug Pukovnik

Ne znam šta da ti kažem, ali bi voleo da imam istog internet providera kao ti....jer tebi izlaze reklame kojekakvih sisa, a meni neke Elmark sijalica, aparati za varenje i bog te pita šta sve ne..... Wink

Elem...ovo za navođenje, nemam šta mnogo da dodam kada si pronašao formulu i opis! Jedino mogu ponoviti da mi se otpočetka činilo da bi metoda mogla biti slična, mada sam ja više "pikirao" na paralelno zbližavanje, barem na neupravljivom delu leta (nazovimo ga INS), ali ova dva metoda su veoma slična i mogu se fino kombinovati i "uklapati". U suštini, metoda vođenja određuje i zahteve prema raketi u smislu manevrabilnosti. Očigledno je iskustveno izračunato i testirano na poligonima da rakete mogu biti navođene ovom metodom i da mogu biti precizno navođene.
Meni je bilo nekako "normalno" da se kombinuju slične metode, u početnom i srednjem delu sa metodom i u završnom delu, a ovde koliko vidimo metode su iste u svim fazama leta (osim možda u početnom neupravljivom?)
Iako verujem da su današnji sistemi upravljanja, radarski sistemi kao i same rakete (kako po energetskim i manevarskim sposobnostima, tako i po sopstvenim sistemima i računarima upravljanja letom) daleko napredniji od onih o kojima smo na ovom forumu najviše i diskutovali, ipak mi i dalje deluje neobično da se, osim možda na velikim daljinama, kombinuju suštinski različite metode vođenja (sa 2 i sa 3 tačke)...
Ali, rekoh, nove tehnologije, novo vreme, novi sistemi! Wink


Ima i dodatak.... Smile

Pronašao sam podatak da se raketu 5V55K moglo navoditi metodom vođenja "sa 3 tačke". Pravila su ista gotovo za sve sisteme starije generacije. Dakle, ako RPN radar praćenja i navođenja raketa usled ometanja ne može izmeriti daljinu do cilja, praćenje cilja se vrši po uglovima.
Ali iznenadilo me značajno smanjenje zone uništenja cilja po daljini, koja je ograničena na 25-28 km i na oko 17 km visine....

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3866

Ma iskaču i meni kojekakvi švajs aparati i agregatii sise na siseAdministracija, razumijem ja jako dobro komercijalu i reklamu, ali frekventnost bombardiranja nije pozitivna. Pišem dobronamjerno, ovo je kontra efekt na sami forum, sami reklamatori su nebitni, ko gleda ko ne gleda, ali sebi rušite rang. Ovo neke ljude odbija od same pomisli da pristupe čitanju nečega kad je sasječeno sa sto nekih upada. Neki ljudi, ja naprimjer.

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

јесте оф, али дајте стварно оладите с тим рекламама. не може да се прати ако је пост дужи, а поштено, нико и не гледа.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@.........

Što se tiče ovih reklama, meni iskaču samo na telefonu. Na kompu ih nema ič.....

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23937
 • Gde živiš: Petrovgrad

Nemate add block na telefonu, nemate nista, zato ste puni reklama. Nema to veze sa nama.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 778 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 745 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, babaroga, bufanje, dankisha, darkangel, darkojbn, Dimitrise93, Drug pukovnik, Duško, DzoniHN, KLMNJ, lord sir giga, Lucije Kvint, Mercury, mikrimaus, MiroslavD, nuke92, Paja Pajser, pirke2, Recce, repac, RJ, Sirius, sunto, Toni, Vzor50, Wisdomseeker, yufighter