Beč planirao Prvi svetski rat godinu pre atentata

3

Beč planirao Prvi svetski rat godinu pre atentata

offline
 • Robert von Miller
 • povjesničar, pedagog
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 2124
 • Gde živiš: Rijeka

U svakom slučaju svi su htjeli da Balkan (tadašnja hrvatska, bosna i srbija) bude pod nečijim nadzorom (kao i sada pod Berlinom i Briselom. (bb2)) Rusija je htjela izlaz na jadransko more, međutim da bi došla do toga morala je prvo ojačati vojno i diplomatski, Austro-Ugarska je imala izlaz ali imala je i nove države nastale raspadom Osmanskog Carstva, koje su joj predstavljale problem jer su htjele teritorij te nezavisnost od Budima i Beča (bb1)

Naravno da Rusi nisu započeli rat, prije bi se kao što se već govorilo započeli Austrijanci (čak mislim da i njemci nisu toliko krivi za početak prvog svjetskog rata, oni su kao i Rusi išli braniti svoju braću).

Mislim da ne treba zaboraviti ni trasu rute željezničke rute "B" (Berlin-Beograd-Bagdad-Basra), Beograd koji je bio na strani Rusije smetao je putu.
Uz to ako se malo pogledaju i drugi aspekti a ne samo vojni, krivaca za rat može biti još više (sa zapada npr. tvornice oružja, nafta, novac).

---

kažu austrijanci da "Pismo nije ništa značajno"Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 24 Mar 2011
 • Poruke: 181
 • Gde živiš: ...the land of the free and the home of the brave... :-)

versus ::Greška je naravno misliti i da su Rusi započeli 1. sv. rat. Oni su samo hteli da oslabe austrougarsku i prošire svoju sferu interesa preko Srbije ..... dotle su Apis, Tankosić i ostali crnorukci terorisali sve članove srpske vlade da rade kako oni (tj. Rusi koji im diktiraju) kažu.

Ulogovah se na forum samo da pohvalim analize

@versus svaka čast na ozbiljnom i sveukupnom sagledavanju istorijskih događaja i vremena u kojem su se odigravali Zivelioffline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Očigledno je da jedino ljudska glupost nema granica.
GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Momci,pri analizi sarajevskog atentata treba imati u vidu da je Franc Ferdinand oženio ČEHINJU a ne Mađaricu kao što bi trebalo i kao što je kasnije učinio Karlo oženivši se Zitom.Njegov izbor sigurno nije oduševio vladajuće krugove u Budimpešti.Ne treba zaboraviti da su momci iz Pešte bili neviđeni megalomani u to vreme.Za vreme postojanja AUSTRO-UGARSKE,u onom drugom delu iz naziva su Mađari činili jedva trećinu stanovništva !!! Srbija bi verovatno dospela u sastav Ugarske da je podlegla napadu.
-Takođe,ne zaboravite da je Franc bio postavljen kao glineni golub u Sarajevu.Poseta je bila odavno najavljena,obezbeđenje slabo a trasa kojom se kretao nije promenjena čak ni nakon neuspešnog Čabrinovićevog pokušaja sa bombom.Sve to u provinciji A-U poznatoj po revolucionarnoj omladini ornoj za izvođenje atentata.
-Isto tako treba imati u vidu da je Apis u poslednji čas pokušao da zaustavi izvođenje atentata ali je bilo kasno.Versusa na zaključak o presudnoj ruskoj ulozi u atentatu možda navodi činjenica da je zaplenjena literatura kod pripadnika Mlade Bosne bila ANARHO-REVOLUCIONARNA a ne NACIONALNA !!!
Samo,ne treba zaboraviti da je OHRANA u to vreme (a i godinama unazad) vodila ljutu bitku protiv anarhista i ostalih revolucionarno-prevratničkih pokreta i pojedinaca.Oni su Ruskoj Carevini na kraju došli glave.

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2013
 • Poruke: 183

padobranac75 ::djboj ::Једноствано тако испада, уосталом шта би човек могао да каже, цитира, понови а да то исто није већ милион пута поновљено у ових стотинак година.
Uz to, doda još malo, pa ispadne da je Beč u startu planirao da rat bude svetski.
Beč se ni u kom slučaju nije smio upustiti sam u rat sa Rusijom. Za to mu je trebalo sudjelovanje NJemačke, a to povlači svjetski rat.
Znači da su odlišno znali u što se upuštaju objavljujući rat Srbiji.
Evo i rasporeda A-U pješačkih pukovnija u veljači 1914. godine: austro-hungarian-army.co.uk/infantry.htm .

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22805
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ех, шта би било кад би било...

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1272

victoria ::Versusa na zaključak o presudnoj ruskoj ulozi u atentatu možda navodi činjenica da je zaplenjena literatura kod pripadnika Mlade Bosne bila ANARHO-REVOLUCIONARNA a ne NACIONALNA !!!

Ne nego okolnosti koje sam naveo. Obezbeđenje u Sarajevu je Franc Ferdinand sam tražio da bude na lokalnoj policiji jer je želeo da demonstrira jedinstvo i poverenje u monarhiji. Poseta je bila najavljena jer je to sasvim normalno.

Najzad obezbeđenje može da bude jako ili slabo ali bez atentatora - nema atentata. Dakle planiranje tj. odluka da se atentat izvrši je bila na Gavrilu Principu, Srbinu, pripadniku Mlade Bosne koju je Crna Ruka stvorila i kontrolisala što niko ne spori. Crnorukci su radili za Rusiju (to se uglavnom prećutkuje po istorijama). Da su išta radili na svoju ruku mimo Rusa Apis bi bio smenjen ili streljan odmah posle atentata a ne posle revolucije u Rusiji (a i tokom solunskog procesa su ruske novine apelovale da se streljanje ne izvrši, ali tada već više nisu imali moć nad Srbijom u egzilu koja je pala u ruke Francuske koja je vodila ključnu reč u Solunskoj operaciji)...

Austrija i Rusija su se šamarale na Balkanu odavno. Evo samo u 20. veku:

1) Aleksandar Obrenović usled brojnih razloga (između ostalog i ženidbe Dragom Mašin) pokušava da se približi Rusiji. Rusi u ovome vide zlatnu priliku i uspevaju da ga nagovore da postavi njihove ljude na vlast (jedini put u istoriji Srbije kada smo imali gornji i donji dom skupštine po uzoru na Rusiju). U gornji dom (senat) se doživotno postavljaju većinom Radikali tj proruski ljudi. Aleksandar kasno vidi da je previše vlasti ispustio iz ruku, pravi državni udar sa ciljem da rasturi taj sistem i uspostavi vlast nad kojom može da ima zadovoljavajući nivo kontrole, pokušavajući usput da se ponovo približi Austrijougarskoj. Rusi aktiviraju svoj rezervni plan koji su paralelno brižljivo spremali svo vreme (Majski prevrat) i dovode poslušnu garnituru na vlast u Srbiji. Austrijanci definitivno gube Srbiju. Ruski šamar Austriji.
2) Austrija posle na svoju ruku liberalne interpretacije svojih pregovora sa Rusijom o istočnom pitanju koristi slabost Rusije posle poraza u Rusko-Japanskom ratu da anektira Bosnu i Hercegovinu koja je formalno još uvek deo Turske (koju je okupirala još 1878.). Austrijski šamar Rusiji jer je Bosna naseljena slovenskim narodima preko kojih Rusija, promovišući ideju panslavizma, želi da proširi svoj uticaj na Balkanu.
3) Austrija dalje pokušava carinskim ratom da primora Srbiju da joj se vrati. Šamar Austrije Rusiji
4) Rusija svojim političkim uticajem, a ostale zemlje Antante finansijski pomažu Srbiji da prebrodi carinski rat i izvlače je iz ekonomske zavisnosti od Austrije. Šamar Rusije Austriji.
5) Rusija stvara Balkanski savez koji posle raspirivanja ustanka u Makedoniji protiv turske vlasti pomoću ubačenih diverzanata najzad 1912. objavljuje rat Turskoj i proteruje je sa Balkana osim Istanbula. Šamar Rusije Austriji jer ako Balkan već nije pod Austrijom za nju je bolje da je pod slabijom Turskom nego pod uticajem jače Rusije.
6) Austrija uz podršku V. Britanije i drugih sila koje ne žele da Ruski uticaj na balkanu suviše ojača (i ne daj bože jednog dana Bosfor padne pod nekog Ruskog saveznikaa što bi ugrozilo pomenute sile na moru) stvaraju Albaniju. Uprkos upornosti Balkanskih saveznika moraju na kraju da popuste pred pretnjama silom i pomorskom blokadom. Pritom Srbija Grčka i Crna Gora ostaju bez dela teritorija koje je trebalo da im pripadnu po predratnim savezničkim dogovorima pa traže reviziju podele plena u Makedoniji sa Bugarskom koja stvaranjem Albanije nije ništa izgubila. Šamar Rusiji
7) S obzirom da smo mi i Grci već tokom 1. balk. rata okupirali delove Makedonije koje smo želeli a koji je trebalo da pripadnu Bugarskoj, Bugari moraju da napadnu da bi isterali svoje. U tome ih rečima podržava Austrija. Balkanski savez je razbijen. Šamar Rusiji.
8 ) Srbija i Grčka odbijaju Bugarski napad, a Rusi utiču da Rumunija interveniše i Bugarska doživljava poraz. Šamar Austriji.
9) Austrija naoružava Albance na Kosovu i podržava ih u pobuni protiv Srbije. Šamar Rusiji Naša vojska suzbija pobunu i zauzima nekoliko strateških položaja sa albanske strane granice. Austrija pod pretnjom ratom traži povlačenje sa tih položaja što naši čine.
10) Crna ruka po ruskom nagovoru posle raspirivanja nacionalnizma kod slovenskih naroda u Bosni organizuje atentat na Franca Ferdinanda. Austrougarska odlučuje da okupira Srbiju koristeći atentat kao povod nadajući se da će njen savez sa Nemačkom odvratiti Rusiju od intervencije, dok Rusi intervenišu nadajući se da će njihov savez sa Francuskom i engleskom sprečiti Nemačku intervenciju.
U tom trenutku tenzija u Evropi koja je rasla svo to vreme iz razloga mnogo većih od balkanskog kotla dostiže tačku ključanja i rat praktično preko noći postaje svetski.

offline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Znači Apis je ipak bio iza atentata i ako sam razumeo - kontrolirao je vlast u Srbiji?
Ako je bilo tako, razume se da nije mogao prihvatiti istragu od strane A-U jer bi se pokazala njegova krivnja?
Bolje rat i da ginu obični vojnici i običan svet, nego da krivac bude priveden da odgovara za svoj zločin??!!?

U današnje vreme, to se naziva državni terorizam. I u današnje vreme ako neka zemlja pošalje teroristu, da ubije recimo vanjskog ministra SAD, mora se suočiti sa istragom i predati krivce. U suprotnom slučaju biva zgažena i konačno dobija demokraciju.

Možda ubistvo FF u Sarajevu ipak nije bilo orijentisano da postigne nekakve globalne posledice. Teško zamišljam da bi u realnom životu bilo ko planirao toliko daleko, da stvori svetski rat.
Srpsko pučanstvo u Bosni očito u prosjeku nije voljelo A-U nadoblast i GP je možda toliko zamrzeo takvu situaciju, da je želeo napraviti neku veču štetu, pa makar pri tome i sam platio najvišu cenu. Možda i pripadnici Crne ruke u Srbiji, koji su mu kupili onaj zgodni Brauning 1910, nisu gajili nikakve iluzije, da če u slučaju uspelog atentata A-U napustiti Bosnu. Jednostavno im se činilo baš prikladno da Austrijancima naprkose i prirede psinu. I ako je GP spreman da se žrtvuje - što da ne.

Lako zamišljam da je uspeh GP tada bio veliko iznenadjenje. Kada je A-U popiz.... i tražila glave krivaca, vjerujem da bi svi u Srbiji rado vidjeli FF opet živog i da se to nije desilo, ponajviše umešani članovi Crne ruke. Ali puta natrag nije bilo, a bili su ipak previše umešani, da dozvole istragu. Samo su se nadali da A-U ipak blefira i da rata neče biti.

A za A-U je Srbija time postala naizgled toliko neugodan susjed, da su ju jednostavno morali napasti.
A unda su pale domine.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Puch versus lupa ko Maksim po diviziji prema tome ...

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

puch
Citat: . . .Ako je bilo tako, razume se da nije mogao prihvatiti istragu od strane A-U jer bi se pokazala njegova krivnja? . . .
Apis nije kontrolisao vladu ali ni vlada nije mogla u potpunosti da kontroliše njega.Dokaz za to je da su crnorukci ponekad znali da upadnu u štampariju i pocepaju ukaze koji im nisu bili po volji.Ubistvo ministra spoljnih poslova Milovana Milovanovića takođe.Uklanjanje prestolonaslednika Đorđa koji je znao da ih pošalje u p.... m....... isto tako.Ipak,Petar I i Pašić su malo po malo nastojali da suzbiju njihovu moć.Vlada Srbije sigurno nije umešana u atentat ali pojedini odmetnuti oficiri očigledno jesu.
Citat: . . .Možda ubistvo FF u Sarajevu ipak nije bilo orijentisano da postigne nekakve globalne posledice.


Kada je shvatio kakve će biti posledice Apis je pokušao da zaustavi izvršenje atentata i poslao je glasnika sa takvim naređenjem ali . . . mladobosanci su ipak ostali uporni.
Citat: . . .Lako zamišljam da je uspeh GP tada bio veliko iznenadjenje. Kada je A-U popiz.... i tražila glave krivaca, vjerujem da bi svi u Srbiji rado vidjeli FF opet živog i da se to nije desilo, ponajviše umešani članovi Crne ruke. Ali puta natrag nije bilo, a bili su ipak previše umešani, da dozvole istragu. Samo su se nadali da A-U ipak blefira i da rata neče biti.

A za A-U je Srbija time postala naizgled toliko neugodan susjed, da su ju jednostavno morali napasti.
A unda su pale domine.

A-U je "popizdila" davno ranije.Pročitaj knjigu Petera Dobaia "Carev pukovnik" pa ćeš videti kada je prvi obaveštajac Monarhije išao na studijsko(čitaj špijunsko) putovanje po Balkanu.Monarhija je samo tražila povod za rat.Tu isključujem ostarelog Franca Jozefa koji je shvatao da može sve da izgubi a malo da dobije tim ratom.Hecendorf i ekipa su mislili drugačije.
Srbi nisu ronili suze za Francom Ferdinandom,neki drugi jesu Very Happy
-Versuse,nije uobičajeno da se obezbeđenje oslanja na to šta štićenik tako visokog ranga želi ili ne želi.Lokalna policija je takođe bila u službi Monarhije ,zar ne ?Kako objasniti istrajavanje na unapred određenoj maršruti nakon Čabrinovićevog pokušaja ?Nisu u Beču a pogotovo u Pešti mnogo tugovali za Francom F.
Na bečkom dvoru i njegovim vojnim krugovima su se čudne stvari odvijale i gubile glave u to vreme.
Prestolonaslednik Rudolf,na primer i pukovnik Redl su izgubili glave zbog neobičnih povoda.Jedan što je voleo ženu drugi što je voleo muškarca(e) Very Happy
-Za Monarhiju je Srbija postala neugodan sused jer je,za razliku od nekih drugih slovenskih oblasti-pokrajina,vodila uspešnu državotvornu politiku.Ovde niko nije cvećem dočekivao bilo kojeg okupatora niti mu pevao ode.To je bilo iznenađenje za Beč i Peštu navikle na slovensku poslušnost ili u najboljem slučaju mlake proteste(u Češkoj,da se razumemo) zbog tuđinske vlasti.
"Naše su senke hodale po Beču,lutale po dvoru,plašile gospodu!"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 867 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 10 sakrivenih i 806 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Aleksandra100, aljosa7, amaterSRB, Apok, babaroga, bato, BRATORIII, dane007, dogodine, draggan, Drug pukovnik, dule10savic, ekser222, Filip Marinković, Georgius, hooraay, jimmy1, JOntra, komkom, magna86, Marko Marković, Markoni29, marsovac 2, mercedesamg, Mercury, MiG-29M2, mnn2, nebkv, nenad81, Nennad, novator, nuke92, Oscar, pavlest1906, Petar J, Recce, rkekoke, ruseskij, saputnik plavetnila, Skijavoneska, theNedjeljko, Toni, Toper, trutcina, VladaKG1980, vlvl, Webb, wizzardone, zukara