Beč planirao Prvi svetski rat godinu pre atentata

6

Beč planirao Prvi svetski rat godinu pre atentata

offline
 • Lox 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 557

victoria ::Citat: . . . Zanimao me je ekonomski vidik - A-U je bila četvrta industrijska sila sveta.
. . .

O ovome nema ni govora !!! Gde je bila Francuska i Rusija koja ju je sustigla ?A-U je možda bila četvrta u proizvodnji pojedinih vrsta mašina ali u ukupnom obimu industrijska proizvodnje sigurno nije !
Pogledaj podatke o broju proizvedenih aviona(ili nekih drugih sredstava i naoružanja) za vreme Velikog rata pa ćeš videti da je to neodrživa teza.A-U je proizvela manje aviona nego carska Rusija do 1917-e !!!
Sedam puta manje nego Italija a o proizvodnji Francuske,Nemačke,Velike Britanije da ti ne govorim.
Pri svemu tome,jako malo sopstvenih konstrukcija,uglavnom po nemačkim licencama.Prirepak Nemačkoj u svakom pogledu.
-Možeš videti i izgradnju podmornica kao nekakav parametar.


Ovdje se ne misli na rast BDP, nego na sam BDP. Nikako ne može stajati da je Rusija bila industrijska sila kada je naveći dio stanovništva živio gore od kmetova, a gdje je obrazovanje. Rusija niti danas nema neki GDP za pohvalu. Samo Škoda je tada bila alpari ako ne veća od Kruppa. Panslavizam je bio u glavama "inteligencije", narodu tako daleko. Hrvati se jesu dosta iseljavali, ali i njemci. Samo što je njih puno više, pa nisu cijeli krajevi ostajali prazni. Osobno imam primjera u obitelji iz tog doba. Amerika je bila dostupna, puno dustupnija nego građanima u Srbiji.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Lox u zadnje dve decenije pred Prvi svetski rat Rusija je imala ubedljivo najveći privredni rast u svetu veći čak i od SAD-a. Rusija iz 1914. godine nije imala nikakve veze sa Rusijom iz recimo 1878. godine. Daću jedan primer.
U vreme Napoleonovih ratova 90% običnih ruskih vojnika je bilo nepismeno. U tadašnjoj austrijskoj vojsci nepismenih je bilo oko dve trećine. U vreme Krimskog rata broj nepismenih u Ruskoj vojsci je psao samo na 80% dok je u austrijskoj spao na oko 25%. Rusi su skapirali da je jedan od najvećih nedostataka njihove armije enorman broj nepismenih jer je bila vrlo teška popuna podoficirskim kadrom. Neposredno po Krimskom ratu ukinuto je kmetstvo a zbog velikog viška slobodne zemlje seljaci su dobili od plemića zemlju vrlo jeftino jer su mogli da na drugom mestu dobiju zemlju džabe. U Mađarskoj seljaci koji su oslobođeni kmetstva pre nego seljaci u Rusiji nisu uspeli da otkupe tu zemlju od velikoposednika sve do 1918. godine. Tek agrarnom reformom u Kraljevini SHS su je dobili oni koji su bili kod nas a u oni u Mađarskoj tek posle Drugog svetskog rata. Oko 1875. godine položaj seljaka u Rusiji je sigurno bio daleko bolji nego u Ugarskoj doduše lošiji nego u austrijskim zemljama. Ali bitno je da je uvedeno obavezno osnovno obrazovanje koje je silom i batinom sprovedeno što u Austriji nije bilo moguće. I dok je prosečan ruski vojnik po obrazovanju 1878. godine bio iza austrijskog i daleko iza nemačkog 1914. godine situacija se potpuno izmenila. Rusi 1914. godine praktično nisu imali nepismene vojnike naravno ne računam razno konjičke jedinice sastavljene od Čerkeze i sličnih. Naročito je visok obrazovni nivo bio ruskih rezervnih podoficira i oficira bar za tadašnje vreme. I dok je 1878. godine Ruska armija bila još uvek možda najkonzervativnija u pogledu oficirskog kora kad je u pitanju plemstvo to se dramatično izmenilo do 1914. godine. Ako ne računamo armije Balkanskih zemalja, ni jedna druga armija 1914. godine nije imala procentualno toliko komandira četa i vodova seljačkog porekla koliko ruska čak i francuska je u tom pogledu zaostajala. Pošto je ukinuta obaveza da plemićka muška deca moraju da idu na Vojnu akademiju ona više nisu ni išla tamo (bar ne u tom broju) i ostavila su prazan prostor za mladiće iz trećeg staleža. I dok su 1910. godine još uvek bili čudo neviđeno deca sa sela na Sandherstu ili Sen Siru to je bilo već uobičajeno na Nikolajevskoj vojnoj akademiji bar posle Rusko - japasnog rata.offline
 • Pridružio: 10 Jan 2012
 • Poruke: 1689
 • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

PRVI svetski rat u Srbiji - World War One in Serbia
http://www.youtube.com/watch?v=BLgHaDG_7Ck

offline
 • Pridružio: 16 Jan 2014
 • Poruke: 1

Godinu dana!?
Zapanjujuće koliko Srbi, narod sa bogatom istorijim, malo znaju o sostvenoj prošlosti. Lako zaboravljamo, ili još gore, pamtimo onako kako nam odgovara - dakle umesto onoga što je stvarno bilo mi pamtimo priče koje smo sami izmislili jer nam se više sviđaju. Umesto što istoriju učimo iz Blica trebalo bi da čitamo pravu literaturu. Predlažem A. Mitrović Prodor na Balkan, D. Fromkin, Poslednje leto Evrope. Takođe predlažem svima da pročitaju C. Clark, The Sleepwalkers (knjiga o kojij se digla tolika prašina u našim medijima, ali i među istoričarima). Kome je predugačko nek pročita neki review, može i na amazonu.

Elem - od kako je postao načelnik generalštaba 1906 Conrad je 29 puta nagovarao Cara da napadne Srbiju. Razrađen detaljan plan postoji od 1908. Naredne godine smo jedva izbegli da nas napadnu, jer smo, po nagovoru Rusije, pristali da se ponizimo i priznamo aneksiju BiH.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

Što se tiče Apisovog i vladinog upozorenja Austrougarskoj i to je bilo samo bacanje prašine Austrijancima u oči i izlazna strategija s obzirom kako je sročeno.

Pravi gest sprečavanja atentata sa srpske strane bi podrazumevao davanje informacija austrougarskim organima vlasti koji bi sprečili atentat. Ako vlada i nije imala dovoljno podataka Apis sigurno jeste. Dakle ko su atentatori, gde se mogu naći, šta planiraju da urade itd. Austrijanci bi ih tiho pohapsili pre Ferdinandove posete i sve bi prošlo mirno.

Međutim Apisov cilj nije bio da se poseta desi i prođe mirno - upozorenje je bilo vrlo uopšteno i kao takvo je moglo biti od koristi samo ako Austrougari otkažu Ferdinandovu posetu Sarajevu koja je iz početka bila i osmišljena da pošalje poruku "Bosna je naša mi ovde ostajemo". S obzirom da su se Srbija i Austrougarska već praktično gledale preko nišana, Austrijanci su naravno upozorenje shvatili ili kao gest (verovatno i blef) usmeren da zastraši Ferdinanda od posete Sarajevu. Otkazivanje posete bi bilo viđeno kao slabost (i diplomatska pobeda za Srbiju) i nije dolazilo u obzir.

Postoji anegdota o Pašiću koja lepo ilustruje kako je on uvek sebi spremao odstupnicu u svakoj situaciji. Jednom prilikom je jedan francuski novinar došao kod njega kući da ga intervjuiše. Pre početka intervjua Pašićeva žena, Đurđina je ušla u sobu i ponudila novinara, Pašića i prevodioca slatkim. Novinaru se običaj dopao i želeći da spomene to u članku pitao je kako je ime Pašićevoj ženi. Pašić je razumejući pitanje i bez prevodioca brže-bolje odgovorio da se zove JERINA što je novinar i zapisao. Kada se intervju završio i novinar otišao prevodilac je u čudu pitao Pašića zašto je dao pogrešno ime supruge na šta mu je Pašić odgovorio "ma ko zna kako će on da objavi ovaj intervju pa ako budemo morali da ga demantujemo moći ćemo da kažemo da ni ime moje žene nije tačno naveo...

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 24210
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Фильм Алексея Денисова
Таинственное покушение на наследника австрийского престола, эрцгерцога Франца Фердинанда, а также новые факты о планах и целях Германии и Австрии того периода. Автор и ведущий фильма Алексей Денисов расскажет о том, почему именно Сербия, которую германско-австрийская коалиция хотела уничтожить политически и экономически, так сильно мешала германским планам. О том, что с сентября 1913 года австрийский генштаб приступил к созданию 80-тысячной албанской армии, которая должна была проводить на территориях Сербии террористическую деятельность.
В июне военное руководство Австро-Венгрии по согласованию с германским генштабом тайно направило в Албанию шеститысячный отряд "добровольцев" для осуществления военно-диверсионной деятельности против главного союзника России на Балканах -- православной Сербии.
Автор: Алексей Денисов
Продюсер: Василий Яковлев

offline
 • Pridružio: 18 Feb 2013
 • Poruke: 6178

http://srbin.info/2014/11/20/ko-je-izdao-apisovog-.....lja-petra/
Mozda moze i na nekoj drugoj temi,ali ...interesantni detalji za koje nisam znao.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

Koliko su našim pobedama na Ceru i Kolubari doprinele informacije dobijene od Alfreda Redla, Austrougarskog oficira na platnom spisku ruske tajne službe? To ime se nije spominjalo u knjigama o 1. sv. ratu koje sam čitao, mada nisam sklon da pripišem neku odlučujuću ulogu zbog poprilično ad-hok Poćorekove strategije koja teško da je bila plan razrađen pre rata (pogotovu u slučaju Kolubarske bitke) i činjenice da ni jedan plan ne preživljava kontakt sa neprijateljem (mada je verovatno mogao pružiti korisne informacije o jačini vojske koju bi A-U uputila na Srbiju u slučaju rata što je ipak značajno).

Wiki:
Citat:From 1903 to 1913, Redl was Russia's leading spy. Before World War I he gave the Russians Plan III, the entire Austrian invasion plan for Serbia. The Russians then informed the Serbian military command about Plan III. As a result, when the Austrians invaded Serbia, the Serbians were well prepared.[4] Redl not only provided much of Austria's military secrets and plans, but he also supplied incorrect estimations of Russian military strength to his own military authorities. Redl has been called one of history's greatest traitors because purportedly his actions were responsible for the deaths of half a million of his countrymen.[5]
http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Redl

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1524

Dobra tema, ali je gubljenje energije na raspravu sa onima koji nemaju akademsko istorijsko znanje i oslanjaju se na Vikipediju potuno besmisleno, kao i uvek uostalom. Ništa nije gore, u nekim ozbiljnijim okolnostima i opasnije, od polu-istorijskog znanja, a ljudi se tavim znanjem je neobično mnogo. Iz nekog razloga "silovanje istorije" je vrlo čest hobi. Prelistao sam od početka i stojim iza ovoga što sam napisao.
Ukratko, još uvek se ne zna ko je zaista planirao atentat, postoje sumnje da je iza ubistva Ferdinanda stajala i Nemačka, odnosno Drugi rajh, koji se nakon velikog rivalstva i nepoverenja približio Austro-Ugarskoj kao jedinoj državi koja ga je podržala u Marokanskim krizama, i koji je želeo preraspodelu moći i kolonija. Što se tiče A-U i Nemačke, prva je želela ograničen balkanski rat, druga - svetski sukob nakon koga bi, posle pobede nemačkog oružja, Nemačka nadoknadila sve ono što je izgubila kasnim ujedinjenjem koje joj je donelo samo mrvice sa stola, kojima jedna tako velika i u tom momentu ekspazionistička sila sigurno nije mogla biti zadovoljna.

Ovaj film je bio već jednom ili dva puta ja YT-u, ali je brisan, pa bi trebalo da svako ko želi da ga sačuva i ima u svojoj arhivi i skine sa YT-a na hard disk. Odličan dokumentarac, obavezno bi ga trebalo pogledati.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1279

GnaeusDomitiusAhenobarbus ::
Ukratko, još uvek se ne zna ko je zaista planirao atentat, postoje sumnje da je iza ubistva Ferdinanda stajala i Nemačka, odnosno Drugi rajh...


Ne vidim apsolutno nikakvu vezu između tvog napisa (u kome recimo kritikuješ vikipediju a pozivaš se na ju-tjub kao pouzdan izvor) i mog pitanja koje se odnosi na Alfreda Redla, ali kad si se već oglasio živo me interesuje koji je to izvor u kome se spominje sumnja da je Mlada Bosna bila na nemačkom platnom spisku - jer bi to bio jedini način da iza atentata bude Nemačka. Naslov knjige, publikacije, snimak nekog predavanja...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1005 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 12 sakrivenih i 960 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, Andrija357, Atomski čoban, cavatina, Cobi026, croato, darkangel, FilipSRB, GveX, Insan, ivica976, joca83, Joja, Komentator, kovinacc, Ljiming, Marko Marković, mikrimaus, mile23, nemkea71, operniki, pein, Posmatrac77OKB, rovac, S-lash, S.Palestinac, sickmouse, slonic_tonic, Toni, vasaw, zastavnik, Zi0mek, 125