Srpska revolucija (Prvi i Drugi srpski ustanak)

11

Srpska revolucija (Prvi i Drugi srpski ustanak)

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317

Citat:NA današnji dan 1804. godine janjičarske starešine – dahije, počele su "seču knezova" – ubijanje najviđenijih vođa srpskog naroda
https://www.nportal.rs/vest/11283/vesti/drustvo/se.....vna-widgetRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317


Citat:NAJBOGATIJI I NAJMOĆNIJI ČOVEK U KNEŽEVINI SRBIJI - SERBIKA 057offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317

Citat:У Чокешини обележена 218. годишњица БојаСВЕТОМ архијерејском литургијом, црквеним обредом и полагањем венаца у организацији града Лознице обележена је данас 218. годишњица од Боја на Чокешини.


https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1107700/polo.....njica-boja

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 23977
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Како је изгледала владавина кнеза Милоша? Државник или диктатор свог времена?
Где се чува крст пред којим су заклети устаници у Такову, на Сретење 1815? Где су остаци таковског храста под којим је дигнут Други српски устанак? Како је изгледао комплекс Милошевог двора у Крагујевцу? Најстарија брава и најстарији кључ у Крагујевцу – и данас функционишу као и 1918. године.

Ко је заиста био кнез Милош?

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317


Citat:На слици је приказан споменик културе који је подигнут у част грофа Орурка у Варварину. Пошто се мало у нашем народу зна о њему, да видимо ко је био гроф Орурк ?

„Велики људи се не рађају. Потребни су догађаји у којима ће се показати способност за вођење”, написао је Милорад Екмечић. У Бици на варваринском пољу у септембру 1810, од које се недавно навршило пуних двеста десет година, заблистале су бројне личности. Остале су упамћене у историји и народној свести. Понајвише гроф Орурк, Хајдук-Вељко Петровић, Јован Курсула, темнићки кнез Јефта Бркић…
Ту битку историчари сврставају међу важније у новијој српској историји. Након тешких пораза у години која јој претходи, овом победом омогућен је опоравак устаничке Србије, самим тим и њено одржање још пуне три године. Победа је извојевана заједничким напорима српских и руских снага под командом грофа Орурка.

ПОД КЕЛТСКО-РУСКОМ КОМАНДОМ
Јосиф Корнилович Орурк пореклом је Ирац. Након пада католичке династије Стјуарт у Енглеској, крајем XVII века, његови преци најпре емигрирају у Француску, да би напослетку дошли у Русију. Орурк је био командант експедиционог корпуса руске војске у Србији. По наређењу главнокомандујућег руске војске у Влашкој, грофа Цуката, одаслат је у Србију као помоћ устаницима. Од Дунава до Мораве спровеле су га српске снаге под командом Хајдук-Вељка Петровића. О Хајдук-Вељку Вук Караџић бележи: „Под јесен је водио руску војску на Варварин, ђе се у оној славној битки ранио у леву руку, и потом у шаци мало остао сакат (нити је могао прста добро скупити ни исправити).”Крећући се источном Србијом ка Морави, Орурк и Хајдук-Вељко заједничким снагама ослобађају више места. Са Карађорђем се састају код Делиграда. Комбиноване српско-руске снаге упућују се ка Јасици, код Крушевца. Ту се сукобљавају са снагама турског заповедника Хуршид-паше. За Хуршида се верује да је пореклом био Србин, одведен као дете у злогласном „данку у крви”.
После сукоба у Јасици, где гине Орурков сестрић, он се одлучује на стратешко повлачење према Варварину, сматрајући терен код Јасике неповољним за битку. Сам је саветовао Карађорђа да се повуку. Историчар Лазар Арсенијевић Баталака пише како Орурк „присоветује Карађорђу да се поврате у поље Варваринско, преко кога су прешли кад су на Јасику ишли, јер, вељаше граф Орурк Карађорђу, кад се ми повучемо на то поље, онда ће и Рушид-паша морати с његовом војском на нас ударити, јер ред стратегични никако му допустити неће, да нас мимоиђе и да за леђима непријатеља остави”.
Орурк истиче да се „на том пољу, с мојом војском, а заједно с вашом, коју ми под моју команду предајете (Карађорђе је одмах, како су се састали, и своју војску њему под команду предао), најопширније и најсигурније дејствовати могу”. Карађорђе прихвата не само Орурков савет да се повуку са Јасике, већ и друге.

ПОПРИШТЕ БИТКЕ
Место које Орурк бира за поприште битке удаљено је око три километра од данашњег Варварина, на ободу села Варварин. Познато је и под називом Саставци, јер се ту спајају Јужна и Западна Морава. Постоји прича по којој је, видевши надмоћност Турака, гроф Орурк упитао Карађорђа зашто му то раније нису јавили како би „још Москова довео” (како су тада називали Русе). Различите су процене односа снага. Ипак, према најприхватљивијој, на једној страни било је око 9.000 Срба и 3.000 Руса. На супротној страни, Турака је заједно са Арбанасима било око 25.000. Одлучан у намери да се разрачуна са противником, Орурк је упутио писмо Хуршид-паши да заврше започету битку код Јасике, на новом терену, код Варварина. Био је проницљив планер. Знао је како да се припреми за битку са надмоћнијим непријатељем. Одмах је наредио да се обнове постојећи шанци, а у припреми новог, по узору на оне руске, помагали су становници околних села. Због предстојеће битке, Орурк наређује и да се тадашње село Варварин пресели на нову локацију, где се и данас налази. Од виђенијих Срба у бици су учествовали Јован Курсула, Милош Обреновић, Станоје Главаш, Илија Барјактаревић, Младен Миловановић, као и већ поменути Хајдук-Вељко. Од Темнићана, учествовали су кнез Јефта из Обрежа, Никола Мандрда из Пајковца, те Милета Радојковић из Горњег Катуна.
Вук Караџић бележи коментар Хуршид-паше након што је пристигао на Варваринско поље: „Све говорите да Србин не сме у поље, него се крије по шуми или се по брдима закопава као свиња. Сад ево поља, а ето и Србина…” Услед велике надмоћности Турака, Хајдук-Вељко и гроф Орурк убеђују Карађорђа да не учествује у предстојећој бици. Ћоровић пише:
„На Варваринском пољу, 6. септембра, дође до одлучне борбе. Уједињена српска и руска војска одби све турске јурише и присили Турке на одступање све до Ниша. У самој варваринској бици Карађорђе није учествовао. Наводи се као разлог то што је турска војска била одвише јака, па се било бојати да не разбије савезнике. Руски заповедник, гроф Орурк, казао је Карађорђу да је у интересу ствари боље да се он, као врховни вођ, уклони из борбе… Али, тешко да је то био прави разлог… Овог пута, вероватно, радило се о том да један другом не смета у команди; односно, Рус је хтео да буде самосталан у акцији.”

БЕЛЕЛО СЕ ПОЉЕ РАВНО
Карађорђе је посматрао почетак битке са оближњег узвишења. Орурк је сачекао Турке да се приближе. Када су пришли и били на домету његових топова, обасуо их је невероватном паљбом. Непријатељска артиљерија, иако је располагала са већим бројем топова, није била прецизна. Очевици бележе да је турска ђулад неретко промашивала. После жестоке и прецизне артиљеријске припреме, Орурк креће са бокова, српском и козачком коњицом, на турски центар. Таква тактика дала је резултате и сломила силину турског напада. Борба је била толико жестока да је, према једној од легенди, гроф Орурк у гаћама похитао на непријатеља. Бој је трајао од јутарњих часова све до касног послеподнева. Губици у људству на српско-руској страни били су веома мали. Насупрот томе, процењује се да је на турској страни изгинуло око хиљаду војника. Након првог дана битке, Орурк је својим војницима приредио гозбу, не би ли их окрепио. За то време, Хуршид паша, љут због великих губитака, планира нови напад којим би српско-руске снаге сатерао у Мораву. Намера му је била да коњицом обухвати оба крила српско-руских снага. Међутим, гроф Орурк имао је одговор. Као прво, није одмах извео своју војску. Стрпљиво је чекао да се непријатељ сасвим приближи. Када је било потребно, на своје угрожено десно крило упутио је козаке под командом Ника Никића. Након жестоког Орурковог одговора, Хуршид-паша успева да консолидује своје снаге, те удара на српско лево крило. У успешном одбијању тог напада истакао се Хајдук-Вељко.
Генерал Владимир Е. Гофман истиче Оруркову смиреност при налету турске коњице. У одлучујућем тренутку, кад се „наново скупи и понова полете на српску коњицу, Орурк баци на њено крило Волинске улане и Козаке, који је растуре. Изгубивши наду на успех, а могуће, не желећи ризиковати даље, услед тешкоћа евентуалног одступања, Рушид повуче своју војску.”
Ситуација је била посве повољна по удружене српско-руске снаге. Губици на супарничкој страни поново су били огромни. Према Нићифору Нинковићу, добровољцу из Срема, белело се „равно поље од турских коња. Мисли човек да су овце како пасу или лабудови пали по пољу.”
Након победе на Варваринском пољу, Карађорђе је Орурка назвао спасиоцем Србије.


https://www.facebook.com/ZZSKV/

Citat:На данашњи дан 20. 09. 1810. године завршена је једна важнијих битака Првог српског устанка у којој су заједно учествовали Карађорђеви устаници и руска царска војска која је била под командом грофа Јосифа Корниловича Орурка.
👇 👇👇🇷🇸🇷🇺
Једна од значајнијих битака Првог српског устанка одиграла се близу данашњег Варварина, код Саставака, на Варваринском пољу, септембра 1810. Битка је трајала више дана, а одсудни бојеви, крајем септембра, требали су да спрече даље напредовање турске војске, која је под вођством Хуршид-паше освојила Крушевац и целу Крушевачку нахију. Освајачким намерама Османлија супротставили су се заједно српски устаници и руска царска војска, на чијем челу је био гроф Јосиф Корнилович Орурк. Поред грофа, од српских старешина, истакли су се хајдук Вељко Петровић, Младен Миловановић, Станоје Главаш, обор кнез Јевта Бркић, барјактар Милета Радојковић, Узун Мирко Апостоловић, параћински војвода Илија Барјактаревић. Херојством се нарочито истакао српски мегданџија Јово Курсула, који је у двобоју пред саму битку погубио Омер-агу Црног Арапина. Читав век касније, 1910. на прослави стогодишњице Варваринске битке, којој су присуствовали краљ Петар I Карађорђевић и његов син престолонаследник Александар, у варошици Варварину, као и на месту боја, подигнути су споменици. У Варварину, недалеко од цркве, подигнут је споменик Јову Курсули и српским јунацима, а на Варваринском пољу грофу Орурку и руским војницима.https://www.facebook.com/photo?fbid=791090208675727&set=a.776014256849989

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317

Citat:ДВЕ ОТАЏБИНЕ И ДВАНАЕСТ СУДБИНА: ПОТОМЦИ УЧЕСНИКА ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА НА ШКОЛОВАЊУ У РУСИЈИ
https://www.iib.ac.rs/istorijskicasopis/IC2069249M.html

https://www.iib.ac.rs/istorijskicasopis/assets/files/IC2069249M.pdf

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317


Citat:Govori da bih te video - Dejan Ristić o prilikama pred Prvi srpski ustanak

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317

Citat:ДАН КАДА ЈЕ ПРВИ ПУТ ОСЛОБОЂЕН КРУШЕВАЦ: Срби са Русима победили Турке на Варваринском пољу
https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1196810/dan.....foto-video

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317
Скела.

offline
 • VJ 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 16 Apr 2014
 • Poruke: 15317

Citat:Србија слави Дан државности – централна свечаност одржана у Орашцу

Србија обележава Дан државности – у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године, када је донет Сретењски устав. Дан државности обележен је полагањем венаца и одавањем почасти на више локација, а традиционално и код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу.


https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drust.....rasac.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 394 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 0 sakrivenih i 393 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Marko Marković