AESA radar - najnovija tehnologija avionskih radara

16

AESA radar - najnovija tehnologija avionskih radara

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25932

@Kubovac

Pazi sledece .Imas 4 antene dakle, u svakoj imas po 3 PPUM i sto je vazno svaki PPUM ima 4 kanala ali jos vaznije, imas u jednoj anteni 12 talasovoda gde je omoguceno istovremeno zracenje po svakom kanalu ( dakle njih 12 u jednoj resetci ) tj 12 iz svake resetke. Ranije smo ako se dobro secam nas dvojica komentarisali one izlaze iz jednog pazi dvokanalnog ( dvorezimskog ) predajnika ( o tome ce vremenom tek biti price ) .Dakle da,jedan predajnik ima jedan izlaz ( jedan signalni izlaz ) a mozes imati dva ( rezimo jedan kvazi-neprekidni signal a drugi kontinuirani signal ). Ovo moze samo naizmenicno( znaci ne istovremeno ) i to jedan za drugim po intervalima koji traju eto nekoliko ms ili koju desetinu ms ,nebitno sad .

Medjutim ovde imas po jednoj resetci 12 tih izlaza i svaki moze biti iskoristen prakticno istovremeno Zanimljivo je da se za maks predajnu snagu zracenja navodi sledece :

Citat:Потенциал при работе на передачу в режиме максимальной мощности должен составлять не менее 360xN2 Вт , где N – число излучателей.

Dakle 360x 24 /12x2/ a to je vise od 8.5kW po jednoj resetci a ima ih 4 .Dovoljno je reci da samo jedan PPUM tezi blizu 4kg a potrebna radna energija je tu do 500W .Ono sto je takodje zanimljivo je formiranje `DN` =Dijagrama napravljenosti -usmerenosti ,tj snopa( pojedinacnog i sumarnog) po sve 4 reshetke te omoguceno skeniranje i to azimutalno iz sve 4 resetke istovremeno .Ovoga kod izvoznog Su-57E nema jer on ne poseduje dodatne dve reshetke u konzolama predkrilaca .Naravno svi signali po 4 kanala ( dakle sva 4 u PPUM mogu imati istovremeni izlaz ,ovo imaj na umu ) mogu raditi po zadanim funkcijama ,bilo za funkciju RLS ili za funkciju Gosopoznavanija kako je navedeno .

Dakle moramo razlikovati izlaz iz jedne cevi kod jedno ili dvokanalnog predajnika ( na bazi cevi putujuceg talasa obicno ) ili vise izlaza iz vise talasovoda/zracecih elemenata istovremeno kad svaki PPUM ima svoj izlaz,sto je vazno svaki PPUM sa po 4 kanala ima znaci 4 izlaza ( predaja ) i 4 ulaza( prijem ) .

Ovo su 4 zraceca elementa za 1 PPUM ,dakle imamo 4 izlaza/ulaza


Ovde vidimo 3 PPUM i 12 tih zracecih elemenata ,12 izlaza/ulazaNa temi Su-57 je pojasnjeno da u ovom panelu AFAR-L postoje zapravo 2 reda/bloka ovih talasovoda ,onaj gornji sluzi za zracenje kad su destabilizatori i predkrilca spusteni-oboreni a donji red talasovoda sluzi za zracenje kad su destabilizatori i predkrilca u uvucenom polozaju .

Dakle po jednoj antenskoj reshetci 12 kanala sa 12 sopstvenih` izlaza-ulaza` .Sirina ovih talasovoda je negde oko 12cm ( 1/2 talasne duzine 24cm ) .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2446
 • Gde živiš: Macedonia

Тврдња Радар у Л опсегу је Почео ДР Карло Копп , био у праву или не ?
А након тога и Руски извори ( Известија и остали у том рангу ) Можда има мању резолуцују али даје неку свесност о боишту и где да шаље узак сноп у Х банду ,
А колко је битно да се попречава дата линк 16 нам је Јасно још од идлибске дешавке
Дали се бар око овог слажемо сви,offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25932

^

Karlo Kop je analizirao te ruske AFAR-L pre nekih 10tak godina vodeci se po ruskim reklamnim materijalima tada dostupnim .Tacnije njegova analiza datira iz 2009 : https://www.ausairpower.net/APA-2009-06.html

Vodio se po materijalu firme NPP `Puljsar` ( izradjuje ove PPUM ) i onom sto je izlozeno i reklamirano na MAKS2007 i 2009.Ono gde je on pogresio tada ( mene takodje jedno vreme zbunjivalo ) je sto je sve to pripisao Su-35S i Suskama 27/30.Medjutim sve to je zapravo projektovano,razvijeno i kasnije vremenom izradjeno,ispitano te ugradjivano u prototipove Su-57.

Ruski izvori su o ovom javno `pisali ` i ranije .Recimo taj NPP `Puljsar` je jos 2008 i pre izdavao reklamni materijal za AFAR-L ,samo sto je rekoh to sve bilo namenjeno Su-57 a ne Su-35S kako je Karlo smatrao.
Ovo sto je Kubovac naveo :

Citat:AESA radar (i PESA) imaju svoje zakonitosti. Radari u decimetarskom opsegu su prevelikih gabarita da se "spakuju" u avion, odnosno potreban je preveliki broj PPM, a postoje zakonitosti u razmaku 2 PPM modula koji za radar u L-bandu moraju biti barem polovina talasne dužine, odnosno 7-15 cm (talasna dužina 15-30 cm). I to je tako i ugrađeno na SU-57.
Ukoliko bi svih 48 kanala radilo istovremeno, narušila bi se L-band konstrukcija i radar ne bi mogao da funkcioniše.


Sto se gabarita tice ,dovoljno je pogledati na slikama kolike su to gromade od PPUM i jos nesto nije razmak izmedju 2 PPUM ona 1/2 talasne duzine,vec je to sirina talasovoda .Ove antenske reshetke su inace sirine oko 1.5m ,12 talasovoda po nekih 12 cm sirine.Ako bi svih 48 kanala zracilo istovremeno ,naravno za zadanu radnu frekvenciju i zadano vreme ,pitanje je zasto ne bi mogao da funkcionise ?Sigurno da moze da zraci i naizmenicno zavisno od radnog rezima i vremena zracenja tj radnog ciklusa .

Ako vec govorimo o izlaznoj (zracecoj ) snazi pa kod radara sa AFAR-X imamo 1500-2000PPM jel tako ,max snaga je za sad nivoa oko 10W po jednom .Ovde govorimo o `grdosijama`max snage 700W-1kW (po jednom kanalu ) .

Ono sto se moglo iz `Sifre Merilo` shvatiti pored 4 kanala ( znaci svaki kanal ima svoj izlaz/ulaz ) ,postoje dva radna rezima : RLS i Gosopoznavanije ,nigde se ne pominje bilo sta vezano za ometanje ,komunikaciju i slicno .Dakle striktno dva rezima :radarski -osmatracki i radarski-identifikacioni .Sto se izlaza/predaje signala tice ,frekventni raspon 1.28-1.44GHz se koristi za rezim RLS a frekventni raspon 1.44-1.55GHz za rezim Gosopoznavanija ( sistem raspoznavanja drzavne i medjunarodne pripapadnosti ) .U rezimu prijema i obrade signala/ulaza frekventni raspon je 1.28-1.55 GHz (obuhvata znaci oba navedena poddijapazona ) .

Dakle ostaje upitno to oko ECM/ECCM,data-link i ostalog vezano za AFAR-L.Izgleda da ima samo funkciju RLS i Gos./IFF

Pored Karla,autor ovog teksta je ( crvenom bojom ) opisivao ove AFAR-L navode se dve antene ,znamo da ih ima 4( Su-57E ima dve) .Zanimljivo je kod ovih AFAR-L a sto oni navode Karlo i ovaj tekst dole,ta funkcija radio-penelgacije/goniometrije ( pasivna- lokacija ) .Interesantno tih detalja za sad na Su-57 nema ,ni gde mu je RWR ( i SPO ) ,ni ove radio-pelengacione prijemne antene itd. To je sve jednostavno skiriveno pod oplatom a moguce da su za to kao i za L402 `Himalaji` iskoristeni radio-prozracni kapotazhi vrhova krila.

http://fullafterburner.weebly.com/aerospace/sukhoi.....amechanger

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@Ray

Ajde da pokušamo još ovako, pa da malo možda "oladimo". Mada, možda nije loše da malo skrenemo misli sa ove trenutne situacije u zemlji i okruženju.

Kod određivanja daljine otkrivanja radara, presudnu ulogu ima izlazna snaga predajnika.
Kod određivanja rezolucije, tj. sposobnosti razdvajanja 2 ili više ciljeva koji lete na bliskim rastojanjima, potrebno je da ,kod AESA radara, imamo što više primo-predajnih modula sa emiterima.
Zašto?
Zato što se sva snaga radara može usmeriti na uži dijagram zračenja i samim tim se dobija i na rezoluciji, ali u određenoj meri i na daljini. To znači da je snop uži, da se snaga radara koncentriše na uži snop, manji sektor u VaP-u i da se samim tim i na prijemu "slušaju" vraćeni signali sa manjeg prostora-sektora, što dalje omogućava znatno bolji odnos "Signal-šum" i povećava mogućnosti izdvajanja "korisnog signala" iz "kakofonije" signala i šumova koji se vrate na prijemnik.
Kada imaš mali broj emitera, možeš imati daljinu prilično veliku, ali nemaš rezoluciju. Veliku snagu radara koristiš da zračiš sa širokim snopom u veći sektor u prostoru i vraća ti se značajno više šumova koji otežavaju izdvajanje "korisnog" signala cilja.
Zato su stariji "klasični" radari toliko velikih dimenzija antena, da naprosto mogu energiju usmeriti u što uži prostor radi vraćanje što korisnijeg signala.

Evo ti primer:
Ja sam tokom 99-te godine na radaru P-15, na daljinama do 30-40 km, sasvim jasno video odraz 1 cilja i tako ga i najavljivao. Ali već na 70, 80 i više kilometara, taj odraz je često bio duži i širi. Azimut i daljina više ne mogu da budu toliko precizno određeni zbog toga. Ali zašto je to tako? Pa zato što se radilo o više ciljeva koji lete u nekoj formaciji (para ili odeljenje), a radar na tim daljinama i visinama, nije bio u mogućnosti da iz razdvoji. To sam, po šifarniku, najavljivao kao "grupni cilj". Bolje i da sam pogrešio, nego da sam najavio 1 cilj, a ono 4-5 ciljeva.

Dakle...Po mom MIŠLJENJU, ovaj AFAR-L MOŽE osmatrati VaP i uočiti da postoji cilj/ciljevi kao potencijalna opasnost u njegovoj zoni osmatranja. Ipak, on ne može sa velikom preciznošću da odredi ni daljinu ni azimut, ni koliko ima ciljeva. Samo služi kao neka vrsta "radar warning system-a" da upozori pilota da "ima nešto sa strana", a još i ako se te letelice nisu identifikovale kao prijateljske, a to takođe radi ovaj AFAR-L, onda ih on može tako i označiti.
Pilot dobija neku vrstu upozorenja da na okvirno tom i tom azimutu i okvirnoj toj i toj daljini postoje neprijateljska letelica/letelice. Znači nešto slično "aktivnom sistemu SPO" ako dozvoljavate takvo poređenje.
Zato mislim da i vrši te 2 funkcije. Osmatra i kada uoči da "ima ciljeva" pošalje IFF i obavesti pilota da su neprijateljske. Pilot onda mora da odluči da li će manevrom lovca da krene prema ciljevima i da ih, koristeći X-band radar, uoči, otkrije i dejstvuje po njima.

Takođe, što se tiče mogućnosti oko LO/VLO. Treba samo da podsetim da L-band nije nikakav "magičan" opseg u kome se letelice sa VLO otkrivaju lako. U načelu, svaki radni opseg sa talasnim dužinama većim od X-band radara ima bolje šanse od njega, ali to ne znači ništa toliko posebno.
Za otkrivanje VLO letelica i dalje je neprikosnoven radar u VHF bandu, ili čak ispod toga u HF. Oni su "magični" pogotovo danas kada postoje i AESA VHF radari dok HF radari to "nadoknađuju" svojom "glomaznošću" i drugim karakteristikama formiranja snopa, koje sada nisu bitne za ovu temu....

PS. Ti možeš ugraditi na letelicu bukvalno samo 1 PPM i jednu antenu emitera u L-bandu ili bilo kom drugom. I imaćeš zračenje i imaćeš neki odgovor na prijemniku. I to je isto radar! Ali radar veoma loših karakteristika u određivanju parametara cilja i njihovom razdvajanju. O teškoćama u izdvajanju korisnog signala od šumova, tek da ne govorimo.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25932

U nacelu se slazem a i jeste tako ,AFAR-L i jesu tzv `AEW- radari `( dakle za rano upozorenje ) .Vec sam ranije ukazao sve sto te zanima u vezi istih ,znaci konkretno neki detalji ,imas u okviru dokumentra` Sifr Merilo` .Mi mozemo kopirati bilo Karla ,bilo nekog drugog ali onaj dokument je trenutno nesto najbolje i najvalidnije, uostalom i najdetaljnije sto mi imamo ovde.Znaci na stranu bilo tvoje ,bilo moje misljenje ili bilo koga drugog ,mi na onih 13 strana imamo sve `belo na crno` ,koliko toliko ,mozda nama i dovoljno za poznavanje TK-a tih AFAR-L .

Sto se broja PPUM tice i bilo kakvo razglabanja u vezi sa tim ,valjda ovi sto su radili u okviru pomenutog `Projekta`, najbolje znaju iz teorije i prakse koji je broj bio optimalan,odgovarajuci tj sasvim dovoljan za obavljanje zadataka zadanih po `Sifri Merilo` .Pazimo jednu stvar ,AFAR-X , onaj za PO kod Su-57S ima 1526 PPM ,kod AN/APG-77(V) ih ima oko 2000. Neko ce reci, e aha pa ovaj ima 2000PPM ,znaci bolji je od ove Belke sto ima nekih 500kom manje .Sta ako su ovi sa 1526PPM postigili isto sto i ovi sa tih oko 2000 ?

Bilo bi uostalom dobro da i za ove AFAR-X ( ima 4 antene :jednu za PO,dve za BO i jednu za ZO ) nadjemo dokument slican onom za AFAR-L sa malo vise detalja,TTZ-a ,nekih validnih podataka.Ima toga ponesto na vidiku ali nije bas tako detaljno kao ovo .Znaci najbolje sto trenutno imamo jeste `Sifra Merilo` ,licno sam se vodio po tome ,to je to .Pored tog pdf ,ne mozemo dalje` izmisljati toplu vodu` ,nema ni potrebe .Dakle vezano za tu rezoluciju,sirinu snopa,nacin skeniranja,tj usmeravanja istog itd uglavnom imamo upravo u tom pdf.

Tacno je da sam jedno vreme razmisljao ,reko ovo su sigurno antene u funkciji sto pomenu predhodno ono ECM,ECCM itd itd ali vidimo da se to uopste ne pominje u onom dokumentu . Znaci samo rezim za RLS i rezim za Gosop.... Nista vise ,ni manje od toga .Ako se u medjuvremenu nadje nesto dodatno ,postavice se naravno ,pa cemo naknadno proucavati i detaljisati .

Evo nekih linkova ka patentima...

Patenti ciji su autori delatnici firme NIIP imena Tihomirova i NPF `Aerofar` ,ima mnostvo zanimljivih detalja i podataka( postoji opcija prevoda ) :

«Двухдиапазонная антенная система»

Citat:Известна «Двухдиапазонная антенная система» (RU 2177662 опубл. 27.12.2001), включающая фазированную антенную решетку (ФАР) высокочастотного диапазона, волноводные излучатели которой образуют регулярную периодическую структуру, и ФАР низкочастотного диапазона, излучатели которой образуют регулярную периодическую структуру. Излучатели обеих ФАР образуют единую апертуру антенной системы, центры излучения обеих ФАР совпадают между собой или сдвинуты на величину периода расположения излучателей высокочастотной ФАР, излучатели высокочастотной ФАР объединены в непрерывные линейки, а излучатели низкочастотной ФАР расположены между линейками высокочастотной ФАР, образуя ряды, причем величины периодов расположения излучателей низкочастотной ФАР в ряду выполняют точно в соответствии с требуемым для заданного сектора сканирования значением, а между рядами дискретно, с шагом, кратным значению периода расположения линеек излучателей высокочастотной ФАР.

http://www.freepatent.ru/patents/2338307

двухдиапазонная антенная система с электронным управлением лучом

http://www.freepatent.ru/patents/2177662

PPUM za AFAR a koji zraci u dva dijapazona radarskog zracenja

Двухдиапазонный приемо-передающий усилительный модуль активной фазированной антенной решетки

https://poleznayamodel.ru/model/14/147523.html

offline
 • Pridružio: 26 Jun 2019
 • Poruke: 3180

Amerikanci modernizuju svoje F-18C/D ugradnjom novih AN/APG-79(V)4 AESA radara:
https://www.janes.com/article/95142/usmc-begins-aesa-upgrade-for-classic-hornets
AN/APG-79(V)4 je pod-verzija radara AN/APG-79 koji se ugradjuje na nove F-18E/F.
Prema prilozenoj racunici, jedan novi primerak AN/APG-79(V)4 sa integracijom na postojece avione kosta 3,36M USD.

offline
 • Pridružio: 29 Mar 2020
 • Poruke: 761

Ратно ваздухопловство Бугарске ће за неколико година бити једино у окружењу које ће располагати са АЕСА радаром и то АН/АПГ-83 на ловцу Ф-16 Блок 70.
https://tangosix.rs/2019/11/07/bugarska-vlada-dala.....de-dolara/
Такав развој ситуације утиче значајно на равнотежу између два ратна ваздухопловства која су тренутно по снази подједнака зато сматрам да би требало реаговати правовремено и пошто економска ситуација не омогућава набавку модерног вишенаменског борбеног авиона онда барем да ових 7 МиГ-29 једноседа и она 4 што требају стићи из Белорусије ускоро, гледамо да модернизујемо са АЕСА радаром по мом мишљењу радар ЕЛМ-2052 би био солидно решење пошто руских АЕСА радара у серијској производњи још увек нема и ко зна кад ће их бити.
https://www.iai.co.il/p/elm-2052

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2880

Tako je kada se gleda ko je bolji. Al treba biti svestan da je odrzavanje AESA radara puno skuplje kada se uzme u obzir sve njegove karakteristike. Tako da ne treba posto poto ići na AESA radar. Pogotovo vazduhoplovstva ranga balkanskih.

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2446
 • Gde živiš: Macedonia

kolko ima veze sa AESA ne znam
ali svi neshto rusi nemaju pojam od Elektronike
koliki je pomak nek ka\e neko ko zna.

http://www.mcst.ru/poluchen-pervyj-inzhenernyj-obrazec-mikroprocessora-elbrus16c
https://twitter.com/torgeek/status/1313788626216591361/photo/1
Citat:Эльбрус-16С:
- 16 ядер
- 16 нм
- 8 каналов памяти DDR4-3200 ECC
- Ethernet 10 и 2.5 Гбит/с
- 32 линий PCIe 3.0
- 4 канала SATA 3.0
- до 4 процессоров в SMP
- до 16 Тбайт в SMP
- 12 млрд. транзисторов

#hardware #vliw #elbrus #mcst #e2k #x86 #russianchip
http://mcst.ru/poluchen-pervyj-inzhenernyj-obrazec-mikroprocessora-elbrus16c

offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2446
 • Gde živiš: Macedonia

Upitno je Shto Rusi ne stavljaju AESA na avione
ZHUK
Bjelka ili koz znako
ali ne znachi da ne znaju da naprave

I to vid chudo joshmanji dijametar i na rakete.
[img]https://pbs.twimg.com/media/EjiG3dkVgAUnbXx?format=jpg&name=small[/img]
https://fighterjetsworld.com/air/russias-new-k-77-.....FrfOpsnQlo

Citat:Russia’s new K-77 air to air missile, a design based loosely on the R-77 currently in service, has been unveiled for the first time carried by an aircraft.

The K-77 was developed specifically to equip Russia’s Su-57 next-generation fighters, and accordingly is shorter than other long-range missile designs and has clipped fins to allow it to be carried in the new fighter’s internal weapons bays.

The Su-57 notably has a larger internal carrying capacity than any other fifth-generation aircraft and can accommodate up to eight long-range air to air missiles and two short-range ones.

Its rivals the American F-22 Raptor and Chinese J-20 can only carry six long-range and two short-range missiles each, while the new and much smaller American F-35, the only Western stealth fighter in production today, carries just four missiles of any size. The Su-57’s weapons bays are also deeper than those on the Raptor or the J-20, allowing it to carry higher diameter weapons such as cruise missiles, guided bombs, and in the future small hypersonic ballistic missiles as well which are currently at a prototype stage of development.

The Su-57 is a highly ambitious design which integrates a number of technologies not seen on other fifth generation fighters, including three dimensional thrust vectoring engines, cheek and rear facing radars and laser defence systems among others.

The aircraft’s prototypes are currently being used as testbeds for sixth-generation technologies, which are expected to be integrated onto later variants.

The K-77 is expected to bridge the gap in firepower between the Su-57 and new American and Chinese fighters, with the older R-77 missile eclipsed in its capabilities by America’s new AIM-120D, and far moreso by China’s new PL-15 which is currently considered the absolute leader in the field.

It remains uncertain whether the K-77 will use a cheaper and less sophisticated passively scanned array radar, as Russian missiles until now have and as U.S. and European missiles do, or whether it will use a more advanced AESA radar, as only Japanese and Chinese missiles currently do.

Russia was notably a latecomer in integrating AESA radars onto its fighter jets, with its first AESA radar-equipped fighter the MiG-35 entering service in June 2019, but such radars can provide missiles with a key advantage both in locking onto enemy aircraft and in countering enemy electronic warfare efforts.

The K-77 is reported by Russian sources to have a range of 193km, longer than the top American missile the AIM-120D which reaches 180km, but short of the Chinese PL-15 which reaches an estimated 250-300km. What makes the K-77’s introduction particularly significant, aside from its more compact size and longer range, is the fact that its active phased array antenna (APAA) guidance technologies make it extremely accurate even against small and agile targets at extreme ranges.

A sophisticated radar system in the missile’s nose can overcome the radar’s “field of view”problem, allowing the missile to retain a lock 360 degrees around itself, and thereby preventing fighters from evading its “field of view” by ducking past it. This will provide the missile with a ‘no escape range’ several times as long as that on the R-77, and much longer than those of the AIM-120D or PL-15. Russian state media outlet RT explained the APAA technology used by the K-77 as follows:

“An active phased array antenna consists of a large number of cone-shaped cells installed under a transparent-to-radio-waves cap on the nose of the missile. Each cell receives only a part of the signal, but once digitally processed, the information from all cells is summarised into a ‘full picture,’ enabling the K-77M missile to immediately respond to sharp turns of the target, making interception practically inevitable.”

Integration of the K-77 is but the latest example of the Su-57 fighter pioneering groundbreaking new technologies which other countries may only later begin to develop themselves.


A sophisticated radar system in the missile’s nose can overcome the radar’s “field of view”�problem, allowing the missile to retain a lock 360 degrees around itself, and thereby preventing fighters from evading its “field of view” by ducking past it. This will provide the missile with a ‘no escape range’ several times as long as that on the R-77, and much longer than those of the AIM-120D or PL-15. Russian state media outlet RT explained the APAA technology used by the K-77 as follows:

“An active phased array antenna consists of a large number of cone-shaped cells installed under a transparent-to-radio-waves cap on the nose of the missile. Each cell receives only a part of the signal, but once digitally processed, the information from all cells is summarised into a ‘full picture,’ enabling the K-77M missile to immediately respond to sharp turns of the target, making interception practically inevitable.”

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 572 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 3 sakrivenih i 537 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bane san, bankulen, bojank, BSD, cenejac111, cvrle312, DARKMEN22, DonRumataEstorski, dragoljub11987, HrcAk47, kljift, leptirleptir, LUDI, lukac, m0nstrum_, mane123, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, mushroom, Nomenklatura, pavle_pzs, Pohovani_00, Recce, RJ, Snorks, Srki94, Xstrim, yrraf, Zi0mek, zoxknez