Helmet mounted display - HMD

2

Helmet mounted display - HMD

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

Eurofighter Typhoon Integrated Display Helmet (IDH) (Велика Британија)
Као део „The Typhoon Head Equipment Assembly (HEA)“ BAE System „Striker“ или IDH је намењен да приказује летне информације, слику за ноћни вид и параметре циљева „изван – осе“ (авиона и наоружања). IDH је изабран за Јурофајтер програм јер може да пружи непрестан рад 24 часа, по свим временским условима, при свим профилима лета, и класификован је да нема ограничења по борбеним профилима лета, што би значило да систем трпи све што пилот може да истрпи. Приказ даје информације везане за навигацију, одређивање и захват циља, ноћно осматрање и параметре статуса наоружања. Систем добија податке од сензора наоружања, од IRST (infra-red search and track), радара и FLIR.
Кацига која носи систем састоји се из два дела (две шкољке). Једна величина кациге покрива око 95% антропометријских захтева, а величина се са унутрашње стране подешава према сваком пилоту. Кацига такође обезбеђује ласер и НХБ заштиту. Покрети кациге се региструју путем прецизног оптичког система веома малог кашњења, чиме је избегнуто мапирање кабине. Спољња шкољка кациге је карактеристична по великом броју малих испупчења (LED диоде) која су у функцији система за праћење покрета главе. Систем је ослоњен на два минијатурна CRT-а високе резолуције, а даје 40х30 степени видног поља са потпуним међусобним преклапањем. За ноћни вид користе се две одвојиве камере „Омни 4“ осетљиве на ниске вредности осветљења. Кацига има двоструки визир, један је провидни (заштитни од удара ваздушних струјница и при ноћној употреби уређаја), а други се користи при дневној употреби и уједно је заштита од ласера и сунца. Страјкер је примењив на авионске и хеликоптер платформе. Тежи 1,9 кг, а за употребу ноћу 2,3 кг, хвале га да је перфектно избалансиран и да је међу најлакшим производима на тржишту, међутим...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

Helmet Mounted Display System (HMDS) (Сједињене Америчке Државе)
Helmet Mounted Display System (HMDS) је развијен за F-35 Joint Strike Fighter (JSF) у компанији Vision Systems International (VSI). VSI је завршио свe потребнa летна тестирања, омогућавајући безбедно катапултирање до брзине од 450 чворова (830km/h). Кацига је показала структурну издржљивост до 600 KEAS као критичну вредност ризика при сертификацији. HMDS је имао свој први лет 4.10.2007.године на 10-ом лету JSF F-35.

Систем пружа пилоту видео-слику у дневним или ноћним условима у комбинацији са прецизном симбологијом. Занимљиво је да је то први тактички авион без HUD. Ову функционалност обезбеђује управо HMDS. Систем користи идентичну симбологију имплементирану на JHMCS. CRT коришћен у JHMCS замењен је са два 0,7-инчна (дијагонала) AMLCD-а са SXGA резолуцијом. Пружа видно поље 40х30 степени (40 хоризонтално и 30 вертикално). Систем праћења покрета главе је изведен електро-оптичким путем.
Пилот има могућност да прати ситуацију 360 степени око авиона путем високоосетљивих ИЦ сензора распоређених по авиону. Та могућност је обезбеђена системом DAS (Distributed Aperture System EO – DAS). Овај систем омогућава праћење ситуације потпуно покривеног простора око авиона. Уколико је било недоумица како пилот види „кроз под“ доле наведени линк видео клипа је најбоље објашњење. Ноћно осматрање је обезбеђено довођењем сигнала на кацигу и независно је од кабинског осветљења, месечине или светала урбаних целина, као и покрета главе пилота.Након доста недостатака које је имала прва генерација HMDS, појавила се и друга генерација:offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

Targo (Израел/Сједињене Америчке државе)
Да би изашли у сусрет потребама јефтиног решења и лаке интеграције VSI је развио HMD намењен за лаке борбене авионе, транспортне платформе и авионе за напредну обуку пилота. Систем је дизајниран за различите нивое интеграције почевши од нивоа аутономног ситема за обуку пилота (летача) до нивоа потпуно интегрисаног HMD система. Произвођач потенцира да Targo не захтева измене на авиону, осим по питању сензорног система за регистровање покрета главе. Обезбеђује све предности као и тактички HMD-ови, као што су приказ слике и симбологије на визир кациге, прецизно праћење покрета главе и захват циљева. Систем обезбеђује могућу надоградњу по питању навигације, обуке, аудио и видео записа, као и симулације и обликовања мисија. Ове додатне опције захтевају минималне модификације хардвера, јефтине су, а достижу функционалне могућности осталих VSI-јевих HMD. Могућности Тарго система подразумевају модуларну измену модула за дневну и ноћну употребу. За потребе ноћног вида се могу поставити модули Night Vision – NVCD/QuadEye или ANVIS-9. Приказ је на десном оку, видно поље од 20 степени је монокуларно приказано. Осим симбологије, систем може приказати видео слику или синтетички створену слику са другог извора. Сензорни систем за праћење покрета главе је опто-инерцијални.

Обзиром да невероватно личе један другом, Targo и JHMCS II, врло лако се може доћи до закључка да се ради заправо о истом систему. Међутим, на аеромитингу у Сингапуру је обелодањено да је нови JHMCS II заснован на Targo HMD-у.
Главна разлика је у томе што Тарго користи опто-инерцијални систем за праћење кретања главе и аутономан је по питању већине подсистема, док је JHMCS II дизајниран да користи постојеће JHMCS рачунаре за приказ слике. Код JHMCS II систем за праћење кратања главе је магнетни, ради лакше интеграције у постојеће платформе које већ имају интегрисан стари JHMCS. У дневном моду оба система поседују LCD у боји као извор слике у комбинацији са позадинским осветљењем и оптиком, заједно пројектују слику на визиру.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

Мало о системима примењеним на хеликоптерима:

Integrated Helmet and Display Sighting System (IHADSS) (Сједињене Америчке Државе)
Honeywell је у касним 1970-им развио први потпуно интегрисан HMD под именом Integrated Helmet and Display Sighting System – IHADSS. Примењен је у америчкој војсци на AH-64 –Апач хеликоптерима и још увек у производњи, данас се може наћи у понуди Elbit-а. Током развоја IHADSS је развијан у оквиру програма дизајна летачке кациге, пре свега обезбеђења заштите од удараца и заштите од буке. Настао је као последица потребе за уређајем који има проширену улогу кациге у смислу да обезбеди визуелну спону између летача и ваздухоплова, посебно са увођењем у употребу јуришних хеликоптера. IHADSS – је опремљен са инфрацрвеним сензорним уређајем за праћење покрета главе. Инфрацрвени сензор покрета главе је у функцији управљања спољњим FLIR уређајем монтираним на носу хеликоптера. Приказ је изведен монокуларно на једно око летача. На монокуларном приказивачу, приказ је комбинација симбологије (курс, обртни момент, висину, итд .) и преклапајуће слике која потиче са FLIR сензора у носу хеликоптера.
Овај систем је такође примењен од стране Boeing-а на хеликоптеру OH-58D Kiowa и од стране Agustа-е на A-129 Mangusta. Главне могућности овог система су да је систем праћења главе пилота спрегнут са турелом, сензорима главе вођених средстава и куполним уређајима за ноћни вид. Приказује видео слику ноћног осматрања на око летача која је преклопљена са симбологијом летних података и симбологијом управљања ватром. Систем се може независно користити у оба пилотска простора или спрегнуто, а захват циља се може извршити из једног или другог пилотског простора по избору, како са земље, тако и у ваздуху (typical boresight time – 5 sec). Омогућава навигацију на малим висинама и у бришућем летењу коришћењем сензора за ноћни вид. Систем карактерише слабија осветљеност током дневне употребе. Користи 1-но инчни CRT као извор слике, која захвата 40х30 степени видног поља у оквиру поља захвата система од ±180 степени по азимуту и ±90 степени по елевацији. Видео формат је 525х875 линија. Систем је компатибилан са FLIR уређајима прве генерације. О уређају је написано више студија и послужио је као основа за развој више уређаја.
Септембра 2010.године одобрена је производња 51 апарата Apache Block III (AB3) са веком употребе до 2040.године. У оквиру тог програма IHADSS је претрпео редизајнирање по питањима функционалности, подешавања и софтверске преправке, посебно у домену поједностављивања процедура и повезаности са беспилотном летилицом Gray Eagle.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

Napisano: 05 Mar 2014 18:05

Izvinjavam se, radi preglednosti sam razdvojio, nažalost malo i pretumbao prethodne predugačke postove koji su se "lepili" jedan na drugi, nadam se da imate razumevanja Smile
Ovako je sigurno preglednije

Dopuna: 25 Mar 2014 20:02

JedEyeЏедај је један од представника HMD за хеликоптере и одликује се веома великим обимом видног поља од преко 80 степени по азимуту и 40 степени по елевацији. Пројектована слика је добијена путем два flat-panel дисплеја високе резолуције (2250×1200 пиксела) што омогућава високу оштрину слике у монохроматском (зеленом) приказу. Слика може бити пројектована монокуларно и бинокуларно. Систем је направљен како би превазишао досадашња решења која углавном нуде 25 × 20° до 40 × 30° видног поља које покрива HMD. Систем за праћење покрета главе је магнетни са прецизношћу од 0,25°. Систем тежи 2,3 килограма са кацигом. Компатибилан је са кацигама Gentex HGU-56P и HISL ALPHA-900. Конкретно, систем је развијан за Apache Block III како би био компатибилан са постојећим mission computer-ом, као и за друге платформе као што су MTADS, и IHADSS-21.Перцепција пилота хеликоптера може бити значајно нарушена услед недостатка природне светлости, услова магле или падавина у завршној фази слетања. Чак и при условима добре видљивости ситне честице могу бити одуване ваздушним ковитлањем стварајући дезорјентишући ефекат назван "brownout". У условима "нестајања" реперних тачака пилот није у стању да правилно цени промене брзине силажења, скретања и клизања. Ово се показало као узрок многим удесима. Да би се решио овај проблем прибегло се искоришћењу могућности HMD. Као посебан подсистем симбологије и синтетичког приказа на HMD развијен је "brownout symbology system"-(BOSS), специјално развијан због претходно описане проблематике. На слици испод се види синтетички приказ путање и предефинисане зоне слетања у облику "коцке". "Коцка" својим маргинама даје пилоту референтне тачке у условима потпуног губитка природних тачака када се рецимо подигне облак песка или снежне "прашине".

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25407
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Revolucionarni Q-Sight koji osim primene u vazduhoplovstvu, zbog gabarita i jednostavnosti nalazi svoje mesto i u informativnom sistemu pešadije
http://www.globalcommhost.com/bae/contact/docs/Q-Sight-w-GRSS[1].pdf

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

INTRODUCTION TO HELMET-MOUNTED DISPLAYS

Arrow http://www.usaarl.army.mil/publications/HMD_Book09.....splays.pdf

sa wiki

http://en.wikipedia.org/wiki/Helmet-mounted_display

od K.Kopa

Arrow http://www.ausairpower.net/hmd-technology.html

Pregled HMD/HMS na jednom forumu

Arrow http://defence.pk/threads/aviation-helmet-designs-helmet-mounted-systems.30829/

ima i ovo pojasnjenje akronima HMD

Head-Mounted Displays

Arrow http://www.davi.ws/avionics/TheAvionicsHandbook_Cap_5.pdf

Evo neka bude i ova novost

Russian engineers working on a helmet mounted display for bikers

Arrow http://thedroidguy.com/2013/06/russian-engineers-w.....or-bikers/

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24543
 • Gde živiš: Petrovgrad

Opet Izraelci majstori. HUD u obliku naocara.SKYLENS Arrow http://trishul-trident.blogspot.com/2014/05/interesting-innovations.html

Citat:Suitable for day and night operations and for all weather conditions, the system provides heads-up information while minimising the dependency on airport instrumentation. Equipped with SKYLENS, aircraft are capable of take-off and landing in low-visibility conditions and in locations that non EVS-equipped aircraft could not access previously. SKYLENS, a part of the ‘Clearvision’ EFVS family, displays high-resolution symbology and video on a transparent visor, providing pilots with cutting-edge heads-out capabilities.

Designed and built for use by commercial and military aviation anywhere in the world, the system provides a unique solution for retrofitting existing platforms, small cockpit aircraft and helicopters. The new system, which is in advanced processes of airworthiness certification, is expected to enter into service by end of 2016.

offline
 • Pridružio: 06 Maj 2013
 • Poruke: 884

HDMS 3 generacija
http://www.ainonline.com/aviation-news/singapore-a.....et-display

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24543
 • Gde živiš: Petrovgrad

Thales Scorpion kao standardna kaciga za sve nove/modernizovane Airbus helikoptere

http://www.ainonline.com/aviation-news/2014-07-28/.....elicopters

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 692 korisnika na forumu :: 38 registrovanih, 6 sakrivenih i 648 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, bulltony, celik, cole77, dika69, Drug pukovnik, Dukelander, elenemste, Filip Marinković, Georgius, goxin, ikan, jednoruki krstivoje, kripo, Lep1na, Marko Marković, Mercury, Milos ZA, misaru, Miskohd, MrNo, novator, nuke92, Oluj2.1, ostoja, pein, prekodrinski, Regrut Boskica, RJ, sabros, sizif, Sr.Stat., Toni, vathra, xJeremijAx, zixmix, Živković, 1107