NATO - juče, danas i sutra

10

NATO - juče, danas i sutra

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2655
 • Gde živiš: Novo mesto

Is Georgia getting closer to the EU, but farther from NATO?
Arrow http://www.jamestown.org/single/?tx_ttnews%5Btt_ne.....7lYVmdZqM8
Citat:The resolution adopted at the 2008 Bucharest summit of the alliance said that Georgia and Ukraine “will join NATO” and “MAP is the next step for Ukraine and Georgia on their direct way to membership” (nato.int, April 3, 2008). However, after a brief—and successful for Russia—war in 2008, Georgia’s chances degraded instead of increasing. U.S. President Barack Obama said recently that Georgia was not on the path to NATO (civil.ge, March 27). German Chancellor Angela Merkel emphasized during a meeting with Prime Minister Garibashvili that granting a MAP to Georgia would not be considered at the upcoming NATO summit in Wales (civil.ge, June 2), while the president of France noted that “security of Georgia was first of all Georgia’s own responsibility” (news-region.com, May 14).
Odgovor je da.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Jan 2014
 • Poruke: 1331
 • Gde živiš: na zalasku sunca

Pitanje da milion dojce maraka:IMA li Juzne osetije i Abhazije u gruzijskom sporazumu o pridruzivanju EU?online
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2710

Čisto sumnjam da će da prime Gruziju u EU kao i u NATO, zemlje sa nerešenim teritorijalnim pitanjima su opasne jel onda NATO kao savez može biti uvučen hteo ili nehteo u potencijalni sukob sa Rusijom.

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2655
 • Gde živiš: Novo mesto

amaterSRB ::Pitanje da milion dojce maraka:IMA li Juzne osetije i Abhazije u gruzijskom sporazumu o pridruzivanju EU?
Sad šta su u istinu podpisali, to će biti carinske olakšice i tamo sigurno mora biti napomena u vezi Osetije i Abhazije.

offline
 • WS2 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 01 Okt 2012
 • Poruke: 4114

amaterSRB ::Pitanje da milion dojce maraka:IMA li Juzne osetije i Abhazije u gruzijskom sporazumu o pridruzivanju EU?
Kipar ...

offline
 • Cigi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2655
 • Gde živiš: Novo mesto

Napisano: 07 Jul 2014 8:02

Citat:Article 9
Peaceful conflict resolution
1. The Parties reiterate their commitment to peaceful conflict resolution in full respect of the sovereignty and territorial integrity of Georgia within its internationally recognized borders as well as to facilitating jointly post-conflict rehabilitation and reconciliation efforts. Pending sustainable solution to conflict and without prejudice to the existing formats for addressing the conflict-related issues, peaceful conflict resolution will constitute one of the central subjects on the agenda of political dialogue between the Parties, as well as in the dialogue with other relevant international actors.

Ovaj sporazum EU-Gruzija je još u radu. Ovo sam našao. Verovatno isto piše kod Moldavije. Kada bude izdana zvanična verzija onda ću ponovo da je prećešljam...
Za robu iz Krima je EU već uvela sankcije.

Dopuna: 07 Jul 2014 10:39

Citat:Article 8
Regional stability
1. The Parties shall intensify their joint efforts to promote stability, security and democratic development in the region, and in particular shall work together for the peaceful settlement of regional conflicts.
2. The Parties reiterate their commitment to a sustainable solution to the Transnistrian issue, in full respect of the sovereignty and territorial integrity of the Republic of Moldova as well as to facilitating jointly post-conflict rehabilitation. Pending its resolution and without prejudice to the established negotiating format, the Transnistrian issue will constitute one of the central subjects on the agenda of political dialogue and cooperation between the Parties, as well as in the dialogue and cooperation with other interested international actors.
3. These efforts shall follow commonly shared principles of maintaining international peace and security as established by the UN Charter, the Helsinki Final Act of 1975 of the Conference on Security and Cooperation in Europe and other relevant multilateral documents.

EU-Moldova.

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1276

offline
 • Pridružio: 31 Jan 2014
 • Poruke: 1331
 • Gde živiš: na zalasku sunca

NATO nije spreman da odgovori na pretnju iz Rusije

Tanjug | 31. jul 2014. 12:19 | Komentara: 0
"Rizik od napada Rusije na neku članicu NATO-a, čak i ako je mali - značajan je. Nismo uvereni da je NATO spreman za ovu pretnju", rekao je predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu Rori Stjuar
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:50337.....-iz-Rusije

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3629

Duže vremena gledam ovu gif animaciju o širenju NATO pakta koja me uz naslov teme mami da napišem ponešto na zadatu temu, pri čemu ču morati pominjati i državu koja je postojala na Balkanu ali i države koje su nastale iz nje jer prostor od sunčane strane Alpa do Ohrida i Prespe je neodvojivi deo teme naročito u sklopu šire slike događanja u prošlosti ali i u budućnosti pa evo malo kućne geopolitike.
Prostor na kome smo mi napravili kuće je vekovima bio džada kojom su su se valjale vojske tokom većine značajnih sudara civilizacija i ideologija u proteklih par milenijuma. Značaj je prepoznat davno od strane zapadne alijanse i sve što je činjeno u prošlost, što se čini danas a i u budućnosti je napor da se tu dođe i ostane a sve u obezbeđivanja uspeha osnovnog cilja prodora na istok, stavljanja pod kontrolu energetskih, sirovinskih i vodenih resursa Ruske zemlje koja se proteže sve do Vladivostoka. Ja spadam u grupu ljudi koji smatraju da je prodor na istok ultimativni cilj i zalog opstanka tzv zapadne civilizacije.

Kada je savez osnovan svima je poznato, poznato je koliko se do danas proširio. Ima tema koja pokriva period pedesetih godina prošlog veka kada je saradnja Jugoslavije bila bliska i javna a zvanično se završava 1957/58 godine. A da li je zaista bilo tako?

Citat:
Raketaš
Ja sam kao vojnik i kao inženjer odgojen na doktrini da nam je neprijatelj broj jedan ruski tenk i da se bijemo s njima do iznemoglosti , to se tad zvala odsudna odbrana , e kad nas ti tenkovi pregaze i dođu do linije Kupa- Sava- Dunav -Morava-Vardar , onda nastupa partizanija , i opet se bijemo na obalama tih rijeka , rušimo mostove i ORKANOM sa Petrove Gore držimo pod vatrom sve mostove i mostobrane od Karlovca do Siska , i tako redom preko Zalužana do Strumičkog polja.

A dok se mi bijemo na obalama rijeka dotle se ameri iskrcavaju kod Zadra i onda nas konjica vadi iz govana , a da konjica ne mora vući i topove sa sobom mi imamo i topove u kalibru 105 155 i 203 , već spremne i posade dobro obučene , e sad kad laka konjica i teška artiljerija krene preko rijeka u Slavoniju i Vojvodinu ako se nađe usput koja hiljada granata u kalibra , 122 , 130 , 152 dobro došla.

Malo karikiram jedan ratni plan koji je detaljno proigran na nizu manevara i vježbi i na bazi kojeg smo se uvalili u razvoj sustava NORA , KOLOS, ORKAN, da ne nabrajam dalje.


Uvaženi kolega Raketaš nije ništa karikirao praktično je naveo doktrinu i kičmu svih ratnih planova JNA od posete Koče Popovića Vašingtonu 1951 pa skoro do prestanka njenog postojanja. Na osnovu tako koncipiranih planova planirano je uređenje zemlje u miru (pravljenje prostornih planova, uređenje zemljišta, lokacija vojne i industrije dvostruke namene, planiranje evakuacije cvilnog i partijskog rukovodstva) te uže vojno planiranje (razmeštaj jedinica i ustanova JNA, razmeštaj magacina RR, mobilizacioni planovi, obim, naoružanje i mesta razvijanja jedinica ratnog razvoja, razmeštaj objekata posebne namene, itd). Zvakako da su postojali i drugačiji ratni planovi ali ovo je alem-kamen od koga se nije moglo niti smelo odstupiti. Od kraja pedesetih pqa do raspada SFRJ je zemlja pripremana za rat kao tihi zapadni saveznik. U svetlu navedenog usađivanja ideje o Sovjetskoj opasnosti u svakog pripadnika JNA posmatram i veliku demobilizaciju 1952/53 ratnih kadrova koja pravdana prestankom opasnosti od Staljina no to je bio odličan momenat da se ukloni potencijalna smetnja u vojnim redovima a da se mesta popune mladim kadrovima potpuno posvećenim ideji borbe protiv permanentne Sovjetske opasnosti. Scenario konjice koja dolazi u pomoć Jugoslovenima je u NATO štabovima proigravan čak i i početkom osamdesetih godina prošlog veka. Pojedini istoričari i analitičari zameraju Ajzenhaueru što nije pedesetih učinio više da se Moravsko-Vardarska tranasverzala stavi pod neposrednu NATO kontrolu. Međutim mislim da se jedan drugi bitan koridor bio u fokusu pažnje dugoročnih planera. Prekidom očigledne vojne saradnje međutim na scenu stupaju međunarodne finansijske institucije i privrede zapadnih zemalja koji prodiru u zemlju jače i snažnije nego bilo koja armija. Planeri su prepoznali jedan drugi pravac kao izuzeno značajan za NATO ali je ekonomiji prepušteno da ga razvije i razvijala ga je kako u SFRJ a naročito nakon kraja rata 1995, a vojno će biti svakako zaposednut, što i finalizovano učlanjenjem Slovenije i kasnije Hrvatske u NATO.

Elem, da bi ste mogli ratovati iza Karpata i dalje treba vam mirna luka i odskočna daska a to je Panonija. NATO je tokom vremena ovladao skoro celim područjem izuzev izvesnog kamička u čizmi. Najbrže možete dopremiti ljudstvo, MTS i raznorazne potrepštine drumskim i železničkim putem u Panoniju iz dve luke a to su Kopar i Rijeka. Iz Rijeke pride vodi i naftovod do rafinerija na obodu panonskog basena no igrom slučaja tri rafinerije su pod kontrolom Ruskih naftnih kompanija. Slučajno ? Ko kontroliše te dve strateške luke i komunikacije kontroliše panonsku niziju. Ko kontroliše panonsku niziju može da planira put na istok. Rezervna luka i drumska komunikacije vodi od Splita. Strateške luke sa izgrađenom drumskom infrastrukturom u jadransko-jonskom basenu su još Drač i Igumenica ali one nisu vezane za Panoniju nego za podršku snaga Turskoj i dalje prema Kavkazu te bazama na Kosovu. NATO pažljivo formatira armije svojih članica na Balkanu dotle da su stanju da brane pravce snabdevanja i da daju jednice za glavninu snaga ali ne preko mere da bi ne daj bože mogle nešto samostalno da ugroze na moru i na kopnu. Svedoci smo da su koridori koji vode iz Kopra i Rijeke ka Budmpešti su ušli u sastav panevropskih transportnih koridora do 2030 kao i koridor od Ingumenice a u koje će dalje biti ulagana značajna sredstva. Značaj jadransko-Jonskih luka je velik prvenstveno što su prirodno zaštićene Dinarskim masivom i Prokletijama i mogu se braniti iz vazduhoplovnih baza u Italiji što sa Solunom te Vardarsko-Moravskom transverzalom nije slučaj. Takođe nekadašnji koridor 10 je brisan iz svih evropskih planova i kao takav ne postoji što se kod nas mudro prećutkuje.

Budućnost? Pa za to pokušaću da postavim knjigu Džordža Fridmana „Sledećih 100 godina“ koju iako je na engleskom preporučujem da pročitate. Knjiga doduše ne predviđa današnje Ukrajinske događaje ali se može shavtiti kao okvir zadatih ciljeva koji moraju biti ostvareni ali možda ne na način i sa tajmingom koji je u knjizi naveden, uz predikciju događaja i na našim prostorima. Doživljavam je nekako ovako: „Nemoj da se neko buni da mu nismo rekli“. Fridman je da podsetim suosnivač i suvlasnik STRATFOR-a i ovog proleća je bio na konferenciji u Beogradu u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Sve je povezano i ništa nije slučajno. Cilj postoji a načini da se do njega dođe mogu menjati a proces usporavati ili ubrzavati. Tektonskom sudaru civilizacija možda ćemo biti svedoci za naših života.

Link za knjigu pošto zbog limita uploada od 5 mb ne mogu direktno da je postavim:
Tekst za link

offline
 • Pridružio: 03 Jul 2014
 • Poruke: 1064

Napisano: 31 Jul 2014 19:11

[quote


[/quote]

Dopuna: 31 Jul 2014 19:13

[quote=Odavno je jasno da NATO sluzi amerima da osvajaju po svetu.
Krajni cilj je osvajanje Rusije i Sibira a samim tim kontrola celokupne severne hemisvere koja ce od Sibira i njegovih sirovina i energije udobno ziveti narednih bar 100 leta.
Onaj ko kontrolise severnu hemisveru od L.A do Tokija a i juznu hemisveru jer je Australija i Novi Zeland njihova kolonija i gospodari svetskim okeanima i morima -drzi ostatak planete izmedju njih u sendvicu ili za prepone[/quote]

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 5 sakrivenih i 630 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bojank, danilopu, dragon986, Duh sa sekirom, dule10savic, FOX, hyla, ILGromovnik, JOntra, Jovan Nenad, Kalvi1979, kovinacc, ladro, LUDI, Marko Marković, Mercury, Mikulino, Mlav, moldway, nemkea71, raskoljnikov, ruan, SD, Singidunumac, Skywhaler, Srki98, Toni, vlvl