Oružane snage islamske republike Iran

94

Oružane snage islamske republike Iran

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 04 Feb 2012 14:53

Razlika je u dužini,pogonu ,sistemu vodjenja i brzini,trenutno je najbrža Iranska raketa u toj klasi i u završnoj fazi je nadzvučna i već sam prije dva- tri dana pisao o tome da ova verzija(doradjena) ide i u podmornice koje mogu ispucavati projektile samo torpednim cjevima 533mm tako da je veličina projektila ograničena.
Što se tiče projektila yakhont nevjerujem da čemo uskoro vidjeti proizvodnju takvih projektila ono što je otprije poznato da je Iran krajem devedesetih nabavio Moskit projektile dok su za Yakhont bile špekulacija ali če sad sigurno doči u posjed Yakhonta ako prije nisu,Sirija je na zadnjim manevrima zajedno sa yakhont projektilima testirala i NOOR 1,2 dok otprije imaju Fateh 110 za koje su izvršili i prenos tehnologije u Siriju.
Pored toga Iran je u Siriji rasporedio osmatračke radare vjerovatno Ghadir i Iransku verziju nišanskog rada koji je nastao iz HT-233 i SJ-231 i još mnogo drugih sistema,tako da je sigurno da če nešto iči u Iran,do sad je i jedna i druga poštovala sporazum o zajedničkoj odbrani i razmjeni tehnologije a da ne govormo da dosta nabavki naoružanja finansira Iran.
Nedavno sam gledao klip Sirijske vojske gdje ima djelova nekih parada i manevara i nevjerovatno koliko Iranskog naoružanja posjeduju,u jednom djelu se vidi lansiranje projektila za kojeg sam 90% siguran da je KHALIJ FARS ASBM ali iz daljine je teško razlikovati taj projektil od Fateh 110.

Dopuna: 04 Feb 2012 15:14

Sa vježbe Sirijske vojske


Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 04 Feb 2012 23:36

Informacije za satalite daje zemlja koja ih proizvodi tako da je to nemoguče provjeriti,reči ču samo da je kompletan svemirski program pod kontrolom vojske,recimo bukvalno do dan prije lansiranja je tvrdjeno da če lansirati FAJR satalit,da bi nakon lansiranja rekli da je NAVID lansiran za kojeg su rekli da če lansirati tek u Aprilu.
Evo navešču informacije koje su poznate za satalite pod napomenom da su to šturi podaci ,čak i zapad navodi da je kompletan svemirski program namjenjen za ICBM program a da su sataliti dio vojnog programa.

SINA 1- Izvidjački satalit i prvi Iranski sat. koji je razvijen u Iranu a izgradjen i lansiran iz Rusije zajedno sa Ruskim vojnim satelitem i ima rezoluciju do 500m.

OMID-prvi satalit lansiran iz Irana za koji je rečeno da je istraživački i telekomunikacijski,uspješno lansiranje potvrdila je NASA.

RASAD 1- u prevodu znači obzervacija što mu je i navedeno u namjeni rezolucija 150m

NAVID-obzervacija u viskoj rezoluciji(nije navedena tačna rezol.),telekomunikacija i istraž. prirodni katastrofa.

MESBAH 2-obzervacijski sat. nastao nakon povlačenja Rusije i Italije iz projekta koji se zvao MESBAH poslije nastavljen i lansiran Iranskim kapacitetima,rezolucija 400m

TOOLO-špijunski izvidjački satalit nove gener. razvijen u Iran Electronics Industries sa SIGINIT kapacitetom lansiranje najvljeno do Maja.

FAJR- satalit koji nosi exper. Iransku verziju GPS-a i rezolucijom 500 do 1000m

ENVIRONMENT 1-obzervacijski Kinesko Iranski sate. lansiran u 2008.g detalji nisu poznati smatra se satalitom nove generacije opremljen kamerama HD i IR sistemia i radi u sistemu sa još 6 drugih satelita projekt je koštao 44$mil. i koristi se i kao sistem za rano upozorenje od prirodnih katastrofa .

ZAFAR-obzervacijski sa rez. 80m

Ima tu još dosta satelita ali njih nisam stavio iz razloga što se lansiranje očekuje tek u naredna 2-3g ovi su lansirani svi osim ZAFAR, FAJR i TOOLO koji če biti lansirani u naredna 3 mjeseca,treba napomenuti da Iran učestvuje u više zajednički projekata sa Kinom i očekuje se još zajednički lansiranja i več imaju zakupljene kanale na vojnim Kineskim a vjerovatno i Ruskim satal.
Kao što je očigledno svi se mogu i vjerovatno se i koriste u vojne svrhe i večina analitičara i sumnja u istinitost namjene,jer osim dva svi su mali sataliti od 50-100kg kakvi su u glavnom vojni,špijunski...
Ovdje nisam ubrojao lansiranja bio.kapsula sa biljkama i životinjama kojih je bilo takodje 5-7 ne znam sad tačno ali to nije ni bitno,treba još napomenuti da je ISA osnovana 2004.g i za kratko vrjeme je postigla ono što neke zemlje koje nisu pod sankcijama i imaju podršku zapada usvojim svemirskim programima nisu uspjele.

Dopuna: 05 Feb 2012 0:13

Iran's Navy commander says the 18th fleet of Iranian naval ships has docked in the Saudi port city of Jeddah to show Iran's authority in international waters.


Rear Admiral Habibollah Sayyari said on Friday that the fleet, consisted of Khark supplier and Shahid Naqdi destroyers, arrived at Jeddah port in line with Ayatollah Seyyed Ali Khamenei's order to increase the country's presence in international waters.

“The mission started a few days ago and aims…to prove Iran's naval might and to counter [Western] Iranophobia [efforts],” he said.

The commander added that the mission would last between 70 to 80 days.

Sayyari said that the Iranian fleet conveys the country's message of peace and friendship to regional countries.

Iran's navy has increased its presence in international waters since last year, deploying vessels in the Indian Ocean and sending two ships to the Mediterranean Sea for the first time in February 2011 via the Suez Canal.

The country's Navy has been also conducting anti-piracy patrols in the Gulf of Aden since November 2008 to safeguard maritime trade and in particular ships and oil tankers owned or leased by Iran.

This comes while International Maritime Organization (IMO) Secretary General Efthimios E. Mitropoulos described in May 2011, the anti-piracy efforts by Iran's Navy as “effective.”
http://www.presstv.ir/detail/224872.htmloffline
 • Pridružio: 23 Dec 2011
 • Poruke: 595

djole81 ::Ta raketa je skoro ista, kao raketa, koja je predstavljena pre par godina, koja se valjda
zvala, Nasr. Šteta, što Iran nema tehnologiju za proizvodnju raketa duplo bržih od zvuka poput Jakhonta, takva raketa bi mu bila veliki adut.

Na forumima se špekulira da raketa Zafar jeste modificirana raketa Nasr i da je modifikacija iznuđen potez. Pominje se mogućnost da je Izrael došao u posjed rakete Nasr.
Siriji su isporučena 72 Yakhonta. Forumi provlače tezu da ono što ima Iran - ima i Sirija. I obratno. Nema zvanične informacije da Iran ima Yakhonte.

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 05 Feb 2012 11:03

Iran ima najveću potrebu upravo za ovakvim projektilima,najznačajnija promjena ovog projektila je vodjenje koje je za razliku NASR i KOWSAR serije ARH i ako se pažljivo pogleda dio gdje projektil pogadja metu vidječe se da je meta pogodjena pod izuzetno malim uglom što navodi na zaključak da krstari tik iznad mora.
Takve mogučnosti su dosada imale NOOR 1,2,3 i RA'AD zahvaljujuči DM-3B ARH + IR vodjenju,druga stvar koju treba uzeti u obzir je kao što sam već rekao ograničena veličina projektila čije če verzije ići u podmornice (pogotovo GHADIR i NAHANG) .
A kao jedan od tih projektila je najavljen ZAFAR,druga stvar je što če ovi projektili ići na UCAV KARAR i druge koji mogu nositi 2 ovakva projektila pod krilima ili jedan veči ispod rupa i kao treča prednost ovih projektila je mogučnost nošenja ispod lakiih helikoptera kao što su ŠAHED ili PANHA tako da je potreba za velikim brojem kvalitetnih projektila ove klase ogromna i možda čak i veča u odnosu na druge klase kojih oni imaju dovoljno.
Netreba zaboraviti da oni već imaju ogroman broj AS projektila dugog dometa medju kojima ima i dosta nadzvučni a tu je svakako i ASBM KHALIJ FARS ,tako da je možda domet izmaedju 25-100km i naj nepokriveni a taj domet se upravo navodi kao i naj opasniji zbog kratkog vremena za protu mjere kao i činjenica da če u tom krugu biti najviše dejstava u potencijalnom sukobu i največi malih plovila upravo nose ovu klasu projektila,dok su oni dugog dometa rezervisani za obalne sisteme i brodove velikog deplasmana kojih je dosta manje u odnosu na mala plovila.

Dopuna: 05 Feb 2012 12:30

GHADER(ljevo)220km i NOOR(desno) 170km,Ghader je nastao iz c-803 koja je nadzvučna u završnoj fazi,mada nije u pravom smislu nadzvučna ovo što jest u završnoj fazi itekako je bitno u smislu efikasnosti,dok je NOOR kao što je več poznato nastao iz C-802.

Kompletan video GHADER AScMObratite pažnju na kojoj visini je u vrjeme pogotka.

C-803

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 754

nelsa ::
GHADER(desno)220km i NOOR(ljevo) 170km


Nelsa,
Ovaj desni projektil je manji od lijevog. Nije mi logično da on ima veći domet ili je tajna u nečemu drugom, možda gorivu?

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Napisano: 05 Feb 2012 20:26

Moj kiks obratno je,popraviču,hvala na ispravci.

Dopuna: 05 Feb 2012 23:15

Na ovo sam mislio kada sam rekao da Iran ima ogromnu potrebu za AS projetilima klase ZAFAR,
imaju dista platformi koje mogu nositi ovakve projektile,recimo KARAR ima domet 1000km+domet projektila.


Ili ovakvi mali helikopteri koji su dovoljno mali da mogu priči na 30-40km neopaženi.Još neke fotke, mobilni lancer KHALIJ FARS x3


Eve su navodno slikane u protekli 2-3 dana u TabrizuOve su stare


K-801 isto što i c-801 samo se lansira iz vazduha
Tor-m1

Rakash prodan SudanuSkupio sam fotke radarski sistema koje posjeduju pa ču postaviti do sutra,ima ih dosta pa ču postavljati u djelovima.

Dopuna: 05 Feb 2012 23:52

Ako koga interesuje knjiga u PDF- teška 43 mb "Iranian F-4 Phantom II Units in Combat"

http://www.mediafire.com/download.php?t4nmfzgnmxi

Tom Cooper & Farzard Bishopoffline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

Ова тема је очишћена од онога што није директно везано за оно шта је у наслову.

Овде наставите дискусију о потенцијалном сукобу у Ирану

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1145

Knjiga "Iranian F 14 Tomcat Units in Combat" 58mb

http://www.filestube.com/9e61fb2ee336394e03e9,g/AG.....ombat.html

offline
 • Pridružio: 15 Mar 2011
 • Poruke: 732

едеља, 05. феб 2012, 20:05 -> 22:13
Иран звецка оружјем

Иран усидрио два ратна брода своје морнарице у саудијској луци Џеда на Црвеном мору како би "осигурао превласт на мору и борио се против иранофобије". Техеран упозорава да ће напасти сваку земљу коју непријатељи употребе за напад на иранску територију.

Два брода иранске ратне морнарице усидрила су се у луци Џеди, у Саудијскoj Арабији. У ову црвеноморску луку стигли су разарач "Шаид Канди" и транспортер "Харг", по директном наређењу ајатолаха Алија Хаменеија.
iranski-brod-1.jpg
Ирански брод у Џеди

Ирански званичници саопштили су да им је циљ да "демонстрирају надмоћ на мору и боре се против иранофобије".

"Овај потез треба да покаже моћ Исламске Републике Иран на отвореном мору", изјавио је ирански поморски командант Хабиболах Сајари, а пренела полузванична иранска новинска агенција Фарс.

Сајари је рекао да ће мисија иранске морнарице трајати 70 до 80 дана, али није хтео да прецизира куда ће све бродови ићи.

Ирански разарач има око 150 чланова посаде и у ствари је преправљена и модификована америчка корвета (мањи брод од разарача) из шездесетих година. У свом наоружању има и ракете "нур", за које се претпоставља да имају домет и до 200 километара.

Ратни бродови из Ирана слободно плове по морима око Арабијског полуострва на основу резолуције Савета безбедности УН из 2008. године о борби против сомалијских пирата. Такво право имају и бродови других земаља које се боре против пирата.

Питање је, међутим, колико ће Иран бити у стању да демонстрира надмоћ по арабијским морима. Лоши односи са Саудијском Арабијом постали су још гори када је Америка оптужила Иран да стоји иза завере да се ликвидира саудијски амбасадор у Вашингтону.

Уз то, када је ЕУ запретио Ирану да ће престати да им увози нафту, Саудијска Арабија се понудила да Унији надокнади све црно злато које им може "зафалити". Иран је рекао да тај потез "није баш пријатељски" и позвао Ријад "да размисли о томе".

Иран прети одмаздом

У међувремену, заменик команданта елитне иранске Револуционарне гарде Хусеин Салами упозорио је данас да ће на мети Техерана бити свака земља која уступи своју територију за припрему напада на Иран.
iranski-brod-2.jpg
Транспортни брод "Харг"

Иако Салами то није даље образлагао, та изјава могла би се протумачити као упозорење Ирана суседима да не допусте да територија и ваздушни простор њихових земаља буду искоришћени као база за евентуални напад.

"Сваки део територије које непријатељи искористе за операције против Ирана биће изложен одмазди наших оружаних снага," рекао је Салами током војних маневара, преноси Ројтерс позивајући се на агенцију Фарс.

Револуционарна гарда је у суботу почела дводневне копнене маневре у настојању да покаже војну моћ Ирана у тренутку када расту тензије између Техерана и западних престоница око иранског нуклеарног програма.

САД и западне земље отпужују Иран да ради на производњи атомског наоружања, док Техеран тврди да је његов нуклеарни програм у мирољубиве сврхе, попут производње струје.

Израелски министар одбране Ехуд Барак рекао је у четвртак, 2. фебруара, на једној конференцији о безбедности да у међународној заједници постоји све веће веровање да треба размотрити војну акцију против иранског нуклеарног програма.

Западни експерти страхују да би израелски напад на Иран вероватно у сукоб увукао САД, нанео штету глобалној економији и ојачао исламски екстремизам. Izvor RTS

offline
 • vukm 
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Dec 2010
 • Poruke: 560

Obama pozvao danas na diplomatsko resavanje krize

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 699 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 658 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., altec.gs, amaterSRB, anamilovicana, babaroga, bojank, Cirkon, dac, Deneb, doktor1964, dragoljub11987, Drug pukovnik, goxin, HrcAk47, ikan, ivan979, madza, Marko Marković, Markoni29, Najax, nemkea71, nenad81, Oluj2.1, Pohovani_00, riva, royst33, S-lash, sams6245, t84dar, Van, VJ, vlvl, vukdra, Wiesel092