Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

1042

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2370

Pricamo o Kruni I Francuskoj danas a ne prije 60, 100 ili 200 godina. Kontrolisali su i Sovjeti teren 70 80 godina ali proslo vrijeme. Jedini ko danas moze da projektuje moc na daljinu su Ameri a i to ne ide lako (ili nikako) ako posmatramo Juznu Ameriku npr gdje su ipak prihvatili "neprijateljske" rezime i gdje ni pare ni prijetnja nisu prosli...isto je i u poprilicnom dijelu Azije i Afrike.


Mozda ima PS koji ide uz sporazum ali ga niko sa foruma nije vidio ni citao tako da dzaba se nadgonimo.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10944

Koridor ::Pricamo o Kruni I Francuskoj danas a ne prije 60, 100 ili 200 godina. Kontrolisali su i Sovjeti teren 70 80 godina ali proslo vrijeme. Jedini ko danas moze da projektuje moc na daljinu su Ameri a i to ne ide lako (ili nikako) ako posmatramo Juznu Ameriku npr kao i poprilicne dijelove Azije i Afrike.



Francui su to radili do skoro, kao godinu dve. Jbg od njih svi prepisuju sve. Nema uticajnije vojske od francuske. Čudno al je tako.

Što se tiče PS, tako nešto spada u tehnički deo sporazuma, sam PS je psolednja stavka koja se nadovezuje na nešto u sporazumu. Rsuka vojska i diplomatija imaju sasvim dovoljno iskustva u takvom tipu operacija. Rsui godinma samsotalno vode mirvone misije. Verujem da ga ima u nekom moru birokratije. Al neko moje iskustvo mi ukazuje na neke čudne stvari. Radio sam ja na jednom PS pa znam ponešto.



offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5159

bufanje ::Pašinjan je optužio Rusiju da je predala Karabah Azerbejdžanu

„Da, mi snosimo svoj deo odgovornosti, ali to ne znači da treba da zatvaramo oči pred neuspesima ruskog mirovnog kontingenta u Karabahu“, rekao je jermenski premijer Pašinjan.

Kakav klošar... drugi mu sad krivi kao !?


Pročitaj jedno 15-20 strana unazad, pa onda kvalifikuj nekoga da je klošar.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10944

PS
Mislim da se ruske sposobnosti za proekciju podcenjuju. Ja sam siguran da bi Nosati radio cvil cvil da se KAspijska flotila pokrene na manevre pred Bakuom. Stvar nije u sposobnosti, nego u potrebi.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 920
  • Gde živiš: Republika Srpska

Kubovac, citao sam... lik se doslovno distancirao od Rusije i sad kao hoce da ih oni brane... Ne drzim stranu Rusima samo je dvolicno da nekoga svjesno tjeras od sebe i onda ti on kriv sto su ti sunarodnjaci porazeni.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3535

Пашињан није никакав "клошар". Он је због овога и инсталиран на власт 2018. Да се реши "камена око врата" у виду НК и да истисне руски утицај из Јерменије. Свака сличност са неким другим догађајима и лицима уопште није случајна.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5159

Evo ga Peskov 10/11/2020 u izjavi za RIA kada je potpisan sporazum:

"Prekid vatre – pobeda naroda dve zemlje

Kraj rata u Karabahu predstavlja pobedu za narode Jermenije i Azerbejdžana, dodao je Peskov.

„Ovo je pobeda naroda dve zemlje, i Azerbejdžana i Jermenije, jer je rat zaustavljen. Da bi se rat zaustavio i da bi se kontrolisao i osigurao, tamo sada odlaze ruski mirovnjaci i oni će obezbeđivati da se ne nastavljaju borbena dejstva“, rekao je Peskov.

Mere o kojima su se dogovorili lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana osmišljene su na duži rok, pet godina, i treba da garantuju prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, precizirao je portparol.

A onda isti taj Peskov juče 20/09/2023 u izjavi:

"Kremlj smatra eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu vojnom akcijom koju Azerbejdžan sprovodi na sopstvenoj teritoriji, rekao je portparol Dmitrij Peskov.

Ova izjava usledila je kao odgovor na žalbe Jermenije da ruski mirovnjaci raspoređeni u regionu ne rade svoj posao kako treba.

Peskov je rekao da jermenski premijer Nikol Pašinjan priznaje da su granice Azerbejdžana iste kao administrativne granice Sovjetskog Azerbejdžana u vreme raspada nacije 1991. godine. Nagorno-Karabah je tada bio deo republike.

„Ne prihvatamo takve žalbe upućene nama, posebno nakon što je jermenska strana odlučila da zvanično prizna Nagorno-Karabah kao deo Azerbejdžana“, rekao je on."

Zar nije jadno? Ajde budimo realni.... GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3535

Па јел су борбена дејства обустављена за мање од 24 часа? Јел Јермени и даље живе у преосталом делу НК? Без руских мировњака данас тамо не би било ни једног Јерменина.

Сем тога Азери тврде да Јерменија није испунила део споразума из 2020. који предвиђа повлачење њених трупа. По тумачењу Азербејџана између војске Јерменије и НК не постоји разлика и треба да се повуку све трупе и сво наоружање. Осим руских миротвораца нико у НК не сме да носи пушку.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5159

dragoljub11987 ::Па јел су борбена дејства обустављена за мање од 24 часа? Јел Јермени и даље живе у преосталом делу НК? Без руских мировњака данас тамо не би било ни једног Јерменина.

Сем тога Азери тврде да Јерменија није испунила део споразума из 2020. који предвиђа повлачење њених трупа. По тумачењу Азербејџана између војске Јерменије и НК не постоји разлика и треба да се повуку све трупе и сво наоружање. Осим руских миротвораца нико у НК не сме да носи пушку.


Sve ok, ali im to ne daje pravo da borbeno deluju prema zoni pod zaštitom ruskih mirotvoraca, niti da ulaze na taj prostor. Sporazum važi 5 godina (sa opcijom produženja). Dakle, još je bilo "vremena" za sprovođenje onoga što eventualno nije ispunjeno sa bilo čije strane. Ako jedna strana, na primer Azerbejdžan, nije zadovoljna sprovođenjem sporazuma, 6 meseci pre isteka 5 godina, pošalje "pismo namera" ruskim mirovnim trupama da ne pristaju na nastavak misije tamo. Tako sam i napisao već ranije. Onda je "muka po Arcahu", ako nije ništa dogovoreno. Dakle, "Arcah" i Jermenija su trebali biti "više motivisani" da se nađe sporazum. Krivica Jermenije i "Arcaha" za ovakav rezultat je nesporna, ali ja ovde pričam drugu stvar. I vidim da se to teško prihvata kod onih koji "slepo" veruju svakom ruskom potezu kao "bezgrešnom" i sa nekim "višim ciljem" koji mi "obični smrtnici" ne razumemo.

Ali očigledno je bio cilj da se upad i zauzimanje "Arcaha" izvede ranije, protivno sporazumu, uz prisustvo ruskih mirovnih snaga, koji nisu prstom makli i uz okrivljavanje samo jednog čoveka i njegove vlade - Pašinjana. I ruska propagandna mašina je počela da radi na tom "projektu" nedeljama (čak i ranije) pre ovog događaja, uz gomilanje azerskih trupa prema oblasti, a sve je "eskaliralo" zajedničkim vežbama jermenske i američke vojske. I na "dan D" to je sve samo "sublimirano" i to je to. "Bio jednom jedan Arcah". Idemo dalje....

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5159

dragoljub11987 ::Па јел су борбена дејства обустављена за мање од 24 часа?

Jel možeš da mi objasniš kakve veze ima prekid vatre u "Arcahu" sa delovanjem ruskih mirovnih snaga? Kako su one doprinele tome?

Ja bih rekao "nečinjenjem"! Narod počeo da gine, da beži iz gradova i sela pod vatrom, zavladala panika. Ostali su potpuno sami i napušteni od svih. I vlast "Arcaha" morala da prihvati ultimatum nakon 24 časa da bi bombardovanje gradova i sela prestalo. I tu im se ne može zameriti, hteli da zaštite svoje građane.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 619 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 0 sakrivenih i 590 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, antonije64, babaroga, Boris BM, botta, Bubimir, djboj, DPera, Herman Terrance Aubrey, ksyyaj, Magistar78, Milometer, nenad81, nesa1962, Oscar, panzerwaffe, Pikac-47, Ripanjac, Shinobi, Sokic, suton, Tvrtko I, vasa.93, vladulns, Yellow Pinky, zillbg, zlaya011