Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

1045

Jermenija vs Azerbejdzan sukobi oko Nagorno-Karabaha

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2370

Meni izgleda da je pucano sprijeda, pozadi su izlazne rupe. Vjerovatno neki azerski punkt sa PKM-om vidio da im prilazu auto I zapucao.
Pretres i identifikacija je normalna stvar.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 923

kunktator ::
"заместитель командующего подводными силами СФ по военно-политической работе капитан 1 ранга Иван Ковган. "
Ako je bio zadužen za vojno-političke poslove u štabu Severne flote onda možemo pretpostaviti da je u mirovnu misiju bio izabran zbog svojih diplomatskih sposobnosti a ne podmorničarskih.


Sad je jasnije. Po ovom podebljanom zvuči kao pomoćnik (komandanta podmorničarskih snaga) za vojno-političke poslove a ne drugi glavni podmorničar. Bila je mislim slična zabuna kada je prošle godine poginuo oficir sa sličnom funkcijom u Crnomorskoj floti, prvo je zvučalo kao da je zamenik komandanta flote a onda se ispostavilo da je pomoćnik za neke "necentralne" aktivnosti, možda baš ove vojno-političke.



offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 723
  • Gde živiš: United Kingdom

kljift ::Nevjerovatno stvarno. Kod NATOa mogu samo kozmeticki da se dzilitaju.

Nije bas tako, tesko je naci bilo kakvu organizaciju i udruzenje a da se svi slazu; u NATO-u ih pre svega drzi zajednicki interes i ekonomski razlozi (jeftinije je biti clan), a bilo je tu jako mnogo "incidenata", svojevremeno je Francuska bila istupila iz NATO-a (pa se kasnije vratila), svi su psovali Nemce jer su ovi stekali lovu pa nisu jedno vreme imali ni jedan ispravan transportni avion pa su ih drugi morali prebacivati u i iz Avganistana, gotovo nikad nisu svi zajedno ucestvovali u nekoj operaciji jer uvek neko bojkotuje, a neka neslaganja su bila takva da je bilo i pogibija na frontu. I uvek su neka prepucavanja, trenutno je Orban "u svom filmu", Erdogan u svom. A ko koga ne voli to je vec posebna prica- Grci i Turci se naprosto mrze, Britanci ne vole Amerikance, Amerikanci ne vole Fancuze, Francuzi ne vole nikoga, niko ne gotivi Nemce, a Italijane svi podcenjuju (Talijanski tenk ima 7 brzina- 1 napred i 6 unazad, Talijanska ratna zastava je bela na beloj podlozi itd).

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2538
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Citat:....Oni su, umesto da zaustave agresiju...

Хајде прво да утврдимо шта је агресија.У војној терминологији то значи упад и продор оружаних снага једне или више држава на територију друге.

Да ли је Азербејџан сада извршио агресију на територју друге земље?

Или за неко догледно време,Војска Србије улази на Космет.Је ли то агресија?

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5164

amstel ::
Хајде прво да утврдимо шта је агресија.У војној терминологији то значи упад и продор оружаних снага једне или више држава на територију друге.

Да ли је Азербејџан сада извршио агресију на територју друге земље?

Или за неко догледно време,Војска Србије улази на Космет.Је ли то агресија?


Zanimljivo pitanje, malo sam potražio više podataka. U pravu si za definiciju u skladu sa Rezolucijom 3314 Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija. Ima više dodatnih tačaka, ali bazično je ovo što si naveo suština.

Ali ima jedan važan dodatak koji kaže:

Napomena: U ovoj definiciji termin "država":
(a) koristi se bez prejudiciranja pitanja priznavanja ili toga da li je država članica Ujedinjenih nacija;

Izvor: http://hrlibrary.umn.edu/instree/GAres3314.html

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32736

Još jkedna pucnjava na ruske mirovnjake
https://twitter.com/301arm/status/1705130914550886563

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1328

Ne mogu vjerovati da prokleti Rusi nisu napravili invaziju na Azerbajđan i predali pola republike plus Nagorno Karabah Armencima!!! GUZ - Glavom U Zid

Dotle u glavnom gradu Armenije:

https://tkt.ge/en/show/14735/snoop-dogg-yerevan

Bebee Dol

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2134

Gledam jutros tekst sporazuma o primirju, izjave, mape, i sad mi se nešto čini da sve ovo oko NK i nije moglo drugačije ispasti.

Prvo sporazum iz 2020. Ceo tekst je prilično neodređen, deluje da je namerno takav. Spominje se ruski kontigent kao "mirotvorni" (peacemaking, Миротворческий) ali se eksplicitno navodi samo njegova posmatračka obaveza (u engleskom tekstu - monitoring, u ruskom - контроля ). Kao strane se navode samo Republika Jermenija i Republika Azerbejdžan, ne i Arcah ili bilo kakva karabaška autonomija. To je nekako i logično ali i te kako je važno u priči ko tu šta treba i sme da radi. Dinamike ispunjavanja obaveza nema. Da li uopšte postoji nekakav protokol koji to reguliše?
tekst na engleskom: http://en.kremlin.ru/events/president/news/64384
tekst na ruskom: http://kremlin.ru/events/president/news/64384

Zatim mape. Kada pogledamo napredovanje tokom ove jednodnevne ofanzive, deluje kao da praktično nikakvog otpora nije ni bilo. Kao da su svi unapred digli ruke od NK a vojna akcija mu dođe kao formalnost nekakva. Ali tu formalnost je par stotina ljudi platilo glavom, kao taksu valjda.

Na kraju izjave. Pomenuću samo one koje dolaze od EU, zbog toga i pišem ovaj post.
U julu, EU izražava zabrinutost zbog humanitarne krize i zahteva da se ponovo otvori Lačinski koridor (link). Zatim kreću dogovori Jermenije sa Amerikancima i najavljuje se zajednička vežba. Propagandno, šalje se poruka da od Rusa nema vajde i da se treba okrenuti Amerikancima i EU. A u stvari, videli smo da se vežbalo suzbijanje demonstracija. Dakle ne sprečavanje ishoda lošeg po Jermene nego sprečavanje nezadovoljstva izazvanog takvim ishodom.
Zatim, odmah posle prekida vatre (koji su verovatno odmah tražili Rusi), EU izdaje saopštenje (link) u kojem Azerbejdžanu preti "snažnim odgovorom" (strong response) u slučaju prisilnog iseljavanja jermenskog stanovništva. Ali poziva i na poštovanje teritorijalnog integriteta i pruža podršku, pazi sad, "demoktratskim reformama" (the resilience, security and continuation of democratic reforms in the country) u Jermeniji.

Šta je poenta svega ovoga? Pravi se situacija u kojoj Rusija ispada bangava šta god da uradi. Ako vojno reaguje (ili preti) protiv Azerbejdžana, pravi sebi gomilu problema i ugrožava pozicije ne samo na Kavkazu već i u Siriji i Ukrajini. A ako ne reaguje, ispada slaba i verolomna.
Još gore, ako bi otvoreno stala na stranu Jermena to bi u samoj Jermeniji bio ogroman poen za Pašinjana i trenutnu prozapadnu vladu. Dakle i tu bi Rusija radila na sopstvenu štetu, štiteći NK podržala bi vladu koja želi da uvede NATO u jermeniju. Pa čak i ako zaustavi progon Jermena na terenu, EU će prigrabiti zasluge (jer je, bože moj, "zapretila" Azerbejdžanu).

Kao što rekoh na početku, ovo i nije moglo drugačije. Status NK (Arcaha) kao samostalnog entiteta nije vojno održiv. Jermenija ne želi a, istini za volju, i ne može da ga podrži. Rusiji se ne isplati da mnogo rizikuje zarad nikakvog dobitka. I tako, situacija će se nekako stabilizovati a cenu će platiti tamošnji narod. Na kratak rok strateški dobitak imaju samo Turska i Azerbejdžan a na duži rok niko. Mada, ako se izboksuje i održi povoljan status etničkih Jermena u Azerbejdžanu, i ako Rusija bude vidljivo zaslužna za takvo rešenje, onda možda ispadne dobro i za Rusiju, bar srednjoročno. A Pašinjan i zapadna struja verovatno će vrlo brzo leteti sa vlasti.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5164

ccoogg123 ::Ne mogu vjerovati da prokleti Rusi nisu napravili invaziju na Azerbajđan i predali pola republike plus Nagorno Karabah Armencima!!! GUZ - Glavom U Zid

Dotle u glavnom gradu Armenije:

https://tkt.ge/en/show/14735/snoop-dogg-yerevan

Bebee Dol


Stvarno nečuveno! A dotle u glavnom gradu Jermenije poznati Azerbejdžanski i svetski reper Snoop Dogg drži koncert! Mad Mad

Potrudimo se da diskusija bude argumentovana. Ne spuštajmo nivo diskusije na "kafanska" prepucavanja.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10950

Citat:mirotvorni" (peacemaking, Миротворческий) ali se eksplicitno navodi samo njegova posmatračka obaveza (u engleskom tekstu - monitoring, u ruskom - контроля )



Engleska i srpsko ruska terminologija nisu direktno prevodljive. Peacemaking je proces koji dovodi do mira ili primirja, a peacekeeping je ono posle. I on uključuje i trupe. Kojima je zadatak da nadziru i sprovode dogovor. Znači imamo zapravo miročuvarsku misiju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 696 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 665 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., esx66, ginjica, havoc995, HrcAk47, jackreacher011011, janbo, Kubovac, kybonacci, laki_bb, Leonov, ljuba.b, maiden6657, mikrimaus, Milos ZA, nemkea71, nenad81, Nikolaa11, Pikac-47, prle122, procesor, raptorsi, Tvrtko I, vathra, vladulns, vukovi, zlatkoa987, šumar bk2