Kineski sporovi oko teritorijalnih voda

15

Kineski sporovi oko teritorijalnih voda

offline
 • Mačak
 • Zavarivač
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 2597
 • Gde živiš: Čačak

http://tv.globalresearch.ca/2013/12/china-sends-wa.....fense-zone

Postaje jako zanimljivo .Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Feb 2011
 • Poruke: 154

Vašington isporučio nove letelice Tokiju

Američka mornarica isporučila je Japanu nove izviđačke letelice, izjavili su zvaničnici, usled pojačanih tenzija zbog teritorijalnih pretenzija Kine u regionu.

blic.rs/Vesti/Svet/424354/Vasington-isporucio-nove-letelice-Tokijuoffline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 899
 • Gde živiš: Beograd

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D.....D0%BC.html
Тамни облаци над Источнокинеским морем

Иља Мусулин, дописник РТС-а из Токија
Нова идентификациона зона коју је у ваздушном простору изнад Источнокинеског мора успоставила Кина до сада је најјачи одговор на национализацију спорних острва коју је извршио Јапан. Преклапање нове кинеске са сличним зонама које надзиру Јапан и Јужна Кореја, осим могућности да проузрокује сукоб, представља и опасност по путнички саобраћај у региону.
Кинеско министарство одбране недавно је проширило зону ваздушног надзора, односно зону идентификације летелица, у простору над Источнокинеским морем, тако да она обухвати и острва која се налазе под јапанским управом, а предмет су територијалног спора између Јапана, Кине и Тајвана.
Сићушна ненасељена острва, која су у Јапану позната као Сенкаку, а у Кини као Диаоју, имају површину од свега седам километара квадратних, али леже у подручју богатом рибом, природним гасом и нафтом.
Она се налазе под јапанском управом још од 1895. године, са прекидом - од завршетка Другог светског рата до 1972. године када су, скупа са оближњом Окинавом и другим острвима из ланца Рјукју били у саставу САД.
Кинеске власти јасно су саопштиле да ће све летелице које се запуте у новопроширену зону идентификације бити обавезне да се унапред најаве, надлежним кинеским службама доставе свој план лета, те са њима одржавају радио контакт током проласка кроз зону.
Непоштовање тих правила могло би да изазове одбрамбену реакцију кинеских оружаних снага, саопштило је кинеско министарство одбране.
Нова кинеска зона надзора, међутим, поклапа се не само са јапанском, већ делимично и са зоном одговорности тајванских и јужнокорејских авиоконтролора и ваздухопловства, те захвата део руте којом се током обуке и патроле крећу америчке летелице са база на Гуаму и Окинави.
Супротстављена становишта Јапана и Кине
Зона идентификације за потребе ваздушне одбране протеже се даље од ваздушног простора државе која ју је успоставила. У случају да се летелица која је у њу ушла ненајављено није представила, шаљу се ловци да је пресретну и покушају да са њом успоставе контакт, испитају њене намере и, по потреби, затраже од ње да напусти зону.
Зона идентификације сама по себи формално-правно не подразумева суверенитет на тим ваздушним простором. Међутим, у овом случају међународни авио саобраћај ставља се под контролу уз помињање мера које могу да се протумаче и као право да се употреби сила. Поред тога, суседне државе о увођењу зоне нису биле унапред обавештене, па су војнополитички коментатори у источној Азији углавном сагласни да нова кинеска зона значи покушај успостављања де факто кинеског суверенитета у ваздушном простору над и око спорних острва.
У то су нарочито убеђени влада и војнополитички коментатори у Јапану. Они сматрају да увођење те зоне има за циљ промену ситуације на терену, односно негирање јапанског суверенитета над острвима која, до тренутка када су ушла у састав Јапана, крајем 19. века, формално-правно никоме нису припадала.
Кинеска страна, међутим, указује да сам Јапан поседује и спроводи контролу идентификационе зоне већ деценијама, те да ју је 2010. године проширио. Кинески војнополитички коментатори тврде да је управо Јапан тај који је једнострано променио статус кво када је у септембру прошле године национализовао, односно ставио под директну контролу државе, спорна острва која су се до тада налазила у приватним рукама, у власништву једног јапанског грађанина.
У кинеској јавности влада уверење да је јапанска управа над спорним острвима неправедни реликт јапанског колонијализма и експанзионизма, јер је Земља излазећег сунца присвојила та острва 1895. године у току Сино-јапанског рата у којем је Кина била присиљена да преда оближњи Тајван.
Вишеструка опасност по безбедност источне Азије
У источној Азији, због јаких економских веза, готово нико не сматра да би након успостављања кинеске зоне идентификације могао да уследи плански испровоцирани оружани сукоб између гиганата светске економије Кине, са једне, и Јапана и његовог савезника САД, са друге стране.
Упркос томе, расте забринутост да би преклапање кинеске и јапанске, односно кинеске и јужнокорејске идентификационе зоне могло да доведе до неспоразума или непромишљених потеза који би се потом преточили у већи оружани сукоб. У тој зони већ се одвија право надметање војних извиђачких и борбених авиона, те летелица из састава обалске страже Кине, Јапана, САД и Јужне Кореје.
Нова кинеска идентификациона зона захвата простор између Јужне Кореје, Јапана, Тајвана и дела кинеске обале на којем се налази Хонг Конг, где постоји изузетно динамична економска размена и густ путнички саобраћај.
Отуд, такође, постоји забринутост да би се могла десити трагична грешка као што је обарање путничке летелице. Постоји страх да би се то могло десити у сложеној ситуацији када у ту зону, ради демонстрације политичких ставова влада, намерно улећу војни авиони супротстављених држава, док се кроз њу крећу бројни цивилни авиони. Неки цивилни авиони, као што су јапански, имају инструкције да игноришу кинески захтев за идентификацију.
Такви трагедије већ су се дешавале у прошлости. Тако је руски ловац 1983. године оборио јужнокорејски пунички авион који је скренуо са курса и повредио руски ваздушни простор, а није одговорио на позив да се идентификује. У мореузу Ормуз 1988. године амерички војни брод ракетом је оборио ирански путнички авион који је погрешно идентификован као војна летелица. Обе трагедије десиле су у време затегнутости између супротстављених страна у простору где су били чести шпијунски летови.
Да би избегле могућност несреће, већина путничких авио компанија данас се по правилу одмах повинује захтеву војних власти које намећу зону идентификације, без размишљања о политичким импликацијама које тај захтев може да носи. Тако су амерички превозници Делта, Јунајтед и Американ ерлајнз предали кинеским властима планове својих летова. Америчка администрација, иначе је сместа одбацила успостављање широке кинеске зоне ваздушног надзора као једнострани и потенцјално опасни чин, што је и демонстрирала слањем бомбардера и извиђачких авиона у ту зону.
Одлуци кинеске владе у почетку су се повиновали и јапански превозници, али су потом на интервенцију јапанске владе променили став.
Затегнутост у вези са преклапањем идентификационих зона Кине и Јапана имаће и последице на већ приметни тренд убрзаног наоружавања у региону. Кина је недавно увела у употребу свој први носач авиона и ради на развоју све моћнијих противбродских ракетних система, беспилотних летелица и ловца бомбардера стелт технологије. Јапан, на другој страни, делује у правцу формирања амфибијске бојне групе по узору на америчке маринце, наручује нове подморнице, а недавно је и поринуо свој највећи војни брод, који се због уставног ограничења у вези са поседовањем офанзивног наоружања формално води као разарач, али обликом и капацитетом заправо представља велики носач хеликоптера.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 87415

Dixy ::Vašington isporučio nove letelice Tokiju

Američka mornarica isporučila je Japanu nove izviđačke letelice, izjavili su zvaničnici, usled pojačanih tenzija zbog teritorijalnih pretenzija Kine u regionu.

www.blic.rs/Vesti/Svet/424354/Vasington-isporucio-nove-letelice-Tokiju


Nisu ih isporucili Japanu,to su ameri prebacili svoje,koji ce pratiti stanje oko spornih ostrva.

online
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 34483
 • Gde živiš: ovalni kabinet

24 JH-7A bombers stationed at PLA air base closest to Japan

24 PLA JH-7A fighter-bombers are currently stationed at Weifang in eastern China's Shandong province, the closest Chinese air base to Japan and the Korean peninsula

Arrow http://www.wantchinatimes.com/news-subclass-cnt.as.....p;cid=1101

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 87415

Napisano: 08 Dec 2013 14:12

Evo sad i ovih....Juzna Koreja proglasila svoju zonuSouth Korea announces expanded air defence zone
Citat:South Korea has announced it is expanding its air defence zone, which will now partially overlap with a similar zone announced by China.The two zones will now both include a rock claimed by both countries and controlled by South Korea.The defence ministry said it would co-ordinate with "related countries".
China announced a new Air Defence Identification Zone (ADIZ) last month, in a move that raised regional tensions.
Both countries' zones will cover the airspace above a rock called Ieodo by South Korea and Suyan by China, which is claimed by both countries.
China's recently announced ADIZ also covers islands claimed and controlled by Japan.


Arrow http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-25288268

Dopuna: 12 Dec 2013 16:29

Japanci šalju jos 20 lovaca F-15 Eagle na Okinavu

Arrow http://www.yomiuri.co.jp/politics/news/20131211-OYT1T00657.htm

Dopuna: 14 Dec 2013 10:28

Chinese warship pushes out the US missile cruiser.

Arrow http://edition.cnn.com/2013/12/13/politics/us-china-confrontation/

offline
 • Loes 
 • Super građanin
 • Pridružio: 25 Jun 2013
 • Poruke: 1216

Ima vec nekoliko dana kako su Korejci(juzni) to uradili zbog toga sto Kineski ADIZ im sada obuhvata jednu platformu(vrti se oko produzenja kopna morskim putem tj. podmorski greben za koji Koreja kaze da je nastavak njenog kopna) oko koje se naravno spore...

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 11811
 • Gde živiš: Srbija

Citat:"Блиски сусрет" бродова САД и Кине

Амерички ратни брод избегао судар са кинеским носачем авиона 5. децембра у Јужнокинеском мору, саопштила америчка морнарица. Кинески носач авиона приближио се америчком броду, који је био приморан на маневар како би избегао судар.


Arrow http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/2/%D0%A1%D.....D0%B5.html

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12502

Izbegao je sudar sa brodom koji je bio u pratnji nosaca aviona.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2012
 • Poruke: 899
 • Gde živiš: Beograd

presekao bi ga...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Cowpens_(CG-63)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 867 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 8 sakrivenih i 808 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksa 3215, ArchaBasha, Atomski čoban, Boris90, Bubimir, ccoogg123, cenejac111, chitach, darkangel, DavidA, Djokislav, djox00, Džordžino, esx66, Gargantua, joca83, kihot, Komentator, kovinacc, krca73, krkalon, kybonacci, laurusri, MarKhan, Mercury, MikeHammer, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, nemkea71, Pakito93, Parker, privremeno, RJ, ruma, shone34, Srky Boy, Srle993, stagezin, styg, taz1cl, tespis, trutcina, Underwood, Viceroy, VJ, Wisdomseeker, wolf431, YU-UKI, yufighter, Zvrk