"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1000

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2014
  • Poruke: 331
  • Gde živiš: Zemun

Naveo sam zvanicne podatke, a mozda stoji to da nisu tacni, posebno ako uzmemo u obzir da ovi sto su se izjasnili kao Crnogorci nisu mislili da se izjasnjavaju kao montenegrini vec kao Srbi Crnogorci ali sad prema statistici imamo Srbe posebno, Crnogorce posebno. Ili je ovih ostalih 30% Srba iz CG tu negde po BG-u!?
Bilo kako bilo ovi ljudi sto su vazda bili Srbi pa i na poslednjem popisu, njima svaka cast, ovi drugi sto se utapaju u masu i glume neke nove nacije, neka se preispitaju malo



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Jan 2015
  • Poruke: 74
  • Gde živiš: Srbija

sezan ::Svaka čast našem narodu U Crnoj Gori ,to je naš narod ,ali je dozvolio da šačica, bukvalno izdajnika ,napravi rasulo u srpskom korpusu na Balkanu...i krajnje je vreme da se poturice izvedu pred sudske organe...jer više nema opravdanja za sve što njihovi "predstavnici" rade u korist naših neprijatelja...
Oni su ih birali ,ne mi...

Свако слово ти је на месту, од-до.
Исто то, од слова до слова да си рекао за нас у Србији, био би једнако управу.Судимо о Црногорцима преоштро, а то је наш народ. Пре десетак дана, покушали су барем да се ћифтају, ако ништа друго, па су их тукли и полиција и криминалци сложно уједињени.
Није данас лако бити Србин у монтенегрији, када ти забрањују језик и укидају и отимају цркву.
У Србији да би добио посао, довољно је да будеш члан странке-у монтенегрији мораш да се одрекнеш српства, и то је чињеница.И поред све те невоље, Срби су тамо најбројнији народ.
Ипак је то наш народ и ако ми немамо саосећање према њима, а ко ће?
У нас они гледају, не гледају у марс.
Па ето... Не би било добро да заборавимо да тамо живи наш народ који је у невољи већој него ми у Србији.

пс. Нисам пореклом из Црне Горе и спадам у ретке Србе који тамо немају родбину(само добре другаре) Mr. Green



offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

Ono što je sigurno ,a analogno je sa Kosmetom ,je da ako se nastavi ovakva politika u CG ,za par godina im se lako može desiti da im predsednik ili premijer bude neki Ljatifi i da većinski narod bude šiptarski..
Krupnim koracima gaze ka tome...
Mene lično tri stvari najviše bole što se tiče srpskog korpusa na Balkanu :odlazak naše vojske i policije sa Kosmeta (predaja suvereniteta de facto) ,pad Krajine i izdaja matice od strane Crne Gore(po svim osnovama)..to su tri smrtna udarca i ono što me najviše boli..kraj off-a

offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17753

Gama ::

Vojna intervencija?
Ja znam za maskimu „oteto mačem se vraća mačem“ ali u sadašnjim uslovima i narednih 5-10 godina (apsolviraću posle zašto taj period) to je nemoguće. Prvo što mi nemamo ekonomiju koja će izgurati ratne napore. Stanovništvo je u opadanju, a rat samo uništava stanovništvo. Mi još uvek ne možemo demografski da se izvučemo od Prvog svetskog rata, a posle sto godina planiramo da ratujemo i da se demografski osipamo.

Drugo, odakle to da je KiM pod okupacijom. Da li to znači da ste digli ruke od KiM-a? Prvo i osnovno pravilo nove vlasti je da prihvati sve ono što je potpisala prethodna vlast. Znači KiM je pod međunarodnom upravom UNMIK-a i tu je tačka. Mi smo ga svojim potpisom dali njima na upravu. Znači niko ga nije priznao i ocepio. Ovo nije okupacija već privremena uprava Ujedinjenih nacija. Okupacija će biti kada se UNMIK i KFOR i EU povuku i krenuo da nad KiM-om vladaju Albanci. To je „de jure“ i to je vrlo važan segment koji nam produžavaa borbu. Zato Albanci lobiraju da uđu u UN kako bi postali država.

U vezi BRIKS:
Očigledno niste razumeli. Niko ne kaže da mi budemo BRIKS već treba da uvidite kako BRIKS funkcioniše. Znači bitni su ekonomski interesi. Kao što je @mean_machine naveo nikakvog zelenog svetla s ruske strane neće biti da idemo da ratujemo. Da bi vas neko podržao u međunarodnim odnosima mora da imate zajednički interes. Znači ne ljubav, ne zajednički krevet, već interes. Što bi jedna Rusija ili Kina ili Namibija podržavale Srbiju ako nemaju interes da to uradi? Iz ljubavi? Prema tome i BRIKS tako funkcioniše. Zato je navedeno ovde kao primer. To što vi niste proniknuli u suštinu BRIKS-a drugi je problem. Ovim ekonomijama je u interesu da sarađuju i zato takav stav u vezi Sirije kada sam to pomenuo. Ko zna, možda se iz njega izrodi jači ekonomski savez (kako vidim izgleda da će), a potom verovatno sledi i politički.
Prema tome, da bi imali saveznika kakvog vi tražite moramo da imamo nešto s čim se može privući taj saveznik.

U vezi naše pozicije:
Tačno da je pozicija naš adut ali ukoliko nas izoluju džaba pozicija. U vezi CG sam rekao šta bih uradio kad bih bio vlast tako da ne bih ponavljao to pitanje. Ukoliko niste pročitali predlažem vam da se vratite 20ak strana unazad. Ukoliko CG dobije poziv za ulazak u NATO nema više pozicije s kojom možemo trgovati. To je činjenica.

U vezi izbora saveznika:
Saveznik u daljini se bira ako imate šanse da ga fizički snabdevate tj. da saveznik ne bude izolovan u nekom budućem političkom ili ekonomskom sukobu. Ukoliko malo bolje pogledate kartu američkih i ruskih saveznika videćete da sve države više-manje imaju ili pomorsku vezu ili kopnenu vezu sa Rusijom ili SAD.
Taktika “odskočnih dasaka” je pukla krajem XIX veka kada su Nemci pokušali da na Dalekom istoku prošire svoj uticaj. Nažalost, pukli su jer su ih Britanci izolovali.

Za društveno i političko uređenje se slažem. To je samo ilustracija da nije bitno kakav je neko već da li ima interesa.

Ostalo:
Ovo što ste naveli je istorija i filozofija istorije (da li je istorija instant, već u narednoj sekundi ili je istorija kada se okonča određeni proces – npr. u ovom slučaju definicija statusa KiM-a). Ovo što ste vi naveli je samo jedan pogled na to šta je istorija, ima ih još nekoliko, tako da ne može da se uzme kao 100% tačno. Ono što je mana je to što istoričar mora da istraži početak, tok i kraj jednog procesa. Po tezi koju ste naveli ova sekunda u kojoj pišete je okončana ali proces koji je trajao u njoj nije okončan. Ja ne bih da polemišemo o istorijskim događajima u punom smislu niti o filozofiji istorije jer će @natrix, kada dođe, čistiti temu.

Pitanje za vas pošto, eto, polemišemo ovde:
Da li ste nekad bili u prilici da vidite rad Ministarstva spoljnih poslova Srbije iznutra (da razgovarate sa ljudima, da vidite birokratiju, kako se piše memorandum i sl.)?
Da li ste nekad pregovarali u međudržavnim stvarima (ne mislim politički, recimo prekogranična saradnja i sl.)?

radionica1 ::
Mora ON drugacije da kupuje vreme, ne ovako, ako je kupac vremena uopste, a to jos nije dokazano. Postoji ta umerena struja koja je protiv NJEGA, a koja tvrdi da kupuje vreme i treba cekati, ali licno mislim da ga kupuje lose-do katastrofalno na unutrasnjem planu, a na spoljnem - solidno do lose, kadkad i dobro, ali retko.


Po zvaničnim izjavama, predsednik vlade kaže da mi idemo u EU što znači da ne kupuje vreme već ima cilj ka kome ide i da ove ekskurse što radi u spoljnoj politici, radi dok ne uđe u EU.


Eyes Wide Shut ::Kolege @VJ i @radionica1, sve ste rekli. Nema vise sta da se doda.

Ja sam nedavno s kolegom @Gamom takodje bio poveo diskusiju i to bas na ovu temu (okretanje Rusiji, kao jedina nasa opcija), ali sam odustao kada je rekao da on sve posmatra u domenu od maksimum 5 godina.

Sta dalje reći.


Vrlo je interesantna činjenica da se ovde uzimaju iz konteksta izjave, kako odgovaraju nekom. A da li ste se zapitali zašto “maksimum 5 godina” (pominjao sam i 5-10)? Zato što je zvanična politika naše zemlje ulazak u EU do 2020. (neki pominju 2025. godinu). Da li mislite da možemo kao deo EU da vodimo politiku kao što to radimo danas? Možemo, malo sutra. Činjenica je da ćemo mi ući u EU kao Bugarska i Rumunija – politički, iz interesa, a ne zato što smo ispunili uslove. Kada do toga dođe nema više švrljanja: za Ruse ili za EU.


Evo, ja ću opet pitati učesnike u raspravi isto pitanje od pre nekoliko dana:
Kako razbiti prsten EU i NATO država oko Srbije kako bi se izbegla izolacija države i poboljšati pozicije u vezi KiM-a?
Znači ne tražim nikakve potencijalne događaje (sukobe, svetske ratove i sl) već šta raditi danas.




Нисам на уму имао Стогодишњи рат, да би одмах Ви као контрааргумент потегли демографске и економске губитке од којих се не би опоравили, већ сам на уму имао Блицкриг, каква је на пример и "Олуја" била.
Зна се шта је за то потребно и како се изводи, само је потребна политичка воља и подршка јаког савезника.


КиМ је привремено запоседнута територија из тог разлога што није под контролом УН, како је резолуцијом 1244 предвиђено, већ НАТО (под фирмом КФОР), ЕУ (мисија ЕУлекс) и припадника тзв. УЧК (политичко - привредна елита тзв. "Републике Косово") са којима је држава била у сукобу и под чијом контролом је АП КиМ била од 1999. до данас у ком периоду је убијено и нестало неколико хиљада Срба и протерано неколико стотина хиљада.


Прва и основна мера народне власти (уколико се овде таква икада појави) јесте да поништи све одлуке квинслишких, колонијалних или окупационих власти које су оне доносиле годинама, деценијама или вековима уназад а које су штетиле интересима народа и државе.


Била би свакако повољност када би се КФОР ускоро повукао са КиМ, нарочито пре него што ово уђе у НАТО, мада не нужно, поновићу пример "Олује" и напад ХВ на подручје под заштитом УН, уз ваздушну подршку снага НАТО, којом приликом су се на мети знале наћи и снаге УН, па да ли се ико забринуо због тога?

Не, Ви нисте разумели у вези БРИКСа. То је економска асоцијација држава које имају најбржи економски развој и свакако да ће економски или политички подржати земљу у којој имају економских интереса, али и степен те помоћи зависи од величине економског бенефита које би евентуално од ње имале. Оне од Србије, па ни од Сирије не би имале бенефит толики да би ушле у оно у шта је ушла РФ интервенцијом у Сирији.

Наравно нити ЕУ, ни НАТО немају нарочити економски интерес када је Србија у питању да би ушле у конфликт са сопственом политиком и подржале Србију у остварењу њених интереса по овом питању.

Дакле, као што рекох економија није адут са којим би ми могли "играти", већ стратешка позиција која може бити интересантна РФ (ОДКБ), НРК или коме другом.

ЦГ треба вратити к' нама променом владајуће гарнитуре нама одговарајућом и то треба да учини Србија, а не Русија. Пред њу треба изаћи са понудом искреног савезништва са ЦГ у свом саставу.

Имао сам прилике да се "упознам" са функционисањем једног другог министарства, али на моју срећу то није МиП.

МиП, које је, уосталом као и политичко - бирократска елита у целини, нанела немерљиву штету деценијама уназад народу и држави које је наводно требало да заступа, није нешто чиме се може гордити, већ напротив..

Питање које се поставља јесте да ли су Србији у интересу евроатланске интеграције или нису..

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"Rusija: Kosovo ne može u međunarodne institucije i tačka
Ni mi sami se ne branimo kako nas Rusija brani! Nakon odbijanja zahteva Kosova da pristupi Unesku, ministarstvo spoljnih poslova Rusije je istaklo da se Kosovo ne može smatrati pravnom državom i samim tim ne polaže pravo na članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/531473/Ru.....je-i-tacka

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3635

Пуковник Огар: Лакнуло ми је што Косово неће бити део Унеска

ПАРИЗ - Да је Косово примљено у Унеско, то би била прилика за десатанизацију ОВК којој би се тако омогућило да, под плаштом честитости, настави ка свом неизмењеном циљу - брисању прошлости српског и хришћанског Косова, сматра француски пуковник Жар Огар.
"Пријем те привидне државе био би шамар за Уједињене нације које никад нису престале да признају да Косово припада Србији. Тиме би УН исмејала њихова сопствена организација задужена за питања образовања, науке и културе", каже Огар, који је командовао француским специјалним снагама током рата на Косову 1999. године, преноси париски лист "Фигаро".

Он указује и да би чланство Косова у Унеску омогућило ОВК да се дочепа предности те организације које, како наводи, без сумње не би искористили за одржавање српске баштине на Косову, већ за богаћење "клике на власти у Приштини".

"Данас би пријем Косова у Унеско био згодна прилика за десатанизацију ОВК. Тиме би јој се сасвим лако омогућило да се окити плаштом честитости и поштења, док би јој терористичка и мафијашка природа остала непромењена, као и њен циљ: у потпуности избрисати древну прошлост српског и хришћанског Косова", истиче он.

Пуковник Огар је познат по пружању помоћи угроженим православним манастирима на Косову, пре свега манастиру Девич, који је у јуну 1999. године био предмет најстрашнијих злочина албанских побуњеника из редова ОВК, што му је донело највише одликовање Српске православне цркве, Орден Светог Саве, подсећа француски лист.

Огар је прошле године објавио књигу под насловом "Европа је умрла у Приштини", у којој осуђује западну политику, нарочито француску, током рата на Косову.
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%.....deo-Uneska

offline
  • Pridružio: 27 Jun 2013
  • Poruke: 892
  • Gde živiš: Van vidokruga jednookog

sezan ::Ja ne verujem u te procente. bilo je i 60-70 % Srba nekoliko godina pre toga..pa gde nestade pola Srba?
Išao sam dosta po CG ,teško nailazim na tu "većinu" koju spominješ...ili su me svi lagali..
Mislim da je narod inertan ,kao i kod nas,teško ih isterati na ulice (kao i nas) ,mogu mnogo pomiženja da istrpe..
Vlast je mafijaška ,strah vlada i velika lova...to svi znamo..
Nećemo više u off...


Kolega, sve si tacno rekao.
Slicno tebi i kolegi @fonspeakerfonu, ni ja nisam poreklom iz Cg, ali imam dosta prijatelja dole (svi se osecaju Srbima) i cesto ih posecujem.

Razlog zbog kog su oni izlozeni mnogo vecem pritisku nego sto smo mi u Srbiji je sto je Cg mnogo manja sredina, i bukvalno se sve zna.
Znaci, eto da uzmem primer koji si naveo - ako bi mi izasli npr na ulice na neki protest, to bi moglo da prodje relativno nezapazeno, pogotovo ako je protest u Bg, a preko lica se nosi neki sal ili marama, a na glavi kačket.

U Cg nije tako. Dzaba sto te mozda nigde nije zabelezio video nadzor, kad ti prvi komsija zna u koje vreme si krenuo od kuce, a zna se da je taj dan bio protest. Zna se i s kime se druzis. Manje vise se i zna ko se kako oseca i izjasnjava.

Nakon bilo kakvog otpora krece odmazda vlasti. Od prebijanja, pa do otpustanja s posla, pretnji, ucena, itd. I ne ogranicava se samo na ucesniku protesta, vec se siri na clanove porodice, siru rodbinu, iako oni nisu nista krivi.
Videli smo vec kakva su to surova prebijanja, a bilo je i nekoliko javnih egzekucija.

Da ne sirim dalje pricu, stičete vec sliku.

offline
  • Pridružio: 10 Jan 2012
  • Poruke: 1700
  • Gde živiš: U koloniji po imenu Republika Srbija

Narod se lozi kako siptarska teroristicka drzava u pokusaju na Kosovu i Metohiji nije usla u Unesko ali zato jeste u dosta drugih medjunarodnih organizacija.
To vise niko ne spominje ali bitno da smi mi opet pobedili...prosli put je biolo sa 5:0 a sa koliko smo pobedili sad? GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid
Dobra stvar je sto nisu teroristi primeljni u Unesko ALI obratite paznju kakve izjave daju ovi na vlasti. Oni u svojim izjavama priznaju teroristicku drzavu!
Kad ste culi da neki politicar na su Juznu pokrajinu naziva Kosovo I Metohija ili Kosmet?
Retki su takvi Sad
Pa one floskule o nekakvim pregovorima Beograda i Pristine i ona novokompovona zapadni Balkan... kad cujem takve izjave dobijem momentalni proliv (zato i ne slusam vesti).

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

ПЉУНУЛИ БРАЋИ У ЛИЦЕ! „Знају ли кукавци да част и брука живе довијека?“
Представници четири државе заплакали су у Паризу пошто је саопштено да је Генерална конференција Унеска одбила да прими Косово у своје чланство! Биле су то сузе радоснице за Србе и Србију, за праведну борбу овог народа са светским моћницима, сузе радоснице над победом правде и истине над злом!
Пише: Зоран Шапоњић
Citat:Био сам у Пљевљима, оног дана када је Црна Гора изгласала да се одвоји од Србије. Сећам се, ко јуче да је било, кад су објавили да су они који су за самосталну Црну Гору победили, да ће се одвојити, сео сам на клупу, у парку испод хотела „Пљевља“, и, сузе су саме кренуле низ образе. Плакао сам у мраку, сам, као мало дете…
+ Текст
http://www.pravda.rs/2015/11/10/pljunuli-braci-u-l.....-dovijeka/
Свака част

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

https://www.facebook.com/The.Russian.Federation/ph.....39/?type=3

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 813 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 809 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: draggan, pein, zlaya011, šumar bk2