"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1175

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 723

Treba sagledati realno stanje na terenu možda bi prošao blickrig ali od toga nema ništa dok se ne pojavi neki novi Karađorđe koji se neće libiti da skrati za glavu "zaslužne" pojedince. U slučaju da ipak dođe do naše vojne intervencije koliko smo mi uopšte sposobni za tako nešto, pa koliko godina već nema redovne vojske i obuke ? koliko puta je pozvan rezervni sastav da obnovi gradivo ?
Uzimam sebe za primer sa 17 godina sam otišao dobrovoljno u RS da branim srpstvo par puta zamalo izgubio glavu i delimično sluh, 99 agresija naravno rezerva srećom završilo se pre prekomande na KiM. Pogledam se sada sa 30 kg viška i kondicijom dajca koji pali na gurku pored sve dobre volje i nekog iskustva prošlo je vreme za pentranje po vrletima i juriše. Najgore je podceniti protivnika (vranjanac to redovno radiš) mislim da šiptari nisu baš tako lak zalogaj, skupili su oni poprilično iskustva a verovatno se obučavaju i spremaju za nas. Pre nego ospete drvlje i kamenje po meni verujte mi da ne bi bilo srećnijeg čoveka od mene da povratimo KiM ali treba sagledati stvari iz svih uglova.
@djordje92sm menjaj lekove ili doktora Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Mar 2015
  • Poruke: 1097

trutcina ::U slučaju da ipak dođe do naše vojne intervencije koliko smo mi uopšte sposobni za tako nešto, pa koliko godina već nema redovne vojske i obuke ? koliko puta je pozvan rezervni sastav da obnovi gradivo ?

Evo ja sam sluzio redovno vojsku kad je vojni tok traja 9 mjeseci i ne mogu za sebe reci da bih bio ista bolji od ovih koji nisu sluzili. Bio sam u pjesadiji i sve sto smo radili je rasklapanje, ciscenje i sklapanje puske. Nisam nijedan rov iskopao, niti ucio kako se postavlja mina. Tako da do te nase vajne obuke, ovi omladinci mogu da nadoknade za 1-2 dana.



offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 612
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

Trute, nemam lekara psihijatrijskog na kog misliš, a ne znam šta ti imaš. Tako da.... Nemam šta tu dodati, lajk.sam ovaj deo, mada je sad ispalo da sam podržao i ovo da koristim lekove,tvoj sramni ispad, al nem veze nisam to mislio jer nisam zadnju pročitao. Meni ne treba doktor , ajde ovaj ,,lajk,, ti je u stilu šale, meni je to kao i svim na svetu znak da to i stvarno misliš, u svakoj šali i laži pola istine. Ovaj, ja ne lupam, kako da to objasnim? Hmm, znaš ono što je bilo duboko politički da se to u budućnosti uopšte neće ni raspravljati? Država je veća od nas, kao sistem, mada nekad i padne sistem ko čovek usled bolesti, ja sam samo rekao i iskreno polazim od početka pa se zato nerviram jako.

Vranjanac, pa dobro, konačno da smo ukapirali obojica, laknulo mi je ,mislio sam,, e sad ako bude negiro, e imam da puknem sad ću ili napisati ili ružnije i napadnije reći ,ima da objasnim,,... Dobro je ak razumeš.
Takođe BOV-a, odnosno borb.oklopna vozila imenom tenkovi m84 su ih cekali koji su bili rezervisani i za zemaljski,kopneni sukob ,što govori da je gosn Pavković kao najbolji general tada ipak i Milošević pred. KOmandant ma šta ja mislio o njemu politički ,gledali i spremali čak i tu soluciju. Evo pokušaću da objasnim bojazan moju i sukob nas ,vas i njih. Opozicija je bukvalno smatrala da je država izazvala rat, možda u strahu za vreme nije toliko,ali u dubiini duše je to smatrano , moji i ja ne kao mali još tada , al sam znao približno jako dobro što sada traje rrat, mislim , tada ,govorim za to vreme. Trauma nemam nijedne barem nije primećeno, ali imao je jedan drug moj, klasično uopšte nije opasno, samo se plašio zvukova, i udara o sto itd. Čak smo kod brata u razredu imali,mi ,naša škola pošto je ovaj stariji od mene skoro sve koji su polegali ispod stola, na zvuk aviona 2000.mislim i 2002.tako je to trajalo. Ali znam vojnike, malo jako njih i decu sa juga koji nenormalne traume imaju .

Moj grad prvo nije više od par puta ni bio gađan možda ti i bolje znaš. Kasarna je skoro uništena , najviše i jedini pravi udar u mom životu je bio jedne noći kad je kasarna i garnizon pogođen znao sam kasnije i ime rakete valjda, naziv šta li, prozori i sve što se klima se treslo i možda još jednom ali nisam do tada ni znao šta je ovako pravi rat.
Bes i mržnja naroda prema igrarijama politike je takva bila da ja ovo što pričam je izdaja za 2000.jer ja povlađujem MIloševićevoj politici donekle.POšto smo izgubili koga je bilo briga što je on sačuvao potpuni razlaz KIM?? Koga? Narod je bivao bez struje, zbog tog KOsova, to ti pričam, i sada idemo ka tome, a narod,deo njega ne shvata možda da to nije namerno, evo Vučić se trudi sve im daje, ne, ne vredi..To je to, frustracije, kako pobediti to a deo logike jeste bio na strani pogotovo dosa i Đinđ.i V.Košt. itd... To je poenta onoga gore što sam govorio a ne dal ja štitim arnaute ...Nisam za diktature,to su besmislice ,bajke za koje znate da ne mogu da se ostvare nikako.Dobro to sad nije bitno, ali ovo je najvažnije da sam čitao i ,,statement,, oko juriša i KLark i ostali, čak i pametno su tu jako rekli da ne mogu zbog problema versko nacionalnih i osećaja grčkog nar. i rumunskog , to da ulete u nas. Neko reče da je to nemoguće i jeste, di ćeš u Evroppi ko u pustinji u na malom terenu osvaajati sve , ali cena je bilaaa uuh, užasna, i to narod ne verujem, nismo mi više ni isti, ne možemo mi jednostavno mentalno podneti takav rat, u pravu smo ak mislimo da smo opasni,donekle da, ali samo uza zid, ovako jako razjedinjeni....Nije sve crno,da ne ružim. Mr. Green

offline
  • delrey 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 16 Feb 2012
  • Poruke: 658

Da su upali čizmom prošli bi gore nego u Vijetnam

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19181

vranjanac29 ::
A mi smo kao izgubili rat? JA koliko znam potpisali smo primirje a ne kapitulaciju.


I Ameri su u Vijetnamu potpisali "primirje". Sovjeti ni to, otisli su kada su kontrolisali najveci deo teritorije jos od ulaska u Avganistan.

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Napisano: 07 Feb 2017 2:56

Ufff Djole zamorio si me citajuci, ne unosi ovoliko emicoja na tastaturi.Ne zelim za sada da pisem o svom iskustvu, borbi, i odrzavanju morala kod vojnika zbog meni bliske i drage osobe cije nik ime koristim ovde na forumu . Moje i tvoje sagledavanje istorijskih cinjenica nije isto i tu ne mozemo da se slozimo . Ti si bio tek rodjen kada je poceo rat na prostorima bivse SFRJ i dete tokom NATO agresije. Tvoje informacije poticu iz drugog i treceg lica, dok su moje i informacije vecine forumasa iz prvog lica. NATO je imao planove napada SRJ jos 1998 ali sticajem okolnosti to je odlozeno tek za 1999 godinu. Iz pouzdanih izvora znam da o kopnenom upadu nije bilo ni reci, nasa obavestajna sluzba je to dobro znala i zato je vojska 2/3 svojih odbrambenih kapaciteta prebacila u nasoj juznoj pokrajini, znaci fokus je bio na KiM. Sigurno kopnenu agresiju nisu zaustavile Rumunija i Grcka i u to budi siguran. Njohvo javno mnjenje ne bi podnelo hiljade nastradalih i ranjenih vojnika koje bi docekivali u limenim kovcezima je jedan od razloga a da ne pricamo da su vec aprila meseca 1999 godine pocele demosntracije po Italiji i drugim evropskim zemljama sa ciljem da se agresija zavrsi. NATO nije rusio Milosiveca zbog njega samog, vec da bi urusio Srbiju i doveo marionete na vlasti. Toliko o tome za sada.
Sto se siptara tice i njihovog podcenjivanja to radim s razlogom jer poznajem njihov mentalitet, nacin razmisljanja, kakvi su u borbi i dokle spremni da idu. Pred sam kraj agresije, siptarskih celija i ozbiljnih formacija na kosmetu nije bilo, ako ne racunamo granicne kamene koje su zauzeli i praceni Albanskom artiljerijom i NATO avionima.1/3 njih je pod prinudom morala da obuce uniformu i uzme oruzje, 1/3 je ratovala iz ideologije dok ona poslednja trecina sacinjavala je dobrovoljce iz raznih krajeva sveta. Njihova taktika zasnivala se je na zasedama, a polozaje su drzali jedino po selima gde policija nije ulazila zadnjih 10 godina i to vecinom u metohiji.
Sto se tice sadasnje situacije po meni jos gori su, omladina je nalik nasoj ali im je droga daleko dostupljenija, skoro svi voze skupe automobile, ne odvajaju se od telefona i sanjaju o odlasku sa kosmeta. Nisu to vise ona brdska deca, zilava i odrasla sa stokom jer je i ne cuvaju, stoku vecinom kupuju iz Srbije i prebacuju je svercerskim kanalima. Imaju tu ROSU koja je nesto obucenija ali nista bolje od nase obicne policije, fizicki su slabiji ali i intelektualno. Ono sto se je zadrzalo kod njih je incest, pohlepa i zelja za Srpkinjama. Nemaju klikere u gacama za neku ozbiljnu borbu jer im je takva genetika, plasljivi su ali rado ce iskaliti bes na zarobljenike i nejac. Jedino cega se ne boje a to mi nikada nije bilo jasno zasto su batine. Mozes ih tuci, polomiti im sve zube ali sutra opet ce istu stvar da urade ako je zarada u pitanju.
Malo sam oduzio post radi clanova koji ne poznaju siptare i njihov mentalitet.

Dopuna: 07 Feb 2017 3:04

radicr ::trutcina ::U slučaju da ipak dođe do naše vojne intervencije koliko smo mi uopšte sposobni za tako nešto, pa koliko godina već nema redovne vojske i obuke ? koliko puta je pozvan rezervni sastav da obnovi gradivo ?

Evo ja sam sluzio redovno vojsku kad je vojni tok traja 9 mjeseci i ne mogu za sebe reci da bih bio ista bolji od ovih koji nisu sluzili. Bio sam u pjesadiji i sve sto smo radili je rasklapanje, ciscenje i sklapanje puske. Nisam nijedan rov iskopao, niti ucio kako se postavlja mina. Tako da do te nase vajne obuke, ovi omladinci mogu da nadoknade za 1-2 dana.

Za jedan do dva dana mozes jedino da ga naucis da pogine. To sto nisi imao valjanu obuku nije do vojske kao celine, vbec do komadnog kadra. Sto se rovova tice to se najlakse nauci, nema tu neke filozofije kao ni kod postavljanje mina.

offline
  • Konstruktor
  • Pridružio: 01 Nov 2013
  • Poruke: 1245

Kopanje rova mi je omiljeno. Celo leto i jesen sam kopao. Prvo kanal za struju, pa potom kanal za polaganje cevi i kablova od sopstvenog bunara. To je nikakav problem.

Ovo za kukavičluk i ponašanje nekih, koji ne zaslužuju da se zovu ljudi, to znam još od ćaleta. Mnogi su priču kolege vranjanca potvrdili.

Ja trenutno protiv ovih nedaća upotrebljavam biološko oružje.

offline
  • djboj  Male
  • Super građanin
  • Pridružio: 06 Jul 2010
  • Poruke: 1278

trutcina :: mislim da šiptari nisu baš tako lak zalogaj, skupili su oni poprilično iskustva a verovatno se obučavaju i spremaju za nas.

Чињеница је да део њих редовно веџба... али чињеница је и да се менталитет не мења преко ноћи. Ко их је мало боље упознао, а ту не мислим на епизодне сусрете са локалним содаџијом, зна на шта мислим. Нисам шовиниста, постоје код њих неке особине и својствености којима се искрено дивим... имају и они као, и ми, својих врлина и мана. Али тај народ једноставно као да је створен једино за "удри и бежи" тактику, ако би их ко приморао на дуготрајнији сукоб, а без помоћи са стране, попуцали би по шавовима... Ред пљачке, па ред кукњаве па ред припуцавања, најчешће у леђа противнику, им у прошлости није донео много успеха.
Тренутно имају две државе и то им може бити на понос, само невоља по њих је да су им и Албанију и Косово (мање више) други дали.
Друга ствар, не осећају они Космет као нешто своје, имају тих маски пред светским камерама и сл али у дубини душе оно им није прирасло за срце. Често понове кад их нико не види "Срби су Косово изгубили а ми Косово нисмо добили".

offline
  • Pridružio: 05 Feb 2014
  • Poruke: 132
  • Gde živiš: Vojvodina

radicr ::trutcina ::U slučaju da ipak dođe do naše vojne intervencije koliko smo mi uopšte sposobni za tako nešto, pa koliko godina već nema redovne vojske i obuke ? koliko puta je pozvan rezervni sastav da obnovi gradivo ?

Evo ja sam sluzio redovno vojsku kad je vojni tok traja 9 mjeseci i ne mogu za sebe reci da bih bio ista bolji od ovih koji nisu sluzili. Bio sam u pjesadiji i sve sto smo radili je rasklapanje, ciscenje i sklapanje puske. Nisam nijedan rov iskopao, niti ucio kako se postavlja mina. Tako da do te nase vajne obuke, ovi omladinci mogu da nadoknade za 1-2 dana.


Ne znam gde si tacno bio ali za dva dana bukvalno mozes samo nauciti gde je sta u okviru jedne kasarne a kamoli nesto drugo ...
Doduse ima dosta ovih klinaca rodjeni posle 2000 misle da je to sve bukvalno kao u igricama - pucacinama ... takvom das pusku i eto ti zurke , ni brige ni pameti.

Ta tvoja prica jedan do dva dana ne pije vodu, mnogo toga si zaboravio a za to je kriva vojska, treba ipak da pozovu ljude na vojne vezbe , ako mi zelimo jaku drzavu , pre svega moramo imati i jaku vojsku i politiku, ekonimiju itd ... ili bar nesto od toga, bitno da se izdvaja.


Video sam mnoge jake fizicki i na jeziku koji su bukvalno pucali za mesec dana , posto im nedostaju kucni uslovi - tretman kod mame , takvi suu dobri samo da pevaju pesme i nista drugo...
Stari su govorili - nisi covek ako ne odluzis vojsku!

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32565

Nego zaboravlja se još jedan mali narod koji živi na KiM a koga šipusi ne mirišu to su Goranci oni su takođe podržavali VJ i PJP i drže brda i deo južno od Prizrena.
A što se tiče stručnjaka na paradi prototipova u NS-u je bio najzanimljuviji zastavin štand jer su dozvoljavali da se puška uzme u ruke. Kao po običaju pičilo se što slike normalne što selfiji mahom su to bili dečki od 10-20+ god. Aj oni napaljeni klinci što neznaj al brale ovi matoraći 20+ nisu znali kako otkočiti pušku, vratiti okvir. Još dva lika posle slikanja i selfijanja drže u rukama pušku i ovaj što drži kao sivonja vuče zatvarač još se lepo vidi da je puška zakočena, kad će ti lik ovome što radi na projektu "druže ova puška je sjebana zaglavila se nemogu je repetirati" a ovaj mu odgovara "momak puška se nije zaglavila moraš je otkočiti". Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 850 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 11 sakrivenih i 809 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: alkatraz080, Apok, Atomski čoban, Djokislav, FOX, galerija, Georgius, hyla, ikan, jackreacher011011, kjkszpj, kybonacci, Lazarus, Leonov, mercedesamg, Mercury, Metanoja, milan.vukovic, Mlav, nebojsag, NoOneEver Dreams, nuke92, ozzy, pein, ruger357, Shinobi, Smiljke, Tvrtko I, vathra, vladaa012