"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1292

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

online
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Prostor Kosova i Metohije je bio okupiran , a Srbima nije bas lijepo bilo jedino ako cemo se drzati price o Marku Kraljevicu kako je on Turke matretirao ...

Na Kosovu je ogromna Srpska bastina
Tako da 1912-tu mozemo smatrati kao rat za oslobodjenje KiM.
Vjerojatno je bilo zlocina i osvete nad Albancima. Koliko i gdje i u kojoj mjeri to je nepoznanica .
Zlocini i osvete postoje u svim ratovima . Samo sto neki ostaju nekaznjeni i gurani pod tepih a neciji se non stop prikazuju i jos uvelicavaju . Vjerovatno je to stvar pojedinca ali i discipline u jedinici .( imamo sporadicne zlocine individua ali i kolektivne planirane)
Osveta nije opravdanje ali zlocina je bilo i bice a ima ih i danas.

Rekao sam vec Stara Srbija ima veliku vaznost i kao transverzala je i znacila je i onda i AU i Rusiji, Srbiji ali i Otomanskoj imperiji .

@ dozorni
Sa parama i sistemom poluga se sve postize a mi smo sa Bugarima opasno kuhali . Koliko je to namjerno bilo da pokvarimo odnose ... Neko igra šah tri poteza u naprijed a neko ne zna sta da odigra ni kad je na potezu...

Poenta je da sa Bugarima moramo poboljsati odnose i ispraviti nesuglasice .
Zanimljivo je pogledati mapu Velike Albanije kako se siri prema Istoku .
Dobro blok udaraju prema jugu Smile .
A to da smo imperijalisti ..... Samo Obrenovic nije zavrsio 2 Srpski ustanak. Nije sve oslobodjeno bilo ...

Doduse danas to drugacije funkcionise . Nije mi jasan AV kad pokusava da se orijentise prema luci Drač. ( spominjana izgradnja saobracajnica prema Dracu ) nije to bas pametno ( sigurno ) .

Po meni trebali smo sa Bugarima zajedno uloziti u zeljeznicu prema Solunu .... pa onda i u Luku Solun.

Prije par godina bilo je pokusaja ulaganja u luku Bar ( imamo zeljeznicu ) ...

A sto se tice KiM . Zestok problem . Da nam vrate KIM kompletno , dobili bi milionski problem , ( Albanaca ima preko milion ) . Opet imamo Srbe , kulturnu bastinu ....



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Jul 2011
  • Poruke: 183

Gama ::Pitanje za teoretičare marksizma i istraživače "Kosovskog pitanja":

-Kakav je bio stav Kraljevine Srbije po pitanju Kosova i Metohije pre Tucovića, socijaldemokrata, KPJ i Kominterne?
-Da li je problem KiM-a nastao tek tako u XX veku?
-Kakav je bio stav rukovodstva Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije prema Albancima i teritoriji današnjeg KiM-a?
-Ko je Dimitrije Bogdanović, kad je izdao Knjigu o Kosovu, šta je bio okidač za nastanak te knjige, a povrh svega, kakva je ideologija koju je Dimitrije Bogdanović zastupao?

S obzirom da se ovde neki (@Lucije Kvint ne odnosi se isključivo na tebe već i na pojedince koji me s vremena na vreme dave preko PP) uporno hvataju za istorijsku perspektivu, interesuje me sa kojih pozicija se posmatra prošlost KiM-a:

-sa pozicija objektivnog sagledavanja prošlosti i uključivanja svih faktora koji nekad i ne idu nama u prilog,
-sa pozicija nacionalne propagande, gde nas istina ne interesuje već nas interesuje isključivo odbrana Srbije i Srpstva.

Molim da na ovo poslednje (što se tiče pozicije posmatranja problema na KiM-u) pojedinci ne filozofiraju, ne petljaju i mute vodu jer upravo zbog toga nastaju problemi u raspravi. Pitanja su prosta, jasna i precizna. Ko želi neka odgovori, koga boli da odgovori neka produži dalje.





Ово је са Википедије процентуални однос Срба и Албанаца на Космету. Из 1455. је према Турском попису из тог времена. Колико је ово веродостојно не знам али вероватно је то тај однос. Промена у корист Албанаца десила се од 1871. до 1899. вероватно су разлог први и други Српско - Турски рат који је завршен 1878. када је Србија ослободила Ниш и Врање. Међутим после тих ратова и даље је К и М остало по Турцима и вероватно су се Срби услед притиска исељавали ка северу. После првог светског рата такође се бележи велики пад у процентима вероватно због драстичног страдања српског становништва на простору целе Србије. Па после другог светског рата када су Комунисти забранили повратак Срба на просторе К и М а дозволило да се насели велики број Албанаца из Албаније. Онда следи опет велики пад процента Срба од 71. до 91. када су комунисти практично направили државу шиптарима, који су вршили велики етнички притисак на наше становништво. Од 91. до данас је мање више познато.
Шиптари генерално ни у једном тренутку нису били у стању да направе самосталну државу. У време владавине Турске живели су у племенској организацији друштва. Тако је било и после у време краљевине. Комунисти су им дали много, практично су их цивилизовали. У време комуниста добили су све: Школство на свом језику, здравство, без ограничења су говорили Албански, практично аутономна покрајина Косово је у задњем стадијуму до Милошевићевог режима била држава. Ту државу финансирала је Србија и СФРЈ. Исто као и у време Турске и у време СФРЈ и Србије и сада у време НАТО шиптарско Косово не може да живи самостално. Шиптари нису ни дан данас на цивилизацијском нивоу да самостално воде државу. Уколико би Американци сутра напустили Косово они би врло брзо тражили новог господара. Самостална шиптарска држава би без страних господара највише личила на Сомалију где би буктао рат између зараћених банди Тачија, Харадинаја, Пацолија и осталих мањих или већих племенских господара. Шиптари би као народ требали до века да буду захвални Србима на цивилизацијским тековинама које су од њих добили.



offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Nevezano za to sta ko misli o politici Dimitrija Tucovica , on je ipak bio covek koji je stao iza svojih uverenja i poginuo kao oficir prvopozivaca Moravske Divizije 1914. Nismo mi dostojni da pomislimo da nekog poput njega brisemo iz istorije. U nase vreme Tadic vodi socijaldemokrate i uopste se ne postavlja pitanje da li bi pokvario frizuru slemom ili pred ogledalom vezbao govor za docek "oslobodilaca" dok je osnivac socijaldemokrata Tucovic napisao ocu "kud svi tu i ja i kako bude narodu tako ce i meni", obukao uniformu i poginuo. Isto je i sa radikalima,naprednjacima,demokratama tog vremena i danas. I mi volovi koje rade ovakvi nikakvi bi da zaboravljamo prave ljude

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2013
  • Poruke: 416

goxin ::A sto se tice KiM . Zestok problem . Da nam vrate KIM kompletno , dobili bi milionski problem , ( Albanaca ima preko milion ) . Opet imamo Srbe , kulturnu bastinu ....

Evo jednog vrlo interesantnog linka na tu temu: Evo rešenja!

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1402

@goxin

To sa lukom Drac i autoputem ti samo pokazuje kuda plovi ovaj nas brod u sledecih 10-15 godina. Guraju nas u novu jugu gde bi bili mladji partneri sa Albancima. Naravno narod nece niko nista pitati kao sto nas nisu ni pitali kada su potpisivali dogovore u Trstu pre neki dan.

Za nas bi bilo najpametnije da se oslonimo na Bar i Pirej jer tu pricu guraju kinezi koji u Balkan ulazu dosta vise nego rusi. EU zasad im stavlja klipove u tockove ali prilicno su uporni. To je nasa sansa da izadjemo iz blata u koje nas guraju nasi zapadni partneri.

@Filip

Resenje zvuci kao neka nova oluja?

offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 995

Jedino moguce resenje na duze staze,sve ostalo je zamlacivanje.Nase komsije kad god im se pruzila prilika temeljno su cistili sve sto je nase.Hrvati su svoj cilj postigli,Srba vise nema.Siptari isto tako,sve su cistili pred sobom.Tako to rade oni koji misle na svoju buducnost,jer ne postoji ni bozanska a kamoli ovozemaljska pravda i niko nikada od njih nije niti ce biti kaznjen.Da pravda tako deluje kako su nas ucili Hrvatske i Nemacke nebi trebalo da postoji uopste koliko su zla ucinili u drugom sv.ratu.Ali,bozanska pravda ocigledno ne deluje po tom principu kako su nas ucili u kuci i u crkvi.Imali smo sansu da to isto mi njima uradimo,ali nismo iz mnogo razloga,pa ko nam je kriv?Ja mislim mi sami.
Dakle,kad dodjes u pozociju satri neprijatelja za zemljom i proteraj njegov narod a posle glumi sta god oces.To tako surovo zvuci ali je nemoguce drugacije,mi smo primer kad se drugacije radi kako se prolazi.Stani pa kreni pa se povuci pa pregovaraj pa daj strance da posreduju,pa po nekad uzmi malo pare da se povuces pa svercuj robu sa neprijateljem pa mu prodaj malo municiju i koji je na kraju narodni saldo???Svi znate.A koji je saldo Hrvatim??? I to znamo.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

Problem je što mi nismo skloni racionalnom rezonovanju, izvlačenju zaključaka, učenju na svojim greškama, i sličnim intelektualnim disciplinama.

offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 995

E pa nista ako ne znamo racionalno da delujemo onda da cutimo da bidemo milostivi i krotki i da okrecemo drugi obraz.

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3070

Ne protivrečim ti, samo pokušavam da nađem zašto uvek prođemo kao poslednje budale i zašto dozvoljavamo da i sada uspevaju da nas ubede da treba da ostenemo takvi.

offline
  • Pridružio: 05 Jan 2012
  • Poruke: 995

Ma znam brate...nema tu pomoci,jako tesko.Imamo katastrofalnu kombinaciju pravoslavlja koje ti kaze da je daleko bolje da oni zakolju tebe i tvoju decu a ti da budes dobar i poslusan a sa druge strane imas ogroman broj stanovnistva koji su spremni da za sitnu korist rade kontra interesu vecine.I to nista novo nije,varaju se oni koji misle da se ta slugeranjska kasta omasovila 90tih god recimo ili od 2000te na ovamo.Greska,jos od Turaka postoje u velikom broju.Karadjordje je pobio tih takvih na gomile,u svakom selu po nekog.
Ima za sve resenje,dugacka tema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1229 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 6 sakrivenih i 1173 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, celik, crnitrn, dane007, Dimitrise93, draganca, dragoljub11987, dushan, FOX, goxin, Griffon vulture, hatman, hologram, hooraay, Ivica1102, Karla, Koridor, Krvava Devetka, ksyyaj, kybonacci, Leonov, Lieutenant, mackenzie, Marko Marković, marsovac 2, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, miodrag, MiroslavD, Mixelotti, Ne doznajem se u oružje, ObelixSRB, Oscar, pein, procesor, radoznao, ruger357, slonic_tonic, Sokic, stegonosa, styg, suton, Trpe Grozni, uruk, vlajkox, yrraf, zzapNDjuric99, 125