"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

1310

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

Filip Marinković ::Kao što rekoh više puta, realnost je promenljiva kategorija.

Ove pregovore treba razvlačiti u nedogled, jer situacija na međunarodnoj sceni se razvija u našu korist, tj naših saveznika, a postoji i dobri izgledi za jedno krupnije raspucavanje na globalnom nivou.

E onda treba promeniti realnost pa pregovarati da li će linija razgraničenja biti kod Lješa ili Drača.


Ti izgleda zivis u nekoj paralelnoj Srbiji:



Jel mislis da iko od njih smatra istok za nekakvog naseg saveznika? Jok. Svi imaju pro EU pricu a verovatno i pro NATO pricu kad bude bilo potrebno.

Jedini u skupstini koji su stvarno protiv EU a samim tim i NATO-a verovatno nece preci cenzus na narednim izborima.


To je nasa realnost. Vrlo zalosno kad jedan Labus je veci evroskeptik od onih koji do juce su bili kleli u Rusiju, i kad jedna Milicka kaze da ne bi priznala Kosovo da je Vucic jer zena na vidi koju to sarparepu nam zapad nudi ako priznamo, nema je sem tapasanja po ramenu od strane Nemaca i poredjenje sa Brantom (sto nista ne kosta) ali clanstvo u EU e to jbg ce da saceka (to Nemce bi ipak kostalo treba finasirati jos jednog siromaha) barem dok se ne reformisu kako Nemackoj odgovara (unija sa dva a mozda cak tri prstena).

A da ako povucemo dovoljno glupe poteze (u zanosu naseg Branta koji hoce da se dokaze da je zasluzio pohvale) verovatno ce naredni svetski poredak da nam kaze "nema puj pike ne vazi" priznali ste de jure Kosovo i to vam sto vam je.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

^

Bas ta slika sa procentima moze da ide na bilbord uz natpis "realnost je promenjiva"

Covek koji je karijeru napravio na prici "Karlovac-Karlobag-Virovitica" je dosao do toga da mu ovaj do njega ( kandidat gradjanske Srbije ) cita lekcije o patriotizmu , gde za treceg niko nije cuo dok nije napravio bum kao klovn a cetvrti je od tvrdog DOS-a dosao do toga da bude predvodnik nacionalne struje u opoziciji. To sto je danas ovako moze sutra biti potpuno drugacije samo je jadno sto nista od nas ne zavisi nego od odnosa snaga gde smo mi nebitni. I na sve to imamo politicare koji ne razmisljaju vise od par meseci unapred pa je tako Sloba poslednji skontao da je pao zid u Berlinu a Vucic hrli u EU bas po svaku cenu dok pola EU govori o egzitima i odnos snaga u svetu se drasticno menja.



offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

[quote="mean_machine"]

Citat:Ti izgleda zivis u nekoj paralelnoj Srbiji:
Ja sam ubedjen da je "paralelna Srbija" stvarnost i da projekat nezavisnog Kosova nece proci bez obzira
na dijagram TV N1
Seti se misljenja studenata o predsednickim izborima. U kriticnim trenucima za vlast, protesti su zaustavljeni....data mu je sansa.
Snaga drzave nije u politicarima vec u narodu i njegovoj avangardi (omladini, studentima i intelektualnoj eliti koja se probudila)
Ko misli drugacije, u zabludi je.

offline
  • Pridružio: 23 Dec 2006
  • Poruke: 12561

Slobodarko ::
To sto je danas ovako moze sutra biti potpuno drugacije samo je jadno sto nista od nas ne zavisi nego od odnosa snaga gde smo mi nebitni.


Ja sam konkretno mislio na odugovlacenje sa cim se slazem, mislim slaze se cak i jedna Milicka sta vise reci, ali je problem sto ovaj da odugovlaci nece ili ne sme, videsmo kako je pukao Grujevski kad nije vise slusao zapad.

A nesto sumljam da ce Rusi da uloze u njegov politicki pad a Kinezi tek nece jer im je Srbija potpuno nebitna a nisu bas poznati da se mesaju u tudju politiku.

offline
  • Pridružio: 01 Jun 2013
  • Poruke: 2467

Ja sam ubedjen da ne sme da odugovlaci jer je on mogao u Srbiji da se pokrije u vezi EPS-a, bate, bg na vodi I da mu je obecano nesto tipa "radi kako ti se kaze I mi cemo ti dopustiti da budes gazda takve Srbije u EU I legalizujes kapital". Sve da srcem I dusom hoce da resi pitanje Kosova on bi morao da im kaze " ja hocu ali prosto ne mogu da ljude predam Taciju I Haradinaju za koje I vi znate da nisu u zatvoru samo zato sto su pobili svedoke" . On ni to ne moze jer ga imaju u dzepu.

offline
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 1078
  • Gde živiš: Beograd

mean_machine ::...videsmo kako je pukao Grujevski kad nije vise slusao zapad.
Ajd sto je pukao Grujevski, nego kako je pukao Janukovic, Rusiji pred nosom, sa toliko proruskog i ruskog stanovnistva, pobedio na predsednickim, pobedio na parlamentarnim izborima: i sve to dzaba, kad je zapad resio da ga eliminise. Metodsko-pokazna vezba za neposlusne lidere.

Doduse, kada je covek odlucan i kada ima pravo jezgro odanih ljudi, moze da opstane i u mnogo nepivoljnijim uslovima uprkos zapadu. Ali opet po cenu "spaljene" zemlje, opet pokazna vezba...

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

Lucije Kvint ::mean_machine ::...videsmo kako je pukao Grujevski kad nije vise slusao zapad.
Ajd sto je pukao Grujevski, nego kako je pukao Janukovic, Rusiji pred nosom, sa toliko proruskog i ruskog stanovnistva, pobedio na predsednickim, pobedio na parlamentarnim izborima: i sve to dzaba, kad je zapad resio da ga eliminise. Metodsko-pokazna vezba za neposlusne lidere.

Doduse, kada je covek odlucan i kada ima pravo jezgro odanih ljudi, moze da opstane i u mnogo nepivoljnijim uslovima uprkos zapadu. Ali opet po cenu "spaljene" zemlje, opet pokazna vezba...


Zanimljivo je kako se Lukašenko sačuvao. Nema pukotina. Valjda je ozidao svoju vlast za rana. Od početka. Možda su Bjelorusi i homogeniji. Ne grabe se za vlast po svaku cijenu. Možda nijesu raspolućeni. Znaju šta hoće.
Ukrajina je nekako od početka buvlja pijaca. I imaju najveći buvljak u Evropi. Imaju mnogo plijena, a ima i ko da se glože oko plijena. Tako da su na kraju doživjeli ovo što su doživjeli. Tu su nekako i slični sa Srbijom. Od sredine osamdesetih, a realno od sedamdesetih, pa i od smjene Rankovića krlja se za vlast. I sve bi to bilo u redu da ulozi nisu previsoki. Naročito se devedesetih krljalo za vlast, a možda nije bio trenutak za to. Možda je bilo prečih stvari.
Nažalost, mislim da je Vučiću jasno da ako želi da bude vlast da to zavisi od stranaca ("Zapada"). A on vlast želi da bude od četvrtog osnovne. Kakav je bio ala i bauk dok je bio u opoziciji. Ali avaj dok Zapad nije škartirao Botu džaba sve. Tako da mora da slijedi želje "Zapada" ili da završi ko Bota i to ako bi imao sreće. Nije ni Boti loše. Tako da nije ni čudo ovo što radi Vučko sa Kosovom ali manje - više i sa svim ostalim. Nije čudo ni što su i svi ostali isti. Tu negdje. Samo je bezveze što ga mnogo muljaju. Glumataju.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"Тајни рецепт за Војску Косова: Измишљају мањину да добију већину © AFP 2017/ ARMEND NIMANI
ПОЛИТИКА
21:15 24.08.2017Преузмите краћи линк
Бранкица Ристић
11553031
Мило Ђукановић и Хашим Тачи још уочи избора у Црној Гори постигли су договор: Албанци из Црне Горе ће да гласају за Милове, а заузврат се Црногорцима са Косова признаје црногорска заједница и добијају једно посланичко место, што отвара врата за формирање косовске војске."
https://rs.sputniknews.com/politika/20170824111240.....milo-taci/

Мало потсећање-
"Војска Косова - продужена рука Пентагона © AFP 2017/
ВЕСТИ
07:00 04.03.2015(освежено 16:19 05.10.2015) Преузмите краћи линк
Бранкица Ристић
0 45832
„Америка хоће да контролише сваку пушку и сваки метак на Косову, јер нема поверења у снаге Косова, иако су косовске снаге, на неки начин – америчко дете“, каже Александар Радић, војни аналитичар."
https://rs.sputniknews.com/vesti/20150304486414/

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

Napisano: 25 Avg 2017 10:19

Мало о плодовима политике Београда ("Власти" и "СПЦ") по питању КосМета.
"Иван Максимовић: Тихе годишњице насиља над ЕРП у егзилу и њена победа над светом
Међу свим оним силним годишњицама и датумима „на данашњи дан“, нигде нећете моћи да нађете податак о некој од годишњици насиља над најобесправљенијим делом српског народа, оном који је остао веран Епархији рашко – призренској у егзилу.

Прогоњени из јавног живота, из културе, из свести, па ево и из Цркве, услед материјалистичке спреге државних и црквених власти које су чврсто стегле између себе све друге институције и личности од утицаја, они остају јединствена врста верских апатрида. Зато нећете моћи у јавности не само да чујете о њиховом животу већ ни да се подсетите ни једног датума ни догађаја значајног за прогон верног народа, монаштва ни Епископа рашко – призренског Артемија, данас у егзилу, осим ако то није нова најава прогона коме ће бити изложени."
https://facebookreporter.org/2017/08/25/ivan-maksi.....ad-svetom/

Dopuna: 25 Avg 2017 10:23

"Драган Милашиновић: СРПСКИ ЈУДА ИЛИ ШТА СРБИЈА ГУБИ С КОСОВОМ? (1,2)
...
ПРВИ ОТИМАЧКИ ПОГЛЕДИ НА КОСОВО

Иако смо склони да инвазију Османлија на средњовековну Србију сматрамо пре свега сукобом цивилизација, хришћанске и исламске, запис византијског историчара Христовула из прве половине 15. века указује и на много прагматичније разлоге:

„Ипак, није било само то (потчињавање Срба), него су га (султана) покренула (против Србије) иизванредна својства земље, која су запањујућа и која пружају обиље свакојаких добара. Земља има велико плодно тле, које рађа све могуће плодове и све богато даје… Али најважније је оно у чему она далеко надмашује све остале земље – злато и сребро избија такорећи из извора, и свуда где се оно копа пружа златни и сребрни прах у великим количинама и најбољег квалитета, боље је од онога у Индији. Тиме је српска држава од почетка била повлашћена“.(2)
...
ГЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ПОД УМНИК АДМИНИСТРАЦИЈОМ

Први документ који се бавио рудним богатством Космета, од успостављања УМНИК мисије био је Извештај Светске банке из 2004, који је потписао Рајнер Хенгстман и у коме је објављено да је ова институција проценила минералне резерве јужне српске покрајине на 13,5 милијарди евра.(1) Овде ваља нагласити да се процена заснивала само на познатим и верификованим резервама које су у експлоатационом моду (банкарски речено – могу се ставити под хипотеку), а није се бавила евидентираним потенцијалима који се још увек не експлоатишу, попут земног гаса, хрома, нових налазишта олова и цинка итд.
...
ГОВОР КОСОВСКОГ “МИТА” КРОЗ ТОНЕ И ДОЛАРЕ

Свакако најбогатији косметски ресурси су огромни енергетски извори у виду лигнита и земног гаса који се испод њега налази. Према једној студији САНУ из 2006. године, али рађеној према подацима из деведесетих прошлог века, резерве лигнита у три експлотациона басена(Косовски, Метохијски и Дренички) износе 7,35 милијарди тона(10), а према подацима УМНИК-а, које је у поменутом Извештају прихватила Светска банка, експлоатационе резерве износе 14,7 милијарди тона лигнита од чега 8,3 милијарди тона јесу експлоатационе, а остатак доступне резерве. Ово Косово чини петим у свету по резервама угља. Ипак, као најрелевантнији податак узећемо вредносну процену коју је дала поменута косовска „Независна Kомисија за Руднике и Mинерале“ (НКРМ) након „својих“ истраживања, да се резерве лигнита на Косову, вредносно изражене, процењују на око 250 милијарди долара.(11)
...
ПОРУКА УМЕСТО ЗАКЉУЧКА

Покојни српски научник мултидисциплинарног приступа, др Михаило Станишић, први је изазвао пажњу јавности проценом да рудна богатства Космета вреде најмање 1.000 милијарди долара, што је била теза која је својевремено наишла на подсмех и неверицу. Но, поменуте процене ЦИА-е и резултати опсежних истраживања најеминентнијих корпорација за испитивање минералних ресурса, опремљених најсавременијом опремом, које су буквално запоселе Косово и Метохију након успостављања УМНИК администрације, показали су да је цифра од 1.000 милијарди долара нешто што је сасвим реално. "
https://facebookreporter.org/2017/08/25/dragan-mil.....osovom-12/

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Izvinjavam se što kasnim sa odgovorom, bio sam van Srbije neko vreme te sam od pre par dana počeo da čitam forum.
Da krenem redom:

goxin ::
@gama
Pa tako je to bilo nekako , despotovina se odrzala do tada ... padom Novog Brda ....( bilo je opsada i prije ali tada je palo )
1455 su Turci napravili popis . ( meni OK djeluje )


Meni NE deluje OK. Ako SPC pretenduje da štiti Srbe i Srbiju neka se bar potrude da znaju i istoriju tog naroda. Ako su oni spali na tu faktografiju onda ne znam šta da očekujem. Uostalom, ovo je memorandum – politički document, koji vrlo često ima ideološku pozadinu, a istine vrlo malo.

Ako čitalac treba da nagađa šta su ovi u Memorandumu mislili onda se otvara mogućnost da se ovim dokumentom žestoko manipuliše.


Lucije Kvint ::
Ne znam cemu ovaj sarkazam, nisam ni jedno ni drugo, ali cu ti svakako odgovoriti. Pomenute teme me zanimaju u kontekstu razmere srpske izdaje, pre svega u nase vreme.


U tome je suština tvog pisanja. Ti posmatraš celu situaciju iz političkog ugla u želji i nameri da dokažeš srpsku izdaju, dok ja pokušavam da prikažem i istorijske činjenice koje su u suprotnosti sa tvojim.

Lucije Kvint ::
U skladu sa uobicajenom politikom evropskih drzava i naroda prema teritorijama na koje pretenduju, kako onda tako i sada. Stav Kraljevine Srbije u tom smislu je na kraju doveo do oslobodilackog I Balkanskog rata. Ako ciljas na odnos Srbije prema pobunjenom Albanskom stanovnistvu, evo akademika Bogdanovica "Занимљиво je, да сe у брошури Димитрија Туцовића могу наћи аргументи аустријске пропаганде против Србије, међу којима и многа стварна преувеличавања, као на пример она о "свирепостима српске војске у источним крајевима",[10] или интерпретација "арбанаске побуне" септембра 1913, која сe својим везивањем за српску окупацију и блокаду пијаца у длаку поклапа са аустријским званичним и пропагандним интерпретацијама.[11] О српској војсци, поводом Старе Србије и Албаније, Туцовић говори као о "солдатески"; о ослобођењу Косова - као о "серији колонијалних борби", као о "машању туђе земље и туђе слободе""


Preporučio bih da ne navodiš ovo „pretenduju“… Naćiće se neki NVO-ovac koji će prilepiti osvajčki epitet Balkanskim ratovima.
Ne ciljam na pobunu Albanskog stanovništva već na birokrate Kraljevine Srbije koji su došli da sprovedu konfiskaciju zemlje od Albanaca. Naime, Albancima je na prostor današnjeg KiM-a obećano da će dobiti kompenzaciju za ustupanje njihovog zemljišta. Na kraju im naši uzmu zemljište, a od kompenzacije ništa. To je krenulo početkom dvadesetih godina XX veka. Pobunu kačaka podržalo je i stanovništvo ali je jedan od razloga, pored ovog nacionalnog, bilo i otimanje zemlje.

Zanimljivo je da Bogdanović to pominje ali ti to ne navodiš (zbog čega, ne znam). Ukoliko želiš da se baviš istorijskom perspektivom, bar navedi sve činjenice, a ne da politizuješ istoriju.

Lucije Kvint ::
Nakon fantasticnog preokreta u vezi srpske stvari na KIM nakon Balkanskih i Velikog rata, kada je situacija iz katastrofe preokrenuta u nasu korist, problem je preuzela da resava KPJ i kasnije SK, kola nam tamo od tada idu nizbrdo. Kamo srece da su taj problem resavali kao bugarski komunisti sa Pomacima, ili bar kao makedonski komunisti sa Albancima...


Da si bar malo objektivniji znao bi da problem oko KiM-a nije došao sa KPJ već daleko pre toga, recimo od kada kreće demografsko osipanje tog kraja. Posle velikih seoba došlo je do izmeštanja glavnine srpskog stanovništva na ovim prostorima: otišli su sa prostora današnjeg KiM-a ali su zato naselili prostor današnje Vojvodine koja je 1918. postala deo Srbije i Jugoslavije.

Drugo, problem posle Velikog rata nije rešavala KPJ već kraljevska vlast. KPJ tokom dvadesetih godina nema nikakve snage osim pružanja moralne i propagandne podrške protiv onoga što su oni ideološki nazivali „velikosrpski hegemonizam“.


Lucije Kvint ::
U skladu sa uobicajenom politikom evropskih drzava i naroda prema teritorijama na kojoj tinja pobuna, kako onda tako i sada. Primenjivali su najbolju evropsku praksu po tom pitanju, sto bi rekli Rimljani tesko pobedjenom. Vidimo kako nas je usrecio predusretljiv stav KPJ prema albanskom pitanju. Albanci su dizali pobune protiv SKJ cak i posle ustava iz '74. Pogresna je ideja da se pitanje srpsko-albanskih odnosa moglo povoljnije resiti bezgranicnim popustanjem Srba.


Još jedan odgovor u tvom stilu: ništa konkretno već vrdanje.

Zašto ne kažeš lepo da je Kraljevina Srbija na Albance gledala kao na proturski element, zbog opravdanog razloga iz prošlosti, koji bi mogao da zada udarac ukoliko dođe do vaskrsavanja osmanske države. Kada je nastala Kraljevina SHS/Jugoslavija, Albanci su dobili drugačiju etiketu: kao element koji Italijani mogu da iskoriste za podrivanje Jugoslavije. Naravno, to je bilo opravdano jer su bili lokalni incidenti, a Italijani su zbog teritorijalnih pretenzija pomagali sve elemente u Jugoslaviji protiv same Jugoslavije. Međutim, takav antagonizam Srba i Albanaca svakako da je bio jedan od uzroka za višedecenijsku netrpeljivost Srba i Albanaca koja se oseća do danas. Malo mrze njihovi, malo naši i tako ko će koga više. Po tvom pisanju, na kraju ispadosmo pacifisti, mi smo mirni dobri, ali eto, KPJ, svetska masonerija, Rotšildi, rozenkrojceri i drugi se udružiše protiv nas.
Šta misliš? Mržnja Albanaca prema Srbima je nastala tek tako? Tako što smo mi bili fini prema njima? Da, malo sutra.

Pre par godina radio sam intervjue sa bivšim borcima iz pirotskog kraja koji su bili na službi u 22. divizije (koja je operisala na KiM). Dođu partizani, okruže selo, albanski seljaci hoće da se predaju ali partizani ne dozvoljavaju već ih drže u blokadi. Potom puste Bugare, koji Albancima kažu da će da ih poštede ukoliko zaplene hranu. Albanci se saglase, Bugari dođu pokupe sir i mleko ali umesto da ga zaplene oni ga prosipaju pred očima Albanaca i odu. Potom ulete, spale selo do temelja i čekaju ukoliko neko izađe da ga ubiju. Rezultat: partizani nevini, Bugari zločinci bili, zločinci ostali, a Albanci ga nadrljaju.

Lucije Kvint ::
Akademik, profesor folozofskog fakulteta u Beogradu. Knjiga je zavrsena i predstavljena krajem 1984, dakle pre Memoranduma SANU i promena 1987. Rekao bih da Bogdanovic nije bio komunista... Ti i ja smo imali spor i oko akademika Petranovica, jel ti ne priznajes istoricare koji imaju drugaciji pogled na srpsko nacionalno pitanje od tebe? Ja sam odabrao da o odnosu srpskih levicara prema srpskom nacionalnom pitanju citiram Bogdanovica, a ko ne veruje neka pogleda sta je Tucovic pisao i neka pogleda pomenuta dokumenta KPJ, sve je na internetu. Ko ipak veruje da Bogdanovic ne bi sebi dozvolio da krivotvori ono sto se da lako proveriti, moze da se informise ovde http://www.kosovo.net/sk/rastko-kosovo/istorija/kn......html#4_II


U pravu si, Bogdanović nije bio komunista, već Srbin-pravoslavac.
Bogdanović je prvo diplomirao na Bogosloviji, i ova studija o kosovskom pitanju je jedna od retkih (ako se dobro sećam pisao je još nešto o KiM-u), ako ne i jedina, gde je on izašao iz domena svog posla – čovek se bavio srednjevekovnim rukopisima. Izlazak knjige se uklapa u periodu 1981 – 1990. koji je bio u znaku Kosova i Metohije, što je poslužilo jednom čoveku da 1987. krene sa politikom koja je dovela do ovoga danas. Šta bi bilo da nije zaseo 1987. za buduća je razmatranja mada se ja ne bih utapao u ŠBBKBB.
Kad si pomenuo i Petranovića, zanimljivo je da je i on, iako ga danas neki etiketiraju kao komunistu, naginjao rešavanju pitanja KiM-a, a u poslednjim stranicama trotomnog izdanja Istorije Jugoslavije (Nolit, 1988) nagoveštava vreme transformacije.

Da li bi Bogdanović dozvolio da krivotvori „ono sto se da lako proveriti“? Ne znam, ali znam da je akademik prof. dr Rade Mihaljčić ni manje ni više napisao da su Albanci starosedeoci i to ni manje ni više u udžbeniku za šesti razred osnovne škole. Ili oni istoričari, među njima i poznata lica u svetu, koji su Sadamu Huseinu pravili geneologiju koja je povezivala Sadama i proroka Muhameda. Sad ti vidi na šta su ljudi spremni, iz njima znanih razloga. Ne kažem da je Bogdanović prevarant ali ostavlja mesta za sumnju.
Drugo, činjenice koje su danas lako proverljive nisu bile proverljive običnom čitaocu tada, kada je knjiga štampana.

U pogledu Tucovića:
Nema šta da se zgražavamo na Tucovića (bar što se mene tiče). Čovek je bio socijalista, a socijalisti su imali drugačije rešenje nacionalnog problema. Iz njihovog ugla to što je on govori je u redu, iz tvog ugla (koji traži nacionalnu izdaju) je to pogrešno. I ti i Tucović govorite sa istih pozicija – ideoloških.

Ja opet kažem, ako ćemo o istoriji, da raspravljamo o istorijskim činjenicama. Ako ćemo o nacionalnoj propagandi, gde nas istina ne interesuje već odbrana nacionalne stvari, onda da se okrenemo tome.

„jel ti ne priznajes istoricare koji imaju drugaciji pogled na srpsko nacionalno pitanje od tebe?“

Naprotiv, priznajem, i čitao sam ih. Kada analiziram ovo što pišu postoji šablon sa pitanjima koja se postavljaju:
-ko je istoričar, šta ima od škole i kako je ta škola uticala na oblikovanje njegovog mišljenja i percepcije stvarnosti (da li je bio pristalica monarhije ili republike, itd),
-kako je pisao na početku karijere, kako na kraju, a kako u vreme nastanka dela koje analiziramo,
-okolnosti pod kojima je delo nastalo (šta je dovelo do njega, šta ima za cilj, itd),
-koliko su okolnosti uticale da se prećute neke stvari,
-kome je delo namenjeno (možda najvažnije pitanje jer se tu vidi da li je delo za potrebe nauke ili za potrebe narodnih masa – propagande i zabave),
-da li ima recenzenta i nekog ko je stavio potpis na to da je delo relevantno ili ne (ko je recenzent, da li je to njegov prijatelj ili ideološki kamarad koji će drugu da pomogne),
itd…

Lucije Kvint ::
Ne volim neobjektivnost, ali jos manje "objektivnost" koja nekriticki brani poziciju neprijatelja.

Bilo bi lepo da i ti mene udostojis odgovora, ako zelis naravno:
- da li smatras da je politika KPJ i kasnije SKJ bila ispravna prema srpskom nacionalnom pitanju
- da li mislis da su KPJ i SKJ doprineli nasoj sadasnjoj nacionalnoj propasti.
- sta mislis o tome sto mantre o velikosrpskom nacionalizmu, okupaciji Kosova, Vojvodine, BIH... nakon najpre Austrije, preko Tucovica, Kominterne i KPJ, danas bastine Ceda, Canak, Pescanik, NVO, dukljanski akademici, autonomasi, i naravno EU i NATO...

Hvala unapred na odgovoru
PS
@Gama "Nalupavanje da su Iliri deo Albanaca je za posebno razmatranje. Ja mislim da bi Albanci podržali ovaj deo Memoranduma jer ide u prilog njihovoj Ilirskoj teoriji Smile."
Ovo cak pise u Enciklopediji Britanike na srpskom. Ko ista zna o satem i centum jezicima, zna da satem albanski ne moze imati veze sa centum ilirskim vec samo sa satem trackim.


Ovde si ti na vrlo jedan, direktan način, odmah udario etiketu ko je neprijatelj, a ko ne. Pozivaš se na istorijsku perspektivu ali brže bolje si požurio da označiš neprijatelja. Ovo što ti navodiš kao istorijsku perspektivu nema veze sa tim već sa istoricizmom tj. uzimanjem određenih istorijskih činjenica samo da bi se udario temelj ideologiji. To tvoje pisanje se nimalo ne razlikuje od KPJ koja je videla problem KiM-a kao problem srpske dominacije, a ti problem KiM-a vidiš isključivo kao delatnost KPJ. Zanimljivo je da u tvom postu na više mesta navodiš samo KPJ-SKJ kao izvor i srž problema.

Da te udostojim pitanja, pošto si pomenuo istorijski aspekt, da odgovorim kao istoričar:

-da li smatras da je politika KPJ i kasnije SKJ bila ispravna prema srpskom nacionalnom pitanju

Kao istoričar ne mogu da izričem moralne sudove da li je nešto bilo pre 50-100 godina bilo ispravno ili nije. KPJ, a kasnije SKJ, je zastupala pozicije borbe protiv nacionalnih razloga i društva koje bi se delilo prema nacionalnoj osnovi. U tom pravcu se kretala i njihova ideologija i aktivnost na sprovođenju njihove ideologije. U periodu postojanja KPJ, oni su zastupali stav da će jednog dana stići svetska revolucija i da će se njihovo dokazati kao ispravno. Sa tih pozicija su nastupali. Lako je tebi da budeš general posle bitke, posle 50-60 godina vidiš greške koje su načinili pa odmah sudiš i presuđuješ ali nikako da postaviš pitanje tog trenutka i pozicija sa kojih nastupaš.

Sa stanovišta nacionaliste politika KPJ, a kasnije SKJ, je bila pogubna po Srbiju.
Sa stanovišta levičara (sledbenika KPJ, SKOJ-a i drugih) politika KPJ je bila dobra po pitanju KiM-a.

Naravoučenije, i jedni i drugi gledaju sa svojih pozicija i svi smatraju da je njihovo ispravno.

- da li mislis da su KPJ i SKJ doprineli nasoj sadasnjoj nacionalnoj propasti.

Isto kao i kod prvog pitanja:

Sa stanovišta nacionaliste politika KPJ, a kasnije SKJ, je bila pogubna po Srbiju.
Sa stanovišta levičara, politika KPJ je bila dobra po pitanju KiM-a.

Dok će nacionalista proklinjati Tita i KPJ, dotle će levičari/liberal (mislim na Čedu-Čanka i deo NVO sektora koji bi da „prosvećuje“ narod) ove kovati u zvezde. Nema nikakvih razlika između nacionalista i komunista. I jedni i drugi mrze svoje protivnike i nastoje da prikažu kako su drugi krivi za trenutnu situaciju.

- sta mislis o tome sto mantre o velikosrpskom nacionalizmu, okupaciji Kosova, Vojvodine, BIH... nakon najpre Austrije, preko Tucovica, Kominterne i KPJ, danas bastine Ceda, Canak, Pescanik, NVO, dukljanski akademici, autonomasi, i naravno EU i NATO...


Sve ovo što si pobrojao od Cede do NATO-a imaju svoja politička ubeđenja koja sprovode, a kad je politika u pitanju prva strada istina. I oni se, kao i ti, hvataju za istorijsku perspektivu ali vrlo brzo završe sa istoricizmom te prikazuju samo jedan deo stvari koji njima odgovara. Da bi im ideologija bila što „jača“ oni moraju da iskopaju korene u prošlosti, a to je traženje onih koji slično razmišljaju.
Najoštrije osuđujem svaki akt koji za cilj ima da se prošlost prilagodi potrebama dnevne politike danas (bilo da se radi o „plemenitim“ namerama ili nečemu drugom).
Cilj istorije kao nauke i posao istoričara je da se razume prošlost, a ne da se „pegla“ za potrebe politike. Sekundarni cilj je da se izvuče pouka i iskustvo. Kako je moguće izvući pouku ako je zaključak baziran na pogrešnim činjenicama? Meni se nimalo ne sviđa da neki Albanci mrze Srbe samo zato što su Srbi ali takođe mi se ne sviđa da je neko počinio zločine i maltretira druge ljude u ime Srba, Srbije i srpskog nacionalnog pitanja.

U vezi Britanike:
Slična joj je Vikipedija. Neke teme su ideološki obojene, skrojene za široke narodne mase koje kroz „prava“ saznanja formiraju stav o nekim temama. Uzmi samo Vojnu enciklopediju. Dok ova iz pedesetih u odrednici o četnicima piše „videti NOR“, ova iz sedamdesetih ima posebnu odrednicu koja jasno pravi razliku između četnika do 1941. i četnika tokom Drugog svetskog rata. Slično se može reći i za Enciklopediju Jugoslavije koja je žestoko ideološki obojena za potrebe „edukacije“ pionira.
Ovi u „Britanici“ mogu da napišu ovo o Albancima ali ja prilično dobro znam da su Albanci došli na Balkan i da nemaju veze sa Ilirima – ne nudim knjige već istorijske izvore na osnovu kojih se pišu knjige. „Britanika“ se ne piše za nekog ko ima konkretno obrazovanje o nekim stvarima (npr ovo što si ti naveo za jezike) već za široke narodne mase.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1106 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 1064 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: anbeast, Apok, Ben Roj, bladesu, bokisha253, Boris BM, Darko8, debeli, DonRumataEstorski, draganca, dule10savic, FileFinder, galerija, GandorCC, Georgius, HrcAk47, lord sir giga, Milos ZA, milos.cbr, milutin134, Miskohd, nenad81, NoOneEver Dreams, ozzy, Pohovani_00, RJ, Srki94, Srle993, tubular, vandrej, vathra, vladetije, vukdra, ZetaMan, zixmix, |_MeD_|, žeks62