"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2012

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2020
  • Poruke: 48

Samo ovaj deo sto se tice oruzja iz Rusije... realno, mi imamo potrebu za tim... ali sta smo povodom toga uradili sto je do nas? Oficiri napustaju sluzbu da voze kamione po Svabiji, u Mitrovici imamo 3 (tri) vozaca za tenk, pilota nemamo... mogu oni nama da daju 300 tenkova b3 i 2 eskadrile miga 35, nema ko da upravlja time...

Mi smo i dalje opasni ako se radi o sukobu niskog inteziteta, ali za nesto vece mi nemamo ljudstva...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Feb 2017
  • Poruke: 734

@ kalibar
Svi problemi sa kadrovima i ljudstvom su zbog para. Ako tako nastave bice tako u svakoj kasarni i hali sa RR.
Sjecam se da je ruska vojska pocetkom devedesetih imala isti problem, tek nakon silnih novcanih ulaganja dospjela je na sadasnji nivo.
Ponekad izgleda da imamo okruzenje kao Izrael, osim problema sa albancima i madjari imaju svoje snove o Vojvodini, bosnjaci sanjaju RS i Rasku oblast.



offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3064

mgaji21 ::Svi problemi sa kadrovima i ljudstvom su zbog para.
Daleko bi manja nesreća bila da je samo zbog para Sad

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 2475

mgaji21 ::@ kalibar
Svi problemi sa kadrovima i ljudstvom su zbog para.

Neki bi se i uvredi...o što ih gledaš kroz ovaj stav.

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2017
  • Poruke: 734

luka i sakota79
u pravu ste, to je samo posledica problema, bez kvalitetnog privrednog sistema i nezavisnih institucuja pravne drzave nema para.

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3510

Све војске на екс-Ју простору су после 2000. по НАТО стандардима (пре)прављене тако да не служе за ратовање тј. чување СТИ (које практично више нема ни једна од тих држава), него за елементарне непогоде, "мировне мисије" и слично. Мале државе које немају војни рок практично немају војску.

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1524

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

kalibar ::Samo ovaj deo sto se tice oruzja iz Rusije... realno, mi imamo potrebu za tim... ali sta smo povodom toga uradili sto je do nas? Oficiri napustaju sluzbu da voze kamione po Svabiji, u Mitrovici imamo 3 (tri) vozaca za tenk, pilota nemamo... mogu oni nama da daju 300 tenkova b3 i 2 eskadrile miga 35, nema ko da upravlja time...
Pa, sa stotinama miliona evra koliko je plaćeno za Mi17, Mi35, posao sa MiG29, Pancirima, država je mogla da uradi nešto po tom pitanju. Ali teško je kad te iz Moskve ''huškaju'' da se kurčiš sa NATO, a istovremeno žele sve da ti naplate da bi uopšte imao šansu da ostvariš svoje interese. Faktički te huškaju da bi oni dobili pare! Imaju oni već od nas dovoljno para (koliko samo poslova u SRB dobija njihov RŽD, koliko od NIS-a koji su dobili ispod cene obećavajući Južni Tok za tu nisku cenu...pa dobismo onu stvar od tog gasovoda a njima niža cena za NIS ostade)...

Te pare (date za Mi17, Mi35 i ostalo gore nabrojano) nisu mogle biti direktno prebačene u plate (jer je plata kontinuirani trošak, a ove pare se izdvajaju jednokratno), ali se mogao dobiti efekat isti kao da je plata povećana preko npr. davanja stanova. Država je tim parama mogla napraviti čitava stambena naselja za pripadnike VS.
To je faktički kao da si svima povećao platu za oko 300 evra, zavisno kolika bi rata bila za stambeni kredit. Ujedno time vežeš čoveka za Vojsku jer ako hoće da ode mora prvo da otplati stan...pa, ako ima 50k-100k evra nek' ide i vozi kamion...ako nema jbg-a, ostaje u VS ili ostaje bez stana. Ako dočekaš penziju u VS, sa rešenjem o penziji dobijaš istovremeno i rešenje o prenosu tog stana u svojinu. Država je vlasnik 33% fabrike automobila u KG, šta misliš koliko bi je koštao vozni park od 15.000 automobila (koji se tamo naprave za 25 ili 37 radnih dana u zavisnosti da li rade u 2 ili 3 smene)?

Plus, mislim da nije svim pripadnicima jedina ili glavna motivacija pristupanja i/ili ostanka u VS visina plate. Bolja unutrašnja pravila i njihovo pravedno sprovođenje, dovoljna plata za normalni život, stan i auto, iole moderno sredstvo koje koristi...i svaki vojnik je zadovoljan.
Zamisli poziv ljudima da se jave u Vojsku, a na tom plakatu stoji moderan tenk/helikopter/avion/artiljerija/uniforma/puška/..i sve stvarno postoji a ne samo na plakatu...plus stan, plus beneficija na staž, plus početna plata 600 evra, plus stan za koji ne plaćaš ratu, plus službeni auto za koji ne plaćaš ratu (što početnu platu sa 600 diže na preko 1.000) - misliš da se i dalje niko ne bi javljao ili da bi malo njih ostajalo u VS?

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Neshaoct

Имаш тему о наоружању и активностима ВС најбоље је да тамо напишеш своја стручна опажања.

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Ne smatram da sam tamo trebao da napišem prošli post.

Znam da i ti ne smatraš, već si prošli post napisao da kao mene nešto uvrediš, šta li...evo, da ti pomognem da bude jasnije svima:
''Markoni je ovim komentarom mene ustvari zajebao, ''spustio me'' na duhovit i perfidan način. Smile

p.s. Nego, jel te baš dosta boli kad se piše malo drugačije o politici RUS prema SRB, tj. kad se interesi SRB stave u prvi plan, a ne interesi RUS... Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 658 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 4 sakrivenih i 636 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, bbogdan, bobomicek, Djokislav, galerija, gasha, kolle.the.kid, ladro, Lazarus, ljuba, Mare Ivanović, Milometer, panzerwaffe, S2M, SR-3m, suton, Zimbabwe