"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

2015

"Nova" istorija Kosova i Metohije, 2009-2021. godina

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

AleksaRadojicic ::Tvoja greška je što porediš ono što se ne može porediti, jer su u pitanju specifični slučajevi na koje su uticali različiti faktori.
Naprotiv, baš može da se poredi jer se vidi kontinuitet jedne politike (politike države Rusije) od 2003. do danas na prostoru Balkana gde su odlučili da interesa više nemaju, i sa druge strane na drugim delovima sveta gde su još kako radili stvari braneći svoje interese.

AleksaRadojicic ::Rusija 2003. godine nije imala nikakav opipljiv uticaj u Srbiji da bi imala razlog da štiti naše interese na Kosovu i BiH, te zašto bi ih štitila tada?
Ne treba ona da štiti naše, nego svoje interese.
Kada jednom staviš svog vojnika negde, niko normalan to ne trči da povuče osim ako je u međuvremenu promenio svoju politiku i počeo da smatra da više tu nema interes, pa mu onda više ne treba ni vojnik.
I ti kažeš:
AleksaRadojicic ::Interesi Rusije ne zavise od naše male vlade...
Dakle, da li će doći na KiM (kao što su sami i odlučili), ili otići iz BiH i KiM (kao što su opet sami odlučili), je stvar njihove odluke. Njihove i samo njihove.
Ako smatraju da RUS na tim teritorijama ima interes - ima da dođu bez da pitaju bilo koga i da uzmu bazu (kao što se i dogodilo), i neće otići.
Ako smatraju da RUS na tim teritorijima više nema interes - otićiće kao što su i uradili.
Šta o njihovom prisustvu ili neprisustvu na tim teritorijama misli vlada u BG, SA, PR ili bilo gde - zabole ih.

Eto, toliko je jednostavno, nema šta da se komplikuje.
Oni su prosto odlučili da na Balkanu više interesa nemaju. Prepustili su ga zapadu.
Potpuno drugi par opanaka je diskusija da li je to greška, da li bi i danas uradili tako, itd, itd.

AleksaRadojicic ::Da li je tačno da Rusija 2003. više nije imala razloga da štiti naše interese na Kosovu i BiH, da, ali se od tad do danas situacija promenila zbog čega je interes Rusije danas da štiti naše interese, jer na taj način ostvaruje svoje interese na Balkanu.
Ne naše, već svoje (RUS) interese.
Jadna je velika sila koja pod Jeljcinom upada na KiM i sama sebi uzima bazu baš zato što želi da bude i dalje faktor koji se pita na toj teritoriji....onda 4 godine kasnije kaže ''nemam ja tu više svoje interese, odoh''...a, onda 5 godina iza toga kaže ''e drugari, evo mene opet i imam interese, ne damo Kosovo''.
Nažalost, čak ni tako (da se neozbiljno predomišljaju dva puta u 20 godina) nije. Bilo bi dobro da su se predomislili, ali nažalost nisu.

Kako znamo da nisu?
Da je RUS promenila svoj stav, pa da danas za razliku od 2003. godine smatra da opet ima interes na Balkanu, dobili bi mi džabe sve što nam treba da se kurčimo, jer tim kurčenjem radimo u njihovu korist. Ali, sama činjenica da dobijamo onu stvar za džabe nam odlično pokazuje da ništa oni nisu promenili...prosto i dalje nemaju interes na Balkanu. Traže pare isto kao što bi tražili i nekome iz Urugvaja...gde zaista nemaju interese.

AleksaRadojicic ::Iz današnje perspektive, Putin se definitivno zeznuo povlačenjem sa Kosova i iz BiH-a, a rezultate te odluke osećamo svaki dan i mi i oni, ali je to povlačenje rezultat tadašnjih okolnosti, okolnosti kojih većim delom danas ne postoje i ne utiču na sadašnji razvoj situacije, ali on je daleko od toga da vodi glavnu reč po pitanju bilo čega u Evropi.
Slažem se da se zeznuo sa tim povlačenjima.
Ne slažem se da je promenio svoj stav, tj. da ga sad opet zanima Balkan al' eto šta će čovek nije on jedini kojeg zanima Balkan, plus drugi imaju svoje trupe.
Kao što sam gore rekao, da ga sada zanima ostvarivanje interesa RUS na Balkanu, pomogao bi jedinom kome i vredi pomagati u cilju sprovođenja interesa Moskve (koji se u tom segmentu poklapaju sa našim pa nam je dobrodošlo to poklapanje) na Balkanu, tj. pomogao bi Srbiji.

Gde je ta pomoć? 0 besplatnih tenkova, 10 komada BRDM2, i obuka pilota u vrednosti od 2 miliona evra? A, trebalo bi da bude 30+30 komada.
Extra, 'ebeni Laos je dobio više od SRB za sada.

Sve ostalo od vojne opreme? Plaćajte nam Srbi da bi ste se onda time što ste nam masno platili borili za interese RUS na Balkanu Bebee Dol (jer on sam ne može pošto se povukao 2003. godine).
Neee prijatelju...daj džabe kad već tako sprovodiš interese RUS na Balkanu (a, mi to hoćemo ne zato što vas volimo, niti vi nama dajete jer nas volite...već zato što nam se u tom segmentu interesi poklapaju).
Utisak koji namerno prave preko Sputnika i ostalih da se eto oni iz petnih žila bore za interese SRB po pitanju KiM je samo šarena laža/kampanja/propaganda. Daće poneku izjavu, neće formalno priznati KiM...i to je to.

AleksaRadojicic ::Povlačenje Rusije je većim delom rezultat naše tadašnje politike (bilo je i drugih faktora naravno, ali ovaj je presudan)
Ali, to se ne slaže sa ovim što pišeš:
AleksaRadojicic ::Interesi Rusije ne zavise od naše male vlade...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Jun 2016
  • Poruke: 1492

https://www.pravda.rs/lat/2020/6/29/taci-nece-biti.....a-beograd/

"Prema njegovom mišljenju, objavljivanje predloga optužnice protiv Tačija je više „šargarepa" za Beograd, jer zapad, pre svega SAD i EU, žele da postignu konačno rešenje kosovskog problema, sa konačnim ciljem priznanja Kosova."

Pisao sam prije nekoliko dana, da če Tači dobiti možda 3 mjseci uslovno, a sada izpadne, da če ispast nevin.

Samo ne se previše ložiti na ono šta zapad radi, jer krajni cilj je svima isti-još manja Srbija.



offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@...

Holivudski glumac Dzonatan Dzekson je svoj tekst i muziku posvetio KiM....Kosovo(svih zalosnih radost)
Snimci u video klipu su sa Hilandara.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2020
  • Poruke: 48

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32328

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da će podneti ostavku ukoliko Specijalni sud za zločine OVK potvrdi optužnicu, čiji je nacrt načinilo tužilaštvo tog suda.

"Sledećih dana, konsultovaću se sa političkim liderima oko narednih koraka. Uveravam vas još jednom, neću se suočavati sa pravdom iz ove kancelarije. Ukoliko optužnica bude potvrđena, odmah ću podneti ostavku", rekao je Tači.
https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politik.....znica.html

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Гренел/Трамп им неће остати дужни. Узврати ће.
Ја мислим да ће узвратити преко ДЕА и ФинЦЕТ.
Када буду требали да оду за Брисел има да им ископају нешто за дрогу и прање новца. Нека моја нагађања.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2020
  • Poruke: 48

Nase sluzbe trebalo bi da krenu aktivnije na narko kartel!

offline
  • Pridružio: 30 Avg 2011
  • Poruke: 723

Po meni najveći strateški gubitak Srbije je gubitak izlaska na more preko CG a zna se kako je tekao referendum. Što se tiče povlačenja Rusa još uvek nemamo potpune informacije zašto je tačno došlo do toga i ko zna kakve su trgovine bile u pitanju a koliko se sećam tog vremena ne bi me čudilo da su se povukli između ostalog na inicijativu iz Beograda. Meni jedino jedna stvar ne ide u glavu u državi nam je rasulo već duže vreme institucije u raspadu ali koliko vidim bar se nešto radi što se tiče vojske od uništavnja sredstava došli smo do ipak nekih nabavki nije dovoljno ali se nešto dešava.
@kalibar Naše službe vežbaju u Jovanjici rad narko kartela Smile

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 262

Citat:Po meni najveći strateški gubitak Srbije je gubitak izlaska na more preko CG a zna se kako je tekao referendum. Što se tiče povlačenja Rusa još uvek nemamo potpune informacije zašto je tačno došlo do toga i ko zna kakve su trgovine bile u pitanju a koliko se sećam tog vremena ne bi me čudilo da su se povukli između ostalog na inicijativu iz Beograda.

Potpune informacije su bile dostupne u momentu dešavanja. Zbog budžetskih zavrzlama Rusija je odlučila da likvidira izvestan broj vojnih baza i misija širom sveta pa je to potkačilo i Ruski KFOR. Najpoznatije zatvorene baze iz istog perioda je SIGINT centar Lourdes na Kubi i Cam Rangh baza u Vijetnamu.

Što se tiče "povratka vojnika" po rezoluciji, jasno je da bi tolicni broj uniformisanih lica postao omiljena meta terorista. Umesto toga išlo se na raspoređivanje osoba sa bezbedonosnom pozadinom u okviru tzv Civilne zaštite i sl. koja je niz godina bila trn u oku što Albancima što "međunarodnoj zajednici". Primera radi "Prvi sporazum o principima upravljanja normalizacije odnosa u članu 8 navodi da:

"pripadnicima ostalih srpskih bezbednosnih struktura bude ponuđeno odgovarajuće mesto u kosovskim institucijama"

offline
  • Pridružio: 29 Feb 2008
  • Poruke: 1490

Zeka_Peka ::Potpune informacije su bile dostupne u momentu dešavanja. Zbog budžetskih zavrzlama Rusija je odlučila da likvidira izvestan broj vojnih baza i misija širom sveta pa je to potkačilo i Ruski KFOR. Najpoznatije zatvorene baze iz istog perioda je SIGINT centar Lourdes na Kubi i Cam Rangh baza u Vijetnamu.
Devalvirala im valuta.
Imaju velike rupe u budžetu jer je nafta jeftina, pa deo rupa popunjavaju i krckajući fondove u koje su nakupili pare dok je nafta bila skupa i dobro se prodavala. Skoro su imali i prvi pad prosečnih plata posle 4 godine (u rubljama čak, iako su to već imali realno kad je opala vrednost valute...ali po prvi put i nominalno u rubljama imaju pad).

Samim tim problemi sa budžetom u RUS su nikad veći u njihovoj novijoj istoriji (što se kaže Mr. Green )
Kad su se povukli iz Sirije zbog svih tih budžetskih zavrzlama?
Kad su počeli pregovore o vraćanju Krima Ukrajini kako bi im bile skinute sankcije?
Kad su pustili niz vodu narod u pograničnom delu Gruzije?

Nisu ništa od toga uradili i pored ''budžetskih zavrzlama''? Nisu jer im je interes da tu ostanu.

Možemo da se (samo)zavaravamo da su otišli sa KiM i BiH zbog zavrzlama u budžetu, ali prosto ih treba isterati na čistac (ako to već nije urađeno) - imaju li, ili nemaju više interesa na Balkanu? Ako je nekim čudom odgovor ''DA'', onda nema veze sa mozgom pristati da im se plaćaju masne pare za kupovinu nečega čime bi se onda mi borili za naše interese jer nisu samo naši (SRB)...malo su i njihovi (RUS) interesi na Balkanu u pitanju. Cool
A, kad se već poklapaju, treba i oni da učestvuju u troškovima sprovođenja njihovih interesa ovde, a ne da više besplatno daju 'ebenom Laosu, a od nas traže velike pare za sve.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1132 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 10 sakrivenih i 1081 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, BORUTUS, Brana01, CikaKURE, dankisha, dijica, Dimitrije Paunovic, DPera, dragoljub11987, Georgius, herrDule, ILGromovnik, Karla, kuntalo, ladro, Leonov, lord sir giga, Lošmi, Magistar78, mercedesamg, milenko crazy north, milutin134, oldtimer, Parker, royst33, sabros, Smajser, srbijaiznadsvega, Srle993, ss10, Steeeefan, stegonosa, Sumadija34, vathra, vlad the impaler, vladulns, voja64, Volkhov-M, YugoSlav, Zandar, zzapNDjuric99