Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2792

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2022
 • Poruke: 94
 • Gde živiš: Beograd

Sirius ::
Кад Украјинци следећи пут буду сели за сто, то неће бити због преговора...


Bezuslovna kapitulacija a potom aneksija cele Ukrajine i ulazak u sastav RF pod imenom Malorusija.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Avg 2023
 • Poruke: 190

Оптимизам на форуму као да је фебруар 2022, а сам Кијев пред падом Mr. Green

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2022
 • Poruke: 227

U trenutku, kada je bilo jasno, da zapadne sankcije ne samo, da ne daju rezultat, nego su mnogo više kontraproduktivne nego produktivne je svakome sa dvije djelujuče sinapse osvanulo, da Rusi pobjeđuju ovaj rat...Rusija pobjeđuje zapad na ekonomskom i na geopolitičkom planu a samu ratnu situaciju, treba posmatrati u vidu od početka postavljenih ciljeva.. Denacifikacija i demilitarizacija .. Ako se uzme u obzir ova dva cilja i još nadoda "Ukrajina ne može NIKAD u NATO", postaje jasno, koji su strateški okviri ove komletne Ruske operacije protiv NATO u Ukrajini.... Koliko krnja če biti sama Ukrajina posle toga , pre svega zavisi od Ukrajinaca samih ... Same posljedice ove kompletne operacije če biti mnogo šire i dublje, kao što se danas čini nekome, ko gleda na sukob lokalno a ne stavlja sve skupa u istorijsko, geopolitičke okvire...

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2023
 • Poruke: 152

Za mene je spominjanje kapitulacije jednako spominjanju nuklearnog oružja.

Ne znam zašto je teško prihvatiti da je kapitulacija danas samo arhaizam, ne pripada niti će pripadati ovom vremenu, nepojmljiva je i nesaglediva u poretku današnje civilizacije ma koliko olupana bila.

I ono najbitnije - neostvariva je. Ne postoji održiva mogućnost da se jedan rat ovakvog inteziteta i geopolitičkog značaja zaokruži totalnim podređivanjem jedne strane njenoj nemoći i bezizlaznosti koje bi dovele do finalnog i formalnog čina priznanja kraha što kapitulacija jeste.

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 717

Данашња (28. новембар 2023. године) страна.уа доноси неколико занимљивих чланака:

Најзанимљивији је око новог војног буџета РФ.

https://ctrana.news/news/451555-dolja-voennykh-ras.....-29-5.html

Планира се војни буџет за 2024. годину у износу од 10 775 милијарди рубаља, који су у страна.уа превели на око 120 милијарди долара. Војни буџет ће чинити око 29,5 % целог буџета РФ.

Војни буџет за 2023. годину је био 6 800 милијарди рубаља, за 2022. годину 4 700 милијарди, а за 2021. годину 3 500 милијарди рубаља.

Војни буџет Украјине за 2024. годину би требао да буде око 1 680 милијарди гривњи или око 46 милијарди долара. Војни буџет Украјине чини око 50 % од укупног буџета.
По писању страна.уа пре пар недеља, локални буџети у Украјини ће бити лишени знатног дела свог новца, због огромног буџетског дефицита, који је до сада финансиран из донација, а које су све више под знаком питања.
21% целог дбп Украјине ће ићи на потребе војске по одлуци Савета за националну безбедност.

https://ctrana.news/news/447516-v-dejstvie-vveli-r.....a-vvp.html

Толики раст војног буџета РФ је само доказ да се очекује и знатан раст броја људи на ратишту, на ком су знатно веће плате војних лица од оних унутар саме РФ. Ратиште ће само за плате официра и војника месечно узимати можда и свих 3 милијарде долара...

Из личних контаката, ове јесени, нисам добио неке алармантне информације о регрутацији за редовно служење војног рока, јер су изгледа многе касарне КоВ заузете са обуком све већег броја добровољаца, па је број оних који су позвани на редовно служење војног рока, изгледа смањен и служи за пре свега попуњавање јединица у осетљивим зонама за Русију типа Камчатка, Сахалин и Курили, Калињинград, Псков, СПб, Сортавала, Алакурти, Мурманск...
Уговорци из свих јединица и свих армија и корпуса се налазе на ратишту, укључујући и делове 11. корпуса Балтичке флоте и 18. дивизије у Калињинградској области, са све још и 1004. мотострељачким пуком мобилисаним у Гусјеву.

Што се тиче мобилизације у Украјини, ту има вест из града Суми:

https://ctrana.news/news/451562-artjukh-zajavil-ch.....atsii.html

За последние три месяца план мобилизации по Сумам был выполнен только на 8%. Об этом заявил глава Сумской ОВА Владимир Артюх.

(За последњих три месеца план мобилизације по граду Суми је извршен само на 8 %. О томе је изјавио председник Сумске обласне администрације, Владимир Артјух).

У септембру је у граду Полтави објављено да се план мобилизације извршен на само 13 %.

https://t.me/stranaua/122879

Настављају се напади на Залужног. После оне будалетине, посланице Маријане Безугле, јавио се и шеф посланичке групе Слуге народа (партија Зе Кловна, презедента), Давид Арахамија (грузин рођен и детињство провео у граду Сочи), са сличним идејама:

https://ctrana.news/news/451580-arakhamija-takzhe-.....j-hod.html

Арахамия заявил, что у военного командования Украины нет плана войны на следующий год

(Арахамија је изјавио да војни врх Украјине нема план рата за следећу годину).

На тему покушаја да се компромитује војни врх Украјине, се пре два дана (26. новембра) јавио познати про-западни "активиста", близак западним амбасадама, оснивач организације StateWatch Александр Леменов:

https://ctrana.news/news/451443-aleksandr-lemenov-.....rotom.html

"Что можно сказать о таком стиле коммуникации? Мне не хватает слов, чтобы описать… Они доиграются. Мы потеряем еще территории. Но не все, далеко не все. А в Киеве действительно сменится власть, но не на российскую, а на военную.
Однако я категорически против подобного стиля дискуссии. Некоторые забывают, кто держит фронт. Не нардепы, а Вооруженные силы Украины"

("Шта може да се каже о таквом стилу комуникације? Немам речи да опишем... Они се преигравају. Ми ћемо изгубити још територије. али не сву, далеко не сву. А у Кијеву ће се стварно сменити власт, али не на руску, него на војну.
Свеједно, ја сам категорички против таквог стила дискусије. Неки заборављају ко држи фронт. Не народни посланици, већ Оружане снаге Украјине").

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2022
 • Poruke: 405

Evo još jedan članak u poplavi jadikovki na stanje u Ukro vojsci u zadnje vrijeme.

Bild donosi da Ukro vojnici koriste stare Lada Nive i njima idu do fronta. Kažu da iz svog džepa plaćaju sve u servisima za te aute, da moraju plaćati najam kuća u kojima spavaju i hranu također i to ih čini ljutim, a žale se da Rusi u svoje jedinice ulažu sve, dok oni ovise sami o sebi.

Malo mi je čudno baš da sve moraju sami plaćati, vjerujem da to nije baš svugdje, ali poanta je kad krene takva priča onda se defetizam počne uvlačiti u redove. Sve više takvih priča izlazi van i eto dio objašnjenja zašto lagano dolazi do otrežnjenja i pada morala.

Članak je inače iz Bilda, a prenosi RT
https://www.rt.com/russia/588076-ukraine-poor-command-equipment-shortage/

Ovo je i originalni članak koji se uvijek trudim pronaći da ne budu dezinformacije, jedino što je na plaćanje pa se ne može ući u njega dalje od prvih par redova.
https://www.bild.de/bild-plus/politik/ausland/poli......bild.html

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2023
 • Poruke: 152

Čuj Lada Niva i servis... To je očigledno subliminalna antiruska propaganda u pitanju.

offline
 • Pridružio: 22 Jul 2018
 • Poruke: 3498

Stojković ::Оптимизам на форуму као да је фебруар 2022, а сам Кијев пред падом Mr. Green
А и тролова не фали.

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2022
 • Poruke: 405

Napisano: 28 Nov 2023 13:40

ds69 ::
Настављају се напади на Залужног. После оне будалетине, посланице Маријане Безугле, јавио се и шеф посланичке групе Слуге народа (партија Зе Кловна, презедента), Давид Арахамија (грузин рођен и детињство провео у граду Сочи), са сличним идејама:

https://ctrana.news/news/451580-arakhamija-takzhe-.....j-hod.html

Арахамия заявил, что у военного командования Украины нет плана войны на следующий год

(Арахамија је изјавио да војни врх Украјине нема план рата за следећу годину).Vezano uz Arahmiju, u dugačkom intevjuu (vrlo interesantan s puno insajderskih činjenica) kaže da su Rusi na početku tražili samo neutralnost Ukrajine od NATO-a i da je sve ostalo bilo kozmetičke prirode te da bi se povukli na granice od prije 24.2. ali je došao Boris od Britanije i svi znamo kako je završilo.
https://www.rt.com/russia/588013-ukraine-arakhamia-jews-war/

Morat će letit glave po Kijevu, izgledno je da Rusima mogu sve manje naškoditi, a bijes postoji i kako budu ovakve informacije ubuduće izlazile i vidi se koliko je nepotrebnih smrti bilo, bijes će biti samo jači i samo će se okrenuti za 180° i tada ne bih bio Zelenski, a nisam siguran i da će Boris proći neokrznut.

Dopuna: 28 Nov 2023 13:41

Bereven ::Čuj Lada Niva i servis... To je očigledno subliminalna antiruska propaganda u pitanju.

Vjerojatno misle na zimske gume, to je jedino što se kod njih mijenja Laughing

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1458

@Brana01

Ti u svojim pitanjima, daš i odgovor. Ali stičem utisak da nisi siguran u to i treba ti potvrda tvojih vidjenja stvari.

Kolega Babaraoga je to lepo sročio na prethodnoj stranici.

Pokušat ću dopuniti njegov odgovor kao i moj prethodni. A opet se sve vrti oko propagande i filtracije i razumevanja nekih postupaka i dešavanja na terenu.

Upravo sam jutros slušao nekog stručnjaka koji se dotakao art.granata. Nonšalantno je izjavio da se primećuje nedostatak art.municije sa Ruske strane. Da je sa 63k (?) ispaljenih dnevno, Ruska strana spala na 6k (?). Iskreno ne mogu tvrditi ni da je istina ni da je laž. Medjutim po dešavanjima na terenu ne bih rekao da je 6k, iako ni to nije mala cifra. Da sad Ukrajinci ispaljuju na dnevnom nivou više granata od Rusa. I onaj ko nije u materiji i ko ne prati rat kao mi na ovom forumu, već samo preko medija, poverovat će u tu informaciju. Stvorit će sebi neku sliku kako eto Rusi ostaju bez granata, a to povlači sa sobom i nemogučnost vodjenja rata istim intenzitetom kao do sad.

Šta je sad ovde problem? Taj stručnjak je zaboravio ili namerno prećutao sledeće činjenice. Masovna upotreba FPV dronova, Lanceta i ostalih kamikaza dronova. Koji se konstantno usavršavaju. Povećana upotreba jedrećih bombi, kasetne municije i preciznih granata. A sve ovo nabrojano, direktno utiče na smanjenje potrebnog broja isporučene art.municije na neprijatelja. Rusi više ne moraju da potroše desetine granata ili raketa iz VLR na neutralisanje jednog art.orudja, već im je dovoljan jedan ili dva Lanceta.

Primetio si da pojedine kolege, doduše mali broj, prati koliko je moguće kretanja i pojavljivanja Ukro jedinica. Iz ovoga se može dosta toga zaključiti. Tako je krajem prošle i početkom ove godine formirano desetak novih brigada. I tad sam ušao u diskusiju sa kolegom Flashom o brojnom stanju OSU. On je izneo tezu o preko 500-600k ljudi pod oružjem. Ja jednostavno taj broj nisam video. Prvo po stanju na terenu, drugo po broju novoformiranih jedinica. OSU je i tad kuburila sa ljudstvom usled velikog broja izbačenog ljudstva iz stroja. Toliko da su nedovoljno oporavljene jedinice koje su mahom izašle iz ofanzive i krvavih borbi kod Hersona, bacali na Artjomovsk. Kad je i to puklo, neki novoformirani bataljani iz tih novih jedinica, ekspresno slati na front. To ne radi vojska koja ima dovoljan broj ljudi. Ali smatram da je Flesha na pogrešan zaključak navelo formiranje desetak novih brigada. Pritom zanemarujući činjenice da OSU u borbu uvodi izcrpele i nedovoljno oporavljene jedinice.

Da se vratim na početnu misao. Tih desetak novih brigada, možemo smatrati kao strateška rezerva. To je bio tračak svetlosti u mračnom tunelu OSU. I šta se dogodilo sa tom rezervom. Izgorela u letnjoj ofanzivi. Njen potencijal je faktički uništen bez ikakvih rezultata. I šta se sad dešava? Upravo te jedinice umesto za napadna dejstva, koriste se za krpljenje rupa gde gori pod noktima. Videćemo uskoro da li su sposobme za neku kontru kod Avdejevke ili će se utopiti u odbranu sektora. Ono što je ostalo u reonu ofanzive, sprema se za odbranu onog džepa u koji su upali kod Rabotina. Znači opet nema ljudstva, sposobnih odmornih jedinica koje će ubaciti u borbu.

Aj da pogledamo koje jedinice učestvuju u borbama na Dnjepru. Marinci. Isti oni koji su bili nosioci (prinudni jer prvo planirane jednice nisu mogle ispuniti zadatke) ofanzive na Vremjevskom pravcu. Znači opet jedinice koje su krvarile i koje su sa malim periodom odmora bačene u brobu. Ko im je podrška? Marinci koji su držali Marinku i zapadno krilo Avdejevke (Opitno i Vodjane). Opet jedinice koje su izvučene iz aktivnih borbi.

Teško je održati moral i visok nivo borbene sposobnosti ako jedinica ide iz jedne borbe u drugu.

To se kod Rusa videlo sa 72. br kod Artjomovska. Posle Vugledarske epizode iz napada (po informacijama učestvovao je jedan bataljon), ponovio se scenario Kleščejevka. Ali ono što je bar meni primetno, Rusi češće rotiraju kompletne jedinice. Sad na tom južnom krilu Artjomovska, Rusi imaju elemente 10-ak jedinica. Ne sećam se kad sam poslednji put pročitao da je 72-ga učestvovala u nekim borbama. Za razliku od Ukrajinaca gde se u najžešćim borbama rotira 20-ak jedenica.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 895 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 8 sakrivenih i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AC-DC, aramis s, atmel, Ben Roj, bladesu, bojank, bufanje, ccoogg123, cenejac111, cifra, dekan.m, DENIRO, Dorcolac, FOX, Georgius, hawkeye, ILGromovnik, Još malo pa deda, Kibice, Komentator, Kubovac, Luka1998, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milan.vukovic, milenko crazy north, Milometer, Misirac, Nemanja.M, nextyamb, ozzy, pacika, Rakenica, robert1979, saputnik plavetnila, Sass Drake, Skywhaler, stegonosa, Stoilkovic, Tas011, vlad4, voja64, Wrangler, zdrebac, ZetaMan, |_MeD_|, Čivi