Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2817

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2017
 • Poruke: 1625

Danas na BBC:

Ukrajinski vojnik priča BBC-ju o "paklu" na liniji fronta
Jedan vojnik sa fronta je dao otrežnjujući prikaz borbe Ukrajine da se uhvati za svoje uporište na istočnoj obali ogromne reke Dnjepar.

Citat:„Ceo prelaz reke je pod stalnom vatrom. Video sam kako čamci sa mojim drugovima na brodu jednostavno nestaju u vodi nakon što su pogođeni, zauvek izgubljeni u Dnjepru.

„Moramo sve da nosimo sa sobom – agregate, gorivo i hranu. Kada postavljate mostobran potrebno vam je mnogo svega, ali nije bilo planirano snabdevanje za ovo područje.

„Mislili smo da će neprijatelj nakon što stignemo da pobegne i da onda mirno prevezemo sve što nam je potrebno, nije tako.

„Kada smo stigli na [istočnu] obalu, neprijatelj je čekao. Rusi koje smo uspeli da uhvatimo rekli su da su njihove snage obaveštene o našem iskrcavanju, tako da su, kada smo stigli tamo, tačno znali gde da nas pronađu. Bacili su sve na nas - artiljerije, minobacača i sistema za bacanje plamena. Mislio sam da nikada neću izaći."Svedočenje ovog vojnika, međutim, otkriva podele između ukrajinske vlade i njenih generala po pitanju ratnog stanja.

Citat:„Svakog dana smo sedeli u šumi i primali vatru(udare). Bili smo zarobljeni – putevi i putevi su izrešetani minama. Rusi ne mogu sve da kontrolišu, a mi to koristimo. Ali njihovi dronovi stalno zuje u vazduhu, spremni da udare. čim vide kretanje.

„Snabdevanje je bilo najslabija karika. Rusi su pratili naše linije snabdevanja, pa je postalo teže – zaista je nedostajalo vode za piće, uprkos našim isporukama čamcem i dronom.

„Platili smo dosta sopstvenog kompleta – sami smo kupovali generatore, pover bankove i toplu odeću. Sada dolaze mrazevi, stvari će se samo pogoršavati – prava situacija se zataškava, tako da niko ništa neće menjati.

„Niko ne zna ciljeve. Mnogi veruju da nas je komanda jednostavno napustila. Momci veruju da je naše prisustvo imalo više politički nego vojni značaj. Ali mi smo samo radili svoj posao i nismo ulazili u strategiju.“

„Uglavnom su naši gubici bili greške – neko se nije dovoljno brzo popeo u taj rov, drugi se loše sakrio. Ako neko nije uključen, odmah će biti gađan odasvud.

„Ali zahvaljujući našim lekarima, ako uspemo da dovedemo povređenog vojnika do medicinara – on će biti spašen. Oni su titani, bogovi. Ali ne možemo da izvučemo ostatke poginulih. Jednostavno je previše opasno.

„U isto vreme naši dronovi i projektili nanose velike gubitke neprijatelju. Jednom smo uzeli ratne zarobljenike, ali gde da ih stavimo, ako nemamo načina da pređemo reku ni sa svojim povređenim drugovima?“

„Ovde je trebalo da bude postavljeno nekoliko brigada, a ne pojedinačne čete – jednostavno nemamo dovoljno ljudi.

„Ima dosta mladih momaka među nama. Potrebni su nam ljudi, ali obučeni ljudi, a ne oni zeleni koje sada imamo. Ima momaka koji su proveli samo tri nedelje na treninzima, a uspeli su da pucaju samo nekoliko puta.

„To je totalna noćna mora. Pre godinu dana to ne bih rekao, ali sada mi je, izvini, dosta.

"Svi koji su hteli da se dobrovoljce u ratu davno su došli - sada je teško iskušavati ljude novcem. Sada dobijamo one koji nisu uspeli da izbegnu regrutaciju. Ovome ćete se smejati, ali neki od naši marinci ne umeju ni da plivaju“.

„Izašao sam nakon što sam dobio potres mozga od mine, ali jedan od mojih kolega nije uspeo – od njega je ostao samo šlem.

„Osećam se kao da sam pobegao iz pakla, ali momci koji su nas zamenili prošli put su upali u još veći pakao od nas.

"Ali sledeća rotacija je predviđena. Moje vreme da ponovo pređem reku je uskoro."


https://www.bbc.com/news/world-europe-67565508

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8465
 • Gde živiš: pecina stroga

Aaaa, evo ga konacno, autopsija lesa pokojne ukro kontre, u detalje.

WaPo, u dva clanka. Probajte, vejrujem da ce vam otvoriti prvi i drugi put, poslije toga mora registracija, unesite email i radi, bez para.

Citam jos prvi clanak, o pripremama za kontru, al reko da postavim link, da kolege mogu da vide.

Drugi link je o samim borbama.

Da ne komentarisem jos, dok ne iscitamo pa onda. Mnogo novih informacija.

WaPo tvrdi da je analiza bazirana na intervjuima sa vise od 30 visih zvanicnika iz Ukrajine, US i evropskih drzava.

Citat:This examination of the lead-up to Ukraine’s counteroffensive is based on interviews with more than 30 senior officials from Ukraine, the United States and European nations. It provides new insights and previously unreported details about America’s deep involvement in the military planning behind the counteroffensive and the factors that contributed to its disappointments. The second part of this two-part account examines how the battle unfolded on the ground over the summer and fall, and the widening fissures between Washington and Kyiv. Some of the officials spoke on the condition of anonymity to discuss sensitive deliberations.

kontra, pripreme i planiranje

kontra, kako je tekla borba

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1475

Milos1977 ::Danas na BBC:

+ Ukrajinski vojnik priča BBC-ju o "paklu" na liniji frontaCitat:„Moramo sve da nosimo sa sobom – agregate, gorivo i hranu. Kada postavljate mostobran potrebno vam je mnogo svega, ali nije bilo planirano snabdevanje za ovo područje.

„Snabdevanje je bilo najslabija karika. Rusi su pratili naše linije snabdevanja, pa je postalo teže – zaista je nedostajalo vode za piće, uprkos našim isporukama čamcem i dronom.

Sada dolaze mrazevi, stvari će se samo pogoršavati

„Rusi ne mogu sve da kontrolišu, a mi to koristimo.


Izvukao sam citate koji dovoljno govore o onome što par nas "trabunja" već neki odredjeni vremenski period. Linije snabdevanja su otežane i nedovoljne. Neće moći doveka ovako održavati mostobrane sa istočne strane reke.

Aj da kažem da mi je sad donekle jasno zašto su izabrali to područje za pravljenje mostobrana. Zamisao im je najverovatnije bila da uz pomoć rukavaca i vegetacije uz obalu u prvim danima, vrše snabdevanje. Kao što sam već napisao, na tim adama su najverovatnije bili uštekali nešto opreme i potrebština koje su bile dovoljne za prvi iznenadni udar. Ali kako sad dalje? Bez snadevanja teško, što se i vidi iz priloženog. Prikovani su na to malo parče čvrstog tla i ne mogu mrdnuti. Dalje se neće moći bez ozbiljnije logističke pomoći i borbene tehnike.

A dolazi zima. Vegetacija je sve slabija i slabija, mesta za sakrivanje čamaca i skela sve manje. Tek ih čeka pakao.

Citat:„Kada postavljate mostobran potrebno vam je mnogo svega, ali nije bilo planirano snabdevanje za ovo područje. Mislili smo da će neprijatelj nakon što stignemo da pobegne i da onda mirno prevezemo sve što nam je potrebno, nije tako.

Ali ovo mi je najžešće. Šta reći a ne zapitati se ko je ovde lud.

offline
 • Pridružio: 23 Nov 2023
 • Poruke: 44

Citat:
„Kada postavljate mostobran potrebno vam je mnogo svega, ali nije bilo planirano snabdevanje za ovo područje. Mislili smo da će neprijatelj nakon što stignemo da pobegne i da onda mirno prevezemo sve što nam je potrebno, nije tako.

Ništa neobično u mojim očima, znajući kakva je situacija sa propagandom i "informisanjem javnosti" u ukrajini. Većinu vremena, opolčencima što stižu kao dopuna u jedinice je ispiran mozak kako se ruska vojska smrzava u rovovima i jedva čeka prvi znak napredovanja ukrajinskih snaga da pobegne iza Urala i dalje, da su to sve prisilno mobilisani penzioneri koji nemaju ni kući leba da jedu, kako će biti lagana šetnja do Krima da neće imati prilike ni da ogarave puščanu cev....a onda šamar surove istine.

Inače, i ovakav prilog za zapadne medije mi više liči da je sklepan kao nešto za podizanje morala, a ne sirov materijal iz usta frontovčika.

online
 • Apok  Male
 • Elitni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 2120
 • Gde živiš: Beograd

@Denaya Па исто су рекли да су мислили и код Роботина кад су јурнули. Хебига, никад не конзумирај оно што дилујеш Very Happy . А ови ваљали приче о Русима који беже чим их виде бар годину дана.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3803

Koga zanima evo postaviću u PDF članke, pošto imam otvoren pristup WP, da olakšam čitanje.

https://www.mycity.rs/must-login.pnghttps://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Karla 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 04 Nov 2022
 • Poruke: 469

https://twitter.com/GammonBadge/status/1731735350182121781

Su 34 sada nosi 4 UMPK FAB-500.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5478

A čime su snimljene?

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6921

Apok ::А ови ваљали приче о Русима који беже чим их виде бар годину дана.
Nije baš da se nije dešavalo. Ali prošlo to vreme.

Zanimljive su ove analize o Amerima i slično. Pokazuju koliko su velike sile inertne ponekad. Koliko su Rusi bili skoro pa nesvesni promenjenih pravila igre pre dve godine (od dronova na dalje), izgleda da je i Amerima trebalo još godinu i kusur dana da to i sami shvate...

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8465
 • Gde živiš: pecina stroga

Elem, da pokusam da sazmem, ukratko, mada cu sigurno nesto propustiti.

Uglavnom, US posipanje pepelom, sva krivica je na ukrima.

Prvo, kasnjenje sa ofanzivom. Dogovor je bio april, ukri razvlace, ne pocinju. Krecu tek u junu, dva mjeseca kasnije.

Drugo, rasipanje snaga. Ameri (generali) traze maksimalnu koncentraciju na kljucnom pravcu (Rabtoino), ukri odlucuju da idu na tri pravca, Rabotino, Staromajorsko - Urozajno, i Bahmut.

Trece, ukri zadrzavaju citavih 50 posto snaga na Donbaskom i sjevernom frontu, ostala polovina na glavnom pravcu, Zaporoski front. I ovih pola su onda rasuli na dva pravca.

Cetvrti dan na Rabotinu, kad je vidio stravicne gubitke u oklopu, Zaluzni donosi oluku da se stane sa jurisima oklopa i da se predje na prodore malim grupama pjesadije.

Peto, i dalje ide mantra da ukri nisu odradili NATO "combined arms" taktiku, jer nisu bili u stanju da obuce jednice za to, znaci ukro snage su bile nesposobne za manevarski prodor. NATO i dalje vjeruje da je samo koncentracijom oklopa bilo moguce probiti.

Itd, itd.

Interesantno je kolika je bila uloga US stabova, pogotovu novoformirane US komande za Ukrajinu (Security Assistance Group - Ukraine (SAG-U) koja je formirana novembra prosle godine i potcinjena US Evropskoj komandi u Wisbadenu.

U periodu od januara do proljeca odrzano je osam visednevnih simulacija u Wisbadenu, na osnovu kojih su razvijeni planovi za kontraofanzivu. Simulacije su bile na visokom nivou stabova, oficiri iz US, Velike Britanije, i Ukrajine. Nekoliko simulacija radjeno je u prisustvu generala MIlija, US Chief of Staff. Sa ukro strane, spominju generala Sirskog, komandanta opnenih snaga Ukrajine, kao najviseg ucesnika.

Konacno je usvojen plan. Osnovni cilj napada (kao sto je forum ispravno pretpostavio) bio je presjeci kopneni koridor ka Krimu, izbijanjem na obalu Azova. Najoptmisticniji scenario predvidjao je 60 do 90 dana za ostvarenje ovog cilja, sa gubicima u ljudstu i tehnici od 30 - 40 posto.

Analiza optuzuje ukre da su uporno drzali Bahmut, kontra americkim sugestijama, i da su nakon pada Bahmuta najiskusnije jedinice ostavili na Bahmutu, i krenuli u kontru na Klescejevku, dok su u kontru na Rabotinu krenuli sa novoformiranim i jedva obucenim snagama (nesretna 47. brigada). Za odluku oko Bahmuta tekst kategoricki kaze da su i Zelenski i Zaluzni bili saglasni oko odluke, nije bilo razlicitih misljenja.

Tekst nije kategorican, ali izgleda da se ukro komanda ozbiljno plasila ruskog kontraudara sa istoka, na Donjeckom frontu i oko Harkova, i da je to bio razlog da ne bace sve na Rabotino.

Krive ukre da su upornom odbranom Bahmuta i razvlacenjem pocetka kontre dali Rusima vremena da se utvrde i pripreme.

Interesantna je tvrdnja da je US obavjestajna zajednica bila mnogo skepticnija u procjeni sansi za uspjeh kontre od Pentagona.

Itd, itd. Malo da cujem vas, pa ce mo dalje kako je tekla kontra.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 839 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 13 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksandarbl, aleksmajstor, Apok, Brana01, Bubimir, cavatina, cenejac111, darkangel, DonRumataEstorski, draganl, elenemste, FOX, Georgius, HrcAk47, JimmyNapoli, Kubovac, mikrimaus, Milometer, mnn2, mocnijogurt, nemkea71, Niko Bitan, Panter, pein, raso7, Raso75, Ripanjac, simazr, Tragač, vathra, vladaa012, wolf431, wolverined4