Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

2818

Rat Rusija-Ukrajina 2023 - komentari

offline
 • Pridružio: 26 Jan 2018
 • Poruke: 356

Zalužni od Lloyda Austina zatražio 17 miliona granata!
Citat:"Austin was informed about the demand for 17 million shells. To put it mildly, he was surprised because you can't collect so many shells in the whole world," said a high-ranking official of the Ukrainian Armed Forces.

Evo izvor. LINK

Podsjeti me na ovo!

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • mnn2 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 05 Avg 2006
 • Poruke: 322
 • Gde živiš: tamoDaleko

Mislim da je to analiza koji su i hrvati preneli

Zašto se ukrajinska protuofenziva pretvorila u fijasko? Ovo su glavni razlozi

online
 • Pridružio: 04 Sep 2012
 • Poruke: 8465
 • Gde živiš: pecina stroga

To je za 340 dana ako pucaju 50 hiljada komada dnevno.

50,000 komada dnevno je 50 granata dnevno na orudje ako se ima hiljadu cijevi (sto ukri imaju), ili 25 dnevno na 2,000 cijevi. Realno, za godinu dana intenzivnog rovovskog rata.

To sto toliko granata u NATO kalibrima vjerovatno nema na cijelom svijetu i nece ih ni biti u dogledno vrijeme, to je samo jos jedna matematika vise za duduke u Kijevu.

online
 • Pridružio: 26 Mar 2022
 • Poruke: 3107

Po mom mišljenju ukro ofanziva se slomila i zbog toga, jer nije bilo dovoljno robotiziranih platformi. Robotizirani oklop u veliko bi smanjio gubitke u ljudstvu. Pored toga mogli bi ovo proči, uprkos velikim gubicima, jer drugčije je, kad se gubi i puno lujdstva kada se ide u proboj. Ostalo bi puno više vojnika, koji sada fale. Oni (ukri) i glupi Nato, su imali pred sobom Krimski most i one bezpilotne čamce. Umesto da se fokusiraju na izradu robotoziranih plaformi za ofanzivu. Trebali bi imati dosta više BPL, dosta robotiziranog oklopa, jer ovo je više manje sve ravno, nema zaklona. Očekivalo se, da budu vrlo veliki gubici rezultirali probojem. A na kraju su bili gubici u tehnici i ljudstvu vrlo veliki, a proboj samo 10 kilometara. Treba napomenuti i da su minske barijere napravile dar mar medju ukro oklopom, još jedna greška. Svi su pričali, da sa Bakmutom ukri kupuju vreme, al isto vreme su imali na razpolaganju i ruje, koje su to dobro explotisali. Ovde, na kraju, ako sve zbrojimo, se vidi, da su i Nato planeri izvinjavam se ali ne mogu drugčije da kažem nego potpuno glupi. Ok. oni bi sve snage fokusirali u jedan pravac, ali očekivat, da če ovo proči bez vazdušne pravlasti bilo je najmanje naivno.
Robotizirane platforme kao primer:

https://net.hr/danas/svijet/ovo-izgleda-kao-cisti-.....42ac13006c

"Kina konvertira zastarjele sovjetske tenkove u robotizirana borbena vozila"

offline
 • ds69  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 718

Данашња (4. децембар 2023. године) страна.уа, у дугачком тексту, као и сваког другог дана када су у питању итоги или резултати 649. дана рата анализира очајне односе Залужног и кловна Зе-презедента:

https://ctrana.news/news/452059-itohi-649-dnja-vojny-v-ukraine.html

20. новембра при доласку Лојда Остина у Кијев, ђенерал Ваљера Залужни му је испричао о све већим тешкоћама у односима са Офисом кловна Зе.
Посета Остина је послужила само као катализатор за погоршања односа између Офиса и Главнокомандујућег.
Зе кловн-презедент се "приближио" одлуци да смени Ваљеру Залужног.

На Ставках наоборот исчезли ссоры и начались шутки, но это очень холодный и едкий такой юмор. Президент спрашивает, типа "что, мы героически наступаем – отошли на 200 метров?", а Валера гневно молчит", - заявил изданию один из членов Ставки.

(На седницама Врховне Команде су исчезле свађе и почеле шале, али то је баш хладан и раздражујући такав хумор. Председник пита, типа "шта, ми херојски напредујемо - повукли смо се 200 метара?, а Ваљера гневно ћути", - изјавио је издању један од чланова Врховне Команде).

Показало се да је већи део опозиције за Залужног, укључујући Кличка и Порошенка, који оптужују актуелног председника за ауторитаризам. Разне западне структуре, попут новине Украјинска правда (власник Томаш Фијала, главни уредник Севгиљ Мусајева), исто тако иступају против Офиса и самог кловна Зе.

Инострани медији попут новине Economist, у којој је Залужни објавио свој чланак о застоју на фронту, или NBC News, који говори да ће евентуално одстрањење Залужног бити велики ударац за председника.

Све се заоштрило оног момента када су кловн Зе и његов Офис почели да разматрају спровођење председничких избора у марту 2024. године.

Зеленски контролише команданта КоВ, Сирског и команданта РВ, Олешчука.
Дешава се да, мимо Залужног, председник директно разговара са неким командантима, па да о свему Залужни буде тек нанкнадно обавештен...

Са неким другим генералима, попут Најева, који командује свим снагама, које држе белоруску и границу Русије, Офис и Зе-кловн једва да имају контакт.

Због наведених проблема су и смењени командант Сила специјалних операција генерал Хоренко и начелница целе медицинске службе генерал Осташченко.

Также источники рассказывают о конфликте на Ставке между Залужным и главой ГБР Сухачевым, когда последний докладывал о чистках в военкоматах из-за коррупции. Залужный дал понять, что из-за этого падают показатели по мобилизации.
"Хочу поблагодарить правоохранителей, тема коррупции важна. Но также хочу озвучить свежие данные по мобилизации", - заявил Залужный и сообщил о падении уровня мобилизации по всем областям.

(Такође извори говоре о конфликту на Врховној Команди између Залужног и шефом Државног бироа за истраге, Сухачева, када је овај други извештавао о чисткама у војним одсецима због корупције. Залужни је ставио до знања да због тога падају показатељи око мобилизације.
"Хоћу да захвалим чуварима закона, тема корупције је важна. Али исто тако хоћу да откријем свеже податке око мобилизације", изјавио је Залужни и саопшто о паду нивоа мобилизације по свим областима).


Љоша Арестович, који је у добрим односима са Ваљером Залужним, а довољно далеко (тренутно у Њујорку) да може да каже свашта, опет помиње војни удар или Мајдан-3, као могућност.

Земаљски дани теку.

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 7979
 • Gde živiš: Zagreb

eto ga na, CNN je utvrdio da je Putin iza pokušaja likvidacije žene Kirila Budanove prije nekoliko dana. Napravio je to iz osvete, jasno.
Budanov i njegova žena. Žena je lijevo.


https://edition.cnn.com/videos/world/2023/12/01/uk.....m=referral

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2014
 • Poruke: 7979
 • Gde živiš: Zagreb

babaroga ::
Uglavnom, US posipanje pepelom, sva krivica je na ukrima.

moje razumijevanje ove svađe na liniji Zelenski-Zalužni-Kličko-Porošenko:

faza 1: Amerikanci zaključuju da više ne mogu voditi taj rat zbog financijskih i političkih razloga (sve više zemalja se okreću od njih, ispadaju negativci, a i slabići itd.)

faza 2: Amerikanci puštaju niz vodu Zelenskog. Opstruira mudre vojne poteze Zalužnog, nije zakazao izbore, despot je, ne surađuje s lokalnim vlastima kako kaže Kličko, ne dozvoljava Porošenku da ide prikupljati pare kod saveznika itd.

faza 3: Amerikanci instaliraju Zalužnog

faza 4: Amerikanci "otkrivaju" da je Zalužni hardcore nacist i odriču ga se zbog toga, te medijski peru ruke od Ukrajine u potpunosti, jer jbg. neće valjda podržavati naciste. Moralno su čisti, Rusi su negativci jer su agresori, a Ukrajinci su negativci jer su nacisti, a oni dižu ruke, neka to prljavi Slaveni rješavaju sami.

ne kažem da ću pogoditi, ali poznavajući Amerikance, ovo mi je nekako realni scenarij, vuče na njih.

online
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 1475

Meni je interesantanа tvrdnja, da je razlog nepoverenja Pentagona u obaveštajne strukture, pa čak i podjebavanje, njihova procena sa početka rata.

offline
 • Pridružio: 19 Sep 2018
 • Poruke: 360

Procitao sam original tekst (pri cemu sam clanu Zmaj ili ti Dragonu zahvalan za postovanje PDF verzije jer nemam pretplatu na WaPo) i shvatio samo jedno. Ovi na zapadu su stvarno u nekom paralelnom univerzumu. Pa kako da shvatis iste ako ih slusamo evo vec druga godina da je Rus bez morala, gladan, zedan, zeljan Iphone i ostalih staklica u toj mjeri da mu jebe tacno za rodinu i sl? I da je samo pitanje vremena kada ce super duper americka tehnologija da ih potare kao zeceve.
Ja imam odgovor i teoriju na ovu novu Woke kulturu koja unazad par godina dominira prostorom kolektivnog Zapada. Potpuno negiranje stvarnosti. U toj mjeri da se granici sa Science fictionom i ne mogu da skontam odakle i kako to.
Moj primjer koji cesto koristim u razgovorima sa prijateljima je sledeci: Gravitaciju ne interesuje tvoje misljenje o istoj. Ako ne vjerujes u gravitaciju otvori prozor i skoci i pri tom glasno reci "ja ne vjerujem u gravitaciju". I vidi sta ce ti se desiti.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2020
 • Poruke: 146

Ова анализа, према мом мишљењу, показује да кроз све фазе планирања, припремања и после извођења украјинске против офанзиве траје игра мачке и миша између Украјинаца и њихових савезника. Са једне стране украјинска страна, ма шта они наводили у анализи, делује да је апсолутно била свесна руске способности и никако није хтела да покрене целу причу без да јој се обезбеди способност да наметне превласт у ВП, па макар и у захвату фронта. Са друге стране, њихови савезници су очито више били за коцку. Разлози за то могу бити бројни, од тога да би требало много више времена, средстава и новца да се обезбеди оно што су реалне потребе и украјински захтеви, те су изабрали овај други, коцкарски приступ. Што значи да су планирали да са свим снагама, без ваздушне компоненте, нападну једну тачку руске одбране, и уз огромне губитке (40 посто), можда (50 шанси за успех) пробију фронт, стигну до Азовског мора и победе у рату. Оно што је за поштовање је то што Укри нису пристали на ово. Јер пораз у оваквој коначној бици би био превише скуп, вероватно би значио и пораз у рату. Зато игра мачке и миша. Оставили су значајан део снага на истоку, нису све снаге послали на један правац, већ су ту коначну офанзиву развукли тако да остану способни да наставе и рат и у случају њене пропасти. А све ово јер за разлику од својих западних савезника, нису потценили Русе и били су свесни да нису довољни спремни да ураде оно што су наведени од њих тражили.

02 Jan 2024 01:06 Georgius Zaključavanje topica Razlog: Kraj godine.  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 871 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 5 sakrivenih i 816 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, Andrija357, babaroga, Battlehammer, Bobrock1, Bojan85, bojank, bokisha253, cavatina, darkangel, Denaya, djboj, DonRumataEstorski, FOX, Joja, Karla, kikisp, krkalon, laurusri, Marko Marković, Mercury, Milometer, Milos ZA, MiroslavD, mrav pesadinac, Neutral-M, Oscar, radoznao, Sirius, solic, SR-3m, Srle993, Stoilkovic, theNedjeljko, Trpe Grozni, tubular, vaso1, vathra, VJ, Vlad000, VP6919, W123, wizzardone, yrraf, YU-UKI, Zimbabwe, Zoca, šumar bk2