Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1085

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3127

Off
Nije to sektašenje nego filozofija. Vidi se da nisi trenirao ništa od toga. A efikasnost se javlja u dva oblika - kratkoročna i dugoročna.
/Off



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8521
  • Gde živiš: pecina stroga

Po meni, imaju tri varijante daljeg nastavka rata, iz perspektive Rusije

jedna je da Rusi nastave ovom metodom, stalni lokalni takticki pritisak relativno malim jedinicama na mnogim sektorima fronta, gdje se teziste stalno pomjera. Nazvao sam to puzajuca ofanziva, i samo letimicni pogled na kartu Donbskog fronta pokazuje da Rusi tu imaju itekako uspjeha. Po meni, kompletan sistem ukro odbrane, od Ugljedara na jugu pa sve do Sjeverskog Donjeca (sa izuzetkom mozda sektora ispred Gorlovke) je ozbiljno nacet.

A, sad, ako nastave samo ovako, dakle bez jakog udara znacajnim snagama, pitanje je da li mogu probiti odbranu na ovaj nacin. Vjerovatno mogu, jer dovoljno je da se jedna ili dvije brigade "istopi" pred napadacem, da nestane iz bilo kog razloga (neovlasceno povlacenje, bjezanija, ili predaja, ili unistenje jedinice, ili kombinacija svih ovih faktora) i da se stvori bresa koju treba pod hitno zatvarati. Sto smo upravo vidjeli na taktickom mikro nivou u Ocheretinu.

On sto mene brine, iz ukro perspektive, je da jos od pada Avdejevke nismo vidjeli nijednu njihovu znacajniju kontru. Osim kod Berdicha, sa onim Abramsima i Bredlijima, koja je uspjela privremeno stabilizovati front i zaustaviti Ruski momentum nakon Avdejevke, ali nije uspjela promjeniti situaciju na frontu, niti preuzeti inicijativu od protivnika. Cak stavise, Rusi su uspjeli, nakon pokusaja na raznim pravcima, da nadju slabo mjesto i zadju Berdichima za ledja, i dzabe ste krecili opet.

Odgovor moze da bude da nemaju vise borbeno sposobnih rezervi (jer je muchena 47. brigada otprilike najopremljenija njihova brigada i otprilike je znacajno sagorila u Berdichima, pa opet nju salju da krpi Ocheretino), ili (sto je po meni mnogo vjerovatnije) jos uvijek imaju rezervi, ali ih ne angazuju jer cekaju odsudnu bitku, a sto ova bitka kod Ocheretina definitivno jos nije.

Znaci,. opcija jedan, kurochka i dalje kljuca dok ne pukne front, i onda nastavlja polako naprijed, bez nekog uletanja u dubinu, i velikog manevra. Kao i dosad, samo sto ce uzimati tri kilometra dnevno umjesto 300 metara dnevno kao dosad.

Opcija dva je da Rusi ipak ubace dvije armije na dva pravca kad se urusi front, i da probaju da pochiste sta mogu po dubini prije nego sto ostanu bez goriva ili izgore toliko da ih ukri uspiju negdje stopirati svojim strateskim rezervama. Ovu opciju necu razmatrati, jer je spekulativna, ali samo cu reci da sve zavisi od jacine snaga koje Rusi mogu da skupe i upotrijebe u ovoj opciji. Ako ubace u brese recimo dvajes tries iljada ljudi, stace sto kilometara dalje. Ako su spremili i imaju stotinjak iljada, i ako udare na dva pravca, moze da se dodje do Dnjepra bez problema meshchini.

Treca opcija je da Rusi spremaju (ili su vec spremili) ekipu za zavrsni udarac, za Bagration, To je red velicine 100 - 200 iljada ljudi, svi opremljeni oklopom, plus samohodna artiljerija, plus trupni PVO, plus sve sluzbe za podrsku. Plus gomila manjih jedinica (samostalne brigade, BTG ili jace takticke grupe itd) za osiguranja po dubini i po bokovima, ciscenje i drzanje posjednute teritorije, i specijalne zadatke.

Mada bi ovo zavrsilo rat odmah, jer ukri definitivno u ovom trenutku nemaju cime to da zaustave, plasim se da su Rusi jos jako daleko od tih snaga koje su potrebne za stratesku operaciju tih razmjera sa ciljem da zavrsi rat.

Cetvrta, nevojna opcija, je da sad odjednom ekipa u Kijevu kaze dosta je bilo, ajde da pregovaramo. I tada Rusi nece stati, i nejasno je koliko ce vojno da im zavrcu ruku dok Kijev ne legne na rudu, ali u toj situaciji Putin ce definitivno traziti politicko rjesenje (ako bude bilo moguce) umjesto Bagrationa.

Eto tako....



offline
  • Pridružio: 13 Mar 2024
  • Poruke: 38

Moj privremeni zaključak operacije sa "Leopardima" u Ukrajini je, da je bolji od svih ruskih modela. ali Ukrajinci ga ne koriste na način koji mu omogućava da iskoristi svoju brzinu i vatrenu moć. pazite, tokom kontraofanzive prošle godine, Leopard 2, koji su često korišćeni pojedinačno umesto u grupi, zaglavili su se u ruskim minskim poljima. korišćeni su za pružanje vatrene podrške srušenoj pešadiji, kretali su se sporo i stoga su bili lake mete za ruske bespilotne letelice, artiljeriju i protivtenkovske trupe.

u međuvremenu, vreme poluraspada glavnih borbenih tenkova na ukrajinskom ratištu je još kraće. ovo je posebno zbog sveprisutnosti dronova sa obe strane. ponekad prođe samo nekoliko minuta između uočavanja tenka iz vazduha i borbe protiv njega. ipak kada gledate, Ukrajinci hvale Leoparda, ne zbog njegove borbene efikasnosti, već zbog nivoa zaštite.

rečeno je da su šanse posade da preživi udar mine ili drona znatno veće nego kod posade ruskog ili sovjetskog tenka ...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2674

Revolucionarno protiv dronova ili ne?

🇷🇺 Snimci nedavnih ispitivanja dinamičke zaštite 4S24, dizajnirane da zaštiti laki oklop borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera od kumulativnog razornog oružja

🔸Testove je sproveo Institut za istraživanje čelika, a objavio ih je Koncern Kalašnjikov.

🔸 U okviru ispitivanja izvršeno je gađanje ručnim protivtenkovskim bacačem granata RPG-7 sa kumulativnim metom PG-7VS probojne moći od 400 mm čelika. Kontejner za dinamičku zaštitu je postavljen sa razmakom u odnosu na model bočne strane tenka, a dejstvovano je sa udaljenosti od 30 m.

🔸Kao rezultat, obezbeđeno je uništavanje kumulativnog mlaza i proboj oklopne ploče.

🔸Upravo ova DZ je primenjena na BMP-3 nedavno viđenim u zoni SVO.
https://t.me/front_channel_sr/21308

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1528

Kad već pišemo o Ukrajinskim fortifikacijama, na pojedinim pravcima, red je da damo malo pojašnjenje o njima. Da neko ne pomisli da su ih Ukrajinci sagradili u skorašnjem periodu, odnosno poslednjih par meseci.

Pojedini položaji, odnosno velika većina velikih opornika je nastala i pre 24.02.2022. god. To se posebno odnosi na prostor u dubini 10-20km od nekadašnje linije razdvajanja.

Sad se vidi značaj utvrdjenja gradjenih oko Avdejevke Jer Rusi komotnije napreduju, dok se Ukrajincima sve više i više povija operativno-taktička zona oko osovine Deržinsk-Konstantinovka. Ali to nije bila jedina sagradjena Ukro linija. Svi ovi opornici kružnog tipa odbrane koje spominjem u poslednje vreme, su sagradjeni pre 2021.god. I kao takvi su jasno vidljivi na Google mapama upravo iz tog razloga. Ostali položaji i rovovi gradjeni kasnije su samo dodatak toj osnovnoj liniji stvorenoj dosta ranije. Jer u vreme DLNR ti opornici su bili dovoljni da se odupru i zaustave vojsku opločenika. Medjutim kad je počeo rat sa Rusijom, postalo je jasno da oni nisu dovoljni i počelo se sa dogradjivanjem te druge i treće linije.

Tako da su Rusi uspeli zauzeti Avdejevku i ranije, npr pre godinu dana, čekali bi ih isti ovi opornici i rovovi. Ali sa dosta motivisanijom, spremnijom, odmornijom i jačom Ukro vojskom. Tu bi posebno do izražaja došla Ukro artiljerija. Jer bi Rusi isto kao i sad bili na otvoren, van svojih utvrdjenih položaja.

Ono što Sirski gradi je treća-četvrta-peta linija duboko u pozadini. I zato se malo piše o njoj i skoro nikako ne spominju lokacije.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1085

babaroga ::Si Djiping docekuje Blinkena.
Ko da ceka vodoinstalatera.

Inace, snimak je namjerno pusten od strane Kineza, vrlo neuobicajen snimak i mimo protokola.

https://t.me/i20028843/200068

Ево га и велелепни дочек на аеродрому https://twitter.com/SouthToday5/status/1783128677623967913
Крај офф

offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 66

Колега Srle993 у свом предвиђању руског напредовања промашио само месец. С нестрпљењем очекујем његова даља предвиђања.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 723
  • Gde živiš: United Kingdom

flash12 ::Off od jedne poruke
Kraj off-a.


Govorio sam principijelno.
MMA je hibrid koji je ukljucio i istocnjacke vestine, u prvim danima su te vestine i njihovi derivati bili max uspesni. Ruski sambo i sistema koju je koristio specnaz takodje velikim delom iz istog izvora i vrlo je efikasna vestina. Zasto su se Svabe bojale Ruskog asova?
CIA i US marinci su pak preuzeli FMA Eskrimu/Arnis.
Kung Fu je stara vestina koja je postala vise umetnost,
Stvar je uvek ista- promene, inovacije.
Videli smo u ratu u Ukrajini kako sui jedna i druga strana u odredjenim momentima imali problema da odgovore na izazove koje pre toga nisu sreli. Citav koncept "zapadnih" stratega je pao u vodu, jer njihova iskustva iz zadnjih decenija su ih odvela u totalno pogresnom pravcu.
Takodje postoji elemanat koji se desio mnogima i Britancima i nama i mnogima drugima- posle pobeda mnogi se uljuljkaju da bi ih iduci rat uhvatio spustenih gaca.
Mislim da se u nekoj meri to desilo i Rusima, na pocetku rata.
Naravoucenije- nikad ne smes stati sa ucenjem, napredovanjem i usavrsavanjem.

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1085

Украјинска електрана након синоћњег напада
Citat:В ДТЕК показали фотографії зруйнованих нічним ракетним ударом електростанції. https://t.me/voynareal/88504


offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1129

Mislim da je ovo prva najava nekog ruskog zvaničnika o potencijalnoj novoj mobilizaciji, već šuškaju ruski TG da može biti polovinom Maja
https://t.me/dontstopwar/13651
— State Duma deputy Zhuravlev admitted the possibility of a new mobilization
According to the first deputy head of the defense committee, those mobilized need to be replaced through gradual rotation.
“The men deserved a rest with their sweat and blood, kneading the earth in the trenches for more than a year and a half. The mechanism must be carefully thought out so that this does not affect the combat effectiveness of our units - gradual rotation, and, if necessary, new recruitment,” the deputy said

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 662 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 639 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, Alexandar-1973, Alibaba1981, Areal84, Dogma21, esx66, FileFinder, galijot, indja, laki_bb, ljuba.b, mackenzie, raketaš, RJ, shaja1, skvara, stegonosa, t84dar, Trpe Grozni, VJ