Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

1088

Rat Rusija-Ukrajina 2024 - komentari

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1528

Sve dok ispred Ruskih jedinica postoje prostorije sa uredjenim položajima a pritom ni jedna Ukro jedinica nije razbijena, mislim da ne možemo pričati o breši. Vidimo da se Ukrajinci više manje dobro izvlače. Pa čak i 115. koja je okrivljena sa ovaj proboj linija. A to rezultira da je svaki sledeći položaj zaposednut. U slučaju razbijanja jedinice te rezervne položaje ne bi imao ko zaposednuti i onda možemo pričati o breši. Ovo je neko moje vidjenje trenutne situacije.

Mislim da ovde Ukrajinci i izvori naklonjeni njima, malo više naduvaju stvar oko 115. br, da bi ispeglali /opravdali ovaj Ruski uspeh.

Sad sam 90% siguran da smo i kod Avdejevke pogrešno procenili da se bila napravila breša. Iako je situacija po Ukrajince sa aspekta povlačenja bila dosta teža nego sad.

Ok, da su Rusi grunuli jedno dve tri punokrvne brigade, možda Ukrajinci ne bi mogli stabilizovati front posle Avdejevke. Izgleda da Rusi to ne planiraju. Da li je problem okupljanje ili potencijalni gubitci u napredovanju, ne znam. Mislim da jedan dobar deo zašto je tako, ima udela i postavljanje Ukrajinaca u odbrani. Vidimo da prilikom branjena prostorije ne koriste mnogo ljudstva. Tako da smatram da prilikom povlačenja Ukrajinaca sa nekog položaja, ostatak jedinice iz pozadine istovremeno zaposeda drugu(pomočnu) liniju odbrane. Kilometar, dva tri iza i tu čeka Rusku prethodnicu. To može biti jedan od razloga, zbog čega nema dubljih prodora, odnosno zašto se ide od položaja do položaja.

U naseljima je malo drugačija situacija. Tu nema tih medjupolja i napad se odvija konstantno sa malim predasima.

Sad kad razmislim, ne znam da li je skoro bilo da je bilo koja strana u cugu zauzela više od tri-četiri položaja u poljima. O nekom zauzimanju rovova u nekoj drugoj liniji u sklopu istog napada tek nema govora. Aj da kažem sad je tempo nešto ubrzao i to je rezultiralo brzi pad Solovjeva posle Novobahmutovke. Sad baš da vidimo da li će se napad razvijati u toku dan dva ili će opet biti stanka.

Posle Očeretina, probali su odmah na zapad, na onaj sistem rovova ali Ukrajinci su ga već bili zaposeli. Upravo ova situacija me navela na ovaj zaključak da su te pomoćne/rezerve linije zaposednute još za vreme povlačenja od strane ljudstva iste jedinice iz pozadine ili čak neke druge.

Sad do kad će Ukrajinci imati ljudstva da se ovako brane, videćemo. Odnosno da mogu držati te neke interventne rezerve za zaposedanje tih rezervnih položaja.

Ovo ne mora da je tačno ali sam stekao takav dojam. Jer još ni jednom Rusi nisu posle dizanja prve linije, naišli na nebranjeni prostor iza. Da jesu, sigurno bi ga iskoristili. Već posle zauzimanja neke pozicije sledi ili Ukro konta ili spremljen zaposednut i branjen rezervni položaj.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8521
  • Gde živiš: pecina stroga

Denaya, ne razumijes materiju. Bresa nije situacija da nema vise zaposjednutih pozicija po dubini.

Bresa je rupa u posjednutoj liniji odbrane. Rupa u smislu da lijeva i desna strana rupe nemaju medjusobnu vezu. Da se ne naslanjaju jedni na druge.

I bresa nije nesto sto se napravi pa onda traje zauvijek. Bresa je trenutna takticka situacija, posljedica prodora napadaca, i svaki branilac ce morati da zatvara bresu inace mu puca front.

Kod Avdejevke je to sigurno bio slucaj par dana. Ukro front nije bio uvezan. Ovdje jos nije ali rekao sam ako prodju na Keramiku i ojacaju Ocheretinski pravac tako da zaobidju one balke i uvezu Keramik klin sa Ocheretino, sireci taj klin na sjever, situacija moze da bude jako problematicna za Ukre, Jer zalaze za ledja ukro liniji dalje na sjeveru koja je mirna za sada. Tu kod Keramika, dublji prodor sigurno kida tu liniju ako je vec nije pokidao.

Kao sto je uostalom taj iznenadni prodor u Ocheretion pokidao tadasnju liniju. Pa vidis sta se desilo. Za par dana. Odose i Solovjevo, i Novobahmutovka, i Novokalinovo, i Keramik, i veceras i neosvojivi Berdichi. Skoro bez borbe.

Znam da je moderno gledati rovove na mapama i crtati strelice. Ali rovovi su samo trenutni polozaj jedinice, koji moze da se brani odsudno, ili da se brani do odluke da se rov napusti i jedinica izvuce na rezervni polozaj. Ali i prva linija rovova, i druga lininja rovova, i bilo koja linija rovova, je nepokretna, ne mozes je ponijeti sa sobom, i ne mozes je rotirati, i sluzi svrsi samo dok je posjednuta i uredjena za odbranu, i dok je napadana sa one strane na koju je sistem vatre okrenut. Nijedan rov jednica ne moze da brani sama (duze vremena) ako neprijatelj obidje bok, i zaprijeti obuhvatom. To se mora rjesavati kontrom iz rezerve vise jedinice, ili je napustanje rova neminovno. Kao sto si vjerovatno dosad uspio da zakljucis poslije sloma linije na Avdejevki.

Koksara je napustena bez borbe. Zasto? Nije mogla da se brani. Jeste mogla da se brani dok su Rusi napadali sa terikona. Ali, kad su Rusi obisli koksaru, odsjekli i vezu sa Lastochkinim, i obuhvatili koksaru i sa juga, a prethodno su vec bili odsjekli vezu sa Ocheretinom i prugu, i kad je odbrana Avdejevke (naselja) napustena, koksara je postala neodrziva.

Zasto Rusi ne pritiskaju jace kad se desi pucanje linije, zasto nema gonjenja, to je vec misterija. Ocigledno je da napreduju relativno malim jedinicama, ceta ovdje, ceta ondje, malo tamo malo vamo. Nema snaznog udara jakih snaga na slabo mjesto koje se pojavilo na frontu nakon lokalnog uspjeha. Nema drugog esalona, sve se radi na mikrotaktickom nivou, maltene kuca po kuca.

Osnovno pravilo u taktici napadne operacije jeste da kada dignes branioca iz rovova, moras da ga gonis. Da mu se nakacis na ledja, da ne gubis borbeni kontakt, i da ga gonis dok ga ili ne unistis, ili dok ne naletis na protivnikovu rezervu koju je on poslao da prihvati gonjenu jedinicu i zatvori tvoj prodor.

Jer ako ga pustis, makar i jedan dan, daces mu priliku da se koliko toliko sredi, da na miru piosjedne novu liniju odbrane, i da proba da te zaustavi.

Tako da pusti rovove, pocni da gledas jedinice. Gdje su, sta rade, sta im je zadatak, i kako ce ga izvrsiti.



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2134

babaroga ::Zasto Rusi ne pritiskaju jace kad se desi pucanje linije, zasto nema gonjenja, to je vec misterija.
Nudim jedno od mogućih objašnjenja misterije: Zato što vrlo pažljivo biraju gde će se, kada i pod kojim uslovima sukobiti sa protivničkom strateškom rezervom.
A iz toga proističe nova misterija: šta su protivničke strateške rezerve, kolike su, i gde se sada nalaze?
Namerno kažem "protivničke" a ne "ukrajinske".

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8521
  • Gde živiš: pecina stroga

Apsolutno se slazem da je nedostatak gonjenja kod Avdejevke izbor Ruske komande. Nema drugog objasnjenja.

Ovdje na Ocheretinu vidimo drugu situaciju. Nakon uspjeha na Ocheretinu, komanda odmah ide u eksploataciju, uzimaju Novobahmutovku i Solovjevo, i, sto me je skroz iznenadilo, otvaraju odmah skoro pa pomocni pravac, na Keramik.

Taj Keramik i taj pravac je bukvalno na krajnjem desnom krilu aktivnog djela Avdejevskog fronta, i jako je izlozen prema Suhoj Balki i Njujorku. Vrlo nepovoljan pravac, naravno dok se ne uspiju spojiti sa ekipom iz Ocheretina i formirati neku dubinu tog klina tu.

Naravno, za nadati seje da Rusi znaju ono sto mi ovdje ne znamo, ukljuciv i gdje su ukro rezerve.

Medjutim, ne vjerujem da se plase strateskih rezervi. Jer strateske rezerve nece biti angazovane dok "svabo ne dojde pod Moskvu". Za aktiviranje strateskih rezervi mora da se desi strateski prodor Rusa. Koji svi cekamo.

Budjanov kaze sredina maja. Pentagon kaze slicno, bez da precizira mjesec. Pentagon jos dodaje da Rusi nemaju snaga da postignu stateski uspjeh, ali operativni moguce da se desi. Vidjecemo.

Rusi jako oprezno idu. Ali, desila su se dva dogadjaja koja mogu imati ogroman uticaj na njihovu poziciju u ratu. Prvi je odobravanje US pomoci, a drugi je novi zakon o mobilizaciji u Ukrajini. Ja ocekujem da Rusi mogu da odgovore promjenom taktike i da iz faze akktivne odbrane predju u napad. Napad kako bog zapovijeda, a ne ova kurochka.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8521
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
A iz toga proističe nova misterija: šta su protivničke strateške rezerve, kolike su, i gde se sada nalaze?
Namerno kažem "protivničke" a ne "ukrajinske".


Ako si htio da impliciras da su ukrima strateske rezerve NATO, tu se ne slazem. NATO je pod punom kontrolom amera, a amerima na pamet ne pada da ulaze u oruzani sukob sa Rusima.

Da li ce biti dileja sa idejama da se pojedinacno kace sa Rusima na strani Ukrajine, ne vjerujem. Niko nema ozbiljnog razloga da se time bavi, jer je rizik prevelik, a dobit nikakva. Jer, meni se cini, i Sveti Petar da se sad umjesa, Ukrajini nema spasa.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1528

Babaroga, upravo o tome pišem. Doduše verovatno onima koji barataju vojnim pojmovima i tematikom na malo nerazumljiv način. Ebiga kad sam običan amater uz to civil. Very Happy

Posle pada Avdejevke, Ukrajinci su organizovali odbranu u Lastočkinu, Tonjenku i onim poljima jugozapadno od njega. Napustili su položaje ispred Stepova bez borbe i povukli se u Berdiči. Zato je pala koksara, kao što kažeš.

Iz ove perspektive, mislim da su već po započinjanju povlačenja iz grada i okoline u ovim selima imali spremne posade koje će se odupreti Ruskom napadu. I tu su dočekali i usporili Ruse. Nisu to snage jačine kao u gradu ili oko njega, ali dovoljne da ne dozvole Rusima da se razmahnu. Mislim da su upravo tim usporavanjem Rusa sprećili nastanak breše, odnsono usporavanjem Rusa sebi kupili vrema da povežu linije malo zapadnije. Da ta veza levo-desno krilo nije bilo u potpunosti pokidano. Iako je tako delovalo u prvi mah.

Isto to je sad gledamo posle Očeretina. I sam sam pisao da su Rusi prodorom u Očeretino velikom delu Ukrajinskih odbrambenih položaja, došli iza ledja ili boka. I napravili pravi mali dar mar medju Ukro linijom. I opet ni Novobahmutovka ni Solovjevo, ni Keramik nisu pali bez borbi. Neki položaji se još uvek drže. Ukrajinci su se suprostavili koliko toliko.

Ali opet moramo gledati gde su sledeći položaji pogodni za odbranu. A to je potez Novopokrovsko-Sokol-Krivina pruge-Arhangelskoje-sistem rovova na kod puta H-20. Ukrajinci nisu opet ova sela i položaje predali bez borbi. Usporili su koliko kod su mogli Ruski nalet da ne dodju brzo do ovih pogodnih položaja u sklopu jednog napada, jedne akcije. Već su kupili vreme da probaju konsolidovati liniju na tim pogodnim položajima za odbranu.

Pokušavam reći da posle povlačenja odredjene jedinice sa nekog dela, ne ostaje prazan nebranjeni prostor, već sledeće selo ili položaj je opet zaposednut odredjenom količinom snaga, koja usporava Ruski napad. Tako posle pada Novobahmutovke, nisu se Ukrajinci povukli momentalno iz Solovjeva iako im situacija nije bila baš jednostavna. Nisu se Rusi ušetali u Solovjevo i u cugu izbili na položaje ispred Sokola, Već su morali upotrebiti odredjen stepen snaga i malo pomuče sa to selo. A sve to daje Ukrajincima vreme da povežu tu novu linju koja se stvara.

Zato mi je posebno zanimljiv onaj potez severozapadno iza Arhangelskoja i ovaj severno od Keramika. Jer ne vidim kako bi Ukrajinci mogli brzo da povežu liniju ako im tu pukne. Jer se tim pravcem može podići dobar deo Ukro linije, dok jednom drugom delu se može zaći na bok pa čak i iza ledja. A da bi se to dogodilo opet moraju da padnu neki sistemi rovova koje sam spominjao. Tako da smatram da bi se u tom momentu mogla otvoriti breša. Jer iza toga nema više položaja po dubini sve do puta T-0504 a prostorija nije mala da se može zatvarati lokalnim/taktičkim rezervama.

Tako da smatram da će se Ruski nastavak napada skocentrisati severno od Očeretina. Onaj potez jugozapadno, odnosno sela Novoselka Perša i taj deo nije od tolike važnosti. Verovatno će se širiti i tamo ali ne toliko agilno. Više da bi obezbedili ove napade na sever. Čak mislim da bi mogli napraviti stanku kad dostignu liniju Umansko-Novopokrovsko-Sokol. Ali onaj deo uz prugu severno od Sokola bi mogli pritiskati. Zbog narednih poteza i Progresa. I one potencijalne Ukro linije na reci Vovča.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2134

babaroga ::Jer strateske rezerve nece biti angazovane dok "svabo ne dojde pod Moskvu". Za aktiviranje strateskih rezervi mora da se desi strateski prodor Rusa. Koji svi cekamo.
That's what i'm talking about. Sad nastupa vrlo pipav period. Sve smo to već raspravljali ili makar doticali mesecima pa i godinama unazad. Uzimali smo u obzir i vremenske prilike i industrijske kapacitete, i logistiku, i svakakve vrste dinamike, i politiku, i svašta još. Da ne kopam sad po starim postovima.
Jednom sam napisao da će april biti mesec pripreme a maj i jun meseci akcije. Ta akcija ne mora nužno biti strateški prodor u smislu dobotka teritorije i/ili uništenja protivničkih snaga. Može biti i operativni, čak i nekoliko krupnijh taktičkih. Ali imaće strateški značaj. Zašto? Zato što će biti tako dozirano da izazove promenu pristupa kolektivnog zapada. Kao što smo već pisali, dovešće kompletan ukrajinski sistem odbrane do krajnje napetosti, praktično do tačke pucanja ali je neće preći.

Tada će zapad biti stavljen pred svršen čin. Ili će nekako (direktnije) intervenisati ili će morati da prihvati nametnuto rešenje. Ja nekako mislim da se zapad neće povući i da će nešto napraviti. A Rusi će se postarati da to bude u najnezgodnijem trenutku (za taj zapad, šta god pod tim nazivom podrazumevamo). Možda kad se potroši i ova najnovija tranša "pomoći" jer sledeću neće moći uvesti tako brzo. Neće Rusi čekati onu, od Estonaca najavljenu, 2026-tu ili 2029-tu godinu, jer će tada zapad biti koliko toliko spreman. Mora sve biti ranije.

Taj prvi Kulminationspunkt može se desiti bilo kad od maja do oktobra. A najviše se plašim perioda olimpijskih igara. Za krupnu akciju zapada potreban je i krupan povod. A bar mi znamo kako zapad fabrikuje takve povode. Ne bi me uopšte iznenadio još neki pokolj negde. Da li na ukrajinskom frontu, nekoj trećoj zemlji ili na samim olimpijskim igrama, u vidu nekakvog terorističkog napada, ne znam. Dosta ovoga je i pesimističko nagađanje ali donekle zasnovano na istoriji. Iskreno, malo me hvata jeza kad pogledam unapred, i to samo do kraja godine. Svet odavno nije bio ovako nestabilan.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2134

babaroga ::Da li ce biti dileja sa idejama da se pojedinacno kace sa Rusima na strani Ukrajine, ne vjerujem. Niko nema ozbiljnog razloga da se time bavi, jer je rizik prevelik, a dobit nikakva. Jer, meni se cini, i Sveti Petar da se sad umjesa, Ukrajini nema spasa.Ukrajini nema spasa još od propasti Istambulskih pregovora. Ali ne bih ja olako odbacivao dileje. Jedan se već izlanuo, zar ne? Uostalom, tačno je da Ameri kolo vode. I vodiće ga baš tako da rizik bude tuđi a dobit njihova. Što zaista znači da se neće upetljati NATO kao NATO.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8521
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::Što zaista znači da se neće upetljati NATO kao NATO.

Pa znaci da NATO ne moze da djeluje kao NATO i da ameri kazu to je NATO, to nismo mi. NATO je pod direktnom americkom komandom. Komandant US snaga u Evropi je istovrmeno i vrhovni komandant NATO snaga.

To dalje znaci da ce bilo kakva upotreba NATO snaga (ponavljam, pod zastavom NATO) u Ukrajini de fakto znaciti direktno ukljucivanje USA u otvoreni sukob protiv Rusije. Fakticki to je intervencija USA u ovom ratu. I to ameri nece.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 883
  • Gde živiš: Beograd

Pretnje ambasadora Litvanije u Švedskoj


Citat:Амбасадор Литваније у Шведској објавио је колаж са Кримским мостом и ракетом.
Ако неко није имао прилику да се фотографише на Кримском мосту, још има времена“, написао је Линас Линкевичијус.

https://t.me/intelslava/58412


Sad kad je rat poprilično odmakao i kada smo postali svedoci obostranog tamburanja, svestan sam da je sve moguće, ali mi izuzetno ide na živce kada pretnje i upozorenja dolaze od strane minijaturnog "šiljokuranskog" trojca : Estonija-Letonija-Litvanija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 568 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 0 sakrivenih i 548 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, Bobrock1, Denaya, Dorcolac, ladro, loon123, Lutvo_Redzepagic, marsovac 2, Mi lao shu, mrav pesadinac, nenad81, operniki, pein, Penzula, RJ, S2M, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, wolverined4, Zimbabwe