Rat u Siriji, 2017. godina

1015

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2107

radicr ::
De, malo se ponasaj. Ne vjerujem da im je plan u pocetku bio da imaju ovoliko vojske na terenu ali posto SAA na zemlji nije mogla da odradi posao, jasno je da moraju sve vise da ucestvuju u direktnim borbama. Kao sto smo vidjeli u DeZ da ih je bilo dosta a i u Idlibu su imali gadan okrsaj. A ima jos puno jakih protivnika u vidu SDF i terorista u Idlibu, tako da je moguce da se ovo nece brzo zavrsiti.

Inace, naftna polja odose u ruke SDF (ako je South Front pouzdan izvor?)

https://southfront.org/syrian-democratic-forces-ca.....um=twitter


Pa ne bas, to je jedno polje prakticno, manje, glavna polja u toj oblasti su jugo-istocno od ove Kabut reke, do toga bi morali da stignu prvi ako to manje nisu uzeli. Izgleda im je pustena voda sa brane + ofanziva amera (helikopterima) ako ju je bilo uopste + Idlib + dzep severo-zapadno od Deza prevelik zalogaj za progutati odjednom ali stabilizovace se uskoro i vratiti na utabani tempi sasvim sigurno.

Ipak treba imati na umu da oni moraju da paze na Idlib (sto su snimili i delovali na vreme), pa snage oko dzepa istosno od Homsa, pa granica sa Irakom i onda Dez u dva pravca + ova ada.

Nego ako su-25 izadju u podrsku ili sta god od aviona i helikoptera a trupe na zemlji nemaju laserske obelezivace kako onda deluju iz blizine posto se na nekim snimcima vidi da deluju na trupe koje se prakticno ne mogu razlikovati od SAA?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Feb 2015
  • Poruke: 431

Markoni29 ::@radicr
Поредити Афганистан и Сирију је смешно. Тотално два различита конфликта.


Rusi su izvukli pouke iz toga rata, samo postoji problem, sto ovo u Siriji nije ni blizu kraja.
Jos koji dan, i ulazi se u trcu godinu od direktne intervencije Rusije, sto je sigurno duze nego sto su prvobitno planirali ! Niko sa sigurnoscu ne moze znati, do kada ce trajati rat?
Ruska vojska aktivno ucestvuje u kopnenim operacijama, i prisutna je u svakom delu Sirije.

Isil je gotov, ali rusi ce imati puno problema sa preostalim enklavama i Idlibom.
Postoji bojazan od sukoba sa SDF-om, sto bi dovelo do potpunog haosa.
Izdaja Turske je isto moguca, a tu su i Izrael te nepouzdani Jordan, kao i preveliki uticaj Irana...

Imam osjecaj da od svih sukobljenih strana, Rusi najvise prizeljkuju kraj rata.
Ubacili su u vecu brzinu, samljeli isli, i nadam se da krecu na Hamu-Idlib.
Vec su se pojavile spekulacije na tviteru da se priprema napad na Morek.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14802

Снимак дејства владиних снага по острву Сакр:
https://www.almasdarnews.com/article/video-syrian-.....eir-ezzor/

Овде се јако лепо види дејство са косе изнад реке, при чему висинска разлика даје велику предност нападачу. Видимо у дејству тенк Т-72, хаубицу Д-30, и ПАТ 23 и 57мм, са фиксних позиција (за ПАТ редак призор у овом рату).

Заузимањем косе се долина Еуфрата лако стави под контролу ватром, а бранитељ тешко може да узврати.

Са друге стране реке, владине снаге изгледа још увек нису успеле да заузму положаје на коси, чиме су још увек у незгодној позицији, и не могу да се шире даље.

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Javljaju na tviteru da je Izrael bombardovao neke ciljeve oko aerodroma u Damasku.

Citat:Israeli jets have reportedly targeted vicinity of Damascus Airport tonight in Syria. Explosions heard.

Izvor: https://twitter.com/IsraelBreaking/status/911010952287588352

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

ok ::Prvo Markoni je totalno upravu kao drugo otkud znas sta su ciljevi Rusa i da prizeljkuju sto pre kraj ili se služe taktikom nekom rat nekom brat pa ti razmisli dali i oni imaju koristi od tog rata ?! Avganistan ne moze da se ni u kojoj meri poredi sa ovim po svim aspektima .....

Po kojim to aspektima ne može da se poredi? Po unutrašnjem razdoru Sirije? Po slabašnoj centralnoj/državnoj vlasti? Po plemenskim vojskama? Po pretvaranju Sirije u placdarm islamista? Po izguravanju Rusije sa Mediterana? Po umješanosti Amerikanaca i Saudijaca u stvaranje i borbeno angažovanje islamista? Po susjednim državama koje u Siriji organizuju i snadbjevaju konglomerat paravojski? Po konglomeratu paravojski? Po alavosti na pare tih istih paravojski? Po dezertiranju iz regularne vojske i priključivanju protivničkoj strani na početku rata?
Sve smrdi na Avganistan osamdesetih. Čak i horsko osuđivanje Rusije od strane Zapada što melje ISIL/ISIS/ID. Na užasan način o tome su izvještavali.
Ono gdje vidim razliku je u tome što Rusi za razliku od Avganistana u Siriji mnogo prozaičnije shvataju svoje saveznike. Nema ideologije, razvijenog socijalizma, internacionalnog duga, družbe naroda i ostalih floskula. Rusi imaju svoje interese koje brane i koji se slučajno podudaraju sa Asadom. Trenutno. Pri čemu je jedan od ruskih interesa da rizik u čitavom poslu bude interesno raspoređen, a interesi Asada i Sirijaca su svakako veći od interesa Putina i Moskve. U prevodu, određeni gubici za sirijsku vojsku neophodnih ruskih vojnih profesionala da ali neograničeno raubovanje ruske pešadije ne. To moraju sami Sirijci i to ne zbog floksula i parola već zbog sopstvenih glava.
Čak i slanje tenkova T 62 u Siriju podsjeća na Avganistan, tamo je isti bio radni konj toga rata. I Krinkovi sa potcijevnim bacačima i načini avio udara. Samo još BMP 2Dorabotani da im pošalju.
Tu je i šibanje artiljerijom. Ne znam samo ima li specnazovskih akcija na snadbjevačke konvoje u pograničnim rejonima i rejdova u dubini protivnika.
Vjerujem i da bi bez ruske materijalne pomoći Asadov režim prošao kao onaj Nadžibulin u Kabulu 1992. Vjerujem i da im materijalna pomoć u psihološkom smislu više znači od puke materijalnosti.
Ovakvo angažovanje Rusa u Siriji omogućava im i nisku profilisanost, nema baza na koje islamisti mogu organizovati opsjedanja ili napade, nema mogućnosti zasjednih dejstava na snadbjevačke konvoje, nema prevelike izloženosti Rusa uopšte. A rade poso. Čak su počeli da se reklamiraju i kao neka sofisticirana vojska. Više nisu u pola civilno, pola vojno, pola trofejno, posađeni na transporteru. Sad su mi ko Čak Noris.

offline
  • Pridružio: 14 Feb 2015
  • Poruke: 431

@OK
Prvo, rat u Siriji nije zavrsen, i niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi, kakav ce biti krajnji ishod.
Tek nakon kraja rata, se moze praviti neko podobnije poredjenje...
Recimo, da nekim slucajem, ruska politika dozivi poraz u Siriji, vecinu ce taj poraz asocirati na Avganistan!

Sto se tice ciljeva rusa, ja mogu da imam samo pretpostavke.
Definitivno njihov cilj nije Kurdistan koji obuhvata pola Sirije, 10 Americkih baza unutar zemlje, 2 Turske pokrajine, Izraelski avioni koji bombarduju kad im se k.. digne, ili Iran cije borce ne mogu da kontrolisu...
Takodje, rusi ne mogu sami da odluce, kada ce biti kraj rata, jer nisu jedina sila u sukobu...

offline
  • Pridružio: 07 Jun 2014
  • Poruke: 1275

Gama ::Javljaju na tviteru da je Izrael bombardovao neke ciljeve oko aerodroma u Damasku.

Citat:Israeli jets have reportedly targeted vicinity of Damascus Airport tonight in Syria. Explosions heard.

Izvor: https://twitter.com/IsraelBreaking/status/911010952287588352


Navodno je i oborena izraelska bespilotna letelica:
http://rusvesna.su/news/1506043269

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2017
  • Poruke: 244

Čak i da dodje do stvaranja nekakvog Kurdistana u Siriji pod patronatom Amera, to nebi bio poraz ruske politike na Bliskom istoku. Stvaranje takvog nečega dovelo bi do sigurnog razlaza Amera sa Turcima, a to i nije tako loše za Ruse

offline
  • Pridružio: 19 Apr 2016
  • Poruke: 322

5 BMP-1 vehicles and 1 tank of HTS were destroyed on a Russian airstrike in al Nayrab




Bull's eye Cool

offline
  • Pridružio: 09 Jul 2017
  • Poruke: 283

chichabg ::Čak i da dodje do stvaranja nekakvog Kurdistana u Siriji pod patronatom Amera, to nebi bio poraz ruske politike na Bliskom istoku. Stvaranje takvog nečega dovelo bi do sigurnog razlaza Amera sa Turcima, a to i nije tako loše za Ruse

Stvaranje Kurdistana bi bilo dobro za sve sem Turke .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1376 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 12 sakrivenih i 1328 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bankulen, Battlehammer, bojank, cenejac111, Dannyboy, doktor123, dushan, flash12, FOX, HrcAk47, jackreacher011011, janbo, kjkszpj, laurusri, MB120mm, mercedesamg, Metanoja, mikrimaus, milutin134, mocnijogurt, mustangkg, ozzy, Petarvu, procesor, radoznao, raptorsi, Romibrat, Srle993, stegonosa, TheBeastOfMG, Webb, wizzardone, Zoca, |_MeD_|, šumar bk2