Rat u Siriji, 2017. godina

1016

Rat u Siriji, 2017. godina

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3635

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5819

rkekoke ::
Navodno je i oborena izraelska bespilotna letelica:
http://rusvesna.su/news/1506043269



Najverovatnije radi se o raketi sa kojom je gadjan aerodrom, a ne o bespilotnoj letilici (mada i raketa spada u bespilotne letilice Very Happy ).

Aerodrom jeste gadjan, ali to ne znaci da je i pogodjen. Wink

Inace ruje i dalje ravnjaju Ibdil, ocigledno da su se stvarno naljutili. Izgleda da su poceli upotrebljavati i Kalibre, pa nije cudo da uskoro vidimo i Tu-95, 22 i 160 kako vezbaju gadjanje u live modu.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14802

Овај видео:


Прилично подсећа на нецензурисанз верзију овог класика о маскирању:

offline
  • ok 
  • Građanin
  • Pridružio: 21 Sep 2012
  • Poruke: 232

Napisano: 22 Sep 2017 11:38

kljift ::
Po kojim to aspektima ne može da se poredi? Po unutrašnjem razdoru Sirije? Po slabašnoj centralnoj/državnoj vlasti? Po plemenskim vojskama? Po pretvaranju Sirije u placdarm islamista? Po izguravanju Rusije sa Mediterana? Po umješanosti Amerikanaca i Saudijaca u stvaranje i borbeno angažovanje islamista? Po susjednim državama koje u Siriji organizuju i snadbjevaju konglomerat paravojski? Po konglomeratu paravojski? Po alavosti na pare tih istih paravojski? Po dezertiranju iz regularne vojske i priključivanju protivničkoj strani na početku rata?
Sve smrdi na Avganistan osamdesetih. Čak i horsko osuđivanje Rusije od strane Zapada što melje ISIL/ISIS/ID. Na užasan način o tome su izvještavali.
Ono gdje vidim razliku je u tome što Rusi za razliku od Avganistana u Siriji mnogo prozaičnije shvataju svoje saveznike. Nema ideologije, razvijenog socijalizma, internacionalnog duga, družbe naroda i ostalih floskula. Rusi imaju svoje interese koje brane i koji se slučajno podudaraju sa Asadom. Trenutno. Pri čemu je jedan od ruskih interesa da rizik u čitavom poslu bude interesno raspoređen, a interesi Asada i Sirijaca su svakako veći od interesa Putina i Moskve. U prevodu, određeni gubici za sirijsku vojsku neophodnih ruskih vojnih profesionala da ali neograničeno raubovanje ruske pešadije ne. To moraju sami Sirijci i to ne zbog floksula i parola već zbog sopstvenih glava.
Čak i slanje tenkova T 62 u Siriju podsjeća na Avganistan, tamo je isti bio radni konj toga rata. I Krinkovi sa potcijevnim bacačima i načini avio udara. Samo još BMP 2Dorabotani da im pošalju.
Tu je i šibanje artiljerijom. Ne znam samo ima li specnazovskih akcija na snadbjevačke konvoje u pograničnim rejonima i rejdova u dubini protivnika.
Vjerujem i da bi bez ruske materijalne pomoći Asadov režim prošao kao onaj Nadžibulin u Kabulu 1992. Vjerujem i da im materijalna pomoć u psihološkom smislu više znači od puke materijalnosti.
Ovakvo angažovanje Rusa u Siriji omogućava im i nisku profilisanost, nema baza na koje islamisti mogu organizovati opsjedanja ili napade, nema mogućnosti zasjednih dejstava na snadbjevačke konvoje, nema prevelike izloženosti Rusa uopšte. A rade poso. Čak su počeli da se reklamiraju i kao neka sofisticirana vojska. Više nisu u pola civilno, pola vojno, pola trofejno, posađeni na transporteru. Sad su mi ko Čak Noris.
Bas totalno drugačiji rat i pricas ko da su Rusi dogurali pola svoje vojske i da samo oni ratuju ,imas jednu razdrndanu drzavu odakle je isil cupao naftu za dzabalesku pod nekakvom isil drzavom sastavljena od svega i svačega koja je obuhvatala i parce Iraka to jest sirila se gde je nafta i razdorenu Sirijsku vladu i vojsku onda dodje Rusi sa nekolicinom aviona i razdrndanu sve konvoje unutar zemlje i digne Asada u zivota nazad ,prodavajući malo oruzije malo bombardovanje i na zemlji malo razgibavanje vojske koja se retko i vidja na zemlji i onda nastaje haos okolo svi kalkulisu i ucestvuju ko i Rusi u sukobima i traze svoje parce u tom sukobu,od veličine angažovanja i i interesne sfere pa do geopolitike ovaj rat je daleko od Avganistana ,Rusi su se dovukli taman toliko da istrpe gubitke ako ih imaju a da uticu na ceo tok sukoba sta su i uradili i aktivno ucestvuju u svetski tokovima a to je nazalost sukob u Siriju ,naravno Amerima koja isto aktivni ucestvuju u borbama direktno i indirektno ostaju nove smicalice vec je stigao i Morgan Freeman da snimi spot gde je Rusija zlo na svetu sto nije novina.....

Dopuna: 22 Sep 2017 11:56

rikirubio ::@OK
Prvo, rat u Siriji nije zavrsen, i niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi, kakav ce biti krajnji ishod.
Tek nakon kraja rata, se moze praviti neko podobnije poredjenje...
Recimo, da nekim slucajem, ruska politika dozivi poraz u Siriji, vecinu ce taj poraz asocirati na Avganistan!

Sto se tice ciljeva rusa, ja mogu da imam samo pretpostavke.
Definitivno njihov cilj nije Kurdistan koji obuhvata pola Sirije, 10 Americkih baza unutar zemlje, 2 Turske pokrajine, Izraelski avioni koji bombarduju kad im se k.. digne, ili Iran cije borce ne mogu da kontrolisu...
Takodje, rusi ne mogu sami da odluce, kada ce biti kraj rata, jer nisu jedina sila u sukobu...
Recimo da su sa 20-30 aviona pomrsili racuna nekima plus prodaju oruzije Asadu ?! Naravno da nije kraj rata i naravno da se ne zna ishod i naravno da ne ucestvuju samo Rusi aktivno u sukobe a to treba da imas u vidu jer samo njih spominjes ,Americke baze ne treba da brinu Ruse u Kurdistana to treba Turci da brinu kao istorijske neprijatelje Kurde a Amerika daje podršku Kurdima zanimljivo ce biti dalje ,na Iran isto ne treba da obraćaju pažnju i da se oslanjaju jer njihova geopolitika i opstanak ih vodi ka tom pravcu i ka Izraelu kao najvećem neprijatelju zajedno sa Amerikom! Rat nije gotov i nepredvidiv je do juce Turci rusili Rusima avion danas isti kupuju pvo od istih znaci cista biznis,nekome muka nekome zarada ......

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32587

Mašala Mr. Green 92 000 vazdušnih udara i 96 000 uništenih meta terorista za 2 godine. Ziveli Ziveli Ziveli
The Russian Aerospace Forces have conducted over 92,000 airstrikes and destroyed over 96,000 terrorist targets over the 2 years of operation in Syria, the Russian military’s newspaper “Red Star” reported.
According to the released data, Russian aircraft conducted over 30,650 combat sorties and destroyed 96,828 terrorist targets in the period between September 30, 2015 and September 20, 2017.
https://southfront.org/russian-aersospace-forces-c.....r-2-years/

Mape Sirije i Iraka smanjla se crna površina.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2014
  • Poruke: 2844

Никако не могу да се сложим са коментарима да Курдистан не одговара једино Турској.
Сматрам да САД од почетка игра на карту Курда и Курдистана. Јер преко Курда и Курдистана најбоље напада на Иран. Стварањем Курдистана настао би још већи хаос на блиском истоку. Под маском заштите "невиних" Курда у Ирану, САД и Израел би могли да изврше агресију на Иран. Са друге стране би Турска запала у хаос што би проузроковала милоне избеглица које би преплавиле Европу и бациле је на колена.
Руском интервенцијом ствари су се битно промениле.

Неко рече да се Русији највише жури да оконча рат. Долати 2018 год. Година у којој се одржава СП у фудбалу и избори у Русији. То је најпогоднији тренутак за нови рат у Донбасу.

offline
  • Cigi  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 05 Jan 2011
  • Poruke: 2830
  • Gde živiš: Novo mesto

Markoni29 ::
Сматрам да САД од почетка игра на карту Курда и Курдистана.

Da, zvanični početak za mene, kada su američke naftne firme došle na sever Iraka.

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Obaveštavaju se američki fanovi da je njihova velika i veličanstvena Amerika PUKLA i propala ko muda kroz iscepane gaće. Ovo što se sada dešava u Siriji je histeričan pokušaj Amera da spasu obraz i da njihovi fanovi (kojih ima i na ovom forumu) ne bi počeli masovno da seku vene i skaču u WC šolju.
Rusi trenutno brišu pod sa Amerima u Siriji, uz povremeno igranje kazačoka po njima, dok ovi cvile. Povremeno im vade krajnike ali kroz zadnjicu.
Šta treba da se desi da pojedini retardi shvate da je sa SAD kao globalnom silom gotovo. Da li treba Rusi da umarširaju u Vašington da bi to pojedinci shvatili. Amerika je u Siriji doživela klasičan nokaut a to što pojedinci nikako da shvate to je njihov proble.
Muke me hvata kad pojedinci napišui kako bi Ameri preorali ciljeve u Severnoj Koreji. Da li bre vi shvatate da bi Ameri u slučaju rata sa Severnom Korejom protiv nje mogli da bace maksimum oko 150 aviona USAF- a i oko 80 aviona sa dva nosača. I to je sve. I to pod uslovom da imaju garantovanu neutralnost Kine. Gotovo je bre o "tisućama zrakoplova USAF". Bilo nekad pa se pripoveda. U slučaju svetskog rata protiv Rusije oni bi mogli da angažuju manje aviona nego protiv nas 1999. godine.
Ja stvarno ne razumem da mnogi to ne shvataju. Žive u nekom paralelnom svetu.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2625
  • Gde živiš: Beograd

Sto se tice prica o nezavisnosti Kurda, evo da citiram ono sto su Rusi rekli o referendumu u irackom Kurdistanu, a sta Ameri:

Citat:Russian President Vladimir Putin commented on the issue by stating that Russia understands the sensitivity around the Kurdish cause and that their position is that the referendum should be within international law.[84]

Citat: US State Department spokeswoman Heather Nauert said: "We support a unified, stable and a federal Iraq. We appreciate and understand the legitimate aspirations of the people of the Iraqi Kurdistan... but holding a referendum even a non-binding resolution at this time would distract from urgent priorities and that be the defeat of ISIS, the stabilization, the return of displaced people, managing of the region's economic crisis, and resolving the region's internal political disputes

Jeste da je u pitanju komentarisanje irackog Kurdistana, ali mislim da otkriva zanimljivu sliku - Rusi su totalno mlaki i neutralni sto se tice referenduma i prekrajanja granica, a Ameri su protiv, i to na veliko iznenadjenje Kurdistana. Amerima nije u interesu da Kurdistan postane nezavistan, ne sada, jer bi to gotovo sigurno bacilo Irak (za koji se jos uvek drze kao svog poslednjeg poslusnika u regionu, mada ni to vise nije sigurno) u novi gradjanski rat. Nezavisnost Kurdistana bacilo bi Sajks-Pikotov ugovor u kantu, a sve okolne drzave znaju svoje granice samo zbog tog ugovora (izuzev Irana i Turske). Otvorilo bi doba prekrajanja granica u etnicko-religijske, gde bi najzesce nastradala Saudijska Arabija, americki saveznik (vecina naftnih polja u SA nalaze se na istoku, koji naseljavaju poprilicno brojni siiti).
U Siriji gotovo sigurno Ameri nece ici na nezavisnost, i to pricam vec godinu dana. Ici ce na to da unutar Sirije ugrade nekakvu Republiku Srpsku (Kurdsku Bebee Dol ) kojom ce spasiti obraz unutar Sirije, ostati faktor, i onemoguciti Asadovoj vladi punu slobodu i nezavisnost.

Tako da, smatram da Rusima mnogo vise odgovara da se Barzani odvoji (pogotovo jer to nece preterano uticati na sirijske Kurde iz navedenih razloga sa Amerima ali takodje zbog njihovog animoziteta sa Barzanijem) i da (jos uvek americki) Bliski Istok padne u jos veci haos iz kog ce Ameri izaci kao oterani gubitnici, a ostale sile (Rusi, Kinezi, pa i Iranci) pokusati da ugrabe sto vise mogu, kao za vreme ID-a (za koji neki i dalje misle da je americka tvorevina Bebee Dol )

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9416

Још један Рус изгубио живот у борби против ИД.

Citat:2 августа 2017г. при выполнении боевого задания в Сирии погиб капитан ГУ (ГРУ) МО РФ Касумов Курбан Гусейнович.
Родился в Ростовской области в 1986 году. Служил в спецназе ГРУ в/ч 21208, Тольятти.
Во время третей командировки в Сирию, командир роты, Касумов Курбан погиб в результате минометного обстрела со стороны террористов «Исламского государства» (запрещенная в России террористическая организация).


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1250 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 10 sakrivenih i 1196 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, _Petar, AC-DC, ajo baba, aleksandarbl, anbeast, Atomski čoban, babaroga, Bobrock1, Bubimir, dekan.m, Dimitrise93, djboj, Djokislav, doktor123, Dorcolac, Duh sa sekirom, frenki1986, Insan, Istman, ivica976, JOntra, kikisp, kjkszpj, krkalon, kunktator, Lieutenant, ljubacv, Mi lao shu, Milometer, nemkea71, novator, opt1, panzerwaffe, Parker, pein, Pohovani_00, pristinski korpus, procesor, slonic_tonic, Srle993, virked, Vlajman1957, voja64