Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

97

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 546

@Каирос

У том тексту не пише да банкари могу изазвати кризу нити да знају кад ће се она догодити. Пише о повећању дугова и о преузимању реалне активе. Дакле, са стриктно економске тачке гледишта, да ли је за тебе добро да твој клијент банкротира? Да не може више да ти враћа кредит? То није исплативо ни у ком случају. Док год ти враћа камату добро је, ти ионако не можеш да узмеш више реалне активе од онога што ти новцем припада при банкроту, можеш само мање.

Истина је да су се земље много више задужиле после те 2008. године али Грчка је показала да презадужене земље нису добре за банкаре. Морао је пасти отпис дуга. А ако се исто догоди са Италијом и Шпанијом као што прети, оде цела еврозона до ђавола. Како је то у корист банкара?

Да би људи разумели кризу из 2008 написаћу део из књиге Међународна економија, Кругман и Обстфелд, стр 609-610:

Citat: Средином прве деценије XXI века каметне стопе у САД су биле врло ниске и домаће цене у САД су достигле нереално високе нивое, а хипотекарни зајмодавци су продужили да одобравају зајмове зајмопримцима који су били на ивици тога да не могу да испуне обавезе. У многим случајевима зајмотражиоци су планирали да некретнине држе врло врло кратко у поседу и касније их продају остварујући профит. ММноги су позајмљивали по ниским каматним стопама, а заправо су им недостајала финансијска средства да могу да исплате обавезе уколико додђе до повећања каматне стопе. Како се постепено пооштравала монетарна политика као брана од инфлације, каматне стопе су почеле да расту.Нажалост, ризичне другоразредне зајмове иницијални зајмодаваци су бро препаковали у хипотекатне хартије од вредности и препродавали често помешане са другом, много мање ризичном активом. То је знатно отежавало да се тачно утврди који су инвеститори изложени повећаном кредитном ризику.

Дакле, кад је Голдман Сакс сконтао да има гомилу хипотекарних кредита које неће моћи да наплати, препаковали су их у Хартије од вредности, а рејтинг агенције су им дале оцену А+ и тако су их куповали пре свега Европске банке(зато се криза прелила код нас). Али ипак је и поред тога, Голдман Сакс претрпео велику штету.

''Лејман Браћа'' нису били те среће па су банркотирали. И сад ти мени објасни како то да је четврта највећа инвестициона банка у Америци банротирала, а да је банкарска елита имала некакве користи од те кризе?

Користи су имали они који су се кладили против хипотеркног тржишта, ставили паре на то да ће оно пропасти. Јер су увидели да се кредити деле шаком и капом и да људи неће моћи да врате те кредите ако се камете повећају за 1% само. Такозвано, ''скраћивање'' акција. Као што данас се многи кладе против студентских кредита или против целог вол-стрита. Али и даље, нико не зна кад ће тачно бити криза.

Ако некога занима тематика, и са тим би заиста завршио офф уз извињење форумашима и администраторима, нека погледа филм "The Big Short".

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 103

Здраво живо,

пошто је ово тема о рату у Славјаносербији-Новосербији нећу више одступати од ње тако да ће ово бити моје последње писаније ван ње. Молио бих уреднике да нас упуте на праву насловницу где можемо разговарати не кршећи кућни ред Smile
Дакле, Ратниче информационих технологија можемо се тамо наћи и разменити мишљења. То исто важи и за ХрчКА47 који више воли Тенкове од Аутоматског јуришног оружја (Автомат Калашникова образца 1947 года - АК47). Уједно да му одговорим како се на Србском језику каже ''електрон''.
Електрон - Основна градивна честица негативног набоја у нашем народу везана за ''ћилибар-јантар'' јер су од давнина знали за његово својство да када се трља добија тај набој који може привлачити лакше честице (рецимо власи косе) а упорнијим трљањем чак и варнице/искре. Пошто је основни градивни елемент онда није чудо ни што је носио назив за основну новчаницу јединицу код Краља Стефана Радослава (Електрон-Среберени Трахеј). Иначе на основу многих нових доказа морамо са великом резервом узети многа значења речи која се приписују Грцима а у ствари су србског корена. Но то је једна друга тема. За крај благодарим на лепим речима поводом мог изражавања а то што пишем са Немачке адресе не значи да нисам Србин, да сам се утопио у мултикултурализам и да своју породицу утапам у жабокречину. И ма колико некоме ово звучало противречно нисмо сви те среће да живимо и радимо у централним пределима наше свете земље али не требамо се одрећи ни ових вањских предела јер германима припада онај појас према Данској а никако ови које су отели. Да се успут дотакнем устаљеног мишљења да се Србски народ утапа у друге и заборавља своје порекло на много примера из свог окружења могу тврдити супротно. Како рече једна од најмудријих Србских глава П.П.Његош ''Ко на брдо, ак' и мало стоји, више види но онај под брдом- ја повише нешто од вас видим, то је срећа дала ал несрећа! ” ... тако да оно што се вама чини из ваше перспективе није баш тако. Не кажем да нема отуђења али да је буђење почело се види на сваком кораку. Леп пример је књига ''Иду Славени'' Од Милета Дупора. Опет да се вратим на Његоша и напишем да сам само сламка међу вихорове али никако сирак тужни без игђе икога. Та сламка кад се удружи са другим постаје сноп! Можда тренутно један од највећих или бар међу највећим у расејању је и Миленко Николић који раскринкава лажну наметнуту повест те с правом тврдим да је он ''Високи јаблан'' из песме зашто не рећи србског књижевника јер је стварао и објављивао у Београду Тина Ујевића (да не ширим даље, ко хоће нек истражује):
''Они имају висока чела,вијорне косе, широке груди;
од громора њина гласа шума и море се буди,
а када руком махну, обзори свијета се шире
и буне, и продиру у вис, у етире....''

Да не останем дужан превода речи ''притивречан'' Smile на реч коју данас воле да користе они који желе испасти ''образовани'' а гласи ''Апсурдан'' довољно је да вас упутим на текст ''Превазилажење апсурда/противречности православном вјером - Достојевски у односу на Камија''.

Свако добро.

До године у Призрену! (КиМ Било, Биће и Остаће),(те је веома битно да се тако и поздрављамо)

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2014
 • Poruke: 234


Може ли се негде наћи шта је од технике страдало 5. Новембра?
Да ли се неко још тиме бави, типа као Лост Армор?

Ил се ја не сналазим или је посладња артиљериска цев страдала 4 априла 2016 како наводе тамо.... Confused

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Ako sam ja dobro razumeo Hiperborejca, on ima neka saznanja vezano za nebeska tela. Bilo bi dobro da to podeli sa nama u nekoj temi.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2013
 • Poruke: 2196

@hiperborejac

Javlja mi se da kada bi otisao "slavljanoserbiju" (cenim da mislis na okolinu Luganska I Slavljanoserpska) I zapoceo diskusiju na temu "novoserbije" da bi te lokalci prikljucili na cilibar-jantarsku terapiju 12 volti .

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24951

На Закарпатье силовики проводят масштабную спецоперацию по противодействию контрабанде.
Источник: http://rusvesna.su/news/1510836830

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24951

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2014
 • Poruke: 234


Poveca kolona tehnike ide prema Donjecku
Edit... Ustvari nisam siguran u smer ove kolone, može lako da je obrnuto, iz Donjecka u Lagansk.
Nesvidja mi se ovo....

offline
 • ds69  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 492

Данашње (22. новембар 2017. године) издање РИА Новости за Русију почиње одговором портпарола Кремља Пескова да је уједињење ДНР и ЛНР унутрашња ствар тих република. На даља питања у том правцу је одбио да одговори.
https://ria.ru/world/20171122/1509323371.html?referrer_block=index_main_4

Колико ова вест кореспондира са догађајима из 20-ог и 21-ог новембра, када је смењен министар унутрашњих дела ЛНР Игор Корнет, против кога је подигнута оптужница због неких кривичних дела, како пише на званичном сајту Плотницког, главе ЛНР.

https://ria.ru/world/20171120/1509181200.html?inj=1

Јуче, 21-вог новембра је Игор Корнет дао изјаву да није смењен. Поред тога је изјавио и да:
"Получены неопровержимые доказательства причастности отдельных высокопоставленных представителей органов власти к преступной деятельности в ущерб интересам республики и народу Луганщины". По его словам, правоохранители получили доказательства причастности директора Гостелерадиокомпании ЛНР Анастасии Шуркаевой к деятельности украинских спецслужб, а также причастности руководителя администрации главы ЛНР Ирины Тейцман и начальника Службы правительственной безопасности МВД ЛНР Евгения Селиверстова к инсценировке в сентябре 2016 года государственного переворота в ЛНР. (Добијени су неоповргнути докази о учешћу појединих високих представника органа власти у кривичним радњама на штету интереса републике и народа Луганштине". По његовим речима, истражни органи су дошли до доказа о сарадњи директора Државне радиотелевизијске компаније ЛНР Анастасије Шуркајеве са украјинским специјалним службама, а такође и учешћу руководиоца администрације руководиоца ЛНР (Плотницког), Ирине Тејцман и начелника Службе владине безбедности Министарства унутрањих дела ЛНР Јевгенија Селиверстова у инсценирању, септембра 2016. године, државног удара у ЛНР).

РИА Новости https://ria.ru/world/20171121/1509254376.html

Још интересантније је што су људи у униформама са белим тракама око руку и са оружјем заузели државну телевизију у Луганску, искључили мобилну телефонију и блокирали центар града...

https://rian.com.ua/society/20171121/1029649048/Situaciya-Lugansk-TV-svyaz.html

Последње у низу је незаобилазни део процеса који се обично назива државни удар.
Плотницки је изјавио да су неки људи из Министарства унутрашњих дела прешли линију недопустивог...

https://rian.com.ua/society/20171121/1029642298/pl.....tariy.html

Јавио се и Кондитор са изјавом: "Украинские Вооруженные силы готовы к любому развитию событий ради обеспечения безопасности мирного населения" (Украјинске оружане снаге су спремне на сваки развој ситуације ради обезбеђења безбедности цивилног становништва).

РИА Новости Украина: https://rian.com.ua/politics/20171121/1029656234/p.....anske.html

Пусть пробует (Нек` проба)....

offline
 • ds69  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 492

Rota 9 ::
Poveca kolona tehnike ide prema Donjecku
Edit... Ustvari nisam siguran u smer ove kolone, može lako da je obrnuto, iz Donjecka u Lagansk.
Nesvidja mi se ovo....


Човек уз псовке на руском коментарише како војска из ДНР 21. новембра 2017. године улази у Луганск...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 698 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 7 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Chainsaw, dankisha, Doca, Dorcolac, dragon986, Drug pukovnik, kolateralnasteta, MiGac, Milan.1976, milenko crazy north, Mirage 2000N, Mixelotti, Oluj2.1, pein, pjaka2001, r77adder, royst33, ruso, S2M, Smiljke, Snorks, Srle993, Stanlio, Tragač, Trpe Grozni, vathra, VP6919, vranjanac29