Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

102

Rat u Ukrajini - 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. godina

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 27808
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

I kod nas se kaže ne haji za to. Arhaizam slovenskih korena, ostalo su nijanse.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ds69  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 600

Последњих десетак дана украјинско-белоруски односи су се погоршали. Све је почело још 25. октобра 2017. године када је белоруски кгб (они нису мењали име те службе из совјетског времена) ухапсио дописника украјинског радија у Минску Павла Шаројка. Осим новинарством, Шаројко је у животу био и мајор украјинске армије, успут и порт-парол Главне обавештајне управе Министарства одбране, па се после 2011. године нашао у Минску као дописник украјинске агенције Униан. Шаројко је покушао да направи мрежу доушника од 16 људи како би долазио до информација о стању белоруског безбедоносног сектора, али и о стању у неколико војних објеката РФ у Белорусији. Прети му од 7 до 15 година затвора. Званично је оњеговом хапшењу јавност обавештена тек 17. новембра 2017. године.
Украјински дипломата у Минску, Игор Скворцов, је убрзо потом од стране белоруског Министарства иностраних дела оглашен персоном-non grata, и протеран из Белорусије, на шта су и украјинци одговорили протеривањем једног белоруског дипломате...
https://rian.com.ua/politics/20171122/1029674763.html

Последњи пут су се председници Украјине и Белорусије срели у Абу-Дабију 2. новембра 2017. године, док се следећи сусрет можда и неће догодити тако скоро.
Низ је разлога за погоршање односа.
Ове јесени су изведене велике заједничке војне вежбе армија Русије и Белорусије у оквиру ОДКБ. Белорусија је у УН гласала против украјинске резолуције о стању људски права на Криму, као и Србија (Наш министар и његов помоћник су у новембру 2017. године објаснили кроз медије украјинском амбасадору да није далеко од non-grata)...
https://rian.com.ua/abroad/20171127/1029813302/Shp.....ussia.html

Посебна прича је хапшење 19-годишњег Павела Гриба у Белорусији, који је отишао да сретне са неком девојком из Русије у Гомељу, а онда се нашао у Јекатеринодарском затвору под оптужбом за тероризам. Гриб је син Игора Гриба, високог официра у пограничне полиције Украјине.
https://rian.com.ua/politics/20170908/1027488070.html

Из неких личних контаката ми је познато да је свим украјинским "уговорцима" а посебно официрима и другим државним службеницима из важних државних служби наглашено да никако не путују у Белорусију а посебно не у Русију јер на границама изгледа постоје електронски спискови за хапшења, који се при свакој провери пасоша одмах активирају. Белоруси само ухапсе, зову фсб, па се после праве наивни да дотични није ни био код њих, као у случају Гриба.

Што се тиче руских војних база у Белорусији, оне су врло специфичног карактера. Две најважније су: Велика радио-локациона станица "Волга" у Ганцевичима, која је део система упозорења од ракетног напада са ракетама до 5.000 км домета. Такве Украјина нема. Други је велики центар везе "Антеј" за потребе Флоте у граду Вилејка, који обезбеђује везе са руским нуклеарним подморницама које плове широм светских океана. Такве информације исто тако мало могу да помогну остацима украјинске морнарице. Могу зато да помогну украјинском прекоокеанском савезнику, који је врло заинтересован за новости из тих објеката.
https://rian.com.ua/columnist/20171127/1029832215/.....ussia.html

Но цру тот раз не удалось тј. није им се посрећило...

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 28906

Работа снайперов ДНР. Ala ih overiše snajperiške DNR.
https://vk.com/video-70187376_456239729

Бой боевиков ВСУ с армией ДНР
https://vk.com/videos-70187376?z=video-70187376_456239725%2Fpl_-70187376_-2

Грузинские наемники на Донбассе.
https://vk.com/video-70187376_456239708

25 ноября 2017 года на Донбассе был уничтожен снайпер ВСУ, младший сержант Максим Перепелица.
Источник: http://rusvesna.su/news/1511787546

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2014
 • Poruke: 234

ds69 ::

Из неких личних контаката ми је познато да је свим украјинским "уговорцима" а посебно официрима и другим државним службеницима из важних државних служби наглашено да никако не путују у Белорусију а посебно не у Русију јер на границама изгледа постоје електронски спискови за хапшења, који се при свакој провери пасоша одмах активирају. Белоруси само ухапсе, зову фсб, па се после праве наивни да дотични није ни био код њих, као у случају Гриба.Имам питање везано за ово болдовано.

Не могу сад да нађем ал сам раније читао о за неког нашег грађевинара кога су избацили из Русије, ал им је он доскочио тако што је у Србији променио презиме и име и са новим регуларним пасошем отишао поново... Shocked наравно због неке жене... Razz Ziveli

Да ли је то могуће? Да ли једна таква држава као Русија,
може да направи такав пропуст у ово време тоталног рата
са терористима у Сирији + Кавказу + дели километарску границу са Укрима???

offline
 • ds69  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 600

Rota 9 ::ds69 ::

Из неких личних контаката ми је познато да је свим украјинским "уговорцима" а посебно официрима и другим државним службеницима из важних државних служби наглашено да никако не путују у Белорусију а посебно не у Русију јер на границама изгледа постоје електронски спискови за хапшења, који се при свакој провери пасоша одмах активирају. Белоруси само ухапсе, зову фсб, па се после праве наивни да дотични није ни био код њих, као у случају Гриба.Имам питање везано за ово болдовано.

Не могу сад да нађем ал сам раније читао о за неког нашег грађевинара кога су избацили из Русије, ал им је он доскочио тако што је у Србији променио презиме и име и са новим регуларним пасошем отишао поново... :shock: наравно због неке жене... :P :beer:

Да ли је то могуће? Да ли једна таква држава као Русија,
може да направи такав пропуст у ово време тоталног рата
са терористима у Сирији + Кавказу + дели километарску границу са Укрима???


Србија нема никакве посебне споразуме са РФ који се тичу држављанстава. Од једног официра наше полиције сам чуо да је руски амбасадор бар једном питао нашег министра унутрашњих дела зашто Србија даје двојна држављанства њиховим грађанима када је по њиховом закону то забрањено. Наши су само слегли раменима и одговорили да по овдашњем законодавству то тако може. Информације о додељеним држављанствима Србија не размењује са РФ, ако није у питању нешто заиста ванредно.
Наш човек је у Русији боравио нелегално и због тога су га попут хиљада и хиљада других избацили. То тамо није неко посебно дело јер нелегалних миграната из Централне Азије или Белорусије, Украјине и Молдавије тамо има заиста много. Русија и Казахстан (можда је тако и са Киргизијом) имају отворену границу а казахстанци пропуштају све ове остале узбекистанце или таџикистанце. Већина њих наравно жели да се легализује, али има много таквих који раде код нелегалних послодаваца тј. на црно. Тек поједини случајеви као што је велики сукоб чечена и таџика око послова на огромном Хованском гробљу у Москви у Русији отвори питање нелегалних миграната. Питање потом затвара руски капитал коме они требају.
https://ria.ru/incidents/20160516/1434022452.html

Срби, то је наш посланик у Москви више пута истицао, праве знатно мањи проценат криминала у односу на друге мигранте. Више пута су наш амбасадор и конзул тражили да се и грађанима Србије даодели у њиховим "Овир-има" тј. пунктовима Федералне миграторне службе (ФМС) статус као за грађане СНГ, који за легализацију боравка имају упрошћену процедуру... Не знам да ли су успели у томе.
Промена имена и презимена је за обичног човека довољна да поново уђе у РФ. Није на списку. Наравно мора да избегне сусрет са онима који су га хапсили раније тј. да промени место у ком је раније боравио. Легализовао се вероватно по основу брака са држављанком РФ.
Главни извор тероризма у РФ су били бивши командири и њихови војници из тзв. Ичкерије тј. Чеченске републике, и ређе Ингушетије, Дагестана или Кабардино-Балкарије и Карачаево-Черкезије. Физичком елиминацијом, пре свега командира, коју је армија РФ спровела заједно са полицијом коју контролише Кадиров, и месним полицијама наведених република извори тероризма су готово потпуно исчезли а путеви новца и финансирања из неких арапских земаља су неке од преосталих одвели у Сирију. Још увек се по неко открије и тада само у новостима пише да је у неком рејону или граду успостављен кт режим и точка.
Није Русија једина велика земља у коју стижу мигранти због потреба капитала. Преко океана има исто тако више милиона нелегалних из целе Латинске Америке а потом и разних других земаља.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2015
 • Poruke: 127

Упознајте Американца Расела Тексаса Бентлија, који већ три године ратује на страни Доњецке Народне Републике. srb.news-front.info/2017/11/29/video-ameri.....enku-t-72/

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 28906offline
 • ds69  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Dec 2012
 • Poruke: 600

У уторак 28. новембра 2017. године се на форуму Украјина: у стремљењу ка равнотежи, који се одржава у Кијеву, јавио Арсен Аваков, министар унутрашњих дела Украјине и рекао следеће: "Нужно писать замену "Минску-2", потому что эти соглашения, уже мертвы, а урегулировать конфликт необходимо по новым принципам, которые заложены и обсуждаются всеми политиками сейчас. Первое – это полный вывод всех российских военных соединений с территории Украины, контроль на границе Украины совместно с миротворцами, который предложил президент Порошенко, введение органов юстиции Украины на территории Украины, оккупированную сейчас на Донбассе и в Крыму, проведение выборов. Никаких народных милиций, никаких своих дополнительных судов, все исключительно на законодательном и юридическом поле Украины
Амнистии моугт подлежать только люди, не запятнавшие себя кровью украинских солдат (Потребно је писати замену за "Минск 2", зато што су ти договори већ мртви, а смирити конфликт је неопходно по новим принципима, који су дати и о њима дискутују сви политичари сада. Прво - то је потпуно повлачење свих руских војних јединица са територије Украјине, контрола на граници Украјине заједно за "плавим шлемовима", коју је предложио председник Порошенко, увођење органа правосуђа Украјине на територију Уккрајине, окупирану сада на Донбасу и на Криму, спровођење избора. Никаквих народних милиција, никаквих допунских судова, све искључиво на законодавном и правном пољу Украјине. Амнестији могу да подлежу само људи који нису исфлекали себе крвљу украјинских војника)".

РИА Новости Украина: https://rian.com.ua/columnist/20171129/1029911845/spiridonov-avakov.html

Министра је "ударила" амнезија па се вратио у јун 2014. године и хтео би да постојеће републике лагано капитулирају...
Ако В. Рада усвоји тзв. Закон о реинтеграцији Донбаса, који је у процедури са много ставки против споразума у Минску, али не тако екстреман као ове речи министра полиције, ето изгледа опет потребе да се на оном другом пољу поново пишу услови за неке нове споразуме.
Неколико дана уназад је у Украјини боравио Курт Вокер, званични амерички представник за украјинску кризу, и охрабривао украјинце да је став "пендоса" како међу "плавим шлемовима" не може бити војске из РФ, како ће они моћи да контролишу сваки део Донбаса и да имају широка овлашћења при извођењу мисије. Вероватно је мислио на нешто попут мисије кфор на Косову.
https://rian.com.ua/analytics/20171128/1029864738/Donbass-scenarij-Volker.html

Риа новости пишу и да је: "Специальный представитель госдепартамента США по Украине Курт Волкер отметил, что армия Украины находится в "хорошей форме" и смогла восстановиться после 2014 года. Отвечая на вопрос журналистов, принято ли решение в США о поставках оружия в Украину, Волкер отметил, что у него нет ничего нового на этот счет (Специјални представник државног секретаријата сад за Укрјаину Курт Вокер је напоменуо како се армија Украјине налази у "доброј форми" и да је успела да се обнови после 2014. године. Одговарајући на питање новинара, да ли је донета одлука у сад о испорукама оружја у Украјину, Вокер је одговорио да он нема ништа новог око тог посла)".
РИА Новости Украина: https://rian.com.ua/video/20171106/1029159971/Ukra.....umkov.html

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 28906Stigo francuz u Odesuhttp://rusvesna.su/news/1512043473

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 2504

Citat:Lider nepriznate Kijevske patrijaršije Filaret (Denisenko) zatražio je oproštaj od Arhijerejskog sabora Ruske pravoslavne crkve zbog raskola u Ukrajini.

Njegove reči navedene su u tekstu Arhijerejskog sabora „O obraćanju bivšeg mitropolita kijevskog i cele Ukrajine Filareta“.

On traži da se obnovi evharistička i molitvena komunikacija sa hrišćanima koji su u ukrajinskom crkvenom raskolu i da se ukinu sve odluke, uključujući i one o „prekorima i ekskomunikaciji, radi dostizanja mira među jednovernim pravoslavnim hrišćanima kako Bog zapoveda i pomirenja među narodima“.


https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201711301113.....ostaj-RPC/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 743 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 4 sakrivenih i 719 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, beowl, ddjxxi, doklevise, HrcAk47, hyla, jackreacher011011, Koca Popovic, Komentator, Lord Nem, Mixelotti, nebidrag, novator, stokssone, Vlada1389, wolf431, ZetaMan, zlaya011, |_MeD_|