Rat u Ukrajini-2022. godina, (Vesti, video, mape, fotografije)

57

Rat u Ukrajini-2022. godina, (Vesti, video, mape, fotografije)

offline
 • Pridružio: 21 Okt 2020
 • Poruke: 769

@ dragoljub11987

Niko ne spori razmere demografske katastrofe u Ukrajini. Ali činjenica je da im se ekonomija sada gotovo vratila na pred ratni nivo (2013), i da će nastaviti da raste. Nije to nikakav ekonomski bum, kao što sam i rekao, ali imaju stabilan rast.

Nacionalna konsolidacija postoji u medijima, ali i u državnim institucijama i školama. To je ključ, škole i prosvetni sistem koji je u punom Ukro nacional pogonu.
To daje efekte na duge staze, voleli mi to ili ne.
Meni se lično to ne dopada, odvratno mi je da gledam kako se nad jednim ogromnim Slovenskim i pravoslavnim narodom vrši ova vrsta inženjeringa i pravi se jedan neprirodni frankeštajn.
Misliš li da lukavi Englezi i Ameri nisu poslali u Kijev još pre 7 godina stručnjake za etnički inženjering. Zar oni da ne iskoriste ovu idealnu priliku koja im se ukazala?


Što se tiče Rusije... Njima je današnja ekonomija manja nego ona iz 2013, i sa sadašnjim stopama rasta dostićiće nivo iz 2013 za nekih 6 godina, otprilike. Iskreno, Putin nije neki ekonomski genije, i to se vidi iz aviona. Ne bih da ulazim u detalje, jer ni ja nisam neki ekonomski genije, ali glavne vektore ruske ekonomije vidim, i ne idu u najboljem pravcu.

Poređenje sa Pakistanom nisam napravio zbog demografske sličnosti Ukraine i Pakistana, već zbog činjenice da je Pakistan Indiji jedan trajni kamen u cipeli, koji ih stalno koči, blokira i bocka.
E takve je, i takva će Ukrajina da postane za Rusiju, ako se nešto radikalno u međuvremenu ne dogodi.

Ne kažem da Rusiju treba da brine Poljska, moja poenta je bila da imaju i da će imati gomilu železa na svojim granicama i da ne mogu prema tome da se ponašaju indiferentno, kao i svaka država moraju da prate dešavanja u okruženju i da adekvatno odgovore. Zbog balansa i ravnoteže.
Jer, kao što sam rekao, Skandinavci značajno povećavaju budžete i planiraju ozbiljne nabavke (samo Finska 64 komada F-35), Poljska duplira vojsku, Rumunija takođe planira nabavke, Turska da ne govorim,... Kina koji je vojni džin, Japan koji takođe planira velike nabavke (ne mogu da ostave daleki istok potpuno nebranjen) ... Plus Ameri.
Dakle Rusi moraju da prate sva ta dešavanja, a uz sve to su, kao što sam i rekao dobili i ovog frankeštajna koji će im biti trajno smetalo i briga.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2799
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Napisano: 26 Jan 2022 4:20

Jovan Nenad
Rat je rat i nije se tu mnogo nešto u suštini promenilo od II svetskog rata. Primer ti je Ukrajina 2014 god.
Filozofija ratovanja i sama taktika upotrebljavanja žive sile je ista kao i od pre 100 god.što je bila. Kada nestane džebane skačeš u rov pa šta ti Bog da. Šta misliš kada neprijatelj zna da imaš jaku PVO ili lovačku avijaciju, da li će slati pilote da uzalidno ginu?
Naravno da ne, već će artiljerijom da gruva i polako da pomera liniju fronta napred ili pozadi. E sada kakvu će strategiju da koristi...pa nez.ali znam da još uvek niko nije izmislio nešto tako epohalno da bi se odbacilo sve ono što je korišćeno i pre 100 god.
Sama upotreba besposadnih aviona i ostale vojne mašinerije je jako upitna jer elektronika je jako zahebana stvar i laka za ometanje.
1999 god.ometali su nas, mrcvarili iz vazduha ali nisu smeli da prismde kopneno. Naravno ne zato što Srbi imaju magilčni napitak pa postaju svi od reda Asteriksi i Obeliski, već zato što ih je čekalo 100 000 pušaka na gotovos. E tu je poenta priče i zato Rusi gomilaju vojsku.
Američka vojska je čisti šminkeraj u to sam se uverio lično i veće plači...e nisam video. Ako su oni instruktori ukrajinskoj vojci verujem da će Rusi daleko pre završiti posao nego li što mi ovde nagadjamo.

Dopuna: 26 Jan 2022 4:39

Ovde se sppminje i oporavljanje ukrajinske ekonomije.
Šta to ukrajina izvozi sem ljudske radne snage?
U toj državi još uvek nije rešena fiskalna i monetarna politika i opstaju isključivo od kredita i donacija. Tu zdrave ekonomije nema niti je može biti sve dok se oslanjaju na zajmove.offline
 • Pridružio: 11 Dec 2016
 • Poruke: 2518
 • Gde živiš: Beograd

@dragoljub

Руски бдп јесте доживео реалан пад само 2015. и 2020. али се такође ''истопио'' захваљујући инфлацији у истом периоду. Номинални бдп са око 1.5-1.8 трилијарди долара (извори се из неког разлога разликују) и даље је далеко од оног из 2013. који је износио 2.2 трилијарде. А то је главно мерило међународне економске снаге једне државе и њене способности да има економски утицај на друге, иако јој је бдп потрошачке моћи за нијансу већи од оног из 2013. Слично је са Турском, доживели су велики реални раст бдп у 2021. али ће се номинални бдп жестоко смањити због потонућа Лире. А докле год трају санкције, руска економија не може да се одлепи и константно стагнира са пар процената годишњег раста.

Украјини демографија јесте најслабија тачка (руска је све гора такође, нажалост...уствари свачија на свету је све гора), мада по подацима последњих пар година имају позитивну стопу миграције. Једноставно огроман број их је отишао 2014-2016 највише у Пољску (око два милиона), део је почео да се враћа тако да тренутно има за нијансу више оних који се годишње врате него што оду. Уз то, украјинска демографија је мач са две оштрице, у најгорем стању је управо русофони исток земље, највише стопе рађања, необично високе за Европу, има религијски тврдокорни запад земље који је такође доста млађи од истока.

Русија мора да осигура неутралност Украјине и да ради како зна и уме на ублажавању санкција и реинтеграцији са Западом, поготово ЕУ, да би у овој деценији имала већи раст економије, иначе ће дугорочно да се, геополитички и економски, претвори у велики Иран.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

dragoljub11987 ::
Наводнци значе да су сви говорили да су гласали за њих. По анкетама тадашњих медија тим странкама се предвиђала убедљива победа, а добиле су заједно мање од 20%. Дакле људи су јавно из разних разлога говорили једно, а тајно су гласали за друго.


Dragoljube,

Sad vidim da sam ja pogrešio - izvinjavam se. Sećam se da je bilo potpuno iznenađenje poraz SK BiH i reformista. Još jedan primer varljivosti anketa i statistika.

offline
 • Pridružio: 17 Nov 2021
 • Poruke: 437

Kad spomenem izraz " hipnoza " mozda zvuci detinjasto za ljude koji ne razumiju tu metaforu za upornu indoktrinaciju djela ukro populacije, koja je podlozna za to, znaci preko skolstva i medija pokusavaju da usade u svest omladini i nacionalno zbunjenom djelu gradjana da moraju biti ukrajinski nacionalisti. Sve ankete su nesigurne iz poznatih razloga i ne mogu oslikat pravo raspolozenje gradjana. Zapostavlja se i cinjenica da agresivna antiruska propaganda moze kod mnogih da izazove kontraefekat, sto naprimer Milo i njegovi milogorci nisu znali kad su poceli sa antisrpskom propagandom.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

vranjanac29 ::Napisano: 26 Jan 2022 4:20

Jovan Nenad
Rat je rat i nije se tu mnogo nešto u suštini promenilo od II svetskog rata. Primer ti je Ukrajina 2014 god.
Filozofija ratovanja i sama taktika upotrebljavanja žive sile je ista kao i od pre 100 god.što je bila.Slažem se za filozofiju upotrebe zive sile. Za taktiku se ne bih složio. Tehnološki napredak u poslednjih 100 godina otvorio je nove operativne i taktičke mogućnosti. Što se žive sile tiče, broj vojnika u odnosu na Prvi i Drugi rat u formacijskim jedinicama opada. Nekada je četa imala 300 ljudi, bataljoni preko hiljadu pukovi i brigade do pet hiljada. Danas četa broji stotinak ljudi. brigada 1500-2000. Napredak u naoružanju doveo je do spuštanja zadataka u odbrani i napadu na niže nivoe. Pre petdeset ili šestdeseteset godina najniži nivo obuke bio je odeljenje u napadu, danas je najniža taktička vežba vojnik u napadu. Povećanjem vatrene moći smanjuje se potreba za brojčanom snagom žive sile. Drugi primer, u Drugom svetskom ratu minoran je broj, značaj i upotreba helikoptera. U Korejskom ratu na Bell HTL-4 Sijuksu testirana je upotreba ručnih raketnih protivoklopnih bacača (bazuka) iz helikoptera u letu. U Vijetnamskom ratu AH-56 Čejen i Bell AH-1 Kobra su već redovno opremljeni mitraljezima i topovima da bi u Zalivskom ratu AH-64D Apači uništili oko 300 iračkih tenkova. Zamisli sovjetski Ka-50 i Mi-28N u operaciji Barbarosa ili na Kursku.
Uoči napada na Jugoslaviju 1941. godine jedna od opcija koja se u generalštabu razmatrala jeste povlačenje vojske kao 1915. godine, na jug u Grčku gde bi se otvorio novi front. Od toga se odustalo zbog premoći neprijatelja u mehanizaciji i vazduhu. Koliko bi u današnjim uslovima ratovanja bilo moguće izvlačenje jedinica NOVJ iz Užica i prelazak u Bosn bez da ne budu uočeni praćenjem putem satelita ili gps-a. Kako bi u uslovima današnjeg ratovanja izgledale Sutjeska i Neretva a kako napad na GŠ u Drvaru.
Što se same Ukrajine tiče, mi smo 2014. godine videli vrlo malo gradskih borbi, branioci su izbegavali zatvaranje u gradovima i mahom su se sukobi dešavali na polju. Ja zaista ne mogu da govorim o nekom eventualnom gerilskom ratovanju u Ukrajini. Verujem da postoji određen broj ljudi koji bi se upustili u to. Ono što je činjenica jeste da je takav vid otpora znatno otežan u uslovima modernog ratovanja.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3718

Ah-56 chayene nije usao u operativnu upotrebu program je stopiran u fazi testiranja

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 2296

dragon986 ::Ah-56 chayene nije usao u operativnu upotrebu program je stopiran u fazi testiranja

U pravu si, sad sam proverio. No, poenta je bila u ulozi helikoptera kao novini u odnosu na DSR.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6780

Нису сателити свемоћни, возикали смо бригаде по КИМ упркос стотинама сателита изнад СРЈ. Не треба подценити али толико фактора утиче, нарочито на великој територији. САД побегоше из Авганистана, као пре њих СССР, где на папиру не би требали да имају никакве проблеме. Прво је питање колике си жртве спреман да платиш.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11475
 • Gde živiš: U sremu voljenome...Oде и ова тема под кључ вероватно, са истом причом по ко зна који пут....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 896 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 891 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Bluper, dekir, ILGromovnik