Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

1221

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2013
  • Poruke: 53

Da se , bar na trenutak, udaljimo od nesrećne "Moskve". Dok god nije na dnu, dobro je, makar je isekli za staro gvožđe, samo da im ne padne u ruke, jer bi je onda razvlačili po svim zapadnim medijima i bilo bi propraćeno mnogo gore, čak i od ovolikog kukanja ovde.

Marin Le Pen je izjavila da će, ako bude izabrana za predsednika Francuske, preispitati poziciju Francuske i da bi se u tom slučaju, vratili na status koji su imali u periodu od 1966-2009. godine, kad Francuska nije učestvovala u NATO operacijama, već bi ostali deo političke strukture. Za razliku od Bajdena i američkog establišmenta, Le Penova je istakla da neće koristiti reč "genocid" u pogledu ruske operacije u Ukrajini. Sličnu retoriku ima sadašnji predsednik Makron, doduše, oboje se slažu u tome da su Rusi počinili ratne zločine u Ukrajini.

Naravno, zvuči populistički, pogotovo pred drugi krug izbora, ali dovoljno da podstakne neke na razmišljanje, kojima mozak ne prestane da radi kada čuju reč "EU" i "NATO". Sasvim dovoljno da pokrene , makar i mikronsku, pukotinu među saveznicima, pogotovo kada se Francuska i Nemačka bore za prevlast u EU.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

Našao sam neki tekst.
Напад на ракетну крстарицу Москва само је предзнак промене војне ситуације у региону.

Последњих недеља сам више пута писао да ће Црноморска флота постати приоритетна мета за нову фазу кампање (хттпс://т.ме/атомиццхерри/423). Ово је било разумљиво са војне тачке гледишта: чињеница активних операција Црноморске флоте западно од Крима је стална претња амфибијског напада, ефикаснија ватрена подршка копнених снага смањењем времена лета подзвучних крстарећих ракета, као и као фактор претње за поморске комуникације код Одесе, што је штетно и за украјинску привреду, и за западну (ако је, рецимо, реч о транспорту кроз луку неона, која је неопходна светској микроелектронској индустрији) . Ово је још разумљивије са становишта медијске симболике – погибију бродова јавност увек перципира опипљивије од погибије целих јединица; ову чињеницу савршено потврђује данашње шокантно стање руске медијске сфере.

Напад Москве није био случајност или импровизација - крстарица је изабрана за мету и из техничких и из пропагандних разлога. С једне стране, ово је водећи брод Црноморске флоте Руске Федерације, с друге стране, то је брод који је дубоко застарео, истрошен дугим стажом и хроничним недостатком средстава.

Напад на Москву је био добро планиран и смишљен: изведен је у олујним условима како би се што више закомпликовала контрола оштећења брода и операције евакуације посаде; штавише, био је на одстојању од других бродова Црноморске флоте.
Према транспондерима, само 5 чамаца непознатог типа могло је да притекне у помоћ крстарици.

Као што сам раније сугерисао (хттпс://т.ме/атомиццхерри/428), операција је изведена у пуној сарадњи између украјинске морнарице и снага Алијансе: на пример, према подацима мониторинга ваздушног простора за 12. април, британски РЦ Извиђачка летелица је активно деловала у области Црног мора -135, као и летови беспилотног летелице РК-4 Глобал Хавк су забележени у различито време (мапа у прилогу) (хттпс://т.ме/атомиццхерри/432?сингле). Тог дана обавештајци Алијансе су потврдили присуство Москве, проверили потписе и добили свеобухватне податке о томе где се налазе други бродови Црноморске флоте Руске Федерације.

13. априла (на дан напада) десила се нека врста војне магије - подаци о летовима РЦ-135 и РК-4 једноставно нису доступни. Разлог томе је што су авиони за ваздушно извиђање летели са искљученим транспондерима, а цивилна средства за праћење ваздушног простора нису могла да их открију, што је само по себи више него јасан извиђачки знак.

Ракетни напад на крстарицу изведен је одбрамбеним ракетним системом Нептун, модерним ракетним системом направљеним помоћу војне микроелектронике произведене у западној Европи (и, наравно, могао је да добије екстерну ознаку циља од извиђачких авиона НАТО-а). Разне теорије завере о употреби противбродских ракета Норвегиан Пенгуин су потпуне глупости. Ова ракета је намењена само за авијацију и поморске носаче и, што је двоструко важно, има изузетно ограничен домет употребе (34 км у Мк2 мод.).

Горе сам поменуо лоше техничко стање Москве - и то није случајно. Раније неколико година крстарица није могла да иде на поправку и одржавање, а Министарство одбране је одбило да га модернизује. У пракси, то значи да је „Москва“ био брод са ВЕОМА застарелом опремом и наоружањем – способност РРЦ-а да одбије ракетне ударе поставља легитимна питања. Судећи по бројним подацима, у нападу на крстарицу учествовале су и беспилотне летелице Баирактар, које су деловале као средство за извођење маневара одвлачења пажње.

У овом тренутку, судбина „Москве” још увек није позната. Нећу оспорити речи руског Министарства одбране – рећи ћу само да истовремено проглашавање „детонације муниције“ и „брод је нетакнут“ можда није најбољи потез, с обзиром на природу дизајна РРЦ-а.

Инцидент у Москви је, међутим, дубоко симболичан – показује да је почела нова кампања за контролу над Црним морем.

У закључку ћу рећи следеће: немојте се поносити чињеницом да се Русија „супротставља свој сили Запада“. То није тако – Руска Федерација се до сада супротставља само стратезима, аналитичарима и обавештајцима Алијансе.

И ова конфронтација нас доводи до крајње разочаравајућих закључака.
https://t.me/atomiccherry/423

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

S2M ::
Malo je OT, ali bi se više obradovao onim kineskim CH-5.


Mislim da se Jordan nije bas usrecio sa tim kineskim naoruzanim BPL. Moguce da gresim za konkretan model (da citiram jedan film - "svi ti dronovi mi lice na elektricne brijace"), ali...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

Kibice ::@sim.a nije otisao dalje od 70ak aparata proizvedenih po ceni od 40 do 110 m.d po komadu.. prestalo se sa njim posle 20-25 godina rada na tome. To je steta. I to samo finansijska...

Da nije bilo istoga ne bi bilo ni B2, F-22 i F-35. Kao kada bi rekao da je Pz-I sranje, a tehnologija koju su ucili na istome je omogucila razvoj svih nemackih tankova u 2.s.r.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088

bojank ::S2M ::
Malo je OT, ali bi se više obradovao onim kineskim CH-5.

Mislim da se Jordan nije bas usrecio sa tim kineskim naoruzanim BPL. Moguce da gresim za konkretan model (da citiram jedan film - "svi ti dronovi mi lice na elektricne brijace"), ali...


Jordan je 2020 prodavao(prodao) svoje CH-4,evo
Arrow https://www.mycity-military.com/Bespilotne-letelic.....ce_37.html

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

bojank ::
Posto je ovo forum, svako ima pravo da odgovori svakome.

Izvinuo sam se kolegi i javno i privatno.Malo adrenalina.Jbg. Ziveli

Ch-4 nije isto što i CH-5.Ali nije ni bitno.Mene impresionira nosivost UbS kod CH-5.Kraj OT

offline
  • Pridružio: 02 Okt 2015
  • Poruke: 339

bojank ::
Da nije bilo istoga ne bi bilo ni B2, F-22 i F-35. Kao kada bi rekao da je Pz-I sranje, a tehnologija koju su ucili na istome je omogucila razvoj svih nemackih tankova u 2.s.r.


Pretpostavljam da je akcenat bacen na finansije i poredjenje utroseno/dobijeno.

Moras priznati da ako potrosis milijarde na nesto sto prestanes da koristis...nije dobar projekat.

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2022
  • Poruke: 440

Vala ako jedna raketna krstarica nije u stanju da se odbrani od dve rakete, onda ne znam, pa da ne znam koliko nije modernizovana...
Znam da protivbrodske rakete nisu šala, daleko od toga, da su nezgodne u finalnoj fazi leta i slično, ali opet, dve rakete naspram platforme nakrcane odbranom...

Pa Rusi su prvi delom iz te filozofije razvili i Kinžal, za potrebe da nemilosrdnom brzinom anulira silne odbranbene potencijale plovila ili flote...

Razmišljam naglas jelte, ali uvek sam mislio da protivbrodski obalni sistem služe za odvaćanje od desantno-amfibijskih snaga, a da bi ugrožavanje jednog kapitalnog plovila u dometu bilo moguće ako bi se to plovilo prosto zasulo raketama do granice opterećenosti njegovih odbrambenih potencijala.

Tako da stvarno u priči o dve rakete ne nalazim toliku realnost, ne bez potvrde.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 765
  • Gde živiš: RS/BiH

@Stevio

Sve je OK ali pitanje svih pitanja je sto ce taj brod tu gdje je bio a sljedece pitanje je sto ce sam ako se zna koje su mu slabosti ?

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5788

I jos neko da pronadje te mitske "Neptun"-e i kako su preziveli prethodnih pedesetak dana iako su gadjani skoro bilo sta koje je barem na kratko izbacilo bilo kakvu makar malo veci cilj, a nije dobio Kalibr ili nesto od familije.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1024 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 6 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris BM, BORUTUS, CikaKURE, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, draganca, GandorCC, Georgius, Hexe, hyla, jaeger, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, Mi lao shu, mik7, Milometer, Mixelotti, nenad81, nesa1962, ostoja, raptorsi, S2M, skvara, stegonosa, suton, Vlada1389